Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók

Bár a teknőstartásra vastag szakmai könyvek tudnak csak igazán felkészíteni, szeretnénk egy cikkben az alapvető tudnivalókról egy kis bemutatást írni.

Az ékszerteknős tartása és gondozása

Szeretnénk előre szólni, hogy bár teljesen egyszerűnek tűnik egy cuki teknős tartása, ez csak látszat. Az, aki abban a hitben él, hogy csak naponta oda vet némi ételt a kis páncélos elé az üres akváriumba, és boldogan fog élni így az állat, nagyot fog csalódni.

Hiszen ahogy lehet kutyát és macskát is rosszul tartani, úgy ezeket a kis páncélos állatkákat is. Sokan nincsenek tisztában az igényeikkel és helyes tartási körülményeikkel.

Nem maga az ékszerteknős ára az, ami miatt azt mondjuk: ne vegyél tekit! Hanem maga a felszerelés, a jó minőségű eledel, és persze mivel az ékszerteknősök életkora átlag 20-40 év, emiatt drága hobbinak számít az ékszerteknős tartás.

Miután nem egy apró hörcsögről beszélünk, amely 1-2 évig él, így mindenképpen olyan akváriumban, terráriumban kell gondolkodni, amely hosszú távon kielégíti páncélos barátunk igényeit.

A különböző ékszerteknős fajták más-más méretű akvaterráriumban érzik jól magukat. Nézzük hát meg, hogy az akvárium teknősnek mekkora is kell legyen.

ekszerteknos

Kisteknős akvárium kezdő mérete:

80 x 45 x 45 cm

Iszap és pézsmateknős, valamint ékszer teknős fiatal példányának, vagy max. 2 egyedének ideális helye lehet egy-két évig.  Ettől kisebbet nem ajánlott, mert stresszt okozunk neki a túl kicsi élettérrel és a biológiai egyensúlyt sem lehet beállítani rendesen az akváriumban. Elegendő mozgástér hiányában az állat könnyebben el is hízhat.

Közepes méretű teknősök számára minimális méret:

120 x 60 x 60 cm

Ez megfelelő méret, ha esetleg egy darab kb. tenyérnyi ékszerteknőst szeretnél felnevelni. (jellemzően a hímek nőnek csak ekkorára).

Több vagy nagyobb méretű teknősök számára a minimális méret

Több teknős együtt tartása nem ajánlott! A teknősök nem társas lények, az étel és az élettér kapcsán könnyen versengés léphet fel közöttük, ami akár a kisebb, visszahúzódóbb állat pusztulásához is vezethet.

150 – 180 x 60 x 60 cm

2-3 kisebb teknősnek, vagy egy jócskán tenyérméret feletti a teknősnek, ekkora akváriummal kell számolnod. Ugye te is belátod, hogy ez a méret már nem minden lakásban fér el kényelmesen. ÉS mivel minden teknős megnő egyszer, érdemes már szinte egyből egy hasonló nagyságban gondolkodni.

A nagy akvárium természetesen nagy súllyal is jár. Így szükséged lesz egy megfelelő tömörfa akvárium bútorra, vagy készíttetned kell egy fém állványt. Az akváriumot nem szabad teljesen lefedni!

Emellett a teknősök számára nem elég egy hagyományos akváriumi fénycső. Nézzük meg közelebbről a témát.

ekszerteknos-akvarium
ekszer teknos tartasa

Világítás technika

Gondolom, sokak számára nem kell bemutatnunk, hogy a teknősök hüllők. Azaz hidegvérűek. Ezért ahhoz, hogy testhőmérsékletüket optimális szinten tartásához, az emésztésükhöz,immunrendszerük helyes működéséhez a Nap energiájára, vagyis hőre van szükségük. 

A normál napfény UVB tartománya azért szükséges a teknősnek, hogy a D3 vitamint termelni tudja, valamint a táplálékból felvett kálcium a páncéljába, csontozatába megfelelő módon tudjon beépülni.

Az UVA vagyis a látható fény pedig a hangulatuk, a szaporodási kedvükre van hatással és az általános életritmusuk miatt szükséges. A legtöbb ékszerteknős azon fajok közé tartozik, akik igénylik a közvetlen erős napsütést is, de azt is, hogy elvonulhassanak tőle.

Ezeknek a hüllőknek olyan speciális lámpatestet kell beszerelni az akváriumok felé, amelyek az UVA és UVB sugarakat is ki tudják bocsátani. . A napozórész melegítésére szolgáló izzók pedig hőleadásra szolgálnak. Így mindig szükség van kiegészítő melegítő izzóra. Tehát minimum két különböző lámpatest szükséges a teknősök számára, melyek a megfelelő fény- és hőforrást szolgáltatják.

Azonban ezek az UVA és UVB sugarakat adó lámpák nem adnak elég erős fényt, hogy a kis gazdi számára is látványos legyen a teknősök tartása. Így emellé szükséges egy természetes, vagy hidegebb fényt leadó 6500 Kelvines T8-as vagy T5-ös fénycső. Az UV sugarakat adó lámpákat 6-12 havonta cserélni szükséges, típustól függően.

Sose nézzünk bele közvetlen közelről az UV lámpák fényébe, mert károsíthatják a látásunkat!

Ha máris azon töröd a fejed, hogy te majd otthon megoldod azzal, hogy az ablak elé teszed az akváriumot a vízi teknősnek, máris lelombozlak. Az üvegen átjövő természetes fény nem elégséges semmiképpen. Ugyanis teljesen megszűri az UVB tartományt. Emellett a hőmérséklet sem lesz az elvárható, továbbá kontrollálatlanul algásodni fog az akvárium.

ekszerteknos-tartas-es-gondozasa

Egy általánosan elfogadott szabály szerint 0,5-0,8 Watt/liter erejű fényt kell alkalmaznod napi 10 órában, legalább az akvárium felén! A másik felén viszont gondoskodj a teknősnek búvóhelyről, növények által árnyékról.  Csak úgy, mintha a természetben élne!

Fontos, hogy a fényforrásokat körülbelül 20-30cm-re kell elhelyezni a vízfelszíntől a teknősnek.

A melegítőlámpa egy normál 50-100Wattos izzó, amelyet úgy kell elhelyezni a teknős napozó része felett, hogy körülbelül 30-35 fokos meleg legyen alatta. Azonban ne ?spot? izzót használjunk, hanem széles fényáramút, hogy a teknős teljes felületét érhesse a meleg.

Akvárium berendezései

Az első és legfontosabb a talaj kérdése az ékszerteknős akvárium berendezése kapcsán. A legjobb, amit tehetsz a kis páncélosért, hogy finom folyami homokot használsz. A halaknál nagyszerűen bevált apró kavics számukra veszélyes lehet, ugyanis felcsipegetik sokszor és ez  bélelzáródást okozhat. A folyami homokot nagyon alaposan többször át kell mosni, mielőtt az akváriumba teszed. Körülbelül 3 cm vastagságban kell elteríteni.

Ezután a mulmot, vagyis a teki után maradt szennyeződést majd a vízcserék alkalmával csak le kell ?aljzatporszívózni?.

Az akvárium vizét természetesen, ahogy a halaknál is, előre be kell járatni, komplett vízi biológiai egyensúlyt kell létrehozni. Viszont ami a különbség, az pedig maga a teknős kaki. Ugyanis a hagyományos belső szűrők nem fognak megbirkózni azzal hosszú távon. Így egy külső, nagy teljesítményű szűrőre lesz szükséged. Mi jó szívvel ajánljuk az Eheim Classic 250 termékét.

Emellett természetesen fűtőre is szükséged van, ugyanis tekikéd a meleg, 22-26 fokos vizet fogja kedvelni.

És miután napozniuk kell, gondoskodnod kell egy napozó zónáról. Lehet kapni már előre gyártott, az üveg belső falára akasztható teknős szigetet, de sokan szeretik a megfelelő módon előkészített uszadékfát, vagy parafa kérget is.

A teknősök szeretnek elvonultan pihenni, így fontos, hogy biztosítanod kell számára egy odút is, vagy egy kis barlangot. Fontos, hogy akkora legyen, hogy ne tudjon beleszorulni. Akár saját kezűleg is megcsinálhatod, ugyanis egy agyag virágcserép is alkalmat lehet. De lehet kapni nagyon jópofa előre gyártott TEKNŐS BÚJÓKAT is.

mit-eszik-a-teknos

A növényesítés a nagy mumusa a teknős tartóknak. Ugyanis a teknősök, ahogy idősebbek, úgy szeretik egyre jobban a növényi táplálékot. (De erről részletesebben majd később írunk.) Emellett imádnak a homokban kotorni, túrkálni. Így néha a teknős gazdi azt érzi, a növény kontra teknős harcban a teknős győz mindig. De nem szabad ennek ellenére feladni! Hiszen az ékszerteknős terrárium nem szép, ha csupasz!

De nem kell elkeseredni. Vannak olyan növények, amelyeket még ezek a habzsoló kis páncélosok sem szeretnek, mint pl. az Anubias fajok. Fontos, hogy mindig olyan növényeket tegyünk az akváriumba, amelyekről biztosan tudjuk, hogy nem mérgezőek a teknősünk számára, akkor sem, ha megeszik.

Hogy jobban biztonságba érezze magát, érdemes egy jól előkészített szőlőtőkét, mangrovefát, vasfát tenni akár az akváriumba. Ezek kissé megszínezik barnásra a vizet, de pont ezért szeretik a teknősök és a halak is.

Mindezek mellett természetesen szükséges a kis teki számára egy állandó hőmérsékletet biztosító termosztátos automata fűtő.

A különböző tekik más-más hőfokon érzik jól magukat. Míg a sárgafülű ékszerteknős 23-26 fokon, a vörösfülű ékszerteknős fiataljai 26-27, felnőtt példányai 22-24 fokon. A tarajosteknős átlagosan 22-24 fokos vízben érzi jól magát. A pézsmateknős tartása pedig 23-26 fokon legyen.

Mit eszik a teknős? Mi is az ékszerteknős tápláléka?

Talán a legjobban vitatott téma a teknőc tartók és szakértők körében, az maga az etetés módja és minősége és mennyisége. Tény, hogy a fiatal ékszerteknős példányok eleinte teljesen hal-, rovar- és dögevők, és csak később lesznek egyre jobban a növényi táplálék kedvelői. Röviden és pontosítva: a teknős nem csak és kizárólag nyers halat eszik még eleinte sem!

Ahogy nálunk, embereknél, úgy a kiskedvenceinknél is az a legfontosabb, hogy minőségi táplálékot kapjanak, és minél változatosabban. Tehát nem elég, ha egy fajta teknős müzlit megveszel, és azt tervezed, hogy élete végéig azzal eteted majd. Szüksége van más, minőségi ékszerteknős eledel félére is.

Fél éves korig eleinte naponta, utána egy éves korig 2 naponta, majd egy éves kor felett hetente kétszer kell őket etetni.

Azonban máris fel szeretnénk hívni a figyelmedet egy fontos dologra. A kis tekik túlzottan is bélpoklosak tudnak lenni, zsarolni próbálják a gazdit. Gyakori, hogy előadják az “éhenhalok” című magánszámot, amikor az akvárium felé veszi a gazdi az irányt. Legyünk szigorúak, csak az előre eltervezetett etetési idő rendben adjunk táplálékot az ékszer teknős részére! Nem szabad elhinni, hogy a teknősünk mindig enni akar!

ekszerteknos-elet-kora
ekszer teknős

A fő fontos táplálékuk a teknősöknek édesvízi apró hal, élő vagy fagyasztott (és persze kiolvasztva). A fagyasztott hal jobban ajánlott, hiszen így a halakban lévő esetleges parazitákat inaktiváljuk. Fontos, hogy olyan méretű halakat etessünk, melyet teknős egészében, tehát fejjel, csontokkal és belsőségekkel együtt tud elfogyasztani. Oda kell figyelni, hogy a tiamináz nevű enzimet nem tartalmazó halfajokkal etessünk az ékszerteknos pajtással!

Adható eleség halak:

szélhajtó küsz(sneci),valamint ezen akváriumi halak etetése: razbóra fajták, rózsás diszmárna, xifó fajták, platty, guppy, molly, neonhal

Egyéb adható eleségek az ékszerteknös részére:

orosz csótány, argentin csótány, légy, barna tücsök, afrikai vándorsáska, viaszmoly lárva (élő), édesvízi garnéla, földigiliszta, kagylóhús, vörös szúnyoglárva, nagy ritkán lisztkukac (élő)

Adható növényi táplálék:

békalencse, csavarthínár, echinodorus, pénzlevelű lizinka, süllőhinár, békaszőlő, bakopa, pitypang, tyúkhúr, pásztortáska (útaktól és mezőgazdasági tevékenységtől távol eső termőhelyről szedve)

Egyéb adható teknős eledel:

A fő táplálék, vagyis a hal mellé kiegészítő eleségnek megfelelnek a jó minőségű vegyes teknős müzlinek nevezett eledelek. Ebben növényi eredetű táplálék és állati is vegyesen található.

Vitamin a teknősöknek?

Sok esetben a gazdi számára nem megoldható, a változatos táplálék adása rövidebb-hosszabb távon. Pl. nyaralás, vagy változatos hal beszerzési nehézségek. Ilyenkor adhatunk extra táplálék kiegészítőket nekik.

Beteg, vitaminhiányos teknősöknek adható a páncél egészsége érdekében Calcium ? D3 vitamin pótló készítményt.

Komplett multivitamin is kapható. Ebből meghatározott mennyiségű cseppet kell a táplálékra szórni. De vannak por formátumúak is, amelyeket pl. a táplálékként adandó élőrovarokra kell szórni. Így is pótolható az esetleges vitaminhiány.

Az ékszer teknős etetése rendkívül sok szeméttel jár, ezért sokan külön etető tálban etetik a tekit. Ez lehet egy üres nagyobb méretű műanyag láda, amelyet annyi akváriumi hőmérsékletű vízzel töltünk fel, hogy ellepje a tekit. Az etetés közben vagy közvetlen utána szoktak üríteni, így sok szennyeződéstől kíméljük meg az ékszerteknős akvárium szűrőjét.

Azonban ha a teki levadászása túl nagy stresszt jelent neki, akkor inkább az akváriumban etessük. Amit a teki nem evett meg, azt mindig távolítsuk el az akváriumból. A növényi eredetű táplálékot is fontos kiemelnünk egy fél nap után, ha nem ették meg.

Etethetjük úgy az ékszerteknőst, hogy az ételt az etetőláda vizébe tesszük, de csipeszről is megpróbálhatjuk az élő vagy fagyasztott eleséget adni. Minden teknős más, ki kell tapasztalni, hogy mit és hogyan fogad el.

Tilos emberi húskészítményeket, feldolgozott ételeket adni nekik. A tejtermékek, nyers húsokat is kerüljük!

Az ékszer teknős akvárium karbantartása

Ha már idáig eljutottál kedves olvasó, láthatod, hogy az ekszer teknos tartása nem merül ki annyiban, hogy egy üres akváriumba néha elé szórsz némi eleséget.

Az akvárium, mint a teki élőhelye egy komplex biológiai rendszer. Fontos, hogy a hasznos baktériumok megtelepedése után (ami kb. 3 hét) hozzuk haza a kis teknőst, a már komplett berendezett akváriumba.

A másik fontos dolog, a vízcsere. Ha a teknőst az akváriumba etetjük, akkor hetente szükséges 15-20%-os vízcserét végrehajtani. Ha külön etetjük, akkor kéthetente 25-30%-os szükséges cserélni. Ilyenkor a talaj felszínéről a mulmot el kell távolítani, az esetleges alga képződményeket lepucolni az üvegről. Ellenőriznünk kell a szűrő állapotát, és minden egyéb ékszerteknős felszerelés épségét. A vizi teknős lámpa is évente cserélődő tétel.

Ez történhet kétféle képpen. Vagy előre egy napot pihentetett csapvízzel pótoljuk a leszívott vizet, vagy az akvárium hőfokával megegyező csapvízzel. Ebben az esetben akkor javasolnánk vízkezelő szerek hozzáadását, mint pl. a Tetra aquasafe.

Ha új növényt hozunk haza, a gyökeret védő kőzetgyapotot mindig távolítsuk el, és mossuk le alaposan a növényt csapvízzel mielőtt beültetjük.

ekszerteknos-terrarium

Sok ékszerteknőst, amikor nagyobbacska már, kerti tó lakóvá teszik, amennyiben persze a gazdi rendelkezik ilyennel. Kiemelnénk, hogy ezzel már csak akkor próbálkozzunk, amikor legalább 4-5 éves a teknőskénk!

Hangsúlyozzuk, hogy a hazánkban tartott vízi teknősök túlnyomó többsége nem igényli a téli pihenőt! A sárgafülű ékszerteknős bizonyos változatai nem viselik jól, sőt  bizonyos trópusi fajok egyenesen belepusztulnak. Ez a gyakorlat tehát megfelelő élettani tudást és tapasztalatot kíván meg, és semmiképpen nem kezdőknek való kísérletezgetést. Így láthatod, nem annyira egyszerű az ekszerteknos tartasa és ékszerteknős teleltetése sem.

Ékszerteknős tartása más fajokkal

Sokan szeretnének egy igazi ökoszisztémára hasonlító akváriumot. Azaz nem csak a teknőcke lenne az akvárium attrakciója, hanem különféle halak is.

Ez semmiképpen nem lehetetlen, csupán néhány fontos szabályt kell a szemünk előtt tartani. Ami befér a teknős szájába, az bizony kaja. Szóval, ha egy nagyobbacska közönséges ékszerteknős (Trachemys scripta) vagy bármilyen teki igazából a célod, mint háziállat, ezt szem előtt kell tartanod. A lassúbb guppik, vagy neonok, ha nem elég ügyesek, simán vacsoraként végzik.

Ha egy kisebb példány van nálad, akkor a szélsebes dániók, kisebb sügerekkel, botia fajokkal, plattikkal, xifókkal, nagyobbacska anctristrus fajokkal jó esély van a probléma mentes együttélésre.

Különböző teknős fajokat viszont semmiképp nem ajánljuk, hogy megpróbáld együtt tartani! Még fajtársak esetén sem garantálható, hogy békésen együtt tudod őket tartani, ezért is ajánljuk az egyketartást!

A legyakrabban tartott teknős fajták

A legtöbb esetben az állatkereskedésekben olcsón kapható, de nagyra növő ékszerteknős-félékkel lehetett találkozni

Szögezzük le, hogy jelenleg Magyarországon a közönséges ékszerteknős faja, illetve annak két alfaja, a vörösfülű (Trachemys scripta elegans) és a sárgafülű ékszerteknős (Trachemys scripta scripta) invazívnak minősül, így legálisan csak azok számára tarthatók, akik a törvény életbe lépése előtt már rendelkeztek saját példányokkal. Minden közhiedelemmel ellentétben magánszemélyek számára az adás-vételük, tehát a kereskedelmük, örökbeadásuk és ajándékozásuk sem megengedett.

A legálisan tartható fajok esetében érdemes átgondolni anyagi lehetőségeinket, hiszen ami elsőre olcsóbbnak tűnik, az hosszú távon a nagy hely- és felszerelésigény miatt sokkal drágábbra fog kijönni.

Ebben a fejezetben röviden szeretnénk a leggyakoribb fontos fajokat bemutatni amelyeket mint akváriumi teknős fajták kaphatsz /nem kaphatsz.

Az első kettő a legnépszerűbb talán, hiszen a közönséges ékszerteknős két alfajáról van szó.

Sárgafülű ékszerteknős

Virginia délkeleti részétől Florida északi részéig őshonos. A lassú folyású, nyugodt vizeket, tavakat; mocsaras, nádas, vízinövényes részeken érzik jól magukat. Nevét a feje két oldalán látható vastag sárga sáv (?fül?) miatt kapta.

A hímek átlagos testmérete 15 cm, a nőstényeké 25 cm, de előfordulnak 30 cm-es példányok is. És bizony így hatalmas akvárium is szükségeltetik! És most fogsz sokkor kapni talán. Ha rákerestél, hogy mennyi is lehet a sárgafülű ékszerteknős életkora… Fogságban akár 40 évig is élhet! Ennek ellenére régebben a sárgafülű ékszerteknős tartása régen nagyon közkedvelt volt.

Szabadon engedése, kereskedelme Európában tilos, mivel az őshonos és védett mocsári teknőst kiszorítja élőhelyéről. Ezért sem fogsz az interneten olyan hirdetéseket találni, hogy sárgafülű ékszerteknős ára , vagy eladó sárgafülű. A szabadban élő sárgafülű ékszerteknős etetése nem ajánlott ezért sem. Hiszen mit eszik az ékszerteknős? Mindent amit szegény hazai védett mocsári szeretne.

Vörösfülű ékszerteknős

Mexikói öböl és a Mississippi között, Coloradóban, Virginiában és Floridában honos, de előfordul Dél-Amerikában is. Szabadon engedése szintén tilos a mocsári teknős védelmében. ! Ma már tiltott a behozatala külföldről is. Így ez a teknős háziállat tartásaként is már megszűnt. Ezért sem fogsz ma már találni olyan hirdetést, hogy ékszerteknős eladó.

Az átlagos ékszerteknős életkora 30-41 éves, de ismert pár 70 éves példány is. Mi is egy felnőtt ékszerteknős mérete pontosan? A nőstények 30 cm-re, a hímek 25 cm-re nőhetnek meg a szakirodalom szerint. Az ékszerteknős neme csak már nagyobb korukban állapítható meg, a haspáncél alakja alapján.

De ez persze sok idő, évek mire megnőnek ekkorára és függ természetesen attól hogy milyen minőségű a vörösfülű ékszerteknős tartása.

Otthon tartható teknősök:

Hieroglifás ékszerteknős

Szintén édesvízi teknősfaj, az Egyesült Államok középső és keleti részein honos. Felnőtt példányainak páncélja átlagosan 30 cm körüli nagyságúak, a hímek 22-30 a nőstények 27?40 cm közötti méretűek. Szóval ők sem az apróságok közé sorolandóak. Több alfala is ismert.

Szintén hosszú életűek, akár 40 évet is élhetnek a fogságban tartott példányok. Itt se érjen meglepetés a teknős életkora terén. Rendkívül gyorsak, és aktívak a teknősfajták más egyedeihez képest.

Tarajosteknős / vagy más néven királyteknős

Szintén Amerikából származik. A páncél közepén a fejtől a farokig “tüskés” él húzódik, erről kapta a nevét. Kiváló gondozás mellett 15-20 évig élhet és a hím mindössze 9-15 míg a nőstény 12-27 cm páncélhosszt érhet el. Szóval ő már a kisebb méretű tekikhez tartozik így a közepes méretű fentebb említett aksi is alkalmas a tartásukhoz.

Kínai csíkosteknős

A nyakán és a fejen húzódó finom csíkozottságáról kapta a nevét. Körülbelül 20-22 cm-es páncélt növeszt. Tartáskörülményei a vörösfülű ékszerteknőséhez hasonlóak.

Pézsma teknős tartása

30-50 évig el az az átlagosan 15-17cm-re növő páncélos. Így ő sem mini teknős. A pézsmateknős etetése nem különösebben bonyolult, hiszen egy ideig csak kis méretű rovarokat esznek, majd szintén egyre több növényi eledelt kívánnak ezek az észak amerikai teknősök.

Mocsári teknős (Emys orbicularis),

Bár sokan nem tudják, az egyetlen Magyarországon is honos vízi teknős, de mindenhol szigorúan védett. Így beszerzése, befogása, tartása, tenyésztése kizárólag hatósági engedélyek birtokában lehetséges.

Ne dőlj be annak ha látsz olyat, hogy mocsári teknős eladó!

És hogy a mocsári teknős mit eszik? Különféle lárvákat, kis halakat és mindent amit el tud kapni. Az engedélyt csak szigorú esetben kapják meg magánemberek, így a mocsári teknős tartása alap esetben tilos mindenkinek!

teknos-tartasa-otthon

Teknős betegségek

A teknősök esetében, mint a legtöbb egzotikus kisállatnál, a betegségek megelőzésére kell a hangsúlyt fejezni. Ugyanis náluk sokkal kevesebb, de sok esetben nehezebb gyógyítható betegséggel kell szembenézni. Illetve a betegség pontos diagnózisa is sokszor nehezen felállítható.

A legtöbb teknős betegség kiindulási oka a nem megfelelő tartási körülmény. Hiszen mint fentebb láthattad, nem egyszerű a vizi teknős tartása. Ha egy teknősnél túl hideg a víz, túl meleg a víz, túl kis helyen tartjuk, nem jól takarmányozzuk, nem megfelelő lámpát használunk, stb. az mind-mind a kisállat megbetegedéséhez és akár halálához vezethet.

Az első, amit megemlítenék, az egy teknősökben és hüllőkben sok esetben tünetmentesen lapuló betegség, ami nem más mint a szalmonella. Ezért sem ajánlják sokan kisgyermekeseknek a hüllőket és kétéltűeket mint háziállatot. Mert a teknősön semmi nem lászik, mégis a vizében, magán a teknősön rajta lehet a szalmonella. És ha a kisgyerek benyúlkál az akváriumba, megsimizi a tekit, majd a saját szájában turkál, kész is a baj.

Ha gyerek van a háznál, és teki az álma, akkor szigorúan be kell tartania néhány szabályt. A teknőshöz tiszta kézzel nyúlunk! Az akváriumban nem turkálunk, ha mégis, utána alaposan szappannal kezet mosunk! Így lesz helyes a teknős tartás otthon.

vizi-teknos

A másik leggyakoribb betegség a teknősöknél a különböző sebek elfertőződése vagy azok gombás felülfertőződése. Ezért sem szabad nagy, éles kavicsokat, berendezései tárgyakat használni az akváriumban. Valamint ezért emeltük ki, hogy 2-3cm-es aljzat vastagság bőven elegendő, hiszen így megelőzhetőek az úgynevezett páncélbetegségeket is okozó nitrikáló baktériumok elterjedése a teknősbéka akvárium aljában.

A változatos táplálék, a táplálékkiegészítők adásával pedig elkerülhetőek a különböző hiánybetegségek. Viszont a túletetéssel is vigyáznunk kell! Ugyanis előfordulhat, hogy kedvencünk gyorsabban hízik, mint ahogy a páncélja növekedni tud. Így a páncéljába belehízik, és ez a halálához is vezethet a kis ekszerteknős barátunknak.

A rendszeres vízcserét semmiképpen nem szabad elhanyagolni teknosbeka tartasa esetén! A túl sok bomlásterméket tartalmazó akvárium víz szintén árthat a kis kedvencünknek.

Mielőtt teknős tartásra adnánk a fejünket, érdemes előre kiszemelni egy közeli egzotikus kedvencekkel is foglalkozó állatorvost. Ugyanis nem minden rendelő foglalkozik teknősökkel.

A teknős tartásra alaposan fel kell készülni. Habár fiatalon kicsik és egyszerűnek tűnik a tartásuk a különféle èkszer teknős félének, de cseppet sem alacsony költségű ez a hobbi. Hiszen nem csak annyiról van szó hogy be van szerezve a teknős tápláléka és akváriuma.

ekszerteknos-tartasa
ékszer teknos

A teknős tartás inkább arról szól, hogy mindent a szemnek, és alig valamit a kéznek. Sok esetben nem tűrik jól a kézben tartást, a fogdosást. És sokszor elég koszolós is a teknős táplálkozása.

És az egészségükre nézve egyenesen káros a lakásban sétáltatás Ezért mindenképpen nagyobb gyermekek mellé ajánljuk, de csakis akkor, ha a szülő tisztában van azzal, hogy a gondozás nagy része az ő feladata lesz. És miután hosszú életű állatokról van szó, így nem szabad a gyereknek hirtelen felindulásból teknőst vásárolni. Ha a kisgyerkőc teki rajongó de még kicsi a felelősségteljes állattartáshoz, nézzünk neki egy teknős ékszer félét inkább.

Azonban egy gyönyörű, növényekkel, halakkal teli teknős akvárium gyönyörű látványt nyújt, ami teljes joggal lehet a lakás éke. Az akváriumi teknős tartás csodás világ, amelyet bátran ajánljunk megfelelő előkészületek és olvasás után.

Ha pedig más kisállatok is érdekelnek téged, akkor nézz szét a további Petguru magazin cikkek között! Van garnéla tartása cikkünk, nyuszis, hörcsögös és még sok egyéb!

A cikk megírását a Bio?Akva?Terrárium – Modern víziteknős-gondozás Facebook csoport nagy szakértelemmel bíró, teknősgondozással foglalkozó tanácsadó csapata: Szőcs Gergő, Papp Dalma és Benedek Zsófia segítette. Köszönettel tartozunk nekik a hasznos információkért és forrásokért!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók

Bár a teknőstartásra vastag szakmai könyvek tudnak csak igazán felkészíteni, szeretnénk egy cikkben az alapvető tudnivalókról egy kis bemu

Elolvasom
Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére

Ha hiszed, ha nem egy megrögzött növényevőnél is van sok-sok olyan étel, amelyet fontos kihagyni a nyuszik életéből.Eddig azt hitted, h

Elolvasom
Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra

Elolvasom
Petguru logo