Endler guppi

Egy aprócska, de annál színesebb elevenszülő az endler guppi halfajta.

Az endler guppy jellemzői

Az elevenszülő fogasponty csapat egyik legkisebb képviselője természetes élőhely alapján Venezuela egy apró tavacskájából származik, amely nagyon közel található az óceánhoz. Számos egyéb halfajtához hasonlóan az endler guppi (tudományos név poecilia wingei) esetében is igen nagy különbség van a hímek és a nőstények között. Van, amiben viszont egyformák. A várható életkor 3 év körül van mindkét nem képviselőjénél.

A fiúk jóval kisebbek, mint a hölgy endlerek. Ők mindössze 2 3 2,5 cm, viszont a nőstény 4,5 cm hosszúra is megnőhet. A hímek azonban méretüket színpompás kinézetükkel ellensúlyozzák. A kék, fekete, zöld, narancssárga különböző árnyalataiban és mintázataiban pompázhatnak. Hosszú farkuk pedig gyönyörűen fodrozódik kristálytiszta otthonuk vizében.

Ezzel szemben a nagyobb nőstények színei jóval visszafogottabbak. Leginkább a halvány vagy fakózöld szín a jellemző rájuk.

Az endler guppi tartása

Az endler guppi (poecilia wingei) tartásánál az első és legfontosabb dolog a következő. Elevenszülő hal fajtaként ők bizony igencsak szapora uszonyosok hírében állnak. Tehát könnyen nézhetnek endler-anyai örömök elé. Éppen ezért mi, itt a Petgurunál azt javasoljuk, hogyha nincsenek tenyésztői szándékaid, akkor érdemes csak azonos nemű halakat együtt tartani. Hiszen a nőstények akár 23-24 naponta képesek arra, hogy endler kicsinyeket szüljenek. 1-1 alomban pedig akár 40 kishal is lehet.

endler-guppi
forrás: aquariadise.com

Azonban nemtől függetlenül az endler guppi csapatban érzi jól magát igazán. Éppen ezért egy akváriumból 50 liter űrtartalomra minimum 6-8 példányt ajánlott belőlük tartani. Igencsak színpompás és élénk résztvevői a medence életének. Őket leginkább a halotthon felső és középső rétegében láthatod. Itt szeretnek naphosszat nyüzsögni.

És hogy milyen vízben érzik a legjobban magukat? Hőfok szempontjából a langyosabb hőmérséklet 24 30 c ph alapján pedig a 7,5 8 az ideális számukra. A víz keménység 15-35 NK legyen az endler guppi otthonában. Ezek mellett még ajánlott a víz enyhe sózása is, hiszen az elevenszülők számára a kemény víz az igazi halotthon.

Tartásuk szempontjából az a legjobb számukra, ha csak magukban, fajtársaik között élnek egy akváriumban. Viszont alapvetően békés természetük miatt hasonló méretű és szintén nyugodtabb kopoltyúsokkal is vígan eléldegélnek. Mindenevő halak, akik szívesen fogyasztják az apróbb élő eleségeket, de nincs gondjuk a kisebb halak számára készített granulátum, vagy , lemezes, pellet állagú tápokkal sem.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
MACSKA MAGAZIN

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt!Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
Meddig él egy macska?
MACSKA MAGAZIN

Meddig él egy macska?

A szerető cicagazdik legnagyobb dilemmája hogy meddig él egy macska.Minden állatbarát kötelességének érzi, hogy szeretett négylábú, k

Elolvasom
Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
Petguru logo