Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók

Ha jót akarsz a kedvencednek, minél hamarabb túlestek rajta!

A nyuszi tartás egyre népszerűbb napjainkban. És a felelős állat tartók ma már tudják, hogy a nyúl ivartalanítás is hozzá tartozik a nyulaknál a jóléthez!

A kutya és macskatartók nagy része már tisztában van azzal, hogy az időben elvégzett rutinműtétnek számító ivartalanítás meghosszabbítja a házikedvencek életét! Nincs ez máshogy ivartalanított tapsifüles barátainknál sem. Azonban náluk néhány dolog, a fajbeli különbségek miatt, máshogy működik a műtét előtt-közben-után. Ebben a cikkben szeretnénk felvilágosítani téged arról, hogy hogyan is történik az ivartalanítás, mire kell számítanod.

A nyulak ivarzása

Ahhoz, hogy belássuk miért van szükség a műtétre, egy kis biológiai áttekintésre van szükség. A nyulakat nem hiába hívják úgy, hogy szapora állatok. A nőstény nyuszkó már az ellés napján első alkalomra is akár képes újból vemhesülni. Ez már nem semmi ugye?

Mikor ivarérett a törpenyúl?

Már 3-4 hónaposan tud ivarérett lenni, azonban egy ilyen korai vemhesség veszélyeket hordozhat a kicsikre, és az anyára nézve is. A nőstény nyúl ivarzása jól látod, már ennyire korán jelentkezhet.

Ettől a fiatal kortól kezdve a nem ivartalanított nőstény nyulak folyamatos ivarzásban vannak. Ez az ivaros nyuszik számára pedig rendkívül magas ösztrogén szinttel jár, megvastagodik a méh nyálkahártyája ez által. Ez pedig a későbbi évek folyamán ahhoz fog vezetni, hogy méhgyulladás, méhdaganat esélyeit növeljük meg. Sajnos erre a nyuszink rendkívül hajlamosak, ezért is fontos az ivartalanítás.

bak-nyuszi

Emellett pedig megjelenhetnek a házikedvenceknél a viselkedés problémák. Az ivaros nyuszik kitépik a hasukról a szőrt, fészket építenek, rombolnak, álvemhesek, agresszívak lehetnek a fajtársaikkal és velünk szemben is. Ez mind a hormonok túltengése miatt van. Ha pedig kiivartalanítjuk őket, megelőzzük vele ezeket az egészségügyi és mentális problémákat is.

A bak nyuszik szintén 3-5 hónapos koruk körül lesznek ivarérettek. Ezután náluk is megjelennek ivartalanítás hiányában a dominancia jelei. Csakúgy mint normál méretű társainál, a törpenyúl ivarérettség jelei is például a jelölés, agresszivitás, rombolás. Valamint az idősebb korban kialakulható heregyulladásről és here daganatról nem is beszélve.

Ha pedig ellenkező nemű állat pajtással tartjuk együtt, mire két nagyot pislogunk, máris be fogja fedezni a nőstényt. És mivel akár 24 kisnyuszi is születhet. Amire ha jól sejtem nem vagy berendezkedve, hamar rá fogsz jönni, hogy az egyetlen jó megoldás az ivartalanítás. ÉS ha már nem fűti a hormon a bak nyuszikat, akkor könnyen együtt lehet tartani akár azonos nemű nyuszival is.

Amellett, hogy az egészségük érdekében is történik a dolog, a gazdi is jól jár az ivartalanítással. Hiszen így az ivaros nyuszikkal ellentétben, akik 5-6 évig szoktak élni, akár 8-10 évig hű pajtásunk lehet az ivartalanított nyufkó. És emellett az sem hátrány, hogy kezesebb, nyugodtabb, játékosabb lesz a kis tapsi. 

Most hogy átnéztük az nyúl ivartalanítás előnyeit, nézzük meg részletesen a folyamatos a nőstény és a bak nyuszik oldaláról is.

A nyúl ivartalanítás típusai

Nőstény nyulak ivartalanítása

Szó mi szó, a kislány nyulak ivartalanítása több rizikóval jár, mint a fiúké. Hiszen náluk egy hasi műtétről beszélünk. De mivel náluk nagyobb a veszély a későbbi ivarszervi megbetegedésekre, mindenképpen ajánlott szakértő állat orvos keze által, gázzal altatva átesni az ivartalanítás dolgán. A legjobb időszak a műtétre 6-12 hónapos kor között van, de legalább 1 kilósnak kell lennie hozzá a nyuszinak. Ha pedig nem időben szántuk rá magunkat a műtétre, és már elmúlt 5 éves a nyuszink akkor sem kell pánikolni.

ivartalanitott-nyuszi

Egy egyszerű orvos általi vérvételből kiderül, még a műtét előtt, hogy nyuszink egészségügyi állapota megengedi-e még a műtétet. A kialakult rossz viselkedési szokáson ugyan ez már segíteni nem fog tudni, de a méhgyulladást és a vele együtt járó vérzést megúszhatjuk így is. Ezzel a vérvétellel csökkenthetjük az altatás rizikóját.

Az ivartalanított nőstény nyuszik hasi sebe miatt kicsit macerásabb a műtét utáni pár nap. Ajánlatos vagy műtéti gallérral, vagy ruhácskával védeni a sebet. ( ez hasonló mint a kutyaruha műtét után). Ezt az orvos biztosan elmondja, hogy melyiket ajánljott. De rendszeresen nézzük meg, hogy nem-e fér hozzá, mert ha szétszedi a sebet és nyalogatja, elfertőződhet a terület.

Az állatorvos vagy elköti a petevezetékeket, vagy az összes ivarszervet eltávolítja. Mi az utóbbit ajánljuk, mert így a nyulaknál méhgyulladást teljes mértékben el lehet kerülni.

Az állatorvos a törpenyúl vagy normál nyusziknál pár nap erejéig fájdalom csillapítót írhat fel. De ha túlságosan vigéckedik tőle, akkor inkább felezzük le az adagját. Hiszen ha nem érzi, hogy fáj a pocakja a műtétet követően, akkor ellenkező esetben fel is szakíthatja a sebét. Ez pedig veszélyes.

Ha a műtétkor nem felszívódó varratot használtak a nyulaknál, akkor körülbelül 1,5-2 hét múlva kell visszamennünk varratszedésre. Ez pedig egy 10 másodperces művelet, semmilyen fájdalommal nem jár.

Bak nyuszi ivartalanítása

A bak nyuszi ivartalanítása jóval egyszerűbb, kevésbé veszélyes mint a lány nyulaknál. Mindenképpen ajánlott, amennyiben fajttársakkal együtt tartjuk. Hiszen ez folyamatos verekedéshez, sérülésekhez vezethet a tesztoszteron bomba hatása miatt. Plusz ugyebár a fentebb említett hererák, heregyulladás is gyakori náluk idősebb korban.

A bak nyusziknál létezik egy úgynevezett korai ivartalanítás. Ez azt jelenti, hogy a még csupán 8-12 hetes nyuszit, az ivarérettség előtt ivartalanítjuk. Ilyenkor a herék még a bak nyúl hasüregében vannak, így a pocakján egy vágással fog hazajönni a nyuszi a rendelőből. De a bak nyúl ivartalanítás így sem veszélyes, hidd el gazdi. Az ivartalanítás után varratszedés itt is kb 1 hét múlva lesz esedékes. Az ivartalanítás utáni ápolás pedig itt is legfőképpen a sebvédelemből fog állni.

mutet-elott

Sokan kérdezik: ez miért is jó? Így megelőzhetjük a rossz viselkedések berögzülését mint például a falra spriccelés, harciasság, dobolás. Nem kell külön karanténoztatni, hanem azonnal visszatehető a testvérkéihez. Egy picurka varrat lesz csak a hasiján. Sok állatorvos azonban nem szeret ilyen fiatalon ivartalanítani a kis súlyuk miatt.

Ha meg szeretnénk várni az 1 kilós súlyhatárt, akkor körülbelül 4-6 hónaposan keríthetünk sort a műtétre. De az sem baj, ha az egy éves kor körül kerítünk rá sort ha még nem alakult ki az ivarérett nyuszi viselkedése. Addig is vagy külön szükséges tartani az ivartalanított nyuszit ivaros pajtásaitól, vagy azonos neművel tartani szükséges, már ha nem verekednek természetesen. Viszont ha ivaros nőstény nyúl a lakótársa, és már túl vagyunk az ivarérettségen, akkor a műtét után inkább 4-6 hétig még külön szükséges őket tartani.

A bak nyusziknak nincs varratszedés az ivartalanítás után ha már nagyobb korban történik a műtét. Úgyhogy a fiú nyuszit nem kell az állatorvos rendelőjébe visszavinni később, ha minden megfelelő vele. Csak vigyázzunk arra, hogy a nyuszi fekhely tiszta legyen. Erre tökéletes megoldás lehet a Bunny nature alom matraca.

Körülbelül 1 hónappal az ivartalanítás után már látszik a nyúl viselkedésén majd, hogy nyugodtabb, kedvesebb lesz.

A nyuszi műtét fontos előkészülete

Először is válassz ki egy olyan állatorvosi rendelőt, amely rendelkezik gázzal altató géppel az ivartalanítás miatt. A kisállatok részére ez a legbiztonságosabb módja is az altatásnak. Mivel ők könnyen túlaltathatóak, és a gázos megoldás az, amelynél a leggyorsabbak közbe lehet lépni ha bármilyen légzési komplikáció lépne fel.

Idősebb, 2-3 éves kor feletti nyúl esetén érdemes lehet egy általános vérképet készíttetni, mielőtt a műtőasztalra kerülne.

A nyuszikat a műtét előtt kiéheztetni felesleges, sőt tilos!

A nyuszik ugyanis a macskák és kutyákkal ellentétben nem tudnak hányni. Így nem lesz fent a hányástól fulladás veszélye az ivartalanítás miatti altatás alatt. A másik ok, hogy a nyulak emésztő rendszere nagyon érzékeny. Ha belassul a bélműködés, az életveszélyes is lehet a számukra! Ezt fontos megjegyezni.

Ezért ha napközben viszed műtétre a nyuszkót, maximum a tápot vedd el előle reggel, de széna legyen előtte folyamatosan!

Sőt, kifejezetten nyuszi számára kifejlesztett probiotikumot is adhatsz neki már a műtét előtti napokban is. Viszont a K-betűs puffasztó zöldségeket került el a műtét előtti napokban. Így megnyugodhatsz, hogy nem lesz semmi baj a kis pocakjával.

Mindenképpen olyan állatorvosi rendelőt keressünk fel, akik gyakorlottak a nyuszik ivartalanításában!

Érdemes a műtét napjára és az azt követő egy két napra szabadságot kivenni, vagy a műtétet pénteken elvégeztetni. Így több időt tudunk vele lenni a nehéz napokon, a nőstény nyuszi ivartalanítás után a lábadozás fontos időszaka alatt.

A nyuszkók sajnos hajlamosak arra, hogy az ivartalanítás után nem hajlandóak maguktól enni. Ezzel pedig a bélleállást kockáztatják. Így érdemes előre beszerezni a kényszeretetéshez szükséges dolgokat. Ez nem másból áll, mint egy nagyobb kb. 10-20 ml fecskendőből, és Trovet recovery small herbivores magas rosttartalmú vízzel hígítandó tápjából.

nyul

Nyuszi műtét utáni teendők

A legtöbb állatorvosi rendelőben megvárják, amíg teljesen magához nem tér a kis tapsika. Ha úgy látják, hogy rendben van, akkor haza lehet vinni.

Az első és legfontosabb, hogy a sebe érdekében külön kell tenni egy meleg helyiségbe, ha van más nyuszi is otthon. A másik fontos dolog, hogy az almot el kell előle tenni. Körülbelül egy hétig használj régi törülközőket alom gyanánt, ugyanis így nem kerül szennyeződés a sebébe. Az első egy nap tehetsz be a ketrecébe egy melegvizes palackot. Ugyanis az altatás miatt nem tudják jól szabályozni a testhőmérsékletüket.

Amíg nincs teljesen magánál, addig nem szabad ennie-innia. Nem azért mert nem tudnak hányni, hanem hogy ne nyeljék félre. De utána minél gyorsabban próbáljuk rávenni az evésre. Ha nem sikerül, akkor jöhet a vízben feloldott Trovet sürgős esetekben használható instant tápja. A fecskendőt bele kell nyomni oldalról a szájába, és keveset belenyomni. Eleinte lehet, hogy harcolni fog ellene, de nem szabad feladni! Ne félj, mint ahogy fentebb írtuk, ők biztos nem tudnak hányni!

Ha kaptunk esetleg fájdalom csillapítót, az orvos által megadott időpontban ajánlott beadni neki az étkezés során.

Lány nyuszika esetén a sebvédelemre megfelelő hangsúlyt kell helyezni a műtét után. Lehet, hogy gallért / védőruhát nem fogja csipázni, de kitartónak kell lenni. Felügyelet alatt levehető róla, de ha piszkálni kezdi, tegyük rá vissza a gallért vagy ruhácskát.

Ilyenkor kedveskedhetünk neki a kedvenc eledeleivel! Például a kapor, bazsalikom, gyermekláncfű biztos igazi csábító finomság enni nekik!

Ha 2 nap múlva sem hajlandó enni, és nem is ürít a nyúl, mindenképpen keressük fel az állatorvost!

Ha pedig minden rendben zajlik, a nőstény nyuszikat 7-10 nap múlva vissza kell vinni a varratokat kivenni.

ivaros-nyuszik

Ha teljesen rendbejött a nyuszink a műtét után, felügyelet mellett, fokozatosan kell visszaszoktatni a pajtásához. Ugyanis lehet, hogy “elfelejtette” őt.

A hormonok miatti viselkedés problémák nagyjából 1-2 hónap múlva kezdenek csökkenni. De ha nagyon berögzült a viselkedés, akkor esetleg csak minimálisan lehetnek változások az ivartalanítással kapcsolatban.

Összefoglalva minden gondos gazdi beláthatja, hogy csupa előny származik abból, ha kedvencét ivartalanítja:

 • az ivartalanított nyuszi hosszabb életet fog élni
 • nyugodtabb nyuszit kapunk a törpenyúl ivartalanítás után
 • megszűnhetnek a szobatisztasági problémák
 • nem fog rombolni a nyuszi megfelelő mozgatás mellett
 • pár egészségügyi problémákat is megelőzünk vele

Lehet, hogy egy kis szervezéssel jár előtte a gazdinak, de mindenképp érdemes túllenni a műtéten mihamarabb a kiskedvenc érdekében. Egy kis stressz a gazdinak rossz tud lenni, de ivartalanítani a szükséges rossz! A nyúl ivartalanítás után viselkedés megváltozása pozitív irányba várható.

Nézz szét bátran a Petguru rágcsálós termékei között, hiszen gazdag kínálattal rendelkezünk! Van nálunk ketrec, nyuszi póráz, eledelek széles választéka!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?
MACSKA MAGAZIN

Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk a brit rövidszőrű macska fajtáról neked szól!

Elolvasom
A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja

Aligha van olyan akvarista, aki ne akart volna valaha egy gyönyörű bettát tartani. Nézzük meg közelebbről ezt a halfajtát!A sziámi harc

Elolvasom
Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Petguru logo