Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget. Hiszen nem elég, hogy ezek az aprónak neméppen nevezhető symphysodon aequifasciatus nevű halak akár a tenyérnyi, sőt inkább 20 cm méretet is elérhetik. De színpompás, mégsem hivalkodó kinézetükkel egy méretesebb akvárium igazi különlegességei lehetnek a diszkoszhal egyedek.

A diszkosz hal jellemzői

A symphysodon discus nagy teste, ahogy a neve is mutatja, diszkoszalakú , vagyis kerek formájú. A piros, kék, türkiz és sárga diszkoszhalak mellett a ritkaságnak számító albínó változatával is találkozhatunk. Persze hazánkban ez a színezet igen nagy kuriózumnak számít. A nagyobb akváriumokban eredeti, sárga csíkos kinézete is sokszor előfordul. A vadonban, vagyis Dél-Amerika területén az Amazonas medencében ebben a formában úszkál. Eredeti otthonában nyugodt, ágacskákkal benőtt vizekben éldegélnek együtt a diszkoszhalak.

diszkoszhal-tartasa

Alapvető természete a békés halak közé sorolja az akváriumban. Azonban kezdő akvaristáknak mégsem ajánljuk a tartását. Hiszen a diszkoszhal tartási körülmények a nehéz kategóriába sorolandók. Hogy miért is? A folytatásban bemutatjuk!

A diszkoszhalak tartása

Elsőként azért sem tartozik a kezdők kedvencévé a diszkoszhal tartása, mert a diszkoszhal méreteiből adódóan csak a nagyobb akváriumokban tartható. Vízigénye az akváriumban egy egyedre számítva minimum 200 literes. A diszkoszhalak pedig egy legalább 6 fős rajban érzik a legjobban magukat. Így, ha diszkoszhalat szeretnél nevelgetni az otthonodban lévő akváriumban, akkor náluk a kényelem kizárólag 500 liternél kezdődik.

Az akvárium méret mellett más is számít még a discos hal esetén. Elsőként a víz hőmérsékletét említenénk meg. A víz fűtőjét minimum 28 30 c melegre állítsd. Ez azért fontos, mert az angolul discus fish barátod ettől hidegebb vízben már nem is táplálkozik és rövid időn belül elpusztul.

diszkosz

Inkább a speciális, lágy, kissé savas minőségű vizet kedvelik, de megfelelő szűrés esetén akár csapvízben is boldogan úszkálnak. Az áramlásra viszont szintén kényesek ezek a díszhalak. Túl élénken fodrozódó vízben nem igazán érzik jól magukat.

A diszkoszhal otthonául szolgáló akvárium berendezését alkothatják természetes barna ágak és szépen beültetett zöld növények is. Erre nekik égető szükségük van, hiszen természetes élőhelyükhöz hasonló módon kedvelik a sötét, árnyékos helyeket. Itt megpihenhetnek kicsit a figyelő tekintetek elől.

Táplálkozás szempontjából a húsevő kopoltyúsok közé soroljuk őket. Így egy diszkoszhal számára a legfinomabb csemege az élő vagy a fagyasztott eleség. Szívesen elcsipegetik a garnéla és a kagyló húsát is.

Milyen halakkal ajánljuk megosztani a diszkosz hal akváriumot?

Az apróbb rokonaik közül csak a pontylazacokat, például a vörös neon halat kedvelik. A talajlakó algaevő és páncélos harcsákkal sincsen gondjuk. Viszont, ha más, méretesebb hal, például vitorláshal beszerzését tervezed a diszkoszod mellé, akkor rossz hírünk van számodra. Őket egyáltalán nem ajánlott együtt tartani. Ugyanis nem elég, hogy ellenségesen viselkedhetnek egymással. A vitorlás egy olyan parazitát hordozhat magában, amely a diszkoszhalak számára végzetes lehet.

diszkosz-hal-arak

Diszkoszhal fajták :

A diszkoszhal eladó hirdetések között az alábbi színváltozatokkal találkozhatsz: red-turquise, checkboard, blue (kék) diamond, snake skin, albínó, wild-discus, panda, cobalt blue, yellow diamond, red (vörös) melon.

Különlegességük nemcsak a tartási körülményeik és pompás színvilágukban mutatkozik meg. A diszkoszhal árak is igencsak borsosak lehetnek. Egy-egy különlegesebb példányért akár 40-50 ezer forintot is elkérhetnek a kereskedők. De az átlagos diszkosz árak is 10-12 ezer forint körül mozognak.

Diszkoszhal betegségek

Ezek a színpompás állatok érzékenységükből adódóan többféle betegségre is hajlamosak. Jellemző diszkoszhal betegségek közé tartozik a gombás fertőzés, horgonyférgek, fehér foltos betegség, haltuberkolózis is.

Ezek közül van, amelyik könnyebben kezelhető, azonban van, amelyik végzetessé is válhat ezen csodaszép halak számára. De mivel eléggé borsos árú halakról van szó, mindenképpen érdemes időt és energiát beleölni az gyógyíttatásukba. Ezt érdemes egy külön, karantén akváriumban csinálni, hogy az esetleg még egészséges állatokat ne terheljük feleslegesen gyógyszerezéssel. A hal tuberkolózis sajnos emberre is átterjedő betegség, ilyenkor a halat azonnal meg kell semmisíteni, és a haltulajdonosnak is gyógyszerre lehet szüksége.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Amano garnéla - a fáradhatatlan kertész
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Amano garnéla - a fáradhatatlan kertész

Ez a színben talán kevésbé feltűnő garnéla faj az akvakertészek egyik kedvence, ugyanis rendkívüli hatékonysággal eszi meg az akváriumba

Elolvasom
Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak
MACSKA MAGAZIN

Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak

Amikor egy aprócska doromboló macskát viszel haza, fel kell készülnöd a fenevad korszakra is. Aki már játszott felpörgött pár hetes kismac

Elolvasom
Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó a Botia macracantha
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó a Botia macracantha

Ha még nem választottál magadnak talajlakó halat, akkor ő lehet a neked való. A csigaevő hal azonban csak nagy akváriumokba való.A botia

Elolvasom
Petguru logo