Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget. Hiszen nem elég, hogy ezek az aprónak neméppen nevezhető symphysodon aequifasciatus nevű halak akár a tenyérnyi, sőt inkább 20 cm méretet is elérhetik. De színpompás, mégsem hivalkodó kinézetükkel egy méretesebb akvárium igazi különlegességei lehetnek a diszkoszhal egyedek.

A diszkosz hal jellemzői

A symphysodon discus nagy teste, ahogy a neve is mutatja, diszkoszalakú , vagyis kerek formájú. A piros, kék, türkiz és sárga diszkoszhalak mellett a ritkaságnak számító albínó változatával is találkozhatunk. Persze hazánkban ez a színezet igen nagy kuriózumnak számít. A nagyobb akváriumokban eredeti, sárga csíkos kinézete is sokszor előfordul. A vadonban, vagyis Dél-Amerika területén az Amazonas medencében ebben a formában úszkál. Eredeti otthonában nyugodt, ágacskákkal benőtt vizekben éldegélnek együtt a diszkoszhalak.

diszkoszhal tartása

Alapvető természete a békés halak közé sorolja az akváriumban. Azonban kezdő akvaristáknak mégsem ajánljuk a tartását. Hiszen a diszkoszhal tartási körülmények a nehéz kategóriába sorolandók. Hogy miért is? A folytatásban bemutatjuk!

A diszkoszhalak tartása

Elsőként azért sem tartozik a kezdők kedvencévé, mert a diszkoszhal méreteiből adódóan csak a nagyobb akváriumokban tartható. Vízigénye az akváriumban egy egyedre számítva minimum 200 literes. A diszkoszhalak pedig egy legalább 6 fős rajban érzik a legjobban magukat. Így, ha diszkoszhalat szeretnél nevelgetni az otthonodban lévő akváriumban, akkor náluk a kényelem kizárólag 500 liternél kezdődik.

Az akvárium méret mellett más is számít még. Elsőként a víz hőmérsékletét említenénk meg. A víz fűtőjét minimum 28 30 c melegre állítsd. Ez azért fontos, mert az angolul discus fish barátod ettől hidegebb vízben már nem is táplálkozik és rövid időn belül elpusztul.

diszkosz

Inkább a speciális, lágy, kissé savas minőségű vizet kedvelik, de megfelelő szűrés esetén akár csapvízben is boldogan úszkálnak. Az áramlásra viszont szintén kényesek ezek a díszhalak. Túl élénken fodrozódó vízben nem igazán érzik jól magukat.

A diszkoszhal otthonául szolgáló akvárium berendezését alkothatják természetes barna ágak és szépen beültetett zöld növények is. Erre nekik égető szükségük van, hiszen természetes élőhelyükhöz hasonló módon kedvelik a sötét, árnyékos helyeket. Itt megpihenhetnek kicsit a figyelő tekintetek elől.

Táplálkozás szempontjából a húsevő kopoltyúsok közé soroljuk őket. Így egy diszkoszhal számára a legfinomabb csemege az élő vagy a fagyasztott eleség. Szívesen elcsipegetik a garnéla és a kagyló húsát is.

És, hogy milyen halakkal ajánljuk megosztani a diszkosz hal akváriumot?

Az apróbb rokonaik közül csak a pontylazacokat, például a vörös neon halat kedvelik. A talajlakó algaevő és páncélos harcsákkal sincsen gondjuk. Viszont, ha más, méretesebb hal, például vitorláshal beszerzését tervezed a diszkoszod mellé, akkor rossz hírünk van számodra. Őket egyáltalán nem ajánlott együtt tartani. Ugyanis nem elég, hogy ellenségesen viselkedhetnek egymással. A vitorlás egy olyan parazitát hordozhat magában, amely a diszkoszhalak számára végzetes lehet.

diszkosz hal árak

A diszkoszhal eladó hirdetések között az alábbi színváltozatokkal találkozhatsz: red-turquise, checkboard, blue (kék) diamond, snake skin, albínó, wild-discus, panda, cobalt blue, yellow diamond, red (vörös) melon.

Különlegességük nemcsak a tartási körülményeik és pompás színvilágukban mutatkozik meg. A diszkoszhal árak is igencsak borsosak lehetnek. Egy-egy különlegesebb példányért akár 40-50 ezer forintot is elkérhetnek a kereskedők. De az átlagos diszkosz árak is 10-12 ezer forint körül mozognak.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Bacopa caroliniana? Üde színfolt az akváriumban
HAL TIPPEK

Bacopa caroliniana? Üde színfolt az akváriumban

Halvány zöld, kicsiny leveleivel sokak számára megtetszik ez a növény, azonban nem tartozik a legkönnyebben tarthatóak közé.A bacopa ca

Elolvasom
A beszédes, hiperaktív, ultraszociális: a sziámi macska
CICA TIPPEK

A beszédes, hiperaktív, ultraszociális: a sziámi macska

Ha egy minden lében kanál típusú, nagydumás macska az álmod, akkor ő lesz a nyerő macskafajta nálad. Sokan mondják, hogy ha egyszer sziámi

Elolvasom
Vörös fantomlazac
HAL TIPPEK

Vörös fantomlazac

A pontylazacok családjának egy újabb apró képviselője.A fantomlazac csapat egyik oszlopos tagja Dél-Amerika sötétebb, lassabb sodrású

Elolvasom
Petguru logo