Az orosz kék macska. Smaragdszemű szépség?

Egy okos és gyönyörű cicus, akinek még a bundája sem okoz problémát? Eláruljuk, létezik ilyen!

Olyan macskás hölgy vagy úr vagy, aki egy igazán különleges cicát szeretne? Akkor az orosz kék macska lesz nálad a nyerő. Ő ugyanis nem egy átlagos macsek. És ez nemcsak egyedi smaragdzöld szeme miatt van. Sok-sok olyan szuper tulajdonsága van, amely egyedivé teszi a többi nyávogó között. De haladjunk szépen sorjában, kívülről befelé.

Az orosz kék macska külseje

Itt az elején ellőjük az oroszkék macsek aduász tulajdonságát. Ez a cicus olyan szuperképességgel rendelkezik, amely kevés nyávogó kiváltsága a világon. Ez pedig nem más, minthogy ő hipoallergén. Hogy mi is ez pontosan? A közhiedelemmel ellentétben nem a macsekok szőre allergizál, hanem a FEL D1 fehérje, amely a cicanyálban és vizeletben található. Az oroszkék szervezetéből hiányzik ez az anyag. Így allergiás macskabolondok is nyugodtan fellélegezhetnek eme kékbundás szépség közelében.

orosz-kek

Nagy füleivel, távol ülő szemeivel, vigyori ábrázatával kiemelkedik az átlagos szürke macska seregből. Azonban van még valami, ami unikummá avanzsálja. Ez pedig nem más, mint varázslatosan zöld szemei. Ha olyan orosz kék macska eladó hirdetésbe futsz bele, ahol a felnőttek szeme nem zöld színű, akkor bizony átverés van a dologban. Mert a sárga vagy barnás színű szemű oroszkék nem megengedett. Az igazi kék macska szemének legkésőbb kétéves korára illik bezöldülni.

Nevükből is kitalálható, hogy legelterjedtebb színváltozatuk a kék, de a 60 as években elkezdték tenyészteni a fajtát egyéb színekben is, orosz fehér macska és fekete macska néven (russian white cat, russian black cat). De itt is csak akkor fajta tiszta, ha zöld a szeme.

De mitől is olyan egyedi fajta? Szépséges bundájától, amelynek az összetétele is egyedi. Ha egy szóval kellene jellemeznünk, akkor az a szuperselymes lenne. Az oroszkék macska esetében ugyanis az alj szőrzet és fedőszőr azonos hosszúságú. Ettől olyan puha típus eme szuper rövid bunda. Hab a tortán, hogy ez a szőrzet nem igényel speciális ápolást. Tökéletes életetek lesz egymás mellett, ha mindössze hetente egyszer átfésülöd puha őszépségét.

korat-macska

És az az elfogadott, ha ez a csodabunda egyszínű. Kölyökkorban gyakran lehetnek rajtuk csíkos szellemrajzolatok. Ez egy halvány mintázat, amelynek felnőtt korukra illendő elmúlnia. Van még egy utolsó egyediség kék macska fajta barátunknál. Ez pedig nem más, mint a cicatappancs egyedi levendula színe. Így aztán már könnyebb lesz őket megkülönböztetned például korat macska rokonától. Ezek után át is térhetünk az orosz kék cica belső értékeire.

Az oroszkék macskafajta jelleme és egészsége

Ha túl féltékeny típus vagy, vagyis nem szereted, ha vendégségben gyakran mindenki a te cicádat gyomrozza, akkor jó hírünk van. Az orosz kék cicus csak a családjához ragaszkodik, sőt olyan egyedei is vannak, aki kifejezetten egygazdás macska. Távolságtartóan viselkedik az idegenekkel és kell egy kis idő, amire egy vendéget közel enged magához. De az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem is foglalkozik az idegenekkel. De, ha csak a gazdikkal van otthon, imád a közelükben nyugodt testhelyzetben heverészni és közösen játszani velük.

Szüksége is van rövid elfoglaltságokra, ugyanis az orosz kék macska igencsak intelligens macskafajta. Tenyésztők hiteles információi alapján még olyan trükköket is megtanulhatnak, mint például az ajtó kinyitása. Hiszen kellő lefárasztás hiányában túl sok egyéb csínytevést is elsajátíthatnak. Ezért, a többi intelligens és nyugodt cicafajtához hasonlatosan az orosz kék játékraktárát is alaposan fel kell töltened hasznos játékok.

orosz-macska

Nála az egyszerű játékpálca mellett még olyan különlegességeket is beszerezhetsz, mint az intelligenciát igénylő foglalkoztató játékok. Az igazi pro macskagazdik még néhány trükköt is megtaníthatnak orosz kék kedvencüknek. A tanuláshoz és a lakásban kajakincskeresős mókához szupijó JUTALOMFALATOKAT is találsz nálunk. Az oroszkék macskák igencsak beszédes fajta hírében állnak.

Többféle nyávogás és miákolás van a szótárában, amelyet a cicus nagy örömére a gazdi hamar meg tud fejteni. Szóval láthatod, kedves cicabarát olvasónk, kaland és öröm az élet egy orosz kék társaságában. Ez a közös kaland cicáddal aztán egészen hosszú ideig is eltarthat. Ugyanis ha hiszed, ha nem az orosz kék cicák igen hosszú életű macskák hírében állnak. Cicusod akár 12-18 évig is boldogíthatja napjaidat. Emellett még egy örömhírrel szolgálhatunk neked! Az oroszkéknek nincsen sok ismert betegsége. Egy orosz kék macska tenyésztő megerősítette, hogy a legtöbb orosz kék cicának elegendő az általános éves orvosi ellenőrzés és a kötelező oltások.

Hol éljen és mi kerüljön a tányérjába?

Közepes, atletikus, nem túl husi termete miatt különösen ajánljuk, hogy lakásban tartsd ezt a szépséget. Imádják a gazdi közelségét, ezért is érdemes őket emberközelben tartani. Ha keveset vagy otthon, akkor akár azon is elgondolkozhatsz, hogy beszerzel mellé egy másik, esetleg fehér rövid szőrű macsekot. Ugyanis az orosz kék cica bírja a többi cirmos társaságát.

A berendezési tárgyai a korábban említett játékok mellett azért még álljanak pár dologból. Különösen jó egy macska fekhely, amely akár lehet egy jó kis radiátorra szerelhető fajta. De lehet még a cicacuccok között kaparófa vagy egy jó kis macskatorony, hogy orosz kéked alkalomadtán a magasból szemlélhesse birodalmát.

Ha pedig kijátszotta és kipihente magát smaragdszemű, intelligens szépséged, lássuk, mi is kerüljön a cicapocakba. Ha cikkeink mellett a termékeinket is böngészed, akkor láthatod, hogy nálunk a macskáknál a száraztáp a favorit! És, hogy milyen legyen ez a ropogós eleség? Elsődleges szempont, hogy minél magasabb hústartalommal rendelkezzen.

kek-macska

Ugyanis a macskák ragadozó állatokként a húsból nyernek energiát. Ugyanis az állati fehérjékben található meg a taurin nevű aminosav, amely elengedhetetlen a hosszú, egészséges és boldog cicaélethez. A magas fehérjetartalom pedig minden esetben alacsony mennyiségű szénhidráttal járjon. Ugyanis a macskáknak ebből viszonylag kevésre van szükségük.

Úgyhogy, ha igazán jó minőségű macskatápot keresel kecses oroszkék cicádnak, akkor jó helyen jársz. Magas hústartalmú, gabonaféléket minimális mértékben vagy egyáltalán nem tartalmazó macskatápok széles skáláját találod nálunk.

Kölyök macskáknak

Felnőtt cicáknak

 • Ár barát: Ha pedig játékos kék orosz macska haverod inkább más husikat favorizál, akkor neki szuper lesz a MATISSE CSIRKÉS-PULYKÁS finomsága. Ha elakadnál az etetési útmutatók világában, segítség lehet számodra egy korábbi írásunk, a macska etetés mennyiség szerint kerül terítékre.
 • Szuperprémium:A kék macska legjobb kedvenc halas tápokból ajánljuk a finom CARNILOVE PONTYOS-LAZACOS macskaeledelt friss és szárított halakból álló összetevőkkel.

Idősödőeknek

Honnan érkezett hozzánk az elegáns orosz kék macska?

Végezetül ejtsünk néhány szót a kezdetekről is. Ennek a fajtának egészen az 1800-as évekig visszanyúlik a története. A legendák szerint ebben az évszázadban jelentek meg az első macskák egy orosz kikötővárosban, Arhangelszkben. Ezért is lett a rövid szőrű szépség neve oroszkék. Innen vitték tovább a karcsú cicaszépségeket Nagy- Britanniába, ahonnan aztán rövid időn belül meghódították az egész világot.

Mint minden tenyésztett állatfajt, eme macskákat sem kímélték a háborúk. A második világháború után ezek a cicák is majdnem a kihalás szélére sodródtak. De szerencsére lelkes tenyésztők a kezükbe vették az oroszkékek sorsát. Egyéb ismert és elegáns fajtákkal, főleg sziámi macskával keresztezték. Ettől lett olyan atletikus a mai orosz kékek alkata.

Azonban a sziámi génekkel akadt egy kis probléma. Ugyanis az egyszínű kékes szőrzete point részeire ?vagyis a farok, a fülek, a lábak és a pofi területére- más szín került. Ezt a kellemetlenséget az 1960-as években további tenyésztéssel sikeresen megoldották. Ezért olyan különleges fajta ez a csodaszép cicus.

orosz-kek-macska-kolyok

Talán emiatt is érthető, hogy az orosz kék macska ára minimum 150-200 ezer forintos költség. Hiszen egy igazi tenyésztő sok-sok pénzt fektet a tenyészállatok egészségébe, táplálásába és szerető körülmények között neveli őket. Az orosz kék macska kölyök eladó sorba kerülése előtt az apróságokat is egészségben és boldogságban neveli.

Szóval, ha orosz kék cica eladó hirdetést találsz, ahol meglepően olcsó az orosz kék macska eladó ár, akkor valószínűleg egy szaporítóval van dolgod. Az ilyen egyén felelőtlenül szaporítja a kiscicákat, nem veszi figyelembe a nőstények regenerálódását, sem a szülők, sem a kölykök egészségét. Úgyhogy kedves leendő cicagazdi! Ne legyen számodra gond az orosz kék macska ár. Hidd el, egy szaporítótól származó macskánál jóval magasabbak lesznek az állatorvosi költségek.
A képeket BLUE MIRACLES RUSSIOAN BLUE CATTERY macska kennel biztosította számunkra!

Nálad milyen cicakedvenc boldogítja az életedet? Írj nekünk nyávogó kedvencedről egy kedves történetet hozzászólásban! Érdekelnek még más cicák is! Lapozgasd Petguru magazinunkat, hiszen rengeteg cikket találsz, amelyben megtalálhatóak macskafajták képekkel leírással!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macska hasmenés? Mit tegyünk most?
MACSKA MAGAZIN

Macska hasmenés? Mit tegyünk most?

Ez egy általános probléma minden macskatulajdonos életében. A legtöbb esetben kis gond, de sajnos lehet nagy baj jele is a macska hasmenés.

Elolvasom
Meddig él egy macska?
MACSKA MAGAZIN

Meddig él egy macska?

A szerető cicagazdik legnagyobb dilemmája hogy meddig él egy macska.Minden állatbarát kötelességének érzi, hogy szeretett négylábú, k

Elolvasom
Miért fekszik a macska az emberre- 5 okot is mondunk
MACSKA MAGAZIN

Miért fekszik a macska az emberre- 5 okot is mondunk

A cicás társadalom nagyon gyakori kérdése, hogy miért fekszik a macska az emberre. Cikkünkben most felvetünk 5 lehetséget okot erre a cicaszo

Elolvasom
Petguru logo