Hasvízkór

Egy rettegett betegség, amely a rossz minőségű akváriumok legnagyobb ellensége. Nézzük meg részletesen a hasvízkór betegséget.

Rengeteg kezdő akvarista belefuthat abba a hibába, hogy nem megfelelő vízminőségű, vagy éppen túltelepített akváriumának lakóit megtámadja valamilyen betegség. Számos kórt ismerünk, amelyek megtizedelhetik, vagy éppen teljesen ki is pusztíthatják az akváriumok élővilágát. Az egyik legkomolyabb és igen nehezen gyógyítható betegség a hasvízkór, amely sok-sok hal életébe kerülhet.

Írásunkban bemutatjuk, hogy mitől alakulhat ki ez a sajnos legtöbb esetben végzetes kimenetelű probléma. Továbbá megismerhetjük a betegség kezelésének és megelőzésének módjait.

Mi a hasvízkór kialakulásának oka?

A legtöbb esetben kezdő akvaristák életében történik meg ez a betegség. Azonban haladó akváriumokban is felütheti a fejét, ha egy stresszes, vagy éppen eleve beteg új hal érkezik a halotthonba. A kórt okozó pseudomonas punctata nevű baktérium ugyanis minden akváriumban megtalálható.

Ezek a baktériumok azonban elszaporodhatnak abban az esetben, ha az akvárium nem megfelelően karbantartott. Ez az állapot pedig a stresszes és gyenge halaknál hasvízkór kialakulását okozhatja.

A hal testében felhalmozódott pseudomonas punctata bacik roncsolják a halak érfalait. Ennek következtében pedig vérsavó és folyadék is jut az állat szöveteibe. De ez még sajnos csak, ahogy mondani szokás, a jéghegy csúcsa. Emellett ugyanis a hasvízkór halaknál olyan gyulladást is előidéz a hal szervezetében, amely roncsolja a veséket és a húgyutakat is. Sajnos az ennyire beteg halat már minimális eséllyel lehet megmenteni.

hasvizkor-tunetei

Ez a betegség egy úgynevezett indikátor-betegség. Vagyis a kór azt jelzi, hogy valami baj van az akváriumban. Optimális esetben csak egy, de akár egy sor gond is lehet. Tehát, ha felütötte a fejét a baj, akkor annyit tehetünk, hogy megtaláljuk, mi okozza a bajt, és a kiváltó okot kezeljük.

A hasvízkór több változatát is ismerjük. Az egyik fajtája csak egy halat, vagy a legyengültebb immunrendszerű egyedet támadja meg. A súlyosabb formája pedig végig fertőzheti az egész halállományt. Ez pedig nagyon könnyen a halak pusztulásához vezethet.

A hasvízkór tünetei

A betegség a kezdeti stádiumban nehezen észrevehető. Sajnos ezért is ennyire komoly gond a hasvízkór az akvárium vizében, mert nagy mennyiségű látványos tünet már szinte csak a végén van. Ezekben az esetekben pedig sajnos a legtöbbször már menthetetlen a hal. Külföldi oldalakon is gyakori a hasvízkór téma.

Azért persze van néhány jellemző viselkedés és jel, amelynél nagy eséllyel nyakon, vagyis uszonyon csíphető a betegség. Lássuk, melyek ezek!

 • az állat nem eszik
 •  hangulata, viselkedése látványosan leromlott
 • a halak hasi tájéka felduzzad a hasüregben található felgyülemlett folyadék miatt. Náluk természetesen a hascsapolásra nincs lehetőség a folyadék mennyisége csökkentésére
 • a testén lévő pikkelyek és a bőr felborzolódnak
 • az úszók és a végbélnyílás környékén további kellemetlen fekélyek láthatóak
 • ödéma, vagyis vizenyő alakulhat ki a hal kopoltyúfedőinek területén, amely akár ki is pirosodhat
 • a betegség minél előrehaladottabb állapotában az állat szemei megnagyobbodhatnak

Ezek a jelenségek máj és daganatos betegség tünetei is lehetnek. De a legtöbbször inkább a hasvízkór okoz ilyen gondokat a kopoltyúsoknál.

A hasvízkór hal barátainkat megtámadó betegség esetében az a legrosszabb, ha a következő történik. Sajnos a látványosabb tüneteket gyakran már csak a fertőzés legvégén tapasztalhatunk. Ilyenkor pedig már olyan komoly gond alakul ki, hogy sajnos a legtöbb hal menthetetlen.

Sőt inkább azt tanácsoljuk, hogy ha a fent említett tünetek közül bármelyiket észreveszed halaidon, akkor szükséges azonnal elkülöníteni a beteg kopoltyúst a többiek természetes környezetéből. Ez még a betegség szerencsésebb változata. Hiszen egy rosszabb állapotú akváriumban a hasvízkór rendszeres időközönként megtámadhatja az idősebb, gyengébb immunrendszerű egyedeket.

Szóval, ha bizonyos gyakorisággal 1-1 halad rejtélyes körülmények között elpusztul, érdemes nagyobb figyelmet fordítanod az akváriumod vizére. A heti rendszeres vízcsere mellett szüksége van a vízminőség tesztelésére is a vízcserék alkalmával. Ehhez a művelethez bátran ajánljuk a JBL AQUATEST termékeit.

Ezek a vízvizsgáló szettek többféle paraméter szintjét vizsgálják a vízben. Segítségükkel megtudhatod, hogy mely összetevőből van többlet vagy éppen hiány akváriumod baktérium összetételében. Hiszen éppúgy problémát okozhat a magas nitrát-szint, mint a túlságosan kemény víz. Ezek a rossz értékek ugyanis könnyedén megbetegíthetik, vagy stresszelhetik a halakat, illetve a többi vízi élőlényt is.

hasvizkor-hal

A has-vízkór kezelése

Ahogyan már többször is említettük, a hasvízkór (ascites) hal barátainkat érintő betegséget szükséges nagyon komolyan venni. Hiszen megfelelő kezelés és az akvárium egészségének hiányában ez a kór igen nagy károkat tehet vízi világunkban. Szóval ezt a nyavaját mindenképpen kezelni kell. Lássuk is, hogy melyek a gyógyítás lépései.

A hasvízkór kezelése és lehetőségei

A hasvízkór egyik fajtája viszonylag egyszerűbben kezelhető. Ez a következő eset. Ha mindössze annyit tapasztalsz akváriumodban, hogy bizonyos időközönként elpusztul egy-egy gyengébb, stresszes vagy idősebb hal, akkor a következőt ajánljuk. Az ilyen beteg halaknál annyi dolgod lesz, hogy eltávolítod őt a medencéből egy karanténmedencébe. Ezután vizsgáld meg a vízminőséget tesztek segítségével. Természetesen erre is van más lehetőséged.

A legtöbb nagyobb városban biztosan van legalább egy akvarisztikai bolt, ahol az általad bevitt víz mintát letesztelik neked akár az összes lehetséges baktériumra, ásványi anyagra és egyéb, esetleg káros összetevőre. Itt két legyet is üthetsz egy csapásra. Nem elég, hogy bevizsgálják a vizedet, de a szakértő bolti munkatársak még segítséget is adhatnak neked akváriumoddal kapcsolatban.

Ha megtörtént a vízvizsgálat, akkor persze lesz még pár dolgod. Távolítsd el azokat az elemeket az akvárium területéről, amelyek felstresszelhetik a halaidat. Hogy miből is veheted észre, hogy uszonyosaid ilyen állapotba kerülnek? Elveszíthetik a színüket, nem fognak rendesen táplálkozni és fogékonyak lesznek mindenféle betegségre.

A stressz okai egy hal esetében az alábbiak lehetnek. Stresszfaktor lehet például a nem megfelelő hőmérséklet, vagy a kevés fény. Ugyanilyen állapotot okozhat még a nem megfelelően megválasztott dekoráció, vagy annak hiánya. De hasonló a helyzet akkor is, ha nem jól összeválogatott halak kerülnek az akváriumba. Példának okáért összekerülnek a nyugodt természetű kopoltyúsok a folyamatosan úszkáló hiperaktív halacskákkal. Hiszen egy kisebb nyugisabb uszonyos csak fél az izgő-mozgó, vagy agresszívabb halaktól.

Miután megszabadultál minden nem kívánatos elemtől az akvárium területén, kezdődhet az igazi kezelés. Ezt a karanténozott halnál gyógyszerezéssel oldhatod meg. Hasvízkór esetén az alábbi készítményeket ajánljuk. Kezelheted a vizet az adagolási útmutatónak megfelelően, szükség szerint SERA BACTOPUR DIRECT, JBL FURANOL, NEPTUN AQUAFURAN, illetve BAKTO-KILL gyógyszerekkel. A hasvízkór kezelése halaknál ezen szerek által lehetséges.

Természetesen a karantén medencében is megfelelő körülményeket kell biztosítani gyógyításra szoruló kopoltyúsodnak. Itt a legfontosabb a megfelelő levegőztetés. Hiszen a gyógyszereknek köszönhetően jelentősen lecsökken a víz oxigéntartalma.

Az egy beteg hal felállás a hasvízkór szerencsés esete. Sajnos a betegségnek olyan változata is felütheti a fejét, amely az egész akvárium életét is veszélybe sodorhatja. Ebben az esetben a fent említett gyógyszereket a halotthonban kell alkalmazni. A használati utasításnak megfelelően adagold a kiválasztott gyógyszert az akvárium vizébe. fontos, hogy tényleg tartsd be a mellékelt utasításokat.

Példának okáért a Sera Bactopur adagolása a következő az adott akvárium liter víz-mennyisége alapján.

– A kezelés első napja során adagolj egy kis gyógyszert a vízhez.

– A második napon szüneteltesd a folyamatot.

– A harmadik napon újra gyógyszerezés következik.

– Ezután két nappal végezz 30%-os vízcserét az akváriumban.

A gyógyítási folyamat ideje után ajánlott belső aktív szenes szűrést is alkalmazni a medencében. Ezzel a módszerrel könnyebben kiszűrhetőek a kórokozók és a gyógyszer is. A kezelés után pedig az akvárium méretének megfelelően adagolj starter baktérium folyadékot a vízhez. Hiszen a gyógyszerek a jó baktériumok egy részét is elölik a medencéből. Indító szérumaink közül bátran ajánljuk az AQUALINE STARTER baktériumkultúrát.

Minden bizonnyal Te is szeretnéd elkerülni, hogy akváriumod napi életét különböző katasztrófák érjék. Ennek érdekében megtehetsz néhány dolgot. Mindenekelőtt próbáld meg a lehető legtisztább állapotában tartani vízi birodalmadat. Ezt heti rendszeres vízcserével és a szükségesnél nem több táplálással érheted el. Továbbá a megfelelő szűrés is elengedhetetlen a halak egészségének szempontjából.

Mielőtt megijednél, a hasvízkór nem ragályos. Ha van otthon kutyád vagy macskád, ők nem kapják el. A hasvízkór macska esetén is létező tünet, de teljesen más betegség okozza.

Még egy dologgal lehet csökkenteni a kopoltyúsok idegességét. Arra kérünk, hogy halacskáid nyugalmának érdekében csak olyan kopoltyúsokat válogass be otthonodba, akik békésen megférnek egymással. Ne az alapján dönts, hogy melyik kopoltyús a legszebb. Ha pedig elakadnál a választásban, kérj hozzáértő segítséget.

Minket is bátran felkereshetsz ügyfél szolgálati elérhetőségeink bármelyikén. Szakértő munkatársaink segítenek számodra megalkotni álmaid akváriumát!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök
MACSKA MAGAZIN

A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök

A cica ivartalanítás a macskatulajdonosok egyik legnagyobb dilemmája. Úgyhogy foglalkozzunk a témával egy kicsit átfogóan. Ha macskatartá

Elolvasom
A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?
MACSKA MAGAZIN

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben.

Elolvasom
A garnéla tartása - Soklábú apróságok?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?

Ismerjük meg közelebbről az akváriumok tisztogató csöppségeit. Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdő, vagy gyakorlott akva

Elolvasom
Petguru logo