Darakór – A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói számára.

De mi a csuda is a darakór betegség?

Nem másról van szó, mint egy egysejtű parazitáról, nevezetesen az ichthyophthirius multifiliis fajról. Röviden a barátainak csak “ichty”. 

Ez a kis parazita befúrja magát a hal azaz a díszhal fajták nyálkahártyájába és prímán meg is telepedik. 

A darakór fertőződés tünetei:

 • a halak dörzsölik a bőrüket kövekhez, növényekhez, berendezési tárgyakhoz. 
 • étvágytalanabbak
 • az uszonyaikat leeresztik
 • gyorsabban veszik a levegőt, gyakran a víz felszínéhez közel úsznak, vagy levegő után kapkodva ?pipálnak?
 • fehér jellegzetes pontok jellennek meg testszerte, főleg a fejnél, kopoltyúnál
darakor
darakor kezelés

Halbetegségek darakór lehet minden esetben?

Természetesen nem minden pöttyösség jelent darakórt. Azonban ha a fenti tüneteket észlelted a kedvenc halacskádon, nagy a valószínűsége.

Ezután pedig jöhet a kérdés: mit tegyek darakór ellen? Ennek megválaszolása sajnos nem egyszerű.Nézzük is meg miért.

Az Ichtynek egy elég bonyolult életciklusa van, és éppen ezért hosszadalmas a kiirtása. 

A parazita a hal bőrébe tapadva és ott táplálkozva viszketést okoz és irritációt, amire a hal próbálja szövetekkel körbezárni. Így maga a gyógyszerek is nehezebben tudnak hatni sajnos. Egy idő után a ciszta falán kifurakodik a parazita, és lehullik az akvárium aljára, majd szaporodásba kezd.

A parazitának ehhez 26-28 celsius fok szükséges. Ezután a kikelt úgynevezett tominok ismét felkeresik a halakat és indul az újabb ciklus. Egy teljes ciklus az akvárium hőmérsékletétől függően 4-21 nap is lehet. Ezért szükséges az egész akvárium darakór kezelése.

Ezt azért fontos tudni, ugyanis a kikelt tominok maximum 3 napig életképesek. Ha nem találnak élő halat, elpusztulnak. 

Sajnos az darakór betegség fajtára majd minden édesvízi hal érzékeny. Ezt nevezhetjük a leggyakoribbnak az akváriumi halak betegségei között . Különösen gyakori a bettáknál, gurámiknál, neonhalaknál, molly diszhal esetén. Így a megelőzésre és az időben felismerésre nagy hangsúlyt kell helyezni ez a betegség esetén, mert különben sok halacskánktól kell búcsút intenünk. 

De hogyan kerül az akváriumba ez a parazita?

Különböző, sőt egymásnak ellentmondó vélemények vannak a szakirodalomban. Miután valóban egy nagyon elterjedt betegségről van szó, a legtöbben azon a véleményen vannak, hogy már alapból az akvárium része ez a parazita. 

És csak akkor okoz gondot az akváriumban, ha a halak valamilyen oknál fogva a legyengült immunrendszerükkel nem tudnak vele megbirkózni. A gyenge immunrendszert több dolog is okozhatja.

Ilyen például az akvárium túlzsúfoltsága, azaz túl sok hal van kis helyen. Lehet a helytelen, egyoldalú takarmány, az akváriumba túl gyakori belenyúlkálása. Ezen kívül okozhat stresszt a túl kevés, silány berendezése az akváriumnak. Vagy a búvóhely hiánya, a túl erős fény, és maga a hal haza szállítása is. De lehet, hogy egyes akváriumi növények betegségei ellen adott szerre is stresszel reagálnak a halak.

És amint a halak immunrendszere gyengébb, akkor a külső behatások azaz a paraziták ellen kevésbé tud védekezni. 

darakor-kezelese

De mit lehet tenni ellene? Mi a darakór kezelése?

Az első és legfontosabb talán, hogy mindig megbízható és ellenőrizhető helyről vásároljunk halakat. Nézzük meg alaposan a kereskedés összes halát, betegségek tünetei, paraziták után kutatva. Ha a halak élénkek, szépen úsznak, az akváriumok tiszták, a talaj mulm-mentes, akkor jó helyen járunk. 

De mit tegyek a darakór ellen ha mégis megtörtént a baj?

Ha van rá lehetőségünk, akkor otthon legyen egy kisebb karantén akváriumunk a nagy mellett. Ezt töltsük fel félig a nagy akvárium vizével, félig új vízzel, és járassunk benne egy kisebb szűrőt. Ebbe helyezzük majd 1 hétig karanténba az újonnan vásárolt halakat. 

Ebbe a vízbe tehetünk megelőzés képpen Sera Med Protazolt. 20 liter akvárium vízhez 1 ml szükséges, és oszlassuk el a vízben. Ha észleltünk tüneteket, 4-5 nap múlva ismételjük meg a kezelést. Nem kell félni, ez a készítmény nem káros sem halak, sem a növények számára sem. 

Ha a halacskák rendben vannak, nem jelentek meg fehér foltok, azaz nem parazitás akkor mehetnek körülbelül 7 nap elteltével a nagy akváriumba. A többi egészséges halacska közé. Ha közvetlenül a fő akváriumot kezeltük, a kezelések másnapján 30%-os vízcserét ajánljunk, illetve ilyenkor, ha van szénszűrő vagy UV szűrő, azt ki kell venni. 

További ismert gyógyszere a darakór kezelésének a különböző malachit-zöldoxalátot tartalmazó vegyszerek, mint például a Sera Costapur. A malachitzöld egyaránt hatásos az akváriumban vízi penészgombák és élősködő egysejtűek ellen. Így nem hiányozhat otthonról, az akváriumi halak betegségei ellen a kezelési terv részeként. Ez a leggyakoribb felhasznált szer mint darakór gyógyszer.

Jellegzetes malachitzöld színét másnapra elveszíti, színtelen vegyületté alakul át, ezért a kezelést követően másnap 30%-os vízcserét ajánlatos végezni. Használható új halak betelepítésekor az esetleges fertőzések megelőzésére is. A kezelés előtt szintén el kell távolítani a szénszűrőt vagy az UV szűrőt. 

A darakór kezelése házilag is megoldható?

A darakór kezelése sóval is lehetséges, mint gyógyszer, sok akvaristának bevált már. Ez egy úgynevezett házi gyógymód is kezeli a betegséget, ha épp nincs kéznél halak számára kapható gyógyszer darakór kezelésére. Vagy egyes esetekben, ha az a bizonyos halfaj érzékenyen reagálna a gyógyszerre. Ugyanis az algaevő harcsa betegségei közé is gyakran tartozik a darakórság, és ők annyira nem kedvelik a vegyszereket.

Az “Ichty” ugyanis az édesvizet szereti. A halaink viszont képesek rövidtávon valamennyire sós vizet elviselni, és ezt szokták kihasználni az akvaristák.

Tegyél 10 literenként egy kiskanál sót a karantén akvárium vizébe a darakor kezeles részeként, majd kb. fél óra múlva helyezd vissza a halat a rendes akváriumukba. Ezt ismételd meg 2-3 naponta további 1-2 alkalommal. Ez a sófürdő egyébként gombás bőrbetegségek esetén is hatásos. 

Emellett használhatsz még egy házi praktikát a halaknál, ami nem más, mint a melegítés. Ugyanis mint említettük, darakór 26-28 fokon érzi jól magát az akváriumban. 

Ehhez először óránként egy hőfokkal megnövelve, érd el a 30 fokos akváriumi hőmérsékletet. Majd 7 napig tartsd az akvárium hőfokát ezen. Emellé természetesen az erősebb levegőztetésre oda kell figyelned, mert csökken ilyenkor a víz oxigén szintje. Majd fokozatosan állítsd vissza a 8. napon a normális 24-26 hőmérséklet állapotra. Ha ez nem válna be, akkor mindenképp azonnal a gyógyszeres megoldást válaszd a darakór betegség ellen. 

Felhívnánk azonban a figyelmedet a melegítés veszélyeire. Bizonyos édesvízi halaknál ez kártékony lehet, mert nehezen bírják el a magasabb hőfokot. 

A megelőzés mindig a legjobb megoldás! 

 • Ne telepítsd túl az akváriumod!
 • Igyekezz stresszmentesen tartani őket!
 • Etesd őket változatosan, minőségi eledellel!
 • Tedd karanténba az új halaidat!
 • Figyelj oda a rendszeres vízcserékre! Ez a legtöbb amit tehetsz!

Bár a darakórtól rettegnek az akvaristák, némi odafigyeléssel elkerülhető a megbetegedés. Ne félj segítséget kérni tapasztaltabb akvarista társaidtól, szakértőktől, akár már az akvárium tervezéseinek első lépéseitől!  Reméljük cikkünkkel segítünk neked legyőzni végül a darakórt!

Ha érdekelnek a további diszhalbetegségek, olvasd el az erről szóló kisokosunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Sün-A tüskés padlócirkáló
TERRARISZTIKA MAGAZIN

Sün-A tüskés padlócirkáló

Egy fölöttébb cuki aprócska szobaragadozó vagyis a sün élete.Nem tudom, hogy vagy vele, de a mi szívünket azonnal rabul ejtette az édes

Elolvasom
Az akvárium berendezése
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az akvárium berendezése

Hogy neked is szép halotthonod legyen!Ha végre valóra váltanád akvarista álmaidat, íme egy kis segítség.Biztosan sokan vagyunk úgy

Elolvasom
Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?
MACSKA MAGAZIN

Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?

Ismerjük meg közelebbről ezt az egzotikus szépségű macskát, aki csak külsejében hasonlít egy vad cicára.A macskabarátok egyik nagy ke

Elolvasom
Petguru logo