Darakór – A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói számára.

De mi a csuda is a darakór betegség?

Nem másról van szó, mint egy egysejtű parazitáról, nevezetesen az ichthyophthirius multifiliis fajról. Röviden a barátainak csak ?ichty?. 

Ez a kis parazita befúrja magát a hal nyálkahártyájába és prímán meg is telepedik. 

A darakór fertőződés tünetei:

 • a halak dörzsölik a bőrüket kövekhez, növényekhez, berendezési tárgyakhoz. 
 • étvágytalanabbak
 • az uszonyaikat leeresztik
 • gyorsabban veszik a levegőt, gyakran a víz felszínéhez közel úsznak, vagy levegő után kapkodva ?pipálnak?
 • fehér jellegzetes pontok jellennek meg testszerte, főleg a fejnél, kopoltyúnál
darakór

Az Ichtynek egy elég bonyolult életciklusa van, és éppen ezért hosszadalmas a kiirtása. 

A parazita a hal bőrébe tapadva és ott táplálkozva viszketést okoz és irritációt, amire a hal próbálja szövetekkel körbezárni. Így maga a gyógyszerek is nehezebben tudnak hatni sajnos. Egy idő után a ciszta falán kifurakodik a parazita, és lehullik az akvárium aljára, majd szaporodásba kezd. A parazitának ehhez 26-28 celsius fok szükséges. Ezután a kikelt úgynevezett tominok ismét felkeresik a halakat és indul az újabb ciklus. Egy teljes ciklus az akvárium hőmérsékletétől függően 4-21 nap is lehet. 

Ezt azért fontos tudni, ugyanis a kikelt tominok maximum 3 napig életképesek. Ha nem találnak élő halat, elpusztulnak. 

Sajnos az darakór betegség fajtára majd minden édesvízi hal érzékeny. Így a megelőzésre és az időben felismerésre nagy hangsúlyt kell helyezni ez a betegség esetén, mert különben sok halacskánktól kell búcsút intenünk. 

De hogyan kerül az akváriumba ez a parazita?

Különböző, sőt egymásnak ellentmondó vélemények vannak a szakirodalomban. Miután valóban egy nagyon elterjedt betegségről van szó, a legtöbben azon a véleményen vannak, hogy már alapból az akvárium része ez a parazita. 

És csak akkor okoz gondot az akváriumban, ha a halak valamilyen oknál fogva a legyengült immunrendszerükkel nem tudnak vele megbirkózni. A gyenge immunrendszert több dolog is okozhatja. Ilyen például az akvárium túlzsúfoltsága, azaz túl sok hal van kis helyen. Lehet a helytelen, egyoldalú takarmány, az akváriumba túl gyakori belenyúlkálása. Ezen kívül okozhat stresszt a túl kevés, silány berendezése az akváriumnak, a búvóhely hiánya, a túl erős fény, és maga a hal haza szállítása is.

És amint a halak immunrendszere gyengébb, akkor a külső behatások azaz a paraziták ellen kevésbé tud védekezni. 

darakór kezelése

De mit lehet tenni ellene? Mi a darakór kezelése?

Az első és legfontosabb talán, hogy mindig megbízható és ellenőrizhető helyről vásároljunk halakat. Nézzük meg alaposan a kereskedés összes halát, betegségek tünetei, paraziták után kutatva. Ha a halak élénkek, szépen úsznak, az akváriumok tiszták, a talaj mulm-mentes, akkor jó helyen járunk. 

Ha van rá lehetőségünk, akkor otthon legyen egy kisebb karantén akváriumunk a nagy mellett. Ezt töltsük fel félig a nagy akvárium vizével, félig új vízzel, és járassunk benne egy kisebb szűrőt. Ebbe helyezzük majd 1 hétig karanténba az újonnan vásárolt halakat. 

Ebbe a vízbe tehetünk megelőzés képpen Sera Med Protazolt. 20 liter akvárium vízhez 1 ml szükséges, és oszlassuk el a vízben. Ha észleltünk tüneteket, 4-5 nap múlva ismételjük meg a kezelést. Nem kell félni, ez a készítmény nem káros sem halak, sem a növények számára sem. 

Ha a halacskák rendben vannak, nem jelentek meg fehér foltok, azaz nem parazitás akkor mehetnek körülbelül 7 nap elteltével a nagy akváriumba. A többi egészséges halacska közé. Ha közvetlenül a fő akváriumot kezeltük, a kezelések másnapján 30%-os vízcserét ajánljunk, illetve ilyenkor, ha van szénszűrő vagy UV szűrő, azt ki kell venni. 

További ismert gyógyszere a darakór kezelésének a különböző malachit-zöldoxalátot tartalmazó vegyszerek, mint például a Sera Costapur. A malachitzöld egyaránt hatásos az akváriumban vízi penészgombák és élősködő egysejtűek ellen. Így nem hiányozhat otthonról, az akváriumi halak betegségei ellen a kezelési terv részeként. 

Jellegzetes malachitzöld színét másnapra elveszíti, színtelen vegyületté alakul át, ezért a kezelést követően másnap 30%-os vízcserét ajánlatos végezni. Használható új halak betelepítésekor az esetleges fertőzések megelőzésére is. A kezelés előtt szintén el kell távolítani a szénszűrőt vagy az UV szűrőt. 

A darakór kezelése sóval is lehetséges, mint gyógyszer, sok akvaristának bevált már. Ez egy úgynevezett házi gyógymód is kezeli a betegséget, ha épp nincs kéznél halak számára kapható gyógyszer darakór kezelésére. 

Az ?Ichty? ugyanis az édesvizet szereti. A halaink viszont képesek rövidtávon valamennyire sós vizet elviselni, és ezt szokták kihasználni az akvaristák.

Tegyél 10 literenként egy kiskanál sót a karantén akvárium vizébe, majd kb. fél óra múlva helyezd vissza a halat a rendes akváriumukba. Ezt ismételd meg 2-3 naponta további 1-2 alkalommal. Ez a sófürdő egyébként gombás bőrbetegségek esetén is hatásos. 

Emellett használhatsz még egy házi praktikát a halaknál, ami nem más, mint a melegítés. Ugyanis mint említettük, darakór 26-28 fokon érzi jól magát az akváriumban. 

Ehhez először óránként egy hőfokkal megnövelve, érd el a 30 fokos akváriumi hőmérsékletet. Majd 7 napig tartsd az akvárium hőfokát ezen. Emellé természetesen az erősebb levegőztetésre oda kell figyelned, mert csökken ilyenkor a víz oxigén szintje. Majd fokozatosan állítsd vissza a 8. napon a normális 24-26 hőmérséklet állapotra. Ha ez nem válna be, akkor mindenképp azonnal a gyógyszeres megoldást válaszd a darakór betegség ellen. 

Felhívnánk azonban a figyelmedet a melegítés veszélyeire. Bizonyos édesvízi halaknál ez kártékony lehet, mert nehezen bírják el a magasabb hőfokot. 

A megelőzés mindig a legjobb megoldás! 

 • Ne telepítsd túl az akváriumod!
 • Igyekezz stresszmentesen tartani őket!
 • Etesd őket változatosan, minőségi eledellel!
 • Tedd karanténba az új halaidat!
 • Figyelj oda a rendszeres vízcserékre! Ez a legtöbb amit tehetsz!

Bár a darakórtól rettegnek az akvaristák, némi odafigyeléssel elkerülhető a megbetegedés. Ne félj segítséget kérni tapasztaltabb akvarista társaidtól, szakértőktől, akár már az akvárium tervezéseinek első lépéseitől!  Reméljük cikkünkkel segítünk neked legyőzni végül a darakórt!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Vörös fantomlazac
HAL TIPPEK

Vörös fantomlazac

A pontylazacok családjának egy újabb apró képviselője.A fantomlazac csapat egyik oszlopos tagja Dél-Amerika sötétebb, lassabb sodrású

Elolvasom
A guppi! A színpompás nagykedvenc?
HAL TIPPEK

A guppi! A színpompás nagykedvenc?

Az egyik legnépszerűbb halfajta története és tartása.Legyél kezdő vagy tapasztalt akvarista, biztosan szemeztél már a gondolattal, hogy

Elolvasom
A mexikói axolotl – az érdekes akvárium lakó
HAL TIPPEK

A mexikói axolotl – az érdekes akvárium lakó

Mosolygós szájával és lehetetlen testalkatával könnyen elvarázsolja az embert az axolotl.  Azonban nem minden lakásban érzi jól magát

Elolvasom
Petguru logo