A csivava – Az egóval túltöltött zsebrakéta

A világ legkisebb kutyafajtának, azaz a csivava kutyának éppen akkora rajongó tábora, mint ellendrukkere. Varázsának titka a cuki szemek és denervérfülek kombinációjából jön, megfűszerezve némi hiperaktivitással.

A chihuahua- azaz a csivava jellemzői

Mindenekelőtt elmondanánk, hogy ebben a kis padlócirkálóban több van, mint amit elsőre gondolnának az emberek. Nem csak táskában ülő kis vérengző ugató fenevadak lehetnek, hanem akár a kutyaiskola, és az agility sztárjai is. Ugyanis az esze meg van, csak kérdés, hogy a gazdi mit hoz ki belőle.

A csivava kutya csupán méreteiben kicsi. Az egója az egekben, így nem szabad, hogy picurka teste és gülüke szemei elcsábítsanak, és a jellemhibáit is csak elbagatellizáljuk. Igenis fegyelmezni kell, bár a csivava nevelése nem igényel komoly testi erőfitogtatást a gazdi részéről.

A csivava (a csivava angolul chihuahua) kölyök már a legelső perctől kezdve következetes nevelést igényel. Nagyon játékosak, legyen szó normál vagy mini csivava kutyáról. Bár már most itt megjegyeznénk, hogy nincs olyan hogy csivava fajták. Nincs hivatalosan mini és normál. Csak rövid és hosszúszőrű csivava létezik és punktum.

hosszuszoru-csivava

A csivava kutya aktív, kisörökmozgó típusok, akik teljes mellszélességgel ( ha ha ha) védik meg gazdájukat ha úgy kívánná meg a helyzet. Viszont a rosszul szocializált kutyák akár kis nyárfalevélként is tudnak még a saját árnyékuktól is remegni.

Általában más kutyákkal jól kijönnek, persze ha megfelelő figyelmet fordítottunk a korai szocializációjára. Máskülönben olyanok lesznek, hogy még az út másik feléről is ordítva, fejhangon visítva próbálják megenni a kutya társaikat a póráz végén.

Cicákkal és más állatokkal szintén jól ki szoktak jönni, vadász ösztönük elég alacsony.

Viszont kisgyermekek mellé több okból sem ajánlott kutyafajta. Egyrészt kis termetük miatt elég törékenyek, (nem hiába a a világ legkisebb kutyája ) másrészt a nyúzást nem igazán szokták jól tolerálni.

Nagyobb, 10 éves kor feletti gyermekek mellé, akik tisztában vannak a kutyák határaival, már bátrabban ajánlható.

Viszont a nevelésében az egész családnak közösen részt kell vennie. Idejekorán le kell őt szoktatni a szeparációs szorongásról, a fékezhetetlennek tűnő ugatásról és makacsságáról. Jutalomfalatokkal és rendszeres, kis ideig tartó nevelési tréningekkel jó eredményeket érhetünk el nála.

csivava-nevelese

Természetes ők is lakásban tartandó kutyák, hiszen picinyke testük nem lenne képes a hideggel felvenni a harcot. A legkisebb csivavák már az első őszi esőtől kezdve ruciban sétálnak általában mert könnyen megfáznak. Télen mindenképpen fontos egy jó meleg vízhatlan kabát beszerzése, hiszen kínzás lenne a csivavát anélkül sétáltatni. Az a rövid sima szőr nem védi semennyire a kutyát.

A csivava eredeti funkciója

Bár vannak kósza hírek, teóriák, a többség úgy tartja, hogy ez a kis pöttöm kutyafajta Mexikóból származik. Az ottani vallás szerint a chihuahua-k az ősi áldozati kutyától, a techichistől származnak. A vallás szerint a csivava átveszi az irányítást a halott lelke felett és a másvilágba viszi. Ez a „hivatás” sajnos ahhoz vezetett, hogy sok temetésnél csivaváknak is az életüket kellett adniuk.

Némely teória szerint már több mint 1000 éve létezik a fajta (aztékok kutyája néven is emlegetik a világ egyes részein). De a legbiztosabb az, hogy a 19. századtól kezdték el a helyi parasztok ezeket a kistermetű ebeket Amerikába. A turistáknak köszönhetjük az elterjedésüket, és a népszerűsége megállíthatatlannak tűnik. A népszerűség viszont ahhoz vezetett, hogy egyre több csivava betegségek jelentek meg a fajtában.

A csivava külseje

Az első dolog, ami megragadja a halandó ember tekintetét, az az aprócska almafej. Emellett persze a rövid, csúcsos orr és hatalmas fülek mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A fajta az FCI 9-es csoportjába tartozik. Mindenféle szín és kombináció engedélyezett a fajta tenyésztésekor. Csupán a szőrhossz szerint tartozik két, már fentebb említett kategóriába:

-rövidszőrű csivava (rövid, testhez simuló szőrzet)

chihuahua

-hosszú szőrű csivava (hosszú, puha, legtöbb esetben egyenes, vagy enyhén hullámos szőrzet. Fülen, nyakon, lábakon és a farkon hosszabb a szőrzet)

A standard szerint az ideális testsúly 1,5-3 kg közötti, de a bírák elfogadják a kisebb, 0,5-1,5 kg súlyú kutyákat is. A köznép őket hívja mini csivavának. De sokan úgy vélik, hogy nem egészségesek már ezek az állatok, mert többféle egészségügyi kockázatot is magukban hordozhatnak. (fialási képtelenség, vízfejűség, epilepszia stb.) Egyébként a mini csivava csivava közti különbség alig pár deka, vagy cm, úgyhogy inkább az egészséget érdemes szem előtt tartani, nem azt, hogy minél kisebb legyen az eb.

csivava-merettablazat

Egy törzskönyvvel rendelkező csivaváért a tenyésztők körülbelül 200-400 ezer forintot kérnek el. A rövid szőrű változatok olcsóbbak általában mint a hosszú szőrű fajta.

A csivava betegségei

Éppen a cukiságai miatt nehezebb ennek a fajtának. Sokan a minél kisebb méretet próbálják elérni, hiszen a kereslet-kínálat farkastörvényei uralkodnak. De ezzel a fajta egészségét teszik sokszor tönkre az annyira kis mérettel.

A kisebb fej foghiányhoz vezethet, könnyelvezetési problémákhoz, vízfejűséghez, valamint légzési nehézségekhez.

A kisebb testméret gyengébb immunrendszerhez, rosszabb ízületekhez, pl. térdkalácsficamhoz.

Emellett gyakoriak náluk a szívbillentyű problémák is, amelyek időben észrevéve sok esetben gyógyszerrel kezelhetőek. Így a fajtára egyébként jellemző hosszú élettartamot (15-18 év várható) elérhetjük. 

csivava

További probléma lehet emellett a rossz rágás miatt náluk a reflux, ínysorvadás, fogvesztés is.

Ha pedig kifogtuk azon ritka egyedek egyikét, aki jó evő, nála a kóros elhízásra kell odafigyelnünk. Emellett a csirke és a gabona allergia is gyakori a csivaváknál. Így ezeket próbáljuk már a kezdetektől tudatosan kerülni az etetésüknél és mindenmentes tápot kell otthon tartani.

A csivava etetése

A csivavákról általános hír, hogy általában rossz evők és meglehetősen finnyások tudnak lenni.

A csivava kölyök naponta 5-6x is kell, hogy enni kapjon. Hiszen abba a pici pocakba egyszerre nem fér el annyi ennivaló, amennyi energiára neki szüksége van.

Igyekezzünk pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb eledelt biztosítani számára. Hiszen még a nagyobb termetű példányok sem esznek meg 4 kg tápnál többet egy hónapban. A jó csivava táp pedig mint tudjuk, jó egészséget, hosszú életet jelent.

Legjobb választások csivava kölykök számára:

 • Pénztárca barát változat: A Brit prémium puppy small változatát ajánljuk, mert könnyen emészthető csirkével és rizzsel készült.
 • Minőségibb eledel: A csivava kölyök számára tökéletes választás lehet a Brit care mini puppy lamb tápja, nagyon apró falatkákkal.
 • +1 ajánlás:Ha pedig a finnyásság már ilyen picinek is megjelent, az ND bárányos mini puppy tápjának garantáltan nem tud majd ellenállni. Incsi fincsi csivava kölyök táp!
csivava-jellemzoi

A nedves eledel nem feltétlenül kell az apró kiskutyának, ha szívesen eszi a száraztápot. Ennek ellenére szeretnénk ajánlani ebből is szupert nektek, hogy ha szükség lenne rá, tudjátok mit keressetek. A szószos, apró falatos Spirit of Nature junior konzervje biztos befutó lesz. Teljesen csirkementes, gabonamentes és így különösen ajánlott allergiás kutyusok esetében akár.

Felnőtt kutyusoknak

Idősödő apróságoknak

 • baráti ár: Happy dog mini senior kutyatápja ízletes csirkével és gyógynövényekkel.
 • Legtutibb döntés: Az N&D skin coat quinoás tápjai alacsonyabb fehérje tartalmukkal tűnnek ki a többi N&D tápok közül. Többféle ízesítésben is kaphatóak, így megtalálod biztosan a legfincsibbet köztük a csivavádnak!

A csivava ápolása

A rövid szőrű csivava ápolása rendkívül egyszerű, csupán egy ZOORO kefére lesz szükségünk a vedlési időszakban, és egy gumis kesztyűre. A hosszabb szőrű változatnál már egy tükrös kefére is.

Emellett a csipásodás miatt a szemzugot naponta töröljük ki, a füleket is ellenőrizzük gyakran.

A karmaik hajlamosak hosszúra nőni, amelyet akár macska karomvágóval is vághatunk a könnyebb hozzáférés miatt.

A samponnál igyekezzünk valamilyen érzékenyebb bőrre valót választani, mint pl. Mybulldog levendulás kutyasamponja. Havonta elég őket fürdetni, hacsak nem koszolta magát össze őkelme.

Arra a kis vékonyka nyakára elég lesz majd találni csivava nyakörv félét.. Hallottam már, hogy sokan inkább a cica nyakörvet közül válogattak, mert még az XS is nagy volt az ebre.

A csivava egy rendkívüli, bohókás, magát óriásinak képzelő kutya. Gyerekkoromban, amikor véletlenül kiszöktek az udvarról a németjuhászaink, visítva vinnyogva rohantak haza két házzal arrébbről. Kiderült, hogy az amúgy kerítések között simán kiférő csivava hím tette a helyére a mi kutyáinkat. Szóval kis testben nagy egó lakozik, ezt nála sosem szabad feledni. A csivava tulajdonságai közé tartoznak tehát szuper és kevésbé kellemes dolgok is.

csivava-kutya

Sokan csak a gombszeme miatt máris beleszeretnek, de nem gondolják végig, hogy illik e hozzájuk ez a fajta.

Mit kell tudni a csivaváról még?

A csivava rendkívül jó házőrző, idegenekkel általában bizalmatlan, és csak nagyobb gyerekek mellé ajánlható. Rendszeres foglalkozást igényel és tanulást. A napi séta elengedhetetlen, még akkor is, ha van nagy kert. A következetesség az egész család részéről feltétlen szükséges. Mind pozitív tulajdonságai, mind kissé negatívabbak vannak, mint ahogy minden kutyafajtának. De ez benne a legszebb, hiszen mindenki megtalálhatja a neki való fajtát.

csivava-betegsegek

A rossz nevelés hatására ennek megfelelően a kis édes csivavából a rettegett bokaharapó, elkanászodott méregzsák is válhat. Emiatt is van nagyon sok gazdikereső a Csivava fajtamentésnél. Ha szeretnél egy jobb sorsra érdemes kis állatot örökbe fogadni, vedd fel velük a kapcsolatot. Különböző korú, nemű kutyák várnak arra, hogy az új hely, egy új otthonná váljon számukra.

Hozzá hasonló kutyafajták talán a papillonok, mint habitusban mint küllemben. Inkább amerikai oldalakon látni belőlük többet, hazánkban még nem túl gyakori kedvenc.

Neked mi a véleményed a csivaváról? Hogy látod ezt a fajtát? Igazi cukiság, vagy gülüszemű kocsonyakutya?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra

Elolvasom
A macska etetése mennyiség szempontjából-A cicás élet nagy kérdése?
MACSKA MAGAZIN

A macska etetése mennyiség szempontjából-A cicás élet nagy kérdése?

Nehezen tudsz ellenállni az esdeklő kajakunyeráló cicaszemeknek és miákolásnak? Nem számít hány élete van a macskáknak. Ha fontos számod

Elolvasom
Petguru logo