A csivava – Az egóval túltöltött zsebrakéta

A világ legkisebb kutyafajtának éppen akkora rajongó tábora, mint ellendrukkere. Varázsának titka a cuki szemek és denervérfülek kombinációjából jön, megfűszerezve némi hiperaktivitással.

A chihuahua- azaz a csivava jellemzői

Mindenekelőtt elmondanánk, hogy ebben a kis padlócirkálóban több van, mint amit elsőre gondolnának az emberek. Nem csak táskában ülő kis vérengző ugató fenevadak lehetnek, hanem akár a kutyaiskola, és az agility sztárjai is. Ugyanis az esze meg van, csak kérdés, hogy a gazdi mit hoz ki belőle.

A csivava kutya csupán méreteiben kicsi. Az egója az egekben, így nem szabad, hogy picurka teste és gülüke szemei elcsábítsanak, és a jellemhibáit is csak elbagatellizáljuk. Igenis fegyelmezni kell, bár a csivava nevelése nem igényel komoly testi erőfitogtatást a gazdi részéről.

A csivava (a csivava angolul chihuahua) kölyök már a legelső perctől kezdve következetes nevelést igényel. Nagyon játékosak, legyen szó normál vagy mini csivava kutyáról. Bár már most itt megjegyeznénk, hogy nincs olyan hogy csivava fajták. Nincs hivatalosan mini és normál. Csak rövid és hosszúszőrű csivava létezik és punktum.

hosszúszőrű csivava

A csivava kutya aktív, kisörökmozgó típusok, akik teljes mellszélességgel ( ha ha ha) védik meg gazdájukat ha úgy kívánná meg a helyzet. Viszont a rosszul szocializált kutyák akár kis nyárfalevélként is tudnak még a saját árnyékuktól is remegni.

Általában más kutyákkal jól kijönnek, persze ha megfelelő figyelmet fordítottunk a korai szocializációjára. Máskülönben olyanok lesznek, hogy még az út másik feléről is ordítva, fejhangon visítva próbálják megenni a kutya társaikat a póráz végén.

Cicákkal és más állatokkal szintén jól ki szoktak jönni, vadász ösztönük elég alacsony.

Viszont kisgyermekek mellé több okból sem ajánlott kutyafajta. Egyrészt kis termetük miatt elég törékenyek, másrészt a nyúzást nem igazán szokták jól tolerálni.

Nagyobb, 10 éves kor feletti gyermekek mellé, akik tisztában vannak a kutyák határaival, már bátrabban ajánlható.

Viszont a nevelésében az egész családnak közösen részt kell vennie. Idejekorán le kell őt szoktatni a szeparációs szorongásról, a fékezhetetlennek tűnő ugatásról és makacsságáról. Jutalomfalatokkal és rendszeres, kis ideig tartó nevelési tréningekkel jó eredményeket érhetünk el nála.

csivava nevelése

Természetes ők is lakásban tartandó kutyák, hiszen picinyke testük nem lenne képes a hideggel felvenni a harcot. A legkisebb csivavák már az első őszi esőtől kezdve ruciban sétálnak általában mert könnyen megfáznak. Télen mindenképpen fontos egy jó meleg vízhatlan kabát beszerzése, hiszen kínzás lenne a csivavát anélkül sétáltatni. Az a rövid sima szőr nem védi semennyire a kutyát.

Mi is volt az eredeti funkciója a csivavának?

Bár vannak kósza hírek, teóriák, a többség úgy tartja, hogy ez a kis pöttöm kutyafajta Mexikóból származik. Az ottani vallás szerint a chihuahua-k az ősi áldozati kutyától, a techichistől származnak. A vallás szerint a csivava átveszi az irányítást a halott lelke felett és a másvilágba viszi. Ez a „hivatás” sajnos ahhoz vezetett, hogy sok temetésnél csivaváknak is az életüket kellett adniuk.

Némely teória szerint már több mint 1000 éve létezik a fajta (aztékok kutyája néven is emlegetik a világ egyes részein). De a legbiztosabb az, hogy a 19. századtól kezdték el a helyi parasztok ezeket a kistermetű ebeket Amerikába. A turistáknak köszönhetjük az elterjedésüket, és a népszerűsége megállíthatatlannak tűnik. A népszerűség viszont ahhoz vezetett, hogy egyre több csivava betegségek jelentek meg a fajtában.

A csivava külseje

Az első dolog, ami megragadja a halandó ember tekintetét, az az aprócska almafej. Emellett persze a rövid, csúcsos orr és hatalmas fülek mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A fajta az FCI 9-es csoportjába tartozik. Mindenféle szín és kombináció engedélyezett a fajta tenyésztésekor. Csupán a szőrhossz szerint tartozik két, már fentebb említett kategóriába:

-rövidszőrű csivava (rövid, testhez simuló szőrzet)

chihuahua

-hosszú szőrű csivava (hosszú, puha, legtöbb esetben egyenes, vagy enyhén hullámos szőrzet. Fülen, nyakon, lábakon és a farkon hosszabb a szőrzet)

A standard szerint az ideális testsúly 1,5-3 kg közötti, de a bírák elfogadják a kisebb, 0,5-1,5 kg súlyú kutyákat is. A közép őket hívja mini csivavának. De sokan úgy vélik, hogy nem egészségesek már ezek az állatok, mert többféle egészségügyi kockázatot is magukban hordozhatnak. (fialási képtelenség, vízfejűség, epilepszia stb.)

csivava mérettáblázat

Egy törzskönyvvel rendelkező csivaváért a tenyésztők körülbelül 200-400 ezer forintot kérnek el. A rövid szőrű változatok olcsóbbak általában mint a hosszú szőrű fajta.

A csivava betegségei

Éppen a cukiságai miatt nehezebb ennek a fajtának. Sokan a minél kisebb méretet próbálják elérni, hiszen a kereslet-kínálat farkastörvényei uralkodnak. De ezzel a fajta egészségét teszik sokszor tönkre az annyira kis mérettel.

A kisebb fej foghiányhoz vezethet, könnyelvezetési problémákhoz, vízfejűséghez, valamint légzési nehézségekhez.

A kisebb testméret gyengébb immunrendszerhez, rosszabb ízületekhez, pl. térdkalácsficamhoz.

Emellett gyakoriak náluk a szívbillentyű problémák is, amelyek időben észrevéve sok esetben gyógyszerrel kezelhetőek. Így a fajtára egyébként jellemző hosszú élettartamot (15-18 év várható) elérhetjük. 

csivava

További probléma lehet emellett a rossz rágás miatt náluk a reflux, ínysorvadás, fogvesztés is.

Ha pedig kifogtuk azon ritka egyedek egyikét, aki jó evő, nála a kóros elhízásra kell odafigyelnünk. Emellett a csirke és a gabona allergia is gyakori a csivaváknál. Így ezeket próbáljuk már a kezdetektől tudatosan kerülni az etetésüknél és mindenmentes tápot kell otthon tartani.

A csivava etetése

A csivavákról általános hír, hogy általában rossz evők és meglehetősen finnyások tudnak lenni.

A csivava kölyök naponta 5-6x is kell, hogy enni kapjon. Hiszen abba a pici pocakba egyszerre nem fér el annyi ennivaló, amennyi energiára neki szüksége van.

Igyekezzünk pénztárcánkhoz mérten a lehető legjobb eledelt biztosítani számára. Hiszen még a nagyobb termetű példányok sem esznek meg 4 kg tápnál többet egy hónapban. A jó táp pedig mint tudjuk, jó egészséget, hosszú életet jelent.

A csivava kölyök számára tökéletes választás lehet a Brit care mini puppy lamb tápja, nagyon apró falatkákkal.

csivava jellemzői

Ha pedig a finnyásság már ilyen picinek is megjelent, az ND bárányos mini puppy tápjának garantáltan nem tud majd ellenállni. A nedves eledel nem feltétlenül kell az apró kiskutyának, ha szívesen eszi a száraztápot. Ennek ellenére szeretnénk ajánlani ebből is szupert nektek, hogy ha szükség lenne rá, tudjátok mit keressetek. A szószos, apró falatos Spirit of Nature junior konzervje biztos befutó lesz. Teljesen csirkementes, gabonamentes és így különösen ajánlott allergiás kutyusok esetében akár.

Felnőtt kutyusoknak szívesen ajánljuk a Carnilove fresh adult small strucc bárány ízesítésű tápját, amely gabona és burgonya mentes is.

A halas íz kedvelői pedig nem fognak tudni nemet mondani az ND mini tőkehal-narancs gabona mentes változatának.

A csivava ápolása

A rövid szőrű csivava ápolása rendkívül egyszerű, csupán egy ZOORO kefére lesz szükségünk a vedlési időszakban, és egy gumis kesztyűre. A hosszabb szőrű változatnál már egy tükrös kefére is.

Emellett a csipásodás miatt a szemzugot naponta töröljük ki, a füleket is ellenőrizzük gyakran.

A karmaik hajlamosak hosszúra nőni, amelyet akár macska karomvágóval is vághatunk a könnyebb hozzáférés miatt.

A samponnál igyekezzünk valamilyen érzékenyebb bőrre valót választani, mint pl. Mybulldog levendulás kutyasamponja. Havonta elég őket fürdetni, hacsak nem koszolta magát össze őkelme.

A csivava egy rendkívüli, bohókás, magát óriásinak képzelő kutya. Gyerekkoromban, amikor véletlenül kiszöktek az udvarról a németjuhászaink, visítva vinnyogva rohantak haza két házzal arrébbről. Kiderült, hogy az amúgy kerítések között simán kiférő csivava hím tette a helyére a mi kutyáinkat. Szóval kis testben nagy egó lakozik, ezt nála sosem szabad feledni.

csivava kutya

Sokan csak a gombszeme miatt máris beleszeretnek, de nem gondolják végig, hogy illik e hozzájuk ez a fajta.

A csivava rendkívül jó házőrző, idegenekkel általában bizalmatlan, és csak nagyobb gyerekek mellé ajánlható. Rendszeres foglalkozást igényel és tanulást. A napi séta elengedhetetlen, még akkor is, ha van nagy kert. A következetesség az egész család részéről feltétlen szükséges. Mind pozitív tulajdonságai, mind kissé negatívabbak vannak, mint ahogy minden kutyafajtának. De ez benne a legszebb, hiszen mindenki megtalálhatja a neki való fajtát.

csivava betegségek

A rossz nevelés hatására ennek megfelelően a kis édes csivavából a rettegett bokaharapó, elkanászodott méregzsák is válhat. Emiatt is van nagyon sok gazdikereső a Csivava fajtamentésnél. Ha szeretnél egy jobb sorsra érdemes kis állatot örökbe fogadni, vedd fel velük a kapcsolatot. Különböző korú, nemű kutyák várnak arra, hogy az új hely, egy új otthonná váljon számukra.

Hozzá hasonló kutyafajták talán a papillonok, mint habitusban mint küllemben. Inkább amerikai oldalakon látni belőlük többet, hazánkban még nem túl gyakori kedvenc.

Neked mi a véleményed a csivaváról? Hogy látod ezt a fajtát? Igazi cukiság, vagy gülüszemű kocsonyakutya?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök
CICA TIPPEK

A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök

A cica ivartalanítás a macskatulajdonosok egyik legnagyobb dilemmája. Úgyhogy foglalkozzunk a témával egy kicsit átfogóan.Ha macskatartá

Elolvasom
A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!Miért jó háziál

Elolvasom
A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?
CICA TIPPEK

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Petguru logo