A sziámi harcos hal – Az akváriumok szépfiúja

Aligha van olyan akvarista, aki ne akart volna valaha egy gyönyörű bettát tartani. Nézzük meg közelebbről ezt a halfajtát!

A sziámi harcos hal azaz betta hal tartása

Először is meg kell közelebbről néznünk, kicsodák-micsodák is pontosan a csodás úszójú betták. (sziámi harcos hal betta splendens latinul.)

A betta vagy közismert nevén sziámi harcoshal a labirintkopoltyús halakhoz tartozik. Ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kopoltyújukon keresztül nem képesek a számukra szükséges összes oxigént felvenni. Ezért kiegészítésképpen a labirintszervük segítségével a vízfelszín feletti levegőből szippantanak egyet.

sziami-hal
sziámi hal

A labirintkopoltyús halakra ezen felül jellemző még, hogy óvják az utódaikat, és habfészket építenek a számukra.

De miért is alakult ez így ki? Ezek a meleg, ázsiai helyekről származó halfajták erősen oxigénhiányos, mocsaras, lápos helyeken élnek, valamint rizsföldeken. És ezért ki kell egészíteniük egy kis extra oxigénnel magukat, a levegőből.

És bár az otthonainkban, tiszta vízű, oxigénben gazdag vízben tartjuk, erről szokásukról nem lehet őket leszoktatni. Éppen ezért őket mindig fedett akváriumban kell tartani a kínai harcoshal egyedeket. Mert ha túl nagy a hőmérsékleti különbség a víz és a levegő között, megfáznak. Ezért is fontos a sziámi harcoshal akvárium berendezése a megfelelő módon.

Egy átlagos hím(név: betta splendens ) körülbelül 6-7 cm nagyságra nő meg. A sziámi harcoshal fajtát hím fajttársaival tilos az együtt tartása, ugyanis a territórium védését halálig folyó harcban meccselik le. Ez rendkívül fontos! Az eredeti hazájában, Thaiföld Kambodzsa részein még szabályos viadalokat is tartottak a nagyközönség számára. a sziami harcos hal egyedivel. Különböző betta fajták harcoltatásával próbálkoztak anno. Ugyanis nem csak a sziami harcos tartozik a betták közé, de erről majd később írunk.


A sziámi harcoshal nőstény kisebb, körülbelül 4-5 cm-es nagyságú.

Sajnos elterjedt, hogy aprócska betta akvárium van a boltokban ajánlva.

. Ez a pár literes akvárium betta tartására szerintünk nem a legmegfelelőbb. Ugyanis az akváriumi halfajták mindegyikére jellemző, hogy megfelelő biológiai szűrést kívánnak. És a biológiai egyensúly egy 2-3 literes üvegben nem hozható létre könnyen.  A betta akváriumok amik a neten fellelhetők márpedig ilyenek sajnos.

Ezekben nem tud megnyilvánulni a japán harcoshal szépsége, teljes pompája. Szegényesen berendezhetőek, és könnyebben felütik a fejüket különböző betta betegségek.

Így ha van helyed, ne a kis akváriumok közül válogass a sziami hal számára.

Többen állítják a sziámi harcoshalról, hogy szűrő, fűtő felszerelés nélkül. Tény, hogy ideig óráig el éldegélnek benne ezek a színpompás halak, de semmiképpen nem ajánljuk a tartásukra.

Nézzük meg részletesebben, hogy milyen is a jó betta akvárium berendezése, és víz értéke.

betta-tartasa
akvarium betta

A legjobb sziámi harcoshal akvárium

A betta tartasa még e harci hal tenyésztői között is nagy vitát szokott okozni. Van aki elfogadja hogy a betta hal tartása nem igényel nem akváriumot. Míg megint mások szerint a harcoshal akvárium nagysága nagyobbacska kell legyen. Hiszen a természetben sem egy befőttes üvegnyi helyen éldegélnek.

Ha egyedüli halacskaként fogod tartani a hímet, maximum csigákkal, akkor egy 30 -40 literes fedett akváriumban kell gondolkodnod javaslatunk szerint.

A hazai állatvédelmi törvény is előírja hogy gerinces állat 30 literes akváriumi méret alatt nem tartható hosszú távon.. Úgyhogy ez a harcoshal akvárium minimum mérete, amelyről gondoskodnod kell számára.  Emellett szükséges egy automata termosztátos fűtő, amelyet 25-28 C fokra kell beállítanod. Egyébként egy meglehetősen lassan úszó, lustálkodásra hajlamos halacskáról beszélünk.

A betta mellé hal ? Vannak bettával tartható halak?

Ha több halacskát szeretnél, azaz más fajokkal szeretnéd együtt tartani, akkor természetesen nagyobb akvárium kell. (kb 60 liter) Azonban egyes szakértők szerint a sziámi harcoshal tartása, azaz a betta tartása más halakkal nem javasolt dolog. Azonban a nagyobb betta akvarium ne a vízoszlop magasság növekedést jelentse! Mert hiszen nekik fel kell úszniuk a levegőért. A nagyobb alatt, bettás akvárium esetében inkább hosszú akváriumot értünk. Azaz sekély maradjon a vízmagasság. Nekik ez a természetes.

Ha csak szép lány bettákat tartasz, akkor egy 54 literes akváriumban 2-3 betta nőstény, és akár pár páncélos harcsa tartható, sok-sok növény mellett.

És hogy nagy átlagban a sziámi harcoshal mivel tartható együtt?

Előre leszögezzük, garancia nincs semmire. Hiszen nem hiába kapta a nem túl kedves gyilkos hal becenevet.

Együtt tartható akváriumi halak :

De nagy esély van rá, hogy nem lesz problémája a törpe szívóharcsa, corydoras fajokkal, algaevőkkel. A nyílt vízen úszó halak közül válassz gyors, kis úszóval rendelkező fajokat, mint pl amanda lazacot. Talán benne nem fog ellenséget vélni a kínai harcoshal.

 Az akvárium halfajták sokaságát fel tudnánk itt sorolni még. A lényeg, hogy nagy úszójú, vagy teljesen más hőfokot kedvelő halat ne is próbálj meg mellé tenni. Ugyanis a betta tartasa vérengzésbe fordulhat ellenkező esetben.

A nősténynél nem figyelhető meg igazán az agresszív viselkedés. Persze kivételek mindig is vannak!

! Ezt előre le szeretnénk szögezni, nem szeretnénk ha meglepetéssel járna a harcoshal tartása a számodra. Hallottunk már olyan lány bettácskáról, aki szétgyepálta minden lakótársát.
Így ha egy garantáltan együtt tartható akváriumi halak érdekelnek, ne a betta legyen a választásod.

betta-akvarium
japán harcos hal


A megfelelő hőmérséklet és sav-bázis egyensúly tehát 28 c pH 6 kínai harcos hal esetében.  Azonban a víz itthon kemény. Ez számokban azt jelenti, hogy az átlagos összkeménység, azaz GH érték itthon 14-30 közötti. De ez a szép akváriumok számára nem ideális érték. Ugyanis a növényzet nem jut elegendő tápanyaghoz a kemény víz hatására. Egy szép akvárium létrehozásához tehát RO készülékkel gyártott lágy vízre lesz szükségünk. De nem csak a növények, hanem a sziami harcoshal érdeke is a lágy víz.

Ugyanis a betta tartás akkor ideális, ha lágy, 5,6- 11,2 NK° vízben tudnak úszkálni. Ezt a lágyságod elérheted vízkezelő szerekkel is, mint például a Tetra pH/KH Minus.Természetesen nem kőkemény pécsi csapvízben, hanem ha mondjuk Szeged környékén élsz, ahol átlag keménység 10Nk körül van.

De segítségedre lehet a mangrove fa is. Ez mind dekoráció, mind vízkémia szempontjából hasznos kiegészítő. Csersav tartalma lágyítja a vizet, és a trópusokon jellemző sötét árnyalatot produkál. Erre további jó lehetőség a catappa növény szárított levele.

Természetesen szűrő is szükséges az akváriumba. Ez ne legyen túl erős sodrású ugyanis azt nem kedvelik, valamint a csodaszép úszóit is megtépázhatja. Ez pedig megbetegedéséhez is vezethet és így rövid életút várható. Ez az első számú probléma a sziámi harcoshal betegségek között.

A betta akvárium berendezése legyen még sok ág, növény, főleg széles levelű típus, amelyeken nagyon szeretnek gyakran pihenni. Engem személy szerint párszor meg is ijesztett az első bettám, ugyanis azt hittem, hogy valamilyen oknál fogva eltávozott az élők sorából. Közben meg nagyban alukált mozdulatlanul a fűtő mellett az egyik növényen, és mit sem tudott az én kisebb szívrohamomról.

betta
kinai harcoshal

Egy közkedvelt, szettben kapható 30- 54 literes akvárium berendezése tökéletes megoldás lehet egy sziámi harcoshal kék vagy más színű példányának. Tehát ők a kis akváriumban tartható halak közé tartoznak.

A két hetente 20-30%-os vízcsere egy alap dolog a betta tartásánál az egészsége érdekében. Ilyenkor is figyelj rá, nehogy túl hideg legyen a cserélt víz. Különben egy megfázást kockáztatsz a sziámi harcoshal barátodnál. És persze remélem mondanom sem kell, hogy állott vízzel pótoljuk az akváriumot, nem közvetlen a csapból engedjük bele a vizet!

Az egyik hím bettám egy haláli jó fej hal volt. Egyedül tartottam egy 54 literes gazdagon berendezett akváriumban, csupán 4 páncélos harcsa volt a lakótársa. Azonban mivel ők a talajszinten mozognak, a betta meg a vízfelszín közelébe, így jól kijöttek. És akármikor mentem az akváriumhoz, a kis kék bettám őrült táncolásba kezdett nekem. ( A sziámi harcoshal tartása más halakkal nálam szerencsés volt. )

Először azt hittem, hogy csupán az “éhenhalok” magánszámról van szó a betta hal etetése ideje körül, de kiderült, hogy mégsem. Ugyanis amikor bele kellett nyúlnom az akváriumba, (ha jól emlékszem egy növény kijött a helyéről) a kis betta ott sertepertélt a kezem körül. Így esett meg, hogy lett egy kéz (inkább ujj) szelíd bettám, aki minden nap jött egy kis hátvakarászásért.

Sajnos rá kellett jönnöm, hogy ő egy igazi kis egyéniség volt, ugyanis azóta se volt ilyen barátságos sziámi harcos halam, aki kereste volna a személyes kontaktot. Más hal fajták egyedeire nem igazán jellemző az ennyire szoros kontakt a “gazdival”.

bettas-akvarium

A betta etetése

A mániákus etetőknek előre szólunk : a betta nem nektek való!

Mivel egy lassú, lustálkodó halról van szó, ezért hízásra hajlamosak. A szép színeik miatt persze szükséges a jó minőségű szárított úszó granulátum, és a megfelelő fagyasztott eleség is. ( ő ugyanis az eredeti ázsia élőhely alapján ragadozó)  Azonban ez napi 1, kevés adagot jelent a betta etetése kapcsán! Akár heti 1 koplaló napot is tarthatunk neki. Ugyanis egy betta átlag életkora 3 év, azonban, ha felhízlaljuk, rögtön csak 1,5-2 év lesz. Adjunk neki gyakran fagyasztott eleséget, amit kiegészíthetünk más betta eledelekkel.

Ez a különféle betta fajták, vagy ismertebb szófordulaton sziámi fajták számára is tökéletes.

A sziámi harcoshal etetése általában fagyasztott artémiával, és más apró eleséggel történik nálunk.

Egy kis testmozgás nekik (hímek) is jót tesz. Ezt kétféleképpen lehet elérni akváriumi körülmények között. Vagy tükröt mutatunk nekik napi 5-8 percre, amiben önmagukat ellenséges hímként látva pózolnak. A másik lehetőség az úgynevezett betta pálca. Amelyen egy betta hal alakú vég van, és ezzel aktivitásra ösztönözni  könnyen őfelségüket. 

Miért is jó?

Izomzatot erősíti, uszonyokat karban tartja, emésztést segíti, vérkeringést élénkíti. Persze ez egy mai napig megosztó téma a sziámi harcoshal tartók körében. A többféle információk miatt ezért mindenki maga döntse el, hogy használ-e ilyen aktivitásra ösztönző módszereket.

akvarium-betta
nőstény sziámi harcoshal

Sziámi harcoshal típusai

Ma már az ember álla leesik, annyi féle gyönyörűbbnél gyönyörűbb betta van. Kiállításokat rendeznek nekik, ahol több száz tenyésztő is megjelenik olykor. Ha szeretnél izgalmas dolgokat látni nézz szét a nemzetközi Betta kiállítás honlapján.

Az egyik legnépszerűbb típusok közé tartozik a könnyen beszerezhető koronás betta, fátyolúszós (Veiltail), félhold (HalfMoon) és a Delta. De ezeken kívül is van még sok típus, a színek kavalkádjáról nem is beszélve.

koronas-betta

A sziámi harcoshal szaporítása

Rendkívül érdekes módon szaporodnak a betták. Rengeteg videó, és leírás van róla, amelyben romantikus táncként írják le sokszor. Azonban ez vagyis a betta szaporítása távolról sem olyan lovagias és kedves dolog, mint amilyennek tűnik elsőre.


Amire szükség lesz:
-30 liter feletti akvárium
-növények (jávai moha, hínárfélék, úszónövények)  
-szivacsszűrő (a kishalak elúszása után)

betta-habfeszek
betta habfészek kép forrása: https://fishtankauthority.com/Mielőtt beleraknánk a halakat az ívatóba, hogy ismertessük meg halainkat egymással. 2-3 napon keresztül, napi 2×10-15 percre a hímhez lógassuk be pohárban a nőstényt. Ennek köszönhetően nem csak megszokják egymás jelenlétét, de a hímet ösztönzi a habfészeképítésre, a nőstényt az ikratermelésre. Továbbá ezzel a módszerrel megbizonyosodhatunk róla, hogy nőstényünk készen áll-e a párzásra (világos, függőleges sávok jelennek meg oldalán, ha készen áll.

A fentebbi képen jól látható ,milyen óriási habfészket is tud építeni a betta sziámi harcoshal. Azonban a fiatal példányok sokszor még elég hanyag munkát végeznek. És a kezdő akvarista azt látja hogy a betta hal akvárium tetején csak némi kis bubi úszkál. Először van, aki azt hiszi, hogy baj van az akvárium vízével. De csak arról van szó, hogy még tapasztalatlan a hím betta harcoshal.

De nézzük is meg akkor az 5 lépéses folyamatát a betta halak szaporításának.

 1. Vegyük ki a nőstényt és a hímet is egy pohárba, majd lógassuk bele őket az ívatóba, hogy megszokják az ívató vizének hőjét. A nőstényt eresszük szabadon először.
 2. Várjuk meg, míg kiúszkálja magát a nőstény betta, megjegyzi a bújók helyét. Ha végzett a felfedezéssel és készen áll az ívásra, a hím pohara körül kezd úszkálni, jelzi számunkra, hogy készen áll a japán harci hal hím fogadására.
sziami-harcoshal
japan harcoshal hím

3. Ekkor eresszük ki a hímet is, és kezdődhet a hal akvárium fogócska. Ne aggódjunk, ha lesznek tépések a nőstényen, vagy a hímen, ez normális. Azonban a túlzott agresszió esetén közbe kell lépnünk, különben elveszíthetjük az egyik halat.

4. Ha a nőstény kész a párzásra, a fejét lefele tartva közeledik a fészekhez. A hím ekkor körülöleli, a nőstény kiengedi magából az ikrákat, s a hím azonnal megtermékenyíti azokat.

5. Ha a nőstény teljesen kábult, mialatt a hím összeszedi az ikrákat.

Azonban, ha a rákövetkező két nap sem történik semmi, vegyük ki őket. Pihentessük a dolgot kb. egy hétig, aztán próbáljuk újra.

Ha befejezték az ívást, ennek jeléül a nőstény elúszik a habfészek alól (vagy elzavarják onnan). A hímet javasolt benn hagyni az ikrákkal legalább addig, míg a kishalak el nem kezdenek elúszni a fészekből. Ez maradhat a kis betta hal akvárium résznek, míg a szülőknek marad a sajátjuk.

Ha már látunk “hal módjára” (vízszintesen) úszó beta hal ifjoncokat, kezdjük el az etetést. Nem szabad abba a hibába esni, hogy ha még vannak a habfészekben csüngő kishalak, nem etetünk, mert ezzel éhhalálra ítélhetjük a már elúszottakat.

Kezdésnek etethetjük őket főtt tojássárgájával, illetve nagyon apróra morzsolt bébi haltáppal az akvariumok kis részén. Ne essünk túlzásba az etetéssel, mert rosszat tesz a vízminőségnek!

A sziámi harcoshal betegségei

A legfontosabb, mint minden halnál, a megfelelő tartás, ugyanis megelőzni a betegségeket könnyebb, mint orvosolni. Bár a sziámi harcoshalak strapabíró halak, de rájuk is jellemzőek bizonyos betegségek, amelyeket könnyebben elkaphatnak.

betta-hal

Ilyen az úszóhólyag gyulladás, amelyet úgy vesz észre a gazdi, hogy féloldalasan vagy fejjel lefelé úszik a halacskája.

A másik gyakori betegség az úszó-rothadás a kinai harcos hal esetén, amelyet legtöbbször szintén rossz tartási körülmények okoznak.

Egyet elmondhatok végszóul: Az, aki egyszer tart bettát, örök szerelem lesz neki ez a fajta! És előbb utóbb azt fogja észre venni, hogy gyarapodna az akváriumok a lakásában, mert nem fog tudni egynél megállni. Ti hogy vagytok vele?

Ha pedig érdekelnek a további halfajták akváriumba, olvasgasd akvarisztika magazinunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Bullmasztiff - Az ugrásra kész őróriás
KUTYA MAGAZIN

Bullmasztiff - Az ugrásra kész őróriás

Tapasztaltabb gazdiként egy olyan nagytestű négylábú az álmod, aki családja és szerettei védelmére tette fel az életét? Akkor lehet, hogy

Elolvasom
Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége

Bár az üzletekben külön akváriumban találjuk meg őket, nem külön faj, hanem csak egy tenyészváltozata a jukatáni fogaspontynak. A moll

Elolvasom
Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica
MACSKA MAGAZIN

Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica

Gömbölyű arcával, dús bundájával, tömzsi lábaival már régóta az egyik legközkedveltebb macska fajtának tartják. És nem véletlenül!

Elolvasom
Petguru logo