A sziámi harcos hal – Az akváriumok szépfiúja

Aligha van olyan akvarista, aki ne akart volna valaha egy gyönyörű bettát tartani. Nézzük meg közelebbről ezt a halfajtát!

A betta hal tartása– azaz a sziámi harcos hal

Először is meg kell közelebbről néznünk, kicsodák-micsodák is pontosan a csodás úszójú betták. (sziámi harcos hal betta splendens latinul.)

A betta vagy közismert nevén sziámi harcoshal a labirintkopoltyús halakhoz tartozik. Ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kopoltyújukon keresztül nem képesek a számukra szükséges összes oxigént felvenni. Ezért kiegészítésképpen a labirintszervük segítségével a vízfelszín feletti levegőből szippantanak egyet.

sziámi hal

A labirintkopoltyús halakra ezen felül jellemző még, hogy óvják az utódaikat, és habfészket építenek a számukra.

De miért is alakult ez így ki? Ezek a meleg, ázsiai helyekről származó halfajták erősen oxigénhiányos, mocsaras, lápos helyeken élnek, valamint rizsföldeken. És ezért ki kell egészíteniük egy kis extra oxigénnel magukat, a levegőből.

És bár az otthonainkban, tiszta vízű, oxigénben gazdag vízben tartjuk, erről szokásukról nem lehet őket leszoktatni. Éppen ezért őket mindig fedett akváriumban kell tartani. Mert ha túl nagy a hőmérsékleti különbség a víz és a levegő között, megfáznak.

Egy átlagos hím(név: betta splendens ) körülbelül 6-7 cm nagyságra nő meg. A sziámi harcoshal fajtát hím fajttársaival tilos az együtt tartása, ugyanis a territórium védését halálig folyó harcban meccselik le. Ez rendkívül fontos! Az eredeti hazájában, Thaiföld Kambodzsa részein még szabályos viadalokat is tartottak a nagyközönség számára.
A sziámi harcoshal nőstény kisebb, körülbelül 4-5 cm-es nagyságú.

Sajnos elterjedt, hogy aprócska betta akvárium van a boltokban ajánlva. Többen állítják a sziámi harcoshalról, hogy szűrő, fűtő felszerelés nélkül. Tény, hogy ideig óráig el éldegélnek benne ezek a színpompás halak, de semmiképpen nem ajánljuk a tartásukra.

Nézzük meg részletesebben, hogy milyen is a jó betta akvárium berendezése, és víz értéke.

betta tartása

Ha egyedüli halacskaként fogod tartani a hímet, maximum csigákkal, akkor egy 30 -40 literes fedett akváriumban kell gondolkodnod. Ez a minimum, amelyről gondoskodnod kell számára.  Emellett szükséges egy automata termosztátos fűtő, amelyet 25-28 C fokra kell beállítanod. Egyébként egy meglehetősen lassan úszó, lustálkodásra hajlamos halacskáról beszélünk.

Ha több halacskát szeretnél, azaz más fajokkal szeretnéd együtt tartani, akkor természetesen nagyobb akvárium kell. (kb 80 liter) Azonban ez ne a vízoszlop magasság növekedést jelentse! Mert hiszen nekik fel kell úszniuk a levegőért. A nagyobb alatt, bettás akvárium esetében inkább hosszú akváriumot értünk. Azaz sekély maradjon a vízmagasság. Nekik ez a természetes.

Ha csak szép lány bettákat tartasz, akkor egy 54 literes akváriumban 2-3 betta nőstény, és akár pár páncélos harcsa tartható, sok-sok növény mellett. A nősténynél nem figyelhető meg igazán az agresszív viselkedés. Persze kivételek mindig is vannak!

betta akvárium


A megfelelő hőmérséklet és sav-bázis egyensúly tehát 28 c pH 6.  Azonban a víz itthon kemény. Ugyanis a betta tartás akkor ideális, ha lágy, 5,6- 11,2 NK° vízben tudnak úszkálni. Ezt a lágyságod elérheted vízkezelő szerekkel is, mint például a Tetra pH/KH Minus.

De segítségedre lehet a mangrove fa is. Ez mind dekoráció, mind vízkémia szempontjából hasznos kiegészítő. Csersav tartalma lágyítja a vizet, és a trópusokon jellemző sötét árnyalatot produkál. Erre további jó lehetőség a catappa növény szárított levele.

Természetesen szűrő is szükséges az akváriumba. Ez ne legyen túl erős sodrású ugyanis azt nem kedvelik, valamint a csodaszép úszóit is megtépázhatja. Ez pedig megbetegedéséhez is vezethet és így rövid életút várható.

A betta akvárium berendezése legyen még sok ág, növény, főleg széles levelű típus, amelyeken nagyon szeretnek gyakran pihenni. Engem személy szerint párszor meg is ijesztett az első bettám, ugyanis azt hittem, hogy valamilyen oknál fogva eltávozott az élők sorából. Közben meg nagyban alukált mozdulatlanul a fűtő mellett az egyik növényen, és mit sem tudott az én kisebb szívrohamomról.

betta

A két hetente 20-30%-os vízcsere egy alap dolog a betta tartásánál az egészsége érdekében. Ilyenkor is figyelj rá, nehogy túl hideg legyen a cserélt víz. Különben egy megfázást kockáztatsz a sziámi harcoshal barátodnál. És persze remélem mondanom sem kell, hogy állott vízzel pótoljuk az akváriumot, nem közvetlen a csapból engedjük bele a vizet!

Az egyik hím bettám egy haláli jó fej hal volt. Egyedül tartottam egy 54 literes gazdagon berendezett akváriumban, csupán 4 páncélos harcsa volt a lakótársa. Azonban mivel ők a talajszinten mozognak, a betta meg a vízfelszín közelébe, így jól kijöttek. És akármikor mentem az akváriumhoz, a kis kék bettám őrült táncolásba kezdett nekem.


Először azt hittem, hogy csupán az “éhenhalok” magánszámról van szó, de kiderült, hogy mégsem. Ugyanis amikor bele kellett nyúlnom az akváriumba, (ha jól emlékszem egy növény kijött a helyéről) a kis betta ott sertepertélt a kezem körül. Így esett meg, hogy lett egy kéz (inkább ujj) szelíd bettám, aki minden nap jött egy kis hátvakarászásért.

Sajnos rá kellett jönnöm, hogy ő egy igazi kis egyéniség volt, ugyanis azóta se volt ilyen barátságos sziámi harcos halam, aki kereste volna a személyes kontaktot.

df

A betta etetése

A mániákus etetőknek előre szólunk : a betta nem nektek való!

Mivel egy lassú, lustálkodó halról van szó, ezért hízásra hajlamosak. A szép színeik miatt persze szükséges a jó minőségű szárított úszó granulátum, és a megfelelő fagyasztott eleség is. ( ő ugyanis az eredeti ázsia élőhely alapján ragadozó)  Azonban ez napi 1, kevés adagot jelent! Akár heti 1 koplaló napot is tarthatunk neki. Ugyanis egy betta átlag életkora 3 év, azonban, ha felhízlaljuk, rögtön csak 1,5-2 év lesz.

Egy kis testmozgás nekik (hímek) is jót tesz. Ezt kétféleképpen lehet elérni akváriumi körülmények között. Vagy tükröt mutatunk nekik napi 5-8 percre, amiben önmagukat ellenséges hímként látva pózolnak. A másik lehetőség az úgynevezett betta pálca. Amelyen egy betta hal alakú vég van, és ezzel aktivitásra ösztönözni  könnyen őfelségüket. 

Miért is jó?

Izomzatot erősíti, uszonyokat karban tartja, emésztést segíti, vérkeringést élénkíti. Persze ez egy mai napig megosztó téma a sziámi harcoshal tartók körében. A többféle információk miatt ezért mindenki maga döntse el, hogy használ-e ilyen aktivitásra ösztönző módszereke

Sziámi harcoshal típusai

Ma már az ember álla leesik, annyi féle gyönyörűbbnél gyönyörűbb betta van. Kiállításokat rendeznek nekik, ahol több száz tenyésztő is megjelenik olykor.

Az egyik legnépszerűbb típusok közé tartozik a könnyen beszerezhető koronás betta, fátyolúszós (Veiltail), félhold (HalfMoon) és a Delta. De ezeken kívül is van még sok típus, a színek kavalkádjáról nem is beszélve.

koronás betta

A sziámi harcoshal szaporítása

Rendkívül érdekes módon szaporodnak a betták. Rengeteg videó, és leírás van róla, amelyben romantikus táncként írják le sokszor. Azonban ez távolról sem olyan lovagias és kedves dolog, mint amilyennek tűnik elsőre.


Amire szükség lesz:
-20 liter feletti akvárium
-növények (jávai moha, hínárfélék, úszónövények)  
-szivacsszűrő (a kishalak elúszása után)

Mielőtt beleraknánk a halakat az ívatóba, hogy ismertessük meg halainkat egymással. 2-3 napon keresztül, napi 2×10-15 percre a hímhez lógassuk be pohárban a nőstényt. Ennek köszönhetően nem csak megszokják egymás jelenlétét, de a hímet ösztönzi a habfészeképítésre, a nőstényt az ikratermelésre. Továbbá ezzel a módszerrel megbizonyosodhatunk róla, hogy nőstényünk készen áll-e a párzásra (világos, függőleges sávok jelennek meg oldalán, ha készen áll.

Vegyük ki a nőstényt és a hímet is egy pohárba, majd lógassuk bele őket az ívatóba, hogy megszokják az ívató vizének hőjét. A nőstényt eresszük szabadon először. Várjuk meg, míg kiúszkálja magát, megjegyzi a bújók helyét. Ha végzett a felfedezéssel és készen áll az ívásra, a hím pohara körül kezd úszkálni, jelzi számunkra, hogy készen áll a hím fogadására.

sziámi harcoshal

Ekkor eresszük ki a hímet is, és kezdődhet a fogócska. Ne aggódjunk, ha lesznek tépések a nőstényen, vagy a hímen, ez normális. Azonban a túlzott agresszió esetén közbe kell lépnünk, különben elveszíthetjük az egyik halat. Ha a nőstény kész a párzásra, a fejét lefele tartva közeledik a fészekhez. A hím ekkor körülöleli, a nőstény kiengedi magából az ikrákat, s a hím azonnal megtermékenyíti azokat. A nőstény teljesen kábult, mialatt a hím összeszedi az ikrákat.

Azonban, ha a rákövetkező két nap sem történik semmi, vegyük ki őket, pihentessük a dolgot kb. egy hétig, aztán próbáljuk újra. Ha befejezték az ívást, ennek jeléül a nőstény elúszik a habfészek alól (vagy elzavarják onnan). A hímet javasolt benn hagyni az ikrákkal legalább addig, míg a kishalak el nem kezdenek elúszni a fészekből

Ha már látunk “hal módjára” (vízszintesen) úszó kishalakat, kezdjük el az etetést. Nem szabad abba a hibába esni, hogy ha még vannak a habfészekben csüngő kishalak, nem etetünk, mert ezzel éhhalálra ítélhetjük a már elúszottakat.

Kezdésnek etethetjük őket főtt tojássárgájával, illetve nagyon apróra morzsolt bébi haltáppal.

A sziámi harcoshal betegségei

A legfontosabb, mint minden halnál, a megfelelő tartás, ugyanis megelőzni a betegségeket könnyebb, mint orvosolni. Bár a sziámi harcoshalak strapabíró halak, de rájuk is jellemzőek bizonyos betegségek, amelyeket könnyebben elkaphatnak.

betta hal

Ilyen az úszóhólyag gyulladás, amelyet úgy vesz észre a gazdi, hogy féloldalasan vagy fejjel lefelé úszik a halacskája.

A másik gyakori betegség az úszó-rothadás, amelyet legtöbbször szintén rossz tartási körülmények okoznak.

Egyet elmondhatok végszóul: Az, aki egyszer tart bettát, örök szerelem lesz neki ez a fajta! És előbb utóbb azt fogja észre venni, hogy gyarapodna az akváriumok a lakásában, mert nem fog tudni egynél megállni. Ti hogy vagytok vele?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Cápamárna - Az ijesztő szépség
HAL TIPPEK

Cápamárna - Az ijesztő szépség

A cápamárna (balantiocheilos melanopterus) a nagyobb akváriumok kedvelt fenékjáró hala.Ennak a délkelet ázsiai halnak többféle ?álneve

Elolvasom
A nyúl - Az ugribugri kiskedvenc?!
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

A nyúl - Az ugribugri kiskedvenc?!

Nemcsak kutyás vagy macskás emberek vannak a világon. Ha Te is ilyen vagy, vagy az említettek mellett érdekelnek más állatok is, akkor cikkün

Elolvasom
A tibeti masztiff - A buddhista béke őrzője
KUTYA TIPPEK

A tibeti masztiff - A buddhista béke őrzője

A tibeti kolostorok rettenthetetlen védelmezője.Eddig azt gondoltad, hogy a világ egyik legbékésebb helyéről csak és kizárólag megnyugt

Elolvasom
Petguru logo