Bíró József- a hazai akvarisztika egyik legismertebb alakja

Legyen szó kezdő halasokról vagy már haladó akvaristákról, a Bíró József név sokaknak ismerősen cseng. Meginterjúvoltuk tehát, hogy mit is kell tudni róla, hogyan kezdte el ő is ezt a remek hobbit. Na és persze, hogy jutott el oda, hogy egy hiánypótló könyv megírásába fogott, amelyet megjelentetett 2020-ban.

Egy kis bevezető először…

Az akvarista életmód bármilyen hihetetlen, majd 2000 évre nyúlik vissza. Persze ekkor még főképp az ételként elfogyasztandó halakat tartották fogságban.  Az első írásos kézikönyv az aranyhalak tartásáról 1596-ből származik. Azonban a mai értelemben vett akvarisztika a 18. század végén, 19. század elején kezdett el elterjedni.

regi-akvarium

Azonban a technika folyamatosan fejlődik természetesen. Hiszen a halak tartása nem annyiból áll, hogy egy vízzel teli edénybe beleteszünk néhány halat. Az akvárium vízében ki kell alakulni egy természetes biológiai egyensúlynak. Ehhez ilyen zárt körülmények között szűrőre, világításra, és a halfajtától függően fűtőre, levegőztetőre is szükség lehet.

Azonban a mai napig nagyon sokan minden előzetes információ, nélkül vágnak bele a haltartásba. Bevallom, gyerekként én is ezek közé tartoztam. Hazavittem egy körülbelül 30 literes akváriumot, szivacsszűrővel, lámpa, fűtő nélkül és élő növények nélkül.

Persze mindenféle össze nem illő halakkal pakoltam tele. És csodálkoztam, hogy nincs sikerélményem a haltartásban. Folyton koszos volt, a halak nem sokáig éltek, így viszonylag hamar fel is adtam ezt a hobbit. Később, felnőttként láttam már, hogy mennyire nem jól csináltam. ÉS akkor már hosszas utána olvasás, tanulás után kezdtem el ismét.

Megkérdeztem pár dolgot tehát Bíró Józseftől.. Fogadjátok szeretettel:

Te hogy kezdtek ezt a hobbit? Mennyi idősen?

“Mindig volt otthon akváriumunk, már kicsiként, tizenévesen is volt saját. Ez egy egyszerűbb, kisebb guppis volt. Tehát kicsivel több, mint 30 éve űzöm ezt a hobbit.”

nyertes-akvarium
Bíró József nyertes TAC akváriuma 2015-ben

Milyen kezdeti hibákat vétettél?

“Kis faluban nőttem fel, ahol volt egy hal tenyésztő, aki guppikat tenyésztett. Tőle lestem el, hogy mit hogy kell csinálni. Kis akváriumban tartottunk sok halakat, a méreteket akkor még senki nem vette figyelembe. Ez volt az én kezdeti nagy hibám.
Ez később lett csak már fontos (mérete az akváriumnak-megjegyzés). Amikor már elérhetőek voltak a szakirodalmak, internet, ahonnan lehetett már információkat szerezni.”

Honnan merítettél ihletet a tanuláshoz?

“Nagyon maximalista vagyok a hobbik terén, legyen az Hifi, autó, Autószerelés, mezőgazdaság, növénytermesztés. Autodidakta módon próbálok tanulni, mindent, amit olvasok, próbálom valahol kipróbálni. És így fejlesztettem saját elképzelésem szerint az akváriumokat. Tehát mindent, amit tanultam, kipróbáltam, módosítottam és így alakult ki ez az egész.”

biro-jozsef-interju
Bíró józsef egyik akváriuma

Apropó tanulás. Szeretném megemlíteni ezen a ponton a saját Facebook csoportodat, a Low tech akvakertész közösséget. Ezt mikor alapítottad? Mi volt az eredeti célja a csoportnak?

“2017 novemberében alakult a Low tech akvakertész csoport. Előtte egy másik csoport adminja voltam. És az egyik ottani adminnal kezdtük el ezt az egészet. Elsőnek talán a gyakori kérdések oldal volt az, ahol elkezdtem fórumozni, és ott helyeztük előtérbe a co2 beoldás nélküli akváriumokban a növényzetet. Próbáltuk a különböző növényeket, próbálkoztunk kilépni az alap növények (hólyagos vízikehely, cryptocoryne fajok stb.) tartásából. És ott kezdtük el megmutatni, hogy lehet egy egyszerű akváriumban is más típusú növényeket tartani, mint a klasszikus növényeket.

low-tech-csoport


Talán a Hemianthus Micranthemoides volt az első, amit furcsállott az ottani csapat. Bebizonyítottuk, hogy simán lehet tartani. Innen indult a Low tech csoport.
A fő cél volt, hogy egyszerű akváriumban, kezdő akvaristák is egy szisztemikusan növénytartást mutassunk meg.”

biro-jozsef
Bíró József low tech akváriuma

Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövetnek a kezdő akvaristák?

“Hirtelen vásárlásokkal van a legnagyobb hiba : nem mérik fel az igényeiket az élőlényeknek, nem néznek utána a technikáknak, sokszor azt sem tudják milyen élőlényeket/halfajtákat raknak az akváriumban. Először ki kell választani a tartani kívánt halfajtát, és annak a halnak az igényeihez vásárolni a megfelelő méretű akváriumot, és technikát.

Emellett sokszor kicsi szűrőt, gyenge világítást vesznek. És ez később derül ki hogy hiba, mert mondjuk igényesebb növényeket akarna tartani.

Az alap hiba talán hogy a vizet nem nézik meg, hogy mi kerül az akváriumba (és ahhoz a vizhez milyen élőlény passzol.

Tehát összegezve, az emberek először vásárolják meg az akváriumot, és nem vagy utána érdeklődnek az élőlények igényeinek. És ez sokszor ez a kettő nem passzol össze. ÉS ez váratlan nagy költségeket jelenthet, mert utólag kell a szűrést, lámpát javítani például.”

Mikor jutott az eszedbe, hogy írsz egy könyvet az akvarisztikáról?

“A Líra egyik akkori igazgatója, Szabó Tibor olvasta az írásaimat, E-book formátumban a csoportban. Megtetszettek neki és ő kért fel, hogy írjak könyvet. Tehát az ő ötlete volt az egész könyv.”

biro-jozsef-konyv
Bíró József akvarisztikai könyve

Neked jelenleg mennyi akváriumod van otthon? A család mennyire kultiválja ezt a hobbit? Nekem egyszerre a legtöbb az 4 akvárium volt otthon, de már ennél a mennyiségnél is húzta a száját a család.

“Dísz akvárium jelenleg 6 darab, (berendezett) de eseti akvárium az mindig szokott lenni. Növénytároló akvárium is mindig van. Nano akváriumok még elő szoktak fordulni.

Jól toleráljuk egymás hobbiját szerencsére, a nejemnek is van, nekem is van. Nem igazán szólunk bele egymás hobbijába. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a családba, hál Istennek toleráns a nejem.”

Van-e valamilyen nagyobb projekted a jövőben tervben? Honlap indítás? Újabb könyv vagy ilyesmi?

“Egyelőre folytatom a youtube-t-, rendezem a csoportot. Vannak csoport találkozóink például. Még egyelőre újabb könyvet nem tervezek. Még új ez a dolog, friss a könyv, idő amíg lecseng. Sanszos hogy lesz második kiadás. Ez nem rajtam múlik lényegében, hanem a Lirán, hogy lesz-e második könyv. Majd ha érkezik felkérés, akkor lehetséges. De ezt majd a jövő eldönti.”

Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántál rám, és a Petgurura.
Sok sikert kívánok a további tervekhez és gratulálunk az eddigi sikereidhez!

Ajánljuk minden kezdő és már haladó akvaristának is, hogy keresse fel a fentebbi csoportot, ugyanis nagyon sok hasznos információt rejt! A csoporttagoknak pedig a Petguru időről időre, egy kis meglepetést is nyújt az akvarisztika kategóriában, úgyhogy hajrá, lehet jelentkezni!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?
MACSKA MAGAZIN

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?
MACSKA MAGAZIN

Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?

Ismerjük meg kicsit közelebbről a környékbeli rémes, nyávogó hangok forrását és a merüljünk el a cicaszerelem rejtelmeiben. Írásunk

Elolvasom
Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Petguru logo