Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?

Erre a gyakran feltett kérdésre szeretnénk választ adni ebben a cikkünkben.

Röviden és tömören: minél később annál jobb a kiscicák elválasztása!

Az interneten már sokszor 6 hetes kiscicákat is árulnak, vagy ingyen elvihetőnek kínálnak. De ez súlyos hiba! Az, hogy esetleg már a szilárd táplálékot eszi, nem egyenlő azzal, hogy megérett a leválasztásra a mama cicától és testvéreitől! Nézzük meg részletesebben miről is van szó.

Amíg a kismacskák még szopiznak

Reméljük, nem kell túl részletesen kifejtenünk, miért is nem szabad a még tejcsikén élő kiscicákat elválasztani az anyjuktól. Ha nem kapják meg az anyatejet a kis cicák, akkor betegesek, immungyengék, sérülékenyebbek lehetnek a kölykök.

3-hetes-kismacskak

Ha a mamának nincs elég teje, akkor a mesterséges hozzátáplálás is szóba jöhet, pl. a Repeta tejpótló készítményével. Ez amellett, hogy ízletes és a cicák könnyen elfogadják minden megtalálható benne a növekvő szervezethez. A bolti tehéntejek abszolúte nem alkalmasak erre a célra! E nélkül a kiscica fejlődése el fog maradni, és csak további gondokat pl. hasmenés kockáztatunk.

Valamint az anyacicának sem tesz jót, ha még a szopó kicsiket elvisszük mellőle, mert emlőgyulladást is kaphat a pangó tejtartalomtól.  Emellett a kiscicák még nem elég fejlettek szociálisan sem, valószínűleg a szilárd táplálékot nem ismerik, ahogy a szobatisztaság alapjait sem.

kiscicak-elvalasztasa

5-8 hetes korú kismacskák

Ez az az időszak, amikor a kismacska elválasztása a mama cicó által is elkezdődik. Hiszen a kis tejfogak már kibújtak, és kellemetlenné válik a szoptatás a számára. Emellett a teje is elkezdett apadni, így a kicsik a növekvő étvágyuk miatt is elkezdenek az új ételek kipróbálása mellett dönteni. Valamint a mamacica is kiscica elválasztása mellett dönt a tűhegyes cica fogak miatt. Azaz ez az időszak az, amikor elindul a kiscica hozzátáplálás rendes cica kajával.

Ha eddig cumiztattuk a kiscicát, szintén ekkortól kezdve próbáljuk meg az út étrendre átszoktatni fokozatosan.

Első körben kifejezetten junior szaftos eledelekkel vagy pástétomokkal próbálkozzunk a kiscicák hozzátáplálása során, mint pl. az Animonda vom Feinsten Kitten baby pate. Fontos, hogy már ilyenkor jó minőséggel etessük őket, hogy minden fontos tápanyagokat megkapjanak, amire szükségük van.

És bizony előre szólunk, lesz olyan időszak, hogy a kicsiknek még nem esik le a tantusz, hogy abban a porcelán tálkában márpedig kaja van? Simán beletrappolnak majd, aztán rázogatják le a mancsukról a “koszt” persze szerte széjjelcsapva a nedves eledelt. A gazdi nagy örömére persze. Úgyhogy érdemes törlőkendőkkel felkészülni, mint például a Camon törlőkendője.

Sok kiscica mire eléri a 6 hetes kort, már csak és kizárólag kölyök macska eledelt fogyaszt. És ilyenkor jön a leggyakoribb kérdés, hogy mikor választható el a kiscica.

Azonban az ilyen korai leválasztást egyrészt szerencsére már törvénybe iktatva megtiltották.

Hivatalosan leghamarabb 8 hetes kortól hozhatjuk el a mamájától. Ezt törvénybe iktatták!

Úgyhogy tényleg ne vegyük félvállról a kérdést, hogy mikor lehet elválasztani a kiscicákat.

Másrészt higgyük el, hogy a kis ciculi szociális fejlődése érdekében szükséges még az az egy-két hét extra együtt töltött idő.

Sok kiscicánál az ebben a korban történt leválasztás egy egész életen át tartó stresszt, szorongást, és viselkedésbeli gondokat okoz. Ezt pedig nem akarja senki a kis cirmoskának ugye? A kiscica elválasztása édesanyjától nagyon érzékeny időszak.

cica

Látni fogjuk, hogy ilyenkor a mama cicó már nem szívesen szoptat, inkább többet játszik helyette a kicsikkel. Vagy ha nagyon zaklatják már őt, akkor szívesebben elvonul a magasba a kis haramiák elől.

Érdemes ilyenkor már alomtálcát megmutatni nekik, és a tej mellett vízzel is kínálni őket. A kicsit hamar ellesik az anyjuktól az alom helyes használatát.

8-12 hetes korú kiscicák elválasztása

Több állatorvosi tanulmány során kiderítették, hogy ilyenkor csökken az anya cicától kapott immunitás. Ezért ebben a korban “illik” megkapnia az első védőoltásait a kis bajszosnak. Emellett ebben az érzékeny időszakban fogékonyabbak a vírus és baktériumfertőzésekre, hasmenésre.

kiscicak
kismacska mikor lehet elválasztani

A mikor lehet a kiscicát elválasztani kérdésre tehát ez a legjobb válasz. Legalább 8 hetesnek kell lennie.

Sokan abban a hitben éltek talán, hogy a leválasztás egyenlő azzal, hogy a cica már nem szopizik a mamájától. De igazából ez egy sokkal lényegesebb folyamat. Ugyanis magát az önállóságot kell ilyenkor megtanulniuk.

Megtanulják a legfontosabb kommunikációt másik macskákkal szemben, a környezeti ingerekhez is hozzászoknak, pl. zajokhoz, idegen emberekhez, kutyákhoz stb. Ilyenkor nagyon sokat számít, hogy pozitívan tudják ezeket az élményeket összekapcsolni. A legfontosabb élettani leckéket ilyenkor sajátítják el, hogy boldog és egészséges felnőtt macskákká válhassanak.

Úgyhogy ha úgy döntünk, hogy szeretnénk egy doromboló egérhajhászt a házhoz, legyünk kicsit türelmesebbek, és megéri azt a két hetet még várni rá. Ne rohanjunk, hogy már 6-8 hetesen elhozzuk!

Semmivel nem járunk jobban, sőt! A kiscica mikor választható el már végre dolgot inkább halasszuk későbbre, többszörösen pótolja majd azt a kis várakozást a boldogan együtt töltött idő.

A kismacska elválasztása legideálisabban 10-12 hetesen történik meg, és ezáltal egy kiegyensúlyozott kis cicamicát fogunk kapni akár 15-18 évre!

forrás

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet
MACSKA MAGAZIN

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet

Ha már lelkiekben felkészültél egy ördögfióka befogadására, cikkünkből megtudhatod, hogy lesz erős és egészséges.Az első hetek

Elolvasom
Hörcsög szelídítés 5 lépése
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Hörcsög szelídítés 5 lépése

A rágcsálók, mint a hörcsög is, zsákmányállatok. Ösztönösen félnek a legtöbb dologtól, főleg az újdonságoktól.Ha a hörcsög

Elolvasom
A macska ivartalanítás után. A nyugodt macskás élet záloga?
MACSKA MAGAZIN

A macska ivartalanítás után. A nyugodt macskás élet záloga?

Ha nem tenyésztésre vásárolt háziállatot tartasz, és már érlelődik benned az ivartalanított cicák gondolata, segítünk kicsit!Bejegy

Elolvasom
Petguru logo