A macska alomra szoktatása – A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása kérdésében. És ezek nem is olyan bonyolult feladatok. Következzen az első és legfontosabb, a szobatisztaság kérdése.

Mint mindent, ezt az ügyet is érdemes az elején elkezdeni. Hozzád került egy kiscica. A nyávogó négylábúaknál, legyen szuper pedigréjű díjnyertes fajtatiszta kedvenc, vagy egy ízig-vérig házi cirmoscica, van egy közös vonás. Mindannyian ugyanúgy kezdik meg pályafutásukat szobacicaként.

Fogalmuk sincsen arról, hogy mi merre, hány méter. Csak az alapvető ösztöneik vannak beléjük kódolva. Evés, alvás, ürítés. Na, az utolsónál történhetnek kellemetlen balesetek és nagy-nagy kiabálások, ha nem tanulja meg a kis cicmicc, hogy hol is végezze el kis vagy nagy dolgát a lakásban.

macska-alomra-szoktatasa

Hogyan szoktassuk hozzá macskánkat az alomra?

Optimális esetben a kiscicáknál az alom használata ösztönösen működik. Ez a különbség a kiskutya alomra szoktatása és a cica alomra szoktatása között. Ha egy ilyen szupercica tulajdonosa lettél, akkor csupán egy dolgot kell tenned.

Helyezd bele a macskaalommal töltött alomtálcába vagy macska WC-be a cicust. Ha azonnal elkezd szaglászni és a mellső mancsával kaparászni, nyert ügyed van. Ezután nagy eséllyel használni is fogja a helyszínt. Ha ez megtörtént fejhangon mondd neki, hogy “Jujj, de ügyes kiscica vagy”. Vagy valami hasonló édes dicséretet, valami finomsággal kísérve. Így lesz sikeres a cica szoktatása a megfelelő illemhelyre.

Azonban, ahogy a mondás tartja, az élet nem mindig fenékig tejföl. Ha nem történik meg az ösztönös kaparászás és az azonnali ürítés, akkor sem kell aggódnod. Előfordulhat, hogy a cicus elsőre idegenkedik az alom használatától. De ne aggódj, ezt a problémát könnyen orvosolhatod.

Ha először kiugrik aprócska nyávogó kedvenced az alomtálból, akkor a következőket teheted. Alvás és evés, vagy az első próbálkozás után néhány órával tedd bele az alomba a cicust. Ha semmilyen jelét nem mutatja a hajlandóságnak, akkor ragadd a kezedbe az irányítást. Fogd meg apró mellső pracliját és kapargasd meg vele az almot. Egy idő után a macsek magától is el fogja végezni ezt a mozdulatot. Ilyenkor hangosan dicsérd meg és ne fukarkodj a jutalomfalatokkal.

illatositott-macskaalom

Nemcsak kölyökmacskák esetében kell ezzel a témával foglalkozni. Egy felnőtt macska szoktatása új helyre is komoly feladat. nála is beválhat az alomba helyezős, kaparászós módszer, de van egy másik hatásos trükk is.

A felnőtt macska új helyre szoktatása az alábbi fortéllyal is megtörténhet. Ha új helyre tetted az alomtálcát, vagy költözés után állsz, akkor csupán cicusod egy korábban kiadott végtermékét helyezd el az új helyen lévő illemhelybe. Ebben az esetben nagy eséllyel azonnal nyert ügyed van.

Az önálló kaparászás után szinte borítékolhatod a sikert. Bajszos kedvenced rá fog jönni, hogy milyen kényelmes dolog is az alom nyugalma. Mert neki bizony nyugalomra van szüksége a dolga elvégzéséhez. Nem szereti ezt premier plánban bemutatni a családnak. Ezért most bemutatjuk, hogy hová helyezd el a cicus mellékhelyiségét.

Hasonlóan járj el a kutya alomra szoktatása esetében is. Azonban az ő esetükben a leggyakoribb módszer a kutyapelenka használata.

A macska alomra szoktatása hogy lesz sikeres?  Hol illendő az illemhely?

Akkor is nézhet ferde szemmel a cirmosod a macskaalomra, ha az szerinte nem a megfelelő helyen van elhelyezve az otthonodban. Mivel ő nem tudja átpakolni a neki tetsző pozícióba, ezért ez gondos gazdiként a te feladatod lesz.

Az első és legfontosabb, hogy az alomtálca olyan helyen legyen, ami csendes és nem túl forgalmas. Ja és persze, hogy éjjel-nappal elérhető legyen a cicus számára. Továbbá a macsek etető- és itatótáljától is a lehető legmesszebb helyezd el az illemhelyet. Gondolom, ennek okát nem kell részleteznünk.

felnott-macska-alomra-szoktatasa

Mi kerüljön a tálcába? Következzenek a macskaalom tippek

Ahány macska, annyi alom. Ez akár egy mondás is lehetne. Hiszen rengeteg féle macskaalom van az állateledelboltok polcain. Ezek a termékek többféleképpen viselkedhetnek az alomtálcában. Van olyan, amely a melléktermék hatására összecsomósodik. Olyat is találsz, amely kivonja a nedvességet, illetve van szilikonos fajta is. Ez felszívja a vizeletet és magába zárja a kellemetlen illatokat. Vagy éppenséggel szagtalan pára formájában a levegőbe bocsátja.

A gazdik örömére készülnek illatosított macskaalmok is. Elérhetőek például zöldalmás, virág vagy gránátalma illatban. A jószagú dolgokat kezdő alomhasználó cicáknak nem ajánljuk. Náluk megeshet, hogy visszatáncolnak az erős illatoktól és mondjuk a kanapén vagy a szőnyegen fogják elvégezni folyó vagy nem folyó ügyeiket.

A környezettudatos gazdik is tapsikolhatnak a boldogságtól. Napjainkban már szinte az összes macskaalom olyan anyagból készül, amelyet nyugodtan eláshatsz a kertben, vagy kidobhatsz a szemétbe. A használt kristályok vagy kavicsok rövid időn belül káros anyagok kibocsátása nélkül lebomlanak a környezetben. Erről nyilatkozott a Greenmatters.com oldal is.

Hogyan tartsuk tisztán az almot?

A macskatartás sarkalatos pontjához érkeztünk. Az alomtálca vagy éppen macska-WC tisztántartásával, hidd el, mindenki jól jár. Először is a cicusok köztudottan kényes állatok hírében állnak. Ez náluk nemcsak az önnyalakodásból áll. Hanem bizony abból is, hogy leginkább tiszta, az előző pottyantásuktól mentes illemhelyen szeretik elvégezni a dolgukat.

felnott-macska-uj-helyre-szoktatasa

A takarítás pedig a cicagazdi feladata lesz. Ezért, ha látod, hogy cicuskád használta a toalettjét, akkor mihamarabb távolítsd el az összecsomósodott mellékterméket. Nagytakarítást, tehát az egész alom cseréjét pedig egy héten egyszer ajánlatos elvégezni. Ilyenkor csupán két dologra kell ügyelned. Ne takarítsd erős illatú vegyszerrel az almot. Elég szappanos, vagy ecetes vízzel kitisztítani a tárolót. Ha nem így teszel, előfordulhat, hogy puhatalpú kedvenced az erős szagok miatt megutálja az illemhelyét. 

A másik dolog pedig a következő. Csak akkor öntsd bele a tiszta macskaalmot a tálcába, amikor teljesen megszáradt az edény. Hiszen a macskaalomban pont az a lényeg, hogy minél később érjen le az aljára a nedvesség.

Röviden ennyit szerettünk volna megosztani veled a macska-szobatisztaság rejtelmeiről. A kutya új helyre szoktatása sem mindig zökkenőmentes, de a Petguru gurui abban is segítenek! Keress minket bátran!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?

Ismerjük meg közelebbről az akváriumok tisztogató csöppségeit.Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdő, vagy gyakorlott akva

Elolvasom
A shar pei - Tengernyi bőr alatt a család kedvence
KUTYA MAGAZIN

A shar pei - Tengernyi bőr alatt a család kedvence

Következzen most egy igazi kuriózum kutyafajta. Eléggé ritkának számít, mégis szinte mindenki ismeri ezen ősi kínai fajta külsejét. Ránc

Elolvasom
Meddig él egy macska?
MACSKA MAGAZIN

Meddig él egy macska?

A szerető cicagazdik legnagyobb dilemmája hogy meddig él egy macska.Minden állatbarát kötelességének érzi, hogy szeretett négylábú, k

Elolvasom
Petguru logo