Kutya epilepszia – Egy újabb rettegett nyavalya

Egy sajnos egyre ismertebb kutya betegség bemutatásával készültünk a kedves gazdiknak, amely a kutya epilepszia. Ez a kór ugyanis napjainkra az egyik leggyakrabban előforduló idegrendszeri betegséggé nőtte ki magát nemcsak a kutyák, hanem a macskák körében is.

Sajnálatos módon az epilepszia kutyáknál rengeteg tünetek kíséretében jelenhet meg, annak „köszönhetően”, hogy magának a betegségnek két fajtája létezik. Írásunkban részletesebben bemutatjuk ezt az alattomos kórt. Megismerheted a tüneteket, magát a rohamokat és a kezelési metódusokat is.

Tartalomjegyzék:

Mi is az az epilepszia? (két típusa van)

Minden kutya fajtára veszélyes?

Mik a kutya epilepszia tünetei?

Hogyan is néznek ki az epilepsziás rohamok?

A kutya epilepszia kezelése

Házi praktikák, avagy a kutya epilepszia kezelése házilag

Mi is az az epilepszia?

Az epilepszia kutya esetében is egy idegrendszeri betegség, amely az agy működési zavarában nyilvánul meg súlyos vagy kevésbé komoly formában. Méghozzá a kis kedvenc agyában bizonyos területeken túlzott elektromos tevékenység formájában. Ez pedig sokszor epilepsziás rohamok formájában jelenik meg négylábú barátaink esetében. Ez a rendellenesség pedig zavart eredményez az idegsejtek ingerületi és gátló folyamatainak egyensúlyában.

mitol-alakul-kia-az-epilepszia

Az egy dolog, hogy sokféle tünettel jelentkezhet címszereplő betegségünk esetében. Viszont, hogy még ennyire se legyen egyszerű, van olyan, hogy epilepsziás roham és olyan is, hogy konkrétan maga az epilepsziás betegség.

Először is ismerjük meg a kutya epilepsziás roham jelenséget

Ilyenkor történik zavar az agy működésében. Ez történhet csak egy helyen a kutyus buksijának belsejében, de az is előfordulhat, hogy valami az egész szürkeállományban megkavarodik.

Ennek következtében többek között a sajnos sokak számára ismerős klasszikus rángásos kutya epilepszia roham is előfordulhat.  Ez pedig több betegség esetében is jelentkezhet négylábú barátainknál.

epilepszia-fajtai

Például egy cukorbeteg kutya roham is ilyen. Amikor nagyon durván lezuhan a kutyus vércukor szintje, akkor is produkálhat cím-szereplő betegségünkhöz hasonló tüneteket. Azonban ezt epileptiform roham néven ismeri a szakirodalom.   

De görcsös módon hirtelen még akkor is rángatózhat egy eb, ha túlságosan stresszes, fél, vagy éppen szorong. Ez is lehet kiváltó ok a betegség tünetek esetén. Ennek a jelenetnek pedig pszichogén álroham a neve.

Sőt, még lehetséges mérgezés tünetei is lehet egy epilepsziás kutya görcsroham. Ha például túl sok teobromin, xilit, vagy éppen valamilyen méreg, például csigák elleni szer, vagy patkány méreg jutott az eb szervezetébe. Bizony sajnos ebben az esetben is produkálhat egy kutya epilepsziára hajazó tüneteket.

A kutya roham jelenségek után pedig következzen a valódi epilepszia betegség ismertetése. Korábban már leírtuk, hogy nem egyszerű a téma, amibe most beavatunk, kedves gazdi. Magának az epilepsziának is több, szám szerint 2 változata van.

Az epilepszia fajtái

Idiopátiás epilepszia

Ezt a verziót magyarosan elsődleges epilepsziaként ismeri a szakirodalom. De emlegetik még veleszületett, örökletes változatnak is. Sajnos igencsak alattomos betegség. Szövettannal esélytelen kimutatni, és az eeg vizsgalat kutya esetében is csak akkor jelzi, ha éppen rohama van a kis kedvencnek.

Másodlagos epilepszia

Címszereplő betegségünk második fajtája szerzett epilepszia néven is jelen van a köztudatban. Ezt a kutyus valahonnan megszerzi, vagyis valamilyen agyi sérülés, vagy más szervi betegség következtében lesz epilepsziás kutya pajtikánk. Lássuk, milyen kóroktól és egyéb más gondoktól fordulhat ez elő a mi drága kis kedvenceinknél.

-agyvérzés, akár idős kutya agyvérzés is válthat ki epilepsziát. Természetesen ilyenkor a kutya agyvérzés kezelése életmentő fontosságú tényező

-kutya agydaganat tünetei között is szerepelhet még a fent említett betegség jelenléte

-de bármilyen más agyi trauma, azaz sérülés is előidézheti ezt a fajta betegséget

-továbbá egyéb belső szervi gondokat is említhetünk az epilepszia okai között.

kutya-betegseg

Ezzel a felsorolással remélem arra a kérdésre is választ tudtunk adni, hogy mitől alakul ki az epilepszia.

Minden kutya fajtára veszélyes?

Erre a kérdésre sajnálatos módon igennel tudunk válaszolni. Azonban van néhány olyan kutya fajta, akiknél az idiopátiás epilepsziás kór miatt nagyobb eséllyel jelentkezhetnek az epilepszia tünetei. Így gyakrabban fordulhat elő például:

-labrador epilepszia

-rokonánál, a golden retrievernél is megjelenhet

-tacskó epilepszia. Ismerd meg közelebbről a fajtát egy korábbi cikkünkből Tacskó: a panelek réme vagy a vadászok álma? címmel

-az átlagosnál gyakrabban jelentkezik ez a kór a beagle ebeknél is

-hasonló a helyzet a spánielnél

labrador-epilepszia

-és az ír szetter esetében is

-az uszkár fajtáknál is sok esetben megjelnhet

-hasonlóan a német juhásznál

-és sajnos a dalmatánál

-ritkábban megjelenhet francia buldog epilepszia is

Ezeknél a fajtáknál a nem körültekintő tenyésztés következtében ez a betegség az ebek 1 és 5 éves kora között bármikor kiújulhat. Ezért, mint eddig már számos blog bejegyzésünkben most is csak egy dolgot tudunk javasolni. Minden esetben hivatalos tenyésztőtől szerezd be hőn áhított kiskutyádat. A felelősségteljes állat-tartók ugyanis minden betegségre szűrik a szülőket. Legyen szó bármilyen fajtáról.

Ilyeneket egy olcsó, hivatalos papírok nélkül kutyákat áruló szaporítótól soha ne is várj. Az ilyen helyekről ugyanis a legtöbb esetben nem túl biztató körülmények közül kerülnek ki a kutyák, ki tudja milyen egészségügyi állapotban.

Mik a kutya epilepszia tünetei?

Szerintem már te sem fogsz ezen meglepődni, hogy ebben a fejezetben is többféle tünetegyüttes-változattal találkozhatsz. Hiszen különbséget teszünk abban is, hogy a kutya agyának melyik területén, vagy akár az agy egészén keletkeznek különféle zavarok.

Fokális epilepszia kutya esetében

Ezek az epilepsziás roham kutyáknál típusok, ha úgy tetszik a gyengébb változatok közé tartoznak. Ilyenkor a kutyus gyakran nem veszti el az eszméletét, a legtöbbször tudatánál van. Ebben az esetben ugyanis az eb agyának csak bizonyos részén keletkezik elektromos zavar nevezetű jelenség.

Előfordulhat olyan roham is, amikor a kutya tudatában is probléma lép fel. A címszereplő nyavalyánk ezen fajtája komplex parciális roham néven ismert. Ezek az epizódok hosszabb ideig is tarthatnak a kiskedvencek esetében. Szomorú ezt leírni, de ilyenkor nemcsak percekről, de akár órákról, sőt napokról is lehet szó.

szetcsuszik-a-kutya-laba

Most pedig lássuk az epilepszia tünetei kutyáknál felsorolást az egy területeire külön lebontva.

Elsőként következzen egy olyan tünetegyüttes, amely bármely agyterületet érintő roham esetében előfordulhat.

Ezeket együttesen orális automatizmusokként is nevezi az állat-egészségügyi szakirodalom.

kutya-epilepszia-okai

-nyeldekel a kutya

– olyan mintha nyalogatna valamit

-az is megtörténhet, hogy a kutya csámcsogó mozdulatokat tesz a szájával

Különbözőek a tünetek, ha a pszichés agyi funkciókat érintő területen van probléma:

-a kutya nyugtalanul járkál össze-vissza

-egyszerűen csak nyugtalanul viselkedik

-láthatóan stresszes, fél valamitől, esetleg szorong

Szintén más jelek lehetnek, amikor az érzőkéreg részén lép fel roham:

-zsibbad, vagy viszket a kutyus lába. Emiatt rágja vagy nyalogatja a végtagjait

-becsapják az érzékszervei. Magyarán mondva hallucinálhat szagokat, hangokat, sőt még láthat is olyat, ami nincs is ott

epilepszias-roham

Lehet az agy mozgásért felelős részén is gond:

-ilyenkor történik meg a tipikus szétcsúszik a kutya lába esete. Ugyanis egy kis időre izomtónus vesztés jelentkezik négylábú barátainknál

-a végtagoknál merevgörcs léphet fel, amely szintén rohamot jelent

-sőt még rángógörcs is jelentkezhet akár több végtagnál is egyszerre epilepszia roham kutyáknál ideje alatt

-a rángógörcs pedig a kutyus pofiján, sőt még a fülein is előfordulhat. Ez pedig nem más, mint a kutya habzó száj rángatózás példája

A zsigeri zavarok esetén az alábbi tüneteket vehetjük észre:

-gondok lehetnek a beleivel, akaratán kívül üríthet

-ettől hányás is előfordulhat

-ezeket pedig erős hasfájás kísérheti, amit leginkább abban vehetünk észre, hogy a kutya púpositja magát

-az erősebb nyáladzás sem ritkaság ilyenkor

-sőt a szőrét is felborzolhatja kedvencünk

-sok esetben pedig a pupilla kitágulása is megfigyelhető

Generalizált epilepszia kutyáknál

Ha az előző listától megijedtél, akkor rossz hírt kell közölnünk kedves gazdi. Az epilepszia második fajtája, ha lehet még az előzőnél is rosszabb kimenetelű. A generalizált rohamok ugyanis az agy egész területén az összes idegsejtet érintik. De hogy csavarjunk rajta még egyet, itt is két különböző jelenséggel találkozhatunk.

idos-kutya-epilepszia

A nagyroham, úgynevezett grand-mal

Ez az a jelenet, amikor a négylábú teljesen magán kívül, eszméletét vesztve az oldalán fekve rángatózik. Ha valaki látott már ilyet, úgy gondolom, sohasem felejti el a látványt.

Absence, vagyis petit-mal roham

Magyarul távollét-epilepsziának is emlegetik, amely teljesen találó kifejezés. A roham ideje alatt ugyanis a kutya eltűnik a testéből. Na persze nem szó szerint, hanem egyszercsak megáll, ha úgy tetszik lefagy. Nem reagál semmire. Azért ez sem kellemes látvány.

Hogyan is néznek ki az epilepsziás rohamok?

A rohamoknak általában van egy rohamelőérzet elnevezésű szakasza. Ez leggyakrabban a roham előtt 1-2 nappal vehető észre a kutyuson. Ilyenkor a kis kedvenc nyugtalan lehet, akár kereshet magának búvóhelyet is. Az is előfordulhat, hogy összepiszkítja a lakást, sőt már kisebb remegés és rángatózás is megfigyelhető nála.

francia-buldog-epilepszia

A következő szakasz maga az epilepsziás görcsroham. Ez lehet fokális, de akár generalizált roham is. Vagy olyan is lehet, hogy először az egyik, majd utána a nagyroham. A görcsök és a rángatózás után pedig még a kutyus az eszméletét is elveszítheti. Igazán súlyos, de szerencsére ritka esetekben kutya epilepszia halál is bekövetkezhet egy erős roham idején.

Ha pedig elült a vihar, következik a kutya epilepszia roham után a megnyugvási szakasz. Ez minden állat esetében különbözhet idő-intervallum és tünetek szempontjából. Általában zavart állapot jellemző rá, de kísérheti még amnézia, látás-, vagy mozgászavar. Sok esetben pedig agresszív is lehet a kutya egy roham után. Sőt az előfordulhat, hogy fájdalmai is lehetnek szegénykének.

Epilepsziás roham kutyáknál mit kell tenni?

Jogos a kérdés, hiszen ilyenkor egyértelmű, hogy segíteni akarunk kedvencünkön. A legfontosabb, amit megtehetünk, hogy biztosítsunk kedvencünknek biztonságos környezetet a roham ideje alatt. Tehetünk egy párnát vagy egy takarót a feje alá. És még azt is megtehetjük, hogy eltávolíthatjuk a közeléből azokat a tárgyakat, amelyek kárt tehetnek benne.

Törekedjünk arra, hogy csendes és nyugodt környezetben tartsuk a roham alatt és még egy darabig utána is. Ilyenkor vegyük figyelembe az ő szükségleteit. Lehetőleg távolítsuk el a közeléből a többi háziállatot, mert zavarhatják őt a megnyugvás ideje alatt.

epilepszia-okai

Némelyik kutyusnak ilyenkor magányra van szüksége. De olyan eb is van, aki a közeledéstől erőszakos is lehet. De sokan vannak úgy vele, hogy a legnagyobb nyugalmat a gazdi jelenti. Ha a kutyus túlzottan agresszív lesz a rohamoktól, akkor extrém esetben az orvos javaslatára szóba jöhet az epilepsziás kutya elaltatása is.

Néhány dologgal te is hozzájárulhatsz kutyusod állapotának javításához. Ezekről a praktikákról később még beszámolunk. Most pedig következzen az orvosi kezelések bemutatása.

A kutya epilepszia kezelése

Ez a betegség a nem túl egyszerűen gyógyítható kutyabetegségek közé tartozik. A diagnózis pontos felállításához egy sor vizsgálat és a gazdi aktív közreműködése is szükséges. Hiszen hatalmas segítség az állatorvos részére, ha a gazdi naplót vezet a kedvence tünet-együtteséről és a rohamokról, sőt még felvételt is készít róla.

eeg-vizsgalat-kutya

Ultrahang, EEG, MRI, további neurológiai vizsgálatok és vérvétel után pedig közösen be lehet állítani a gyógyszereket, amelyekkel kevesebb lesz a kutyus rohama, vagy akár teljesen el is múlhatnak ezek a szörnyű epizódok. Így a meddig él egy epilepsziás kutya kérdésre akár a következő is lehet a válasz. Megfelelő kezelés alkalmazásával, táplálással és életmóddal, akár teljes életet is élhet. Igen még idős kutya epilepszia esetén is.

Két féle kutya epilepszia gyógyszer létezik, amelyekkel kezelhető a betegség. Az egyik a humán gyógyászatban is használt antiepileptikumok csoportja epilepsziában szenvedő ebeknek. A másik epilepszia gyógyszer kutyáknak pedig egy végbélkúp, amelyet kifejezetten a rohamok ideje alatt lehet használni. Természetesen szigorúan az állatorvos utasítására alkalmazhatjuk őket.

Házi praktikák, avagy a kutya epilepszia kezelése házilag

Az első és legfontosabb, amit ebben a záró fejezetben megosztunk veletek az a következő. Ezeket a házi praktikákat csak és kizárólag akkor alkalmazzátok, ha megbeszéltétek kutyusotok kezelőorvosával. Eme praktikákat ugyanis gazdik által alkalmazott esetek alapján osztjuk most meg veletek.

Ezek az otthon is alkalmazható módszerek természetesen nem szüntetik meg magát a betegséget, de megvan rá az esély, hogy csökkenthetőek velük a kór tünet-fajtái. Természetesen állatorvos által felügyelt gyógyszeres kezelés mellett.

Étrendkiegészítőkkel a kutya epilepszia ellen?

Ha egy kutyus immunrendszere és a bélflórája rendben van, akkor megvan rá az esély, hogy mérséklődhetnek nála az epilepszia tünetei. A HUMAC huminsav mindkét területen győzedelmeskedni fog, ezt elhiheted nekünk.

Ehhez használhatod az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő CBD-olajokat is, amelyek az immunerősítés mellett még meg is nyugtatják kiskedvencedet a rohamokkal tarkított időszakokban. Ha ugyanis egy kutyus kevesebbet stresszel, vagy szorong, akkor a kutya epilepszia lelki okai miatt kevesebb lehet a rohama.

A belső szerveknél maradva fontos tényező még a máj védelme is leginkább a doktor bácsitól/nénitől kapott gyógyszerek miatt. A legtöbb ilyen készítmény ugyanis károsítja a májat. Májvédőnek pedig tökéletes lehet a Barf Love Máriatövismag olaja.

Az akár kutya epilepszia vitamin néven is nevezhető felsorolás után következzen még egy kis otthoni praktika.

A pocakbavaló is segíthet?

Ha hiszed, ha nem, sok gazdi szerint az epilepsziás kutya étrendje sem mindegy. Az egészséges táplálás ugyanis ebben az esetben is létfontosságú. Egy beteg, na jó minden kutyus tányérjába ugyanis csak olyan falatok kerüljenek, amelyekben benne van minden szükséges tápanyag.

Ehhez pedig tökéletes lehet a BARF etetés, amely minőségi állati fehérjékből áll és olyan táplálékkiegészítőkből, amelyek csak és kizárólag a kiskedvencek egészségét szolgálják. Ez a fajta etetési módszer pedig sok négylábúnál kevesebb rohamot eredményezett.

epilepszias-kutya-etrendje

Ha bővebben is olvasnál erről az etetésről, ajánlom figyelmedbe a Kutyakajás cikkét Az igazi húsimádóknak – A BARF etetés címmel. Továbbá találhatsz még hasznos infókat kutya epilepszia fórum oldalakon is. Természetesen minden praktika bevezetése előtt kérj állatorvosi véleményt!

Bejegyzésünkben egy igencsak súlyos betegséget ismerhettél meg. Azonban megfelelő kezeléssel, na meg persze sok-sok gondoskodással és szeretettel ezen a szörnyűséggel is együtt lehet élni.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

-20%
  • 0
Whiskas alutasakos 4pack Chef's choice 4x85g
340g
  • Raktáron
1.207 Ft 966 Ft
  • 9
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
  • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
  • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
  • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
  • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
  • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft

Ezeket olvastad már?

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók

Ha jót akarsz a kedvencednek, minél hamarabb túlestek rajta! A nyuszi tartás egyre népszerűbb napjainkban. És a felelős állat tartók ma

Elolvasom
A leonbergi - A legkedvesebb oroszlán
KUTYA MAGAZIN

A leonbergi - A legkedvesebb oroszlán

Ismerjünk meg kicsit közelebbről egy kevésbé híres nagykutyát. Minden túlzástól mentesen állíthatjuk, hogy a leonbergi bizony méltó hel

Elolvasom
Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak
MACSKA MAGAZIN

Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak

Amikor egy aprócska doromboló macskát viszel haza, fel kell készülnöd a fenevad korszakra is. Aki már játszott felpörgött pár hetes kismac

Elolvasom
Petguru logo