Kutya szőrhullás foltokban – a kopasz foltok rejtélye

Ebben a cikkben utánajárunk, mi lehet az oka, ha a kutya szőrhullás foltokban jelentkezik. A kutyák egészségét nagymértékben tükrözi a bunda állapota. Ha foltokban hiányzik a kutya szőre, vagy megjelennek fekete foltok a kutya bőrén, akkor az elég nagy intő jel a gazdi számára, hogy mihamarabb keresse fel az állatorvosi rendelőt kedvencével.

Ugyanis, ha a kutya szőre hullik, és nem csak egy egyszerű vedlésről van szó, akkor a háttérben valamilyen betegség húzódhat meg. Ezt pedig mihamarabb érdemes kezelni, nehogy nagyobb baj legyen.

Ebben a cikkben megtalálsz néhány gyakori okot arra, hogy mi állhat a kutya foltos szőrhullás jelensége mögött és mit tehetsz ellene.

Azonban elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy ez a cikk nem helyettesítheti az állatorvosi diagnózist! Így ha problémát tapasztalsz, a legjobb, ha szakember segítségét kéred a megoldáshoz!

Lássuk a leggyakoribb okokat!

Tartalomjegyzék

A szőrhullás okai – avagy mitől hullik a kutya szőre?

A szőrhullás önmagában egy teljesen természetes folyamat, amely minden évben kétszer látványosan intenzíven zajlik.

Ez a vedlés. Tavasszal és ősszel a bundásabb ebek valóságos szőrtengerré változtatják a gazdik lakását. Ilyenkor érdemes a kutyakozmetikus segítségét kérni, és sörélesztős kúrát tartani, hogy kordában tarthasd kedvenced tincseit.

Azonban, ha a vedlési időszakon kívül tapasztalod ezt a jelenséget, és ráadásul csak bizonyos testrészeken hullik a kutya szőre, akkor jobb, ha körültekintő vagy!

kutya-szore-foltokban-hullik

Ez ugyanis az alopécia, vagyis a kóros, fokozott szőrhullás. Jellemzően fénytelenné, szárazzá válik a kutyus szőre, de előfordul, hogy nagymértékben folyamatosan, vagy csak foltokban hullik a kutya szőre.

Figyeld meg a szőrhullás helyének környezetét és az állat viselkedését. Lehetséges, hogy a tünetekből kiderül, mi okozza a bajt!

Élősködők

A bolhák megjelenése az állaton rettenetesen idegesítő. Hiszen amellett, hogy kellemetlen csípéseikkel a kutyákat és a gazdikat is vakarózásra késztetik, nehéz őket véglegesen kiűzni a lakásból.

Bolhacsípés esetén az erős viszketés hatására a kutya vakarózni kezd, és sokszor nyalogatja, rágcsálja a csípés körüli részt. Ez pedig könnyen bakteriális és gombás fertőzéshez, másodlagos bőrfertőzéshez vezethet.

alopecia-kutya

Emellett pedig több betegséget is terjeszthetnek, amelyek életkortól függetlenül veszélyeztetik a kutyák egészségét.

Ráadásul az érzékeny ebeknél egyetlen bolhacsípés kiválthatja az allergiás reakciót, melynek hatására a bolhanyál allergia akár pár órán belül a kutyus egész testén látványos nyomot hagy.

Tünetei:

  • Folyamatos vakarózás
  • A viszkető testrész rágcsálása
  • Szőrhullás
  • A szabaddá vált bőrfelület fájdalmas, váladékozik
  • Megvastagszik, ráncosodik, korpásodik a beteg bőrfelület
  • Fekete foltok jelennek meg ezeken a területeken

A legtöbb esetben, amikor a kutya faroktő betegség felmerül a gazdiban, a bolhanyál allergia a probléma kiváltó oka. Ugyanis jellemzően a hát felső részén, a farokhoz közel, illetve faroktőben és a farkon jelentkeznek a bőrgyulladásos tünetek. Sok esetben a kutyus pofiján is csúnya, nedvedző vörös pöttyök, (ún. hot-spotok) jelennek meg.

kutya-orran-kikopott-a-szor

Mi, a Petguru állatbolondjai azt ajánljuk, hogy előzd meg a bolhásságot és védd kutyusodat az élősködőktől egész évben bolhaírtó készítménnyel!

Rüh

Ugyan a rühatka is az élősködőkhöz sorolható, mégis érdemes külön szót ejteni róla. Ugyanis a jelenléte az állat testén sajnos sokszor komoly fejtörést okoz a gaziknak, de olykor még az állatorvosoknak is.

A bőr felszíne alatt és a szőrtüszőkben húzzák meg magukat ezek a parányi vérszívók, és gyors ütemben szaporodnak. Állandó irritáció hatására szegény kutyus megállás nélkül vakarózik.

A kutya rühesség jellegzetes látványt nyújt. Amennyiben még nem volt részed a látványban, a kutya rühesség fotók alapján összehasonlíthatod, mivel állsz szemben.

Ha azt tapasztalod, hogy hullik a kutya szőre korpás és csillapíthatatlanul viszket a bőre, akkor nagyon valószínű, hogy a rühatkák munkálkodnak kutyusod testén. Jellemzően a test több tájékán, többek között a fülek külső részén is szőrhullást okoz.

kutya-ruhesseg-fotok

Mivel nem csak a hosszú, de a rövidszőrű kutya szőrhullás is feltűnő, ha betegség áll a hátterében, igyekezz minél előbb kivizsgáltatni az ebet. Ha a tacskó fülén nincs szőr, az utalhat rühességre is.

Azonban biztosat csak az állatorvos tud mondani bőrkaparék vizsgálat, vagy szükség esetén szerológiai vérvizsgálat után!

A rühes kutya kezelése célzottan csak ezek után kezdődhet meg. A kutya rühesség elleni szer házilag kikísérletezése nem jó ötlet!

Azonban a tünetek enyhítésére hatékonyan bevethető a Zicnoseb sampon is. Egyeztess róla a dokival!

Megelőzésre pedig jól jöhet az állatorvosnál kapható Simparica, vagy Simparica trio nevű tabletta, amely védi kutyusodat többek között a rühtől is.

Bakteriális, vagy gombás eredet

Korábban már ejtettünk néhány szót az allergiás reakciók hatásáról. Amikor a kutyus szüntelenül vakarózik és nyalogatja magát, az kedvez a baktériumok és gombák megtelepedésének az irritált bőrön.

Tehát, ha azt kérdezed, miért rágja a kutya a szőrét, akkor a válasz valahol ezek között az okok között keresendő.

Azonban nem egyszerű felismerni, hogy miért hullik a kutya szőre. Rengeteg bőrbetegség alakulhat ki a kutyáknál, amely azzal jár, hogy a kutya szőre foltokban hullik. Főleg akkor jelentkezhet fertőzés, amikor valamiért a kutyus immunrendszere egyébként is gyengébb.

De emellett például a ráncos bőrű fajtáknál sokszor bőrredő-gennyesedés figyelhető meg, hiszen a redők között nem szellőzik a bőr. Itt pedig vígan elszaporodhatnak a baktériumok. Ha a kutya orrán kikopott a szőr és a kutya netalán egy francia bulldog, akkor felmerülhet a bakteriális fertőzés is.

francia-bulldog-szorhullas

Előfordulhat az is, hogy olyan gombás fertőzés támadja meg kedvencedet, amely a vele együtt élő családtagokra is veszélyt jelent.

Akármi is van a fertőzés mögött, nem elég a tüneteket kezelni, hanem meg kell szüntetni a kiváltó okot is!

A helyes kezeléshez mindenképpen állatorvosi segítségre lesz szükség, ezért ne késlekedj! Minél hamarabb felderíted az okot, annál hamarabb kezdődhet meg a gyógyítás.

Felfekvés

Ha a foltos szőrhullás kutyáknál főleg a könyök ízületeknél tapasztalható, és kedvencednek kutya baja ezen a ponton kívül, akkor ez valószínűleg kutya könyök felfekvés.

A kinti kutyáknál szinte kivétel nélkül tapasztalható ez a jelenség. Ahol a kutyus csontján vékony a bőr, és sokszor érintkezik hideg, kemény felülettel, szőrhullás és bőrkeményedés kezd kialakulni. Ekkor sérül a bőr és az alatta lévő szövetek is.

A kutya felfekvés kezelése kezdődjön azzal, hogy biztosítod kedvencednek a meleg, puha fekhelyet. Kinti kutyáknál ez akár a bélelhető, thermo hőfüggönnyel ellátott kutyaházat jelenti.

szorhullas-kutyaknal

Emellett pedig hatékony segítség lehet az igénybe vett bőrnek a Whizzopet Pro-Skin gyógynövényes kenőcs.

Természetesen csak akkor lehetsz nyugodt, ha az állatorvos is látta a kutyusodat!

Allergia

Az allergia hihetetlenül szerteágazó téma, így most csak egy kis szeletét szeretnénk bemutatni neked. Ha maradunk a kutya kopaszodás témakörénél, még akkor is nagyon sok olyan kiváltó okkal találkozhatunk, amely miatt például folyamatosan hullik a kutya szőre.

Sokan nem tudják, de az allergia épp úgy érinti a kutyákat, mint minket, embereket. Ráadásul nem csak a kutyaeledelekben található összetevők válthatnak ki reakciót kedvenced szervezetében.

Lássunk néhány példát a kiváltó okokra:

  • Pollenek
  • Poratka
  • Vegyszerek
  • Bolhanyál
  • Ételallergia

Pollenallergia

Bizony vannak olyan kutyusok, akik tavasszal ugyanolyan rosszul érzik magukat a szálló pollenektől, mint az arra allergiás emberek. Ez ellen védekezni is nehéz, sőt, sokszor hosszú ideig rejtély marad, mitől viselkedik furcsán a kutya.

A séta helyszínének körültekintő megválasztása és a séták utáni gondos tappancsmosás sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Emellett a gyakori fürdetés is hasznos lesz. Ehhez jó szívvel ajánljuk a Whizzopet különböző, mesés illatú samponjait.

Porallergia

A poratkák természetesen az alapos takarítással, és a „felesleges” szőnyegek és drapériák eltávolításával tarthatók kordában a lakásban.

ruhes-kutya-kezelese

Ha kutyusod a vegyszerektől szenved, akkor olyan helyen keresd a megoldást, ahol sok időt tölt kedvenced. Méghozzá a fekhelyén. A legtöbb esetben a fekhely mosásához használt mosószer, vagy a varázslatosan illatozó öblítő a ludas! Váltsd le a megszokott termékeket, vagy keress hipoallergén szereket!

Bolhanyál allergia

A bolhanyál allergiáról fentebb már ejtettünk néhány szót. Visszatérve, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni a pontos diagnózishoz és a célzott kezeléshez, ahogyan ezt szakmai berkeken belül is javasolják!

Ételallergia

Az ételallergia már jóval komplexebb téma. Manapság rengeteg kutya szenved valamilyen ételintoleranciában vagy allergiában. A leggyakoribb a csirkehús- és a gabonaallergia a kutyák körében.

Főleg a nagyon felkapott fajták, mint például a francia bulldogok, tacskók és westie-k érintettek. De természetesen rajtuk kívül számtalan fajta egyedeit érintheti.

Ha nagyon hullik a kutya szőre, a bőre láthatóan irritált, piros, akkor gyanítható, hogy van az eledelnek olyan összetevője, amelyre kedvenced allergiás lehet. A Petguru ügyfélszolgálatát is sokan keresik fel például tacskó szőrhullás, viszketés, piros bőr miatt.

A hipoallergén tápok azonban gyors, és hosszútávú megoldást jelentenek az érzékeny gyomrú kutyusok számára. Az allergia okozta szőrhullás kutyáknál teljesen megszűnik, és egészséges, csillogó bunda ragyogóvá teszi majd a megjelenését.

kutya-szorhullas

A „hipoallergén” kifejezés ugyanis azt jelenti, hogy egy adott táp nem tartalmazza az allergiát kiváltó összetevőt. Azonban arra figyelj, hogy ha egy adott alkotóelemre hipoallergén a táp, egy másikat még tartalmazhat!

A legbiztosabb az, ha csirke- és gabonamentes táppal eteted kutyusodat! Mi, állatbolondok, a SullerZ Grain Free Hypoallergenic Adult Mono Lamb mellett tettük le a voksunkat, amelyet bátran ajánlunk neked és négylábú barátodnak is!

Emellett pedig talán mondanunk sem kell, de érdemes messzire elkerülni a hipermarketek polcain fellelhető, olcsó kutyatápokat! Ezek ugyanis a legtöbb esetben tele vannak GMO gabonával, színezékekkel, és mesterséges alapanyagokkal. Ez pedig hosszútávon biztosan megterheli kedvenced szervezetét, és idővel az egészsége is veszélybe kerülhet!

Hormonális okok

Ha nem allergiás és az élősködők sem keserítik az életét, a szőrhullás kutya pajtinknál akkor is jelentkezhet. Előfordulhat, hogy hormonális okai vannak annak, hogy a kutyának foltokban hullik a szőre.

Az egyik leggyakoribb hormon baj a pajzsmirigy-alulműködés. Ebben az esetben általában a kutya farkán nincs szőr. A másik lehetséges ok a Cushing-szindróma. Hasnyálmirigy-gyulladás kiváltó oka lehet, mely során a teste két oldalán kopaszodik a kutya.

szorhullas-kutya

Emellett előfordulhat az is, hogy a nemi hormonok egyensúlya borul meg, és ez okozza a foltos kutya jelenséget.

Mivel ezek az okok komoly problémát is okozhatnak, jobb, ha minél előbb állatorvoshoz viszed kedvencedet!

Stressz

Azok a gazdik, akik szorosan kötődnek a kutyusukhoz, jól tudják, hogy a kutyáknak kivételesen szép és érzékeny lelkük van. Azt is tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor kedvencünk igenis szorong, stresszel.

Ez lehet egy költözés miatt, vagy ha új jövevény érkezik a házhoz. De sokaknak okoz idegességet a hangos tűzijáték és a mennydörgő nyári vihar is. Vagy gondolj csak bele, hogyan viselkedik a kutya az állatorvosi rendelőben!

Ezek mind-mind olyan helyzetek, amelyektől a legtöbb kutya fél, és bizony stressz hatására még a rövidszőrű kutya szőrhullás is igen jellegzetes válaszreakció.

Emiatt azonban nem kell aggódnod. Ha az ijedtség elmúlik, és kutyusod megnyugszik, a szőrhullás is abbamarad.

Daganatos megbetegedés

Szomorú, de ez az alattomos betegség négylábú barátainkat sem kíméli. A betegséget kiváltó okokat nagyjából ugyanúgy lehet megfogalmazni, mint az embereknél: többnyire az egészségtelen, mozgásszegény életmód.

kutya-szorhullas-foltokban-kepek

Ezért is nagyon fontos, hogy odafigyelj kutyusod eledelének minőségére! Azonban a megfelelő tápanyagbevitel csak az érem egyik oldala. A rendszeres, kutyusod aktivitását kielégítő mozgás ugyanolyan fontos, mint a mesterséges anyagoktól mentes kutyatáp.

De még a gondos odafigyelés és törődés mellett is előfordulhat, hogy rákos sejtek kezdenek burjánzani kutyusod testében. Ráadásul nagyon nehéz beazonosítani az erre utaló tüneteket. Olyan kutya szőr betegség, vagy elváltozás is figyelmeztető jel lehet, mint a túlzott mértékű szőrhullás. Emellett persze lehet hasmenés, hányás, hirtelen fogyás, vagy más kísérő tünete is a betegségnek.

Itt is az az örök érvényű igazság, hogy ha valami rendelleneset tapasztalsz kutyusodon, akkor azonnal irány az állatorvosi rendelő!   

Mit tehetünk a kutya szőrhullás ellen?

Láthatod, hogy az alopecia kutya esetében is számos kiváltó okkal jelentkezhet. Ezért minden esetben szükséges a szakvélemény, hogy a megfelelő diagnózist és az ahhoz igazodó leghatékonyabb kezelést kaphassa kedvenced.

Mindegy tehát, hogy francia bulldog szőrhullás miatt keresed-e fel a rendelőt, vagy azért, mert a kutya fülén hullik a szőr, biztos, hogy rövidesen meglesz a megoldás.

Mit tehetsz a kutya szőrhullás ellen házilag?Hogyan előzhetjük meg, hogy a kutya szőrhullás foltokban jelentkezzen kedvencünknél?

Sokat segíthetsz a megelőzésben, ha rendszeresen ápolod kutyusod szőrét és bőrét is! Használj kíméletes, természetes összetevőket tartalmazó kutyasampont, mint a Sheila Teafaloajos Sampon és Szőrkondícionáló.

Emellett segíts eltávolítani az elhalt szőrszálakat kutyusod testéről. Ha szükséges, vidd kutyakozmetikushoz, de az alapvető szőrápoláshoz használj otthon kutyakefét, vagy fésűt. Ez segít megállítani a túlzott szőrhullást

A bőr és a bunda egészsége érdekében pedig vesd be néha a lazacolaj és a sörélesztő áldásos hatását. Kúraszerűen alkalmazva, 6-8 hétig adagold kutyusod méreteinek és az utasításnak megfelelően.

Meglátod, négylábú barátod egészségesen ragyogó szőre mindenkit elbűvöl majd!


Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Ezeket olvastad már?

Kutya szobatisztaságra nevelés – adunk ehhez tippeket!
KUTYA MAGAZIN

Kutya szobatisztaságra nevelés – adunk ehhez tippeket!

Új jövevény a családba? Akkor bizony ideje felkészülnöd a kutya szobatisztaságra nevelés nehézségeire! Ebben a bejegyzésben eláruljuk ne

Elolvasom
Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?
KUTYA MAGAZIN

Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?

Minden kutya megérdemli a boldog és nyugodt öregkort. Az idős kutya betegségei odafigyelést igényelnek. Egy kutya bizony nagy f

Elolvasom
A legjobb tippek kutya hasmenés ellen - Ha sürgőssé válnak a dolgok
KUTYA MAGAZIN

A legjobb tippek kutya hasmenés ellen - Ha sürgőssé válnak a dolgok

A kutyusok élete során többször előfordulhat, hogy védekeznünk kell a kutya hasmenés ellen. Hiszen ők igencsak falánk állatok hírében á

Elolvasom
Petguru logo