Miért fekszik a macska az emberre- 5 okot is mondunk

A cicás társadalom nagyon gyakori kérdése, hogy miért fekszik a macska az emberre. Cikkünkben most felvetünk 5 lehetséget okot erre a cicaszokásra.

A doromboló bajszoskákról mindenki tudja, hogy igazi Csipkerózsikák. Hiszen képesek akár a nap 24 órájából 20-at alvással tölteni. Mindezt persze a lehető legnagyobb kényelemben igyekeznek megtenni, természetesen egy nagy játék és teli pocak után.


Azonban ha csak nem egy teljesen antiszoc macskád van, akkor észrevehetted, hogy különösen szeretnek az emberen trónolni. Természetesen szuper érzékkel ahhoz, hogy a lehető legkényelmetlenebb legyen a gazdi számára. Főleg ha megspékeli azzal, hogy a macska dagaszt….

szereti-a-macska-a-gazdajat
jól látható a cica szeretet


Személy szerint úgy nőttem fel, hogy két kerti kutyusunk volt, és emellett 10 cicánk. Amelyek egy része bejárós volt a lakásba. Mindig, hangsúlyozom, mindig az ölünkben szerettek alukálni, nem pedig az ágyban vagy kényelmes karosszékben. Így mindig is érdekelt a téma, hogy ahová a macska fekszik, mi alapján választja ki vajon. Hiszen mindenki olvasott már olyanokat, hogy a macska vízér közelében szeret pihenni.

De van ennek valóság alapja? Vízérre fekszik a macska vagy szimplán random dolog, hogy hova fekszik a macska?

miert-fekszik-a-macska-az-emberre-2


Gondolom te is hallottál már arról, hogy ahová a macska fekszik szívesen, oda nem jó az ágyunkat tenni, mert biztosan káros vízér van alatta. De mi most az ezoterikus dolgokkal nem fogunk mélyen foglalkozni, ne ijedj meg kedves olvasó.A vízér macska témakörben már rengeteg elég ellentmondásos cikk van a neten. Így mi is inkább elhatárolódnánk ettől, és a tényekkel foglalkozunk.


Nézzük meg inkább az állatviselkedés kutatásával foglalkozók szerinti lehetséges okokat, hogy miért fekszik a macska a lábhoz vagy a mellkasunkra akár.

Miért fekszik a macska az emberre? A lehetséges okok

1– Szeretet jele
Mi más is lenne a gazdik és a kutatók által is megjelölt első indok, mint az, hogy így mutatja ki a cicus a szeretetét és kötődését hozzánk. Hiszen ők is társas lények, szeretik az érintést. Már amelyik cica persze, hiszen kivételek mindig akadnak.

Valamint bár a cirmosok igazi kis önálló teremtések, akiknek megvan a saját kis elméletük a világ működéséről, szeretnek hozzánk bújni. Majd miután elfoglalták az ölünket, mellkasunkat, nekiállnak a legtöbb esetben dagasztani… Ami végképp „kellemessé” teszi nekünk a dolgot.

ahova-a-macska-fekszik


Tegye fel a kezét, aki jajdult fel már fel, amikor a borotvaéles cicakarmok hatoltak a combjába farmeron vagy melegítőn keresztül… és persze lehetetlen haragudni ilyenkor a kis nyavalyásra, aki boldogan, félig behunyt szemmel dagaszt az ölünkben. Szóval ez az első lehetséges válasz arra a kérdésre, hogy hol fekszik a macska szívesen és miért.

2– Territórium kijelölés
Mint ahogy az előző pontnál írtuk, a cicák agya máshogy működik. A kutyák úgy tekintenek ránk, gazdikra, mint az Istenre, az univerzumuk közepére. Na, a bajszosok inkább néznek minket alutasak nyitogató rabszolgának.
Így ne csodálkozz azon, ha azért telepszik sunyiban a mellkasodra, hogy a tudtodra adja, ki az úr a háznál.

Ha pedig letessékeled, mert már úgy érzed, hogy nem jut elég a szusz a tüdődbe, valószínűleg a végletekig elítélő szemekkel fog rádnézni. Macska gazdiként most valószínűleg hevesen bólogatsz, hogy ismered AZT a bizonyos nézést.

Tehát a második leggyakoribb válasz arra a kérdésre, hogy miért fekszik rám a macska, az, hogy mert szeret téged és birtokolni akar.

3- Melegség
Gondolom, azzal sem mondunk most újdonságot, hogy a macska testhőmérséklet magasabb az emberinél. Míg mi 36,5 fokon éldegélünk, cicánk belső kazánja 38 fokon pörög.

Emiatt is van az, hogy imádnak például, a számunkra már elviselhetetlen radiátoron feküdni… Vagy ennek híján rajtunk. Hiszen mi, alantas szolgáik a bajszosoknak csak erre vagyunk jók… és persze az ínycsiklandó macska ételek szervírozására… ő szerintük.

És hogy kire fekszik a macska általában? A férfiakra kifejezetten szeretnek, mert nekik néha melegebbek a testrészeik.. Gondolom ismered azt, hogy a nők keze-lába jéghideg tud lenni télen nyáron.. Míg a férfiaké jó meleg… Ez pedig tökéletes egy jó kis meleg simogatásra is egyúttal cica néző szempontból.

Plusz a kérdésre, hogy miért fekszik a macska a hasamra, illetve miért fekszik a macska a mellkasomra, szintén ez a válasz. Mert itt jó alaposan át tud melegedni rajtunk.

macska-ram-fekszik

4- Vonzó illatok
A kutatók szerint a cicák különösen finnyások az illatokat illetően. Azonban itt nem feltétlenül kell arra gondolnod, hogy nem kellemes a parfümöd a cicád számára, ha nem szeret az öledben ücsörögni.
Sok esetben maga a feromonok, tehát a te saját illatod inkább az, ami csábító lehet a cirmosnak.

De emellett sok gazdi számol be arról, hogy cicája kifezetten rajong a frissen mosott ágyneműért, ruhákért. Lehet a te cicádnál is ez a helyzet. Szóval ha boncolgatod a témát még, hogy hova fekszik a macska, ez is egy gyakori ok.

macska-rajtam-fekszik

5- Biztonság
Macskuszunk számára a már megszokott illatunk egyet jelenthet a biztonság és szeretet érzésével. Ezért is lehet az, hogy ha épp „rossz napja” van, akkor azért telepszik ránk, mert szeretné megnyugtatni magát.

Azt is megfigyelték, hogy ha valamijük fáj, vagy rosszul érzik magukat, akkor is gyakrabban keresik fel gazdájuk társaságát a macskák. Ez is lehet tehát egy válasz a fentebb már feltett, miért fekszik a macska az emberre kérdésre.
Természetesen, ha azt látod, hogy cicád nem csak szimplán az öledben/mellkasodon van, hanem étvágytalan, nem eszik, vagy bármi más fura tünetet produkál, akkor irány az állatorvos.

Ha cicuskád feszült típus, akkor segíthetsz a számára megnyugodni más módon is. Ilyen pl. a macska nyugtató készítmények adása is.

macska-testhomerseklet

A legtöbb gazdi szerencsére jó néven veszi, ha bajszos kedvence rajta heverészik, vagy piheni ki a cicafáradalmait. Azonban amikor egy jól megtermett 10 kilós Maine coon cica fekszik a mellkasodon, az már könnyen lehet, hogy enyhe pánik tüneteket okoz nálad.


Azonban mindent a cicákért, ugye?
Ha szeretnéd, hogy cicád kevesebbet legyen rajtad, akkor nézz szét a Petguru macska fekhely kínálatában, és ajánlj fel számára egy jobb, kényelmesebb alternatívád az ölednél! Hiszen lehet, hogy csak annyiról van szó, hogy ahol a macska fekszik, az jobban bejön neki, a kinyűtt macskaágynál.

Kínálatunkban megtalálod akár a a világ legkisebb cicája címre pályázó cicádtól kezdve az óriás Main coon cicának való ágyikót is.

Forrás és fő kép
https://animalpath.org/why-does-my-cat-lay-on-my-chest/

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Csau csau – a fenséges egygazdás
KUTYA MAGAZIN

Csau csau – a fenséges egygazdás

A csau csau azon gazdik számára ideális kutyafajta, akik kedvelik egy kutyában az önállóságot és hogy nem csüngnek állandóan a gazdán.

Elolvasom
Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó a Botia macracantha
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó a Botia macracantha

Ha még nem választottál magadnak talajlakó halat, akkor ő lehet a neked való. A csigaevő hal azonban csak nagy akváriumokba való.A botia

Elolvasom
Hasvízkór
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Hasvízkór

Egy rettegett betegség, amely a rossz minőségű akváriumok legnagyobb ellensége. Nézzük meg részletesen a hasvízkór betegséget.Rengete

Elolvasom
Petguru logo