Miért fekszik a macska az emberre- 5 okot is mondunk

A cicás társadalom nagyon gyakori kérdése, hogy miért fekszik a macska az emberre. Cikkünkben most felvetünk 5 lehetséget okot erre a cicaszokásra.

A doromboló bajszoskákról mindenki tudja, hogy igazi Csipkerózsikák. Hiszen képesek akár a nap 24 órájából 20-at alvással tölteni. Mindezt persze a lehető legnagyobb kényelemben igyekeznek megtenni, természetesen egy nagy játék és teli pocak után. Téged is érdekel, hogy kihez bújik a macska? Mit jelent ha a macska dagaszt ? Körbe jártuk a témát!


Azonban ha csak nem egy teljesen antiszoc macskád van, akkor észrevehetted, hogy különösen szeretnek az emberen trónolni. Természetesen szuper érzékkel ahhoz, hogy a lehető legkényelmetlenebb legyen a gazdi számára. Főleg ha megspékeli azzal, hogy a macska dagaszt…. De sok gazdit érdekel, hogy vajon lényeges, a macska hova fekszik? Nézzük meg!

szereti-a-macska-a-gazdajat
jól látható a cica szeretet


Személy szerint úgy nőttem fel, hogy két kerti kutyusunk volt, és emellett 10 cicánk. Amelyek egy része bejárós volt a lakásba. Mindig, hangsúlyozom, mindig az ölünkben szerettek alukálni, nem pedig az ágyban vagy kényelmes karosszékben. Így mindig is érdekelt a téma, hogy ahová a macska fekszik, mi alapján választja ki vajon. Miért mászik rám a macska? Miért alszik rajtam a macska? Miért dagaszt a macska ? Szeret vagy csak kényelmes vagyok neki? Ez lenne a macska szeretet jele?

Illetve mindenki olvasott már olyanokat, hogy a macska vízér közelében szeret pihenni. De van ennek valóság alapja? Vízérre fekszik a macska vagy szimplán random dolog, hogy hova fekszik a macska?

miert-fekszik-a-macska-az-emberre-2
szívesek fekszik a macska a gazdira- ez vajon a macska szeretet ?


Gondolom te is elvesztél már a cukibbnál cukibb macska képek között, ahol összegubózva bújik a gazdihoz. Illetve hallottál már arról, hogy ahová a macska fekszik szívesen, oda nem jó az ágyunkat tenni, mert biztosan káros vízér van alatta. De mi most az ezoterikus dolgokkal nem fogunk mélyen foglalkozni, ne ijedj meg kedves olvasó. A vízér macska témakörben már rengeteg elég ellentmondásos cikk van a neten. Így mi is inkább elhatárolódnánk ettől, és a tényekkel foglalkozunk.


Nézzük meg inkább az állatviselkedés kutatásával foglalkozók szerinti lehetséges okokat, hogy miért fekszik a macska a lábhoz vagy a mellkasunkra akár.

Miért fekszik a macska az emberre? A lehetséges okok

1- Szeretet jele az hogy kihez megy a macska
Mi más is lenne a gazdik és a kutatók által is megjelölt első indok, mint az, hogy így mutatja ki a cicus a szeretetét és kötődését hozzánk. Hiszen ők is társas lények, szeretik az érintést. Már amelyik cica persze, hiszen kivételek mindig akadnak.Szóval ne aggódj, ha esetleg nem bújik hozzád folyamatosan cicusod. Ne is gondolj olyanra, hogy „engem most akkor nem szeret a macskám „!

Valamint bár a cirmosok igazi kis önálló teremtések, akiknek megvan a saját kis elméletük a világ működéséről, szeretnek hozzánk bújni. Majd miután elfoglalták az ölünket, mellkasunkat, nekiállnak a legtöbb esetben dagasztani… Ami végképp „kellemessé” teszi nekünk a dolgot.

kolyok-macskak-olben


Tegye fel a kezét, aki jajdult fel már fel, amikor a borotvaéles cicakarmok hatoltak a combjába farmeron vagy melegítőn keresztül… és persze lehetetlen haragudni ilyenkor a kis nyavalyásra, aki boldogan, félig behunyt szemmel dagaszt az ölünkben. Szóval ez az első lehetséges válasz arra a kérdésre, hogy hol fekszik a macska szívesen és miért.

De mit jelent ha dagaszt a macska ? Tudtad hogy nem mindig a boldogság hanem a fájdalom jele is lehet?

2– Territórium kijelölés
Mint ahogy az előző pontnál írtuk, a cicák agya máshogy működik. A kutyák úgy tekintenek ránk, gazdikra, mint az Istenre, az univerzumuk közepére. Na, a bajszosok inkább néznek minket alutasak nyitogató rabszolgának.
Így ne csodálkozz azon, ha azért telepszik sunyiban a mellkasodra, hogy a tudtodra adja, ki az úr a háznál. A kit tekint a macska gazdájának kérdésre tehát a helyes válasz: az, akinél a legtöbbet sündörög kaja időben a cirmos.

macska-az-olben

Ha pedig letessékeled, mert már úgy érzed, hogy nem jut elég a szusz a tüdődbe, valószínűleg a végletekig elítélő szemekkel fog rádnézni. Macska gazdiként most valószínűleg hevesen bólogatsz, hogy ismered AZT a bizonyos nézést.

Tehát a második leggyakoribb válasz arra a kérdésre, hogy miért fekszik rám a macska, az, hogy mert szeret téged és birtokolni akar.

3- Melegség
Gondolom, azzal sem mondunk most újdonságot, hogy a macska testhőmérséklet magasabb az emberinél. Míg mi 36,5 fokon éldegélünk, cicánk belső kazánja , azaz a macska testhőmérséklete 38 fokon pörög.

Emiatt is van az, hogy imádnak például, a számunkra már elviselhetetlen radiátoron feküdni… Vagy ennek híján rajtunk. Hiszen mi, alantas szolgáik a bajszosoknak csak erre vagyunk jók… és persze az ínycsiklandó macska ételek szervírozására… ő szerintük.

És hogy kire fekszik a macska általában? A férfiakra kifejezetten szeretnek, mert nekik néha melegebbek a testrészeik.. Gondolom ismered azt, hogy a nők keze-lába jéghideg tud lenni télen nyáron.. Míg a férfiaké jó meleg… Ez pedig tökéletes egy jó kis meleg simogatásra is egyúttal cica néző szempontból. Szóval ne parázz azon, hogy miért megy el a macska, hiszen lehet éppen ahová feküdt nem volt elég meleg számára.

Plusz a kérdésre, hogy miért fekszik a macska a hasamra, illetve miért fekszik a macska a mellkason, miért bújik el a macska akár a kedvenc pihe-puha meleg plédünkbe, szintén ez a válasz. Mert itt jó alaposan át tud melegedni rajtunk.

macska-ram-fekszik

4- Vonzó illatok
A kutatók szerint a cicák különösen finnyások az illatokat illetően. Azonban itt nem feltétlenül kell arra gondolnod, hogy nem kellemes a parfümöd a cicád számára, ha nem szeret az öledben ücsörögni.
Sok esetben maga a feromonok, tehát a te saját illatod inkább az, ami csábító lehet a cirmosnak.

És a miért alszik a macska a fejemnél kérdésre is gyakran ez a válasz: az egyedi illatod, és a samponod is csábító is lehet a számára.

De emellett sok gazdi számol be arról, hogy cicája kifezetten rajong a frissen mosott ágyneműért, ruhákért. Lehet a te cicádnál is ez a helyzet. Szóval ha boncolgatod a témát még, hogy hova fekszik a macska, ez is egy gyakori ok.

macska-rajtam-fekszik
szereti a macska a gazdáját

5- Biztonság
Macskuszunk számára a már megszokott illatunk egyet jelenthet a biztonság és szeretet érzésével. Ezért is lehet az, hogy ha épp „rossz napja” van, akkor azért telepszik ránk, mert szeretné megnyugtatni magát.

Azt is megfigyelték, hogy ha valamijük fáj, vagy rosszul érzik magukat, akkor is gyakrabban keresik fel gazdájuk társaságát a macskák. Ez is lehet tehát egy válasz a fentebb már feltett, miért fekszik a macska az emberre kérdésre. Valamint arra a kérdésre is, hogy miért alszik a macska rajtam.
Természetesen, ha azt látod, hogy cicád nem csak szimplán az öledben/mellkasodon van, hanem étvágytalan, nem eszik, vagy bármi más fura tünetet produkál, akkor irány az állatorvos.

Ha cicuskád feszült vagy ijedős típus, akkor segíthetsz a számára megnyugodni más módon is. Ilyen pl. a macska nyugtató készítmények adása is. De azt, hogy mitől fél a macska néha nehezen kideríthető. Lehet számára egy zaj is ijesztő, egy illat vagy egy környezeti változás.

macska-testhomerseklet
fekvő macska

A legtöbb gazdi szerencsére jó néven veszi, ha bajszos kedvence rajta heverészik, vagy piheni ki a cicafáradalmait. Azonban amikor egy jól megtermett 10 kilós Maine coon cica fekszik a mellkasodon, az már könnyen lehet, hogy enyhe pánik tüneteket okoz nálad.

Van aki azonban ennél is tovább megy, a spiritualitás felé. A macska oda fekszik ahol fáj – állítják sokan. Azonban mi erre nem találtunk kutatásos eredményeket. Sokan pedig össze vetik azzal, hogy hova fekszik a kutya és hova a macska. Azonban mi szerintünk a kutya inkább a kötődése miatt imád ránktapadva pihenni.


Azonban mindent a cicákért, ugye?
Ha szeretnéd, hogy cicád kevesebbet legyen rajtad, akkor nézz szét a Petguru macska fekhely kínálatában, és ajánlj fel számára egy jobb, kényelmesebb alternatívád az ölednél! Hiszen lehet, hogy csak annyiról van szó, hogy ahol a macska fekszik, az jobban bejön neki, a kinyűtt macskaágynál.

Kínálatunkban megtalálod akár a világ legkisebb cicája címre pályázó cicádtól kezdve az óriás Main coon cicának való ágyikót is.

Forrás és fő kép
https://animalpath.org/why-does-my-cat-lay-on-my-chest/

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 31.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 27.198 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
-3%
 • 0
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
1kg - 30kg
 • Raktáron
1.648 Ft - 29.632 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.866 Ft - 12.626 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Gemon Barany+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
4.216 Ft - 18.490 Ft

Ezeket olvastad már?

A tibeti masztiff - A buddhista béke őrzője
KUTYA MAGAZIN

A tibeti masztiff - A buddhista béke őrzője

A tibeti kolostorok rettenthetetlen védelmezője.Eddig azt gondoltad, hogy a világ egyik legbékésebb helyéről csak és kizárólag megnyugt

Elolvasom
Az ír farkaskutya - A kócos kelta óriás
KUTYA MAGAZIN

Az ír farkaskutya - A kócos kelta óriás

Abban biztos lehetsz, hogy egy ilyen kutyával az oldaladon nem maradsz észrevehetetlen.Előre szólunk, itt nem minden a méret! Ez a hatalmas,

Elolvasom
Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók

Bár a teknőstartásra vastag szakmai könyvek tudnak csak igazán felkészíteni, szeretnénk egy cikkben az alapvető tudnivalókról egy kis bemu

Elolvasom
Petguru logo