Vízi petrezselyem

Egy dekoratív, mégis könnyen tartható mutatós élő akváriumi dekoráció.

A magyar akvakertészek találó név alapján illették a vízi petrezselyem növényt, a hygrophila difformis vízinövényt. Elég csak ránézni számunkra oly ismerősen külön tagolt leveleire, és máris mindenkinek az egyik legnépszerűbb fűszernövény jut róla az eszébe. A hasonlóságra pedig még a növény vékony szára is rátesz egy lapáttal.

A vízi petrezselyem kinézete

Sok más hygrophila fajtához hasonlóan a hygrophila difformis is tartható emers, vagyis víz-felszín feletti módon. Viszont ilyenkor a kis zöldecske máshogyan ékesíti otthonunkat. Sötétebb és kisebb leveleket növeszt és a szára is erősebb lesz. A hajtások ragacsosak lesznek. Ettől a gyantától lesznek a levelek vízhatlanok.

A legtöbb hazai akvarista azonban leginkább a víz mélyén gyönyörködik a vízi petrezselyem szépségében. Az akvárium mélységében a növény pedig akár az 50 cm méret magasságot is elérheti, egyenként nem kevesebb, mint 10 cm hosszú leveleivel. Ezt a rendkívüli méretet természetesen csak elegendő fény biztosításával lehet nála elérni. Ő pedig ezt gyors növekedéssel és a víz minőségének javításával hálálja meg. Főleg ha megtámogatod növénytablettával.

A vízi petrezselyem tartása

A hygrophila difformis, más nevén synnema triflorum a tartás szempontjából könnyű vízinövények kategóriát erősíti. Ennek és megnyerő külsejének köszönheti hatalmas népszerűségét. Mi is bátran ajánljuk akár kezdő növényeseknek is.

Tartásánál mindössze néhány fontos dologra illendő odafigyelni. A napfényes Dél-Ázsia, vagyis India területéről származik, szóval ezt a magas és erős fényt az otthonok medencéiben is biztosítani kell számára. A vízi petrezselyem segítségével kidekorált akváriumnak az a legjobb, ha akár naponta 12 órán keresztül fényt kap.

Hőmérséklet igénye átlagosnak mondható, de szebben növekszik a melegebb akváriumban. Jól érzi magát egy 30 c körüli vízben. Viszont a leginkább megszokott közepes, 25 fokos vizekben is eléldegél.

A víz pH értékére és a keménységére sem különösebben kényes. Az általános csapvizes akváriumokban és a lágy vízben is megfelelően növekszik.

vizi-petrezselyem
forrás : aquaticarts

Következzen még egy jó hír a vízi növények kezdő szerelmeseinek. A hygrophila difformis még a nem kifejezetten növényes akvárium vizében is könnyedén tartható. Hiszen neki nem feltétlenül van szüksége táptalajos otthonra. A szép vízi petrezselyem számára az is elegendő, ha elülteted a növényt a talaj felületébe és boldogan figyeled őket, hogy milyen szépen fejlődnek. Persze azért heti egy tápoldatozást érdemes beiktatni az életébe például a Sera Florena tápoldat segítségével.

Mint minden akváriumi növény számára, a vízi petrezselyem részére is fontos a kiváló vízminőség. Hiszen ellenkező esetben a levelek felületén igen gyorsan megtelepedhetnek az algák, valamint inkább lassabb növekedésre is számíthatunk. Optimális körülmények között pedig még a növény szaporítása is gyerekjáték lesz. Mindössze csak a legfelső hajtásokat kell elültetni. Az apróságok hamar gyökereket eresztenek. Mi pedig hamarosan hygrophila erdőre számíthatunk az akváriumban.

A vízminőség mellett az akvárium méretének szempontjából minimum 100 literben gondolkozzunk, ha hygrophila difformis telepítésére adtuk a fejünket. Leginkább a medence hátsó részébe ültessük. Ez azért fontos, mert a petrezselyem elég hamar megnő, így elől igencsak eltakarná a vízi birodalom látképét. Éppen ezért pár darab is elég belőle a vízben. Laza szerkezetű levelei miatt pedig olyan halak mellé ültessük, akik nem nézik csemegének a finom hajtásokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére

Ha hiszed, ha nem egy megrögzött növényevőnél is van sok-sok olyan étel, amelyet fontos kihagyni a nyuszik életéből.Eddig azt hitted, h

Elolvasom
A macska bolha, a gazda gondja
MACSKA MAGAZIN

A macska bolha, a gazda gondja

Ne aprózzuk el ezt az apró állatot, mert különben sokáig bolha tanya lesz a házunk!Hazánkban a macskatartók vannak némi fölényben a k

Elolvasom
Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók

Ha jót akarsz a kedvencednek, minél hamarabb túlestek rajta!A nyuszi tartás egyre népszerűbb napjainkban. És a felelős állat tartók ma

Elolvasom
Petguru logo