Toklász: amilyen kicsi, olyan nagy problémát okoz

A toklász késő tavasztól egészen késő őszig megkeseríti a kutyatartók életét. De mi is ez pontosan és hogyan védekezhetsz ellene? Olvass tovább!

sullerz-tap-altalanos-blog-banner-v2

A tapasztalt kutyatartók (főleg a városiak, akik sétáltatnak minden nap) a késő tavaszi meleg napokkal megkezdve árgus szemekkel vizsgálják át kedvencüket a séták után. Ugyanis a kicsi, de sok bosszúságot okozó növényi darab bizony nem válogat: kisebb és nagy kutyákat, rövid és hosszú szőrűeket is „megtámad”. De mi is pontosan ez? Jöjjenek a részletek!

Mi is pontosan a toklász jelentése?

A toklász a pázsitfűfélékhez tartozó egérárpa (Hordeum Murinum) nevű növény kalászának egy darabja, amelyre kiszáradt állapotban szétesik. A legveszélyesebb időszak a nyár időszaka (július-augusztus) plusz a szeptembernek számít, de máskor is előfordulhat sajnos.

toklasz

A természet nagyon gondosan ügyelt arra, hogy ez a gyomnövény rendkívül életerős legyen, a „jég hátán is megéljen”. Azaz mindenhol megtalálható ahol nincs rövidre nyírva a fű. Emellett rendkívül jó stratégiát talált ki magának a terjeszkedésre. Ugyanis a hegyes kampók, amelyek a toklász végén vannak, hivatalosan arra szolgálnak, hogy a talajba fúródjanak és így a mag gyökeret tud ereszteni.

De nehogy azt hidd, hogy csak itthon jelent problémát ez a gyomnövény. Utazz el bárhová kutyáddal a világon, ez a kis ravasz bizony mindenhol ott lesz.

Miért is okoz gondot a toklász kutya tartóknak?

Nos, éppen a fentebb említett szaporodásra kifejlesztett tulajdonsága miatt van egy olyan tulajdonsága a toklásznak, ami felettébb bosszantó és veszélyes. Ugyanis csak előre felé tud haladni a nyíl alakjának köszönhetően. Vagyis ha a bőr alá jut, onnan már vissza magától nem jön, hanem a mélyebb szövetek felé halad. És ez fájdalmat okoz, súlyos gyulladást okozhat és akár egészen komoly szövődményeket is különleges esetekben.

toklasz-kutyaban

Mit csinálj, ha toklász ment a kutyába?

Itt több „fokozat” van, így sorba vesszük ezeket:

 1. Ha még a felszínen van és nem ment a bőrbe, vedd le a kutyáról és nézd át tüzetesen centiről centire a bundát. Igen, a hajlatokat, fülek belsejét is.
 2. Ha a kutya bőrébe fúródott már, de éppen csak a hegye, a többi része kint van. Ebben az esetben kézzel vedd ki a toklászt, egészben. A seb helyét pedig higított betadinnal vagy Whizzopet Pro skin kenőccsel fertőtlenítsd le. Ezután pedig az előző pont második része következik: tehát átnézni az egész kutyát, hogy van-e máshol is toklász gond.
 3. Ha már befúródott a toklász és a szálkás rész is a bőrben-fülben stb. van. Akkor nincs mese, irány az állatorvosi rendelő! Ne próbálkozz otthon kiszedni. Egyrészt fájdalmas művelet a kedvenced számára, (nem garantált, hogy nem gyarapodsz egy harapással a kutyád részéről) másik részt pedig még nagyobb kárt is tudsz okozni.
toklasz-kiszedese

De melyek lehetnek a tünetei, hogy toklásszal álltok szemben esetleg? Olvass tovább kedves gazdi és segítünk felkészülni, hogy időben észre vedd, ha baj van.

Melyek lehetnek a toklász tünetei? Nézzük előfordulás szerint

Muszáj vagyunk a toklász bejutási helye szerint külön-külön felsorolni a tüneteket, ugyanis nincs egy egységes lista. Talán annyit lehetne kiemelni, hogy ha bőr alá jut, a kutyák gyakran próbálják a területet nyalogatással, dörzsöléssel enyhíteni az ott jelentkező fájdalmat. De hát ez másnak is lehet a tünete, pl. az allergiának. Úgyhogy ha picit is bizonytalan vagy, keressétek fel az állatorvosotokat!

A leggyakoribb –toklász a mancsban

Miután a kutyákra legfeljebb télen adunk cipőt az útszóró só ellen, nem kell meglepődni, hogy leggyakrabban a mancsok érintettek toklász ügyben. A toklász ilyenkor fényes, érzékeny dudort hozhat létre, amelyet a kedvenced nyalogat. Sántíthat és akár komoly gennyes seb (undi, szagos váladékozás jön a duzzanat mélyéről) is kialakulhat elhanyagolás esetén. Ezért is fontos, hogy mindig nézz a lábujjak közé séta után! Ez főleg hosszabb szőrű kutyák esetén fontos, hogy a lehetséges területeket átnézd.

Kezelése: Szerencsés esetben helyi érzéstelenítésben (hiszen ez azért fájdalommal jár) idegen test fogóval el tudja távolítani az állatból. fertőtlenítés, antibiotikum adása is szükséges lehet. Ezután ha szerencsétek van, elég az otthoni kezelés és nem kell az állatorvoshoz visszajárni kötözésre.

A Top lista 2. helye: toklász a fülben és orrban

A pajtásunk a folyó és egyéb ügyeinek elrendezése miatt van a szabadban, illetve hogy szaglásszon. Így nem kell azon sem meglepődni, hogy a fül és az orr a második legérintett testrészek ahol toklász a kutyában előfordulhat.

Tünetei: féloldalasan tartja a fejét, fülfájdalom, gennyes fülfolyás, fülvakarás, rázza a fülét, lehet az árulkodó tünet.

toklasz-jelei

Ilyenkor sok esetben a gazdi még sima fülgyulladásra gyanakszik és elkezdi otthon fülmosó segítségével „helyrehozni” a problémát. Azonban ez a legrosszabb, amit csak tehet, ugyanis még mélyebbre is kerülhet az a fránya gyomdarabka és a dobhártya épségét is veszélyeztetheti. Úgyhogy otthon el a kezekkel a fülektől! Irány a dokibácsi/ néni! Ugyanis sokszor olyan mélyen van az a fránya növénydarabka, hogy az szabad szemmel nem látható!

Az orrba kerülés ezzel ellentétben elég látványos szokott a gazdik részére is lenni. Ugyanis hirtelen fellépő erős tüsszögés, orrdörzsölés és gennyes orrfolyás jelentkezik.

Kezelése: Ha nem fúródott túl mélyre a fülben és türelmes a páciens, meg lehet próbálni éber állapotban eltávolítani a fájdalmat okozó toklászt. De a legtöbb esetben egy rövidke altatás szükséges mindkét esetben (fül/ orr érintettségnél) az eltávolításhoz.

Ha a toklász a hónaljban, hajlatokban van

Főleg kistestű kutyáknál gyakori értelem szerűen, hogy a hónalj, has, hátsó comb belsejénél fúródik be ez a gyom. Ilyenkor is dudort, sebet illetve intenzív nyalakodást vehetsz részre kedvencednél.

Kezelése: akár csak a mancsnál, így itt is általában helyi érzéstelenítésben van az eltávolítás és utána sebfertőtlenítés következik. Otthoni kezelésre használhatod a Charmil plus gélt.

Toklász a szemben

Ijesztő lehet a gazdi számára, amikor a szembe kerül a toklász. Főleg a csúnyán mondva „gülüszemű” fajták vannak veszélyben, (palota pincsi, csivava, bolognese) de természetesen bármelyik kutya juthat ilyen „hányatott helyzetbe”. A tünetei a következőek lehetnek: könnyezés, kipirult kötőhártya, duzzadt kötőhártya, hunyorgás vagy dörzsöli a szemét. A harmadik szemhéj alá is kerülhet a növénydarabka akár.

Kezelése: Használhat az állatorvos olyan szemcseppet, amely elérzésteleníti a szemet, így a legtöbb nyugodt kutyus hagyja, hogy „turkáljanak” a szeménél. Azonban nem túl kooperatív páciens esetén szintén egy rövid altatás lehet szükséges a toklász növény eltávolításhoz.

toklasz-szemben

Egyéb helyeken

Sajnálatos módon, ahogy már fentebb írtuk, ha már toklász ment a kutyába, elkezdhet vándorolni a bőr alatt, a szövetekben. Ritka esetben akár a tüdőbe, agyszövetbe is eljuthat, és ott gyulladásokat okoz. Emiatt pedig olyan tünetek jelentkezhetnek, amely nem túl specifikusak, megnehezítve a diagnosztizálást. Ilyen tünet például a fáradtság, fogyás, hányás.

Egyszer egy állatorvosi CT készítő vállalkozás osztott meg a közösségi média oldalán egy érdekes sztorit. Egy epilepszia miatti kivizsgálás miatt készült felvételen derült ki, hogy toklász van befúródva a kutya agyába. Az orrüreg felől szerencsés módon sikerült eltávolítani azonban. Ez lehetne akár a „hihetetlen, de igaz” című műsor egyik részében, ugye?

A szuka kutyáknál különös figyelmet kell fordítani a pérára, míg a kanoknál a tasakra, hiszen ez a kis toklász akár oda is befúródhat. Ha megtörténik ez az eset, a nemi szervek folyamatos nyalása jellemző tünet lehet, amit könnyen észrevehetünk. Ezért fontos rendszeresen ellenőrizni a kutyák intim területeit, és ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azonnal keresni egy állatorvost.

Mit tehetsz megelőzés képpen?

Mondhatod magadban: „Ok, nem akarom, hogy toklász menjen a kutyámba. De sétálni kell és sokfelé nincs levágva a fű. Az egérárpa pedig tényleg mindenhol ott van. Most mit tegyek?”

Nos, teljes garanciát nem tudunk természetesen vállalni, hogy ha betartod tippjeinket, soha sem lesznek toklász gondjaitok. De annyi biztos, hogy az esélyt jócskán lehet csökkenteni, ha az alább felsorolt dolgokat szem előtt tartod.

toklasz-tunet
 • Ha tehetitek, kerüljétek a nagyon gazos, bozótos részeket a sétáknál, akár a városban akár szabad területen vagytok.
 • Séták után mindig szánj időt arra, hogy a kutyád bundáját, mancsát, fülét átnézed, és eltávolítod a toklászt belőle, ha szükséges.
 • hosszú fülű fajtáknál, mint pl. a spániel, vagy basset hound, érdemes lehet harisnyából fülvédőt eszkábálni. Emellett pedig a spánieleknél és már szőrös fülű fajtáknál a fül belső feléről a szőrt kinyíratni.
 • A nyírós szőrzetű kutyák tappancsának aljáról, talppárnák közötti a szőrt ki kell nyíratni. Ezt a műveletet akár te is megtanulhatod és elvégezheted egy olló segítségével.
 • A nyírós kutyákat érdemes rövidebb, jobban karban tartható szőrhosszban tartani a nyári időszakban.
 • Ha pedig kertes házad van, ne felejtsd el az udvaron belül sem a gyomírtást! Hiszen ott is összeszedheti az állat!

Remélem, ti nem kerültök olyan helyzetbe a kiskedvencetekkel, hogy orvoshoz kelljen menni ezen ok miatt. Azonban ha mégis: a fentebbi szösszenet remélhetőleg elegendő információt tartalmaz arról, hogy mihez kezdjetek. És persze minél előbb lássa az orvos a kedvencedet. Valamint ne feledd: a megelőzés mindig jobb, mint már a problémát kezelni.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 4
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 31.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
-5%
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 2
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 10.936 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
926 Ft - 15.121 Ft
 • 6
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
4.216 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
9.980 Ft - 10.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Serpa lazac - A narancs szépség
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Serpa lazac - A narancs szépség

Egy nagyon megnyerő külsővel rendelkező csapathalról van szó, akik közepes és nagyobb akváriumba is bátran ajánlunk már kezdőknek is.

Elolvasom
Kutya bőrbetegségek képekkel és leírással
KUTYA MAGAZIN

Kutya bőrbetegségek képekkel és leírással

Természetesen bejegyzésünk nem helyettesíti az állatorvosi vizsgálatot. De egy erős alapot kapsz a kutya bőrbetegségek képekkel című cikk

Elolvasom
Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Petguru logo