A kurrogó hordótestű háziállat: a tengerimalac

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!

Miért jó háziállat a tengeri malac?

 1. Először is kétség sem fér hozzá, hogy rendkívül cukik. Aki már látott tengerimalacot jobbra-balra dőlve kocogni, az hétszentség, hogy egy egész napra felvidul a látványtól. Vicces szokásaik vannak, így a stresszes napok ellenszerei ezek a kis gombócok.
 2. Alkalmazkodóképesek. Nem kifejezetten nappali vagy éjszakai állatok, hanem a gazdi életritmusához tudnak alkalmazkodni. És nagyon tudnak ragaszkodni a gazdijukhoz, akárcsak egy kiskutya.
 3. Könnyen kézhez szoktathatóak, alapjában véve szelídek. Persze kivételek mindig vannak. Nagyobb gyerekek legjobb kispajtásainak. Ha már a bizalmukba fogadtak, szeretnek ölben üldögélni és élvezni a cirógatást.
 4. Kevesebb foglalkozást igényelnek naponta, mint egy kutya vagy egy macska, de ugyanannyi szeretetet tudnak adni!
 5. Tisztaságmániások! Nagyon sokat mosakodnak, és ha a gazdi is lelkiismeretesen naponta tisztítja az almot, semmilyen szag nem lesz a házban!

Ideális gazdi vagy-e a tengerimalacok számára?

Egy kérdés sorozatot állítottunk számodra össze. Ha ezekből bármelyikre is NEM a válasz az első kérdés kivételével, akkor inkább egy másik kisállat lesz a nyerő a tengerimalacok helyett.

– Senki nem allergiás a családban az állat szőr/ széna / szalmára

– Egy tengerimalac átlagosan 6-9 évet él. Az egész életperiódusa alatt gondoskodni fogsz tudni róla?

– Van elegendő helyed a nagyméretű ketrecnek és kifutónak?

– Van időd a napi / heti takarításokra?

– Nyaralás esetén, van, aki gondozza a tengerimalacaidat?

– Tudod számára biztosítani az almot, eledelt, felszerelést, állatorvosi költségeket?

– El tudod fogadni, hogy nem teljesen szobatiszta állatok, ezért előfordulhat, hogy a lakásban pisi/ kaki fog fogadni?

– El tudod fogadni, hogy ők társas lények, tehát minimum párban kell őket tartani?

Ha mindnél igen volt a válasz, akkor túljutottál az első lépésen a tengeri malac tartása felé. Nézzük tovább, hogy mi a következő lépés.

tengerimalacok

A tengerimalac tartása ? avagy miket szerezz be

A tengerimalacok avagy latin nevén cavia porcellus alapjában véve aktív állat közé sorolandóak. A szabadban, Dél-Amerikában, nagyon sokat futnak, ugrálnak, és másznak. Ezért szükség van számukra megfelelő, minimum egy 120-150 cm hosszú és minimum 50 cm széles ketrecre. Választhatunk nagyobb magasságú, emeletes ketrecet is, hiszen nagyon szeretnek ugrálni. Az üvegterrárium nem megfelelő, mert nem tud rendesen szellőzni!

Emellett rendszeresen napi szinten ki kell őket engedni egy biztonságos helyre. Ez lehet a lakás, vagy egy úgynevezett kisállatkifutó is, hogy felügyelet mellett szaladgálhassanak kedvükre. Figyeljünk oda, hogy kábeleket, mérgező növényeket ne rághassanak meg! Mielőtt szabadon engedjük garázdálkodni a kis törpelábúakat, nézzünk szét a házban ?tengerimalac fejjel?. Ha pedig a szabadba tessszük ki őket, akkor a madarak, és a hőség ellen fedjük le a kifutót!

Ha azt akarod, hogy kis kurrogó malackád 6 8 évig boldogan és egészségesen éljen, akkor biztosítanod kell számára a szükséges körülményeket. A kis dömperek legjobban a 20-25 fokot kedvelik. Sajnos hajlamosak a hőgutára. Így olyan panellakásokban ahol nincs klíma, és a hőmérséklet akár 30 fok is lehet, nem ajánljuk ezen állat tartását.

tengerimalac kifutó

A tengeri malac ketrec ne a földön legyen. Ajánlott legalább egy 20 cm magasságba, vagy egy alacsonyabb asztalra rakjuk, ahol szemmel tarthatja a környezetét. És miután nagyon szociális állatka, mindenképp egy olyan helyiséget szemeljünk ki számára, ahol gyakran járunk kelünk, és mindig lehet egy jó szavunk, vagy falatunk hozzá. Emellett az is lényeges, hogy a helyiség jól szellőző legyen.

Szóval: ha meg van a műanyag ketrec, jöhet a következő lépés, az alom kiválasztása a drága kis popsik alá. Leggyakrabban forgács, kukoricacsutka alom vagy fapellet vált be a tengerimalac gazdiknak. A lényeg hogy ne legyen poros, vagy szúrós. Újság papírt semmiképp ne használjunk, mert a kis röffencs meg fogja rágni, és a nyomtatófesték pedig könnyen bélproblémákat fog nála okozni!

Emellett szükség van még etetőtálkára, és önitatóra, valamint szénatartóra. A vizet nem ajánlott tálkában tartani, mert hamar koszos lesz. Sokkal jobban bevált tengerimalac itató a ketrec falára rögzíthető golyós itató, amely csöpögésmentes. A kisállat etetőtálkája nehéz és magas peremű legyen.

Van még egy lényeges dolog, amit tartalmaznia kell a két tengerimalac ketrecének. Ez pedig nem más, mint egy biztonságos tengerimalac ház. Fontos, hogy olyan anyagból legyen, amelyet ha megrág, nem okoz neki gondot (pl. műanyag ne!). A malackák nagyon szeretnek elbújni, és ha tudják, hogy van egy ilyen fix rejtekhelyük, kevésbé lesznek ijedősek!

Mit egyen a tengerimalac?

Európába az 1500-as évekbe került ez a dél-amerikai kisállat. Annak ellenére, hogy régóta már csak háziállatként szerepel, az étrendje mit sem változott.

Ahhoz, hogy folyton éhes kis malackánk megtartja az ideális 1 kg körüli súlyát, nekünk kell szigorúnak lenni az étel adag kiporciózásánál.

tengerimalac tartása

Miután eredetileg ő fűevő, a széna legyen az étrendjének a 80%-a. Emellett további napi egy két kanálka jó minőségű kifejezetten a tengerimalacok részére készült eleséget adjunk. Ilyen például a Versele-Laga Cavia complet tápja.  A hagyományos szénát néha gazdagíthatjuk hasznos gyógynövényes szénával, nem fog nemet kurrogni rá!

Emellett fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs. Ugyanis ez a kis perui kedvenc nem tudja a C vitamint elállítani. Körülbelül 10 mg C-vitamin a napi szükséglete. Ezt biztosíthatjuk frissen szedett fűből, zöldségekből, gyümölcsökből, gyermekláncfűből, lóheréből is. Emellett lehet kapni vízbe csepegtethető C-vitamin készítményt is. Ha malackánk számára gyűjtünk füvet, olyan helyre megyünk, ahol se kutya se macska nem teheti tiszteletét wc gyanánt.

Malackánk nagyon szereti a hasát, túlságosan is talán. Nekünk kell erősnek lennünk, ha meg szeretnénk őrizni alakját és egészségét! Kerüljük ezért a cukortartalmú nasikat, és emberi étkeket szintén!

Általános szabály, hogy a K betűs zöldségeket és leveleiket nem adjuk tengerimalac számára:

-karalábé

-kelkáposzta

-káposzta

-krumpli

-+1 saláta bár elvileg ehetnék, sokszor a vegyszer, amivel lekezelik, mérgező a tengerimalac számára. Úgyhogy maximum, ha saját vegyszermentes bio-kertünkből származik, akkor adjunk neki! Madár saláta szintén max 1 levél mehet!

Amiket viszont bátran:

Répa és répalevél, petrezselyem és levele, kapor zöldje, zeller és levele, spenót, mángold, paprika paradicsom, alma körte, uborka, cseresznye, szőlő, barack, szilva, mandarin, narancs, banán, dinnye, spárga, sütőtök, borsó, padlizsán.

Persze ezekből egyszerre keveset adjunk, nehogy hasmenés legyen a vége.

tengerimalac kölyök

Hogy milyen is a tengerimalac tartás és gondozás a valóságban?

Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy a tengerimalac tartása és a gondozás, nem egy költséges dolog, ha már a kezdeti felszerelés megvásárlásán túl vagyunk.

Hiszen amiről rendszeresen kell gondoskodni, az az alom, és az eleség. Zöldség és gyümölcs meg nekünk is van otthon, úgyhogy ők majdnem hogy beérik azzal ami ?leesik az asztalról?.

És persze miután igazi haspókok, ne lepődj meg, ha tengerimalac pajtásod a leghalkabb hűtőnyitási próbálkozásodra is éles visítással, azaz kaja kuncsorgással reagál. De egyúttal attól se kell félned, hogy elfelejtenéd a napi fejadagot kiosztani tengerimalac koma számára, hiszen ő majd jelzi neked, ha üres a bendő.

Nagyon sokféle hangot képesek kiadni. Van az ?éhenhalokmárisadjvalamitenni? visítás, amit nagyon hamar meg fogsz tudni különböztetni a többi hangjától. Emellett van a mindennél cukibb kurrogás, amit finom falatok fogyasztása közben, vagy épp jól eső cirógatás közben fogsz hallani. Emellett persze van a fájdalom/félelemvisítás, ami sokkal élesebb és szívet szaggatóbb az éhezősnél.

Nagyon szeretnek futkározni, játszani. Azonban ne hasonlítsuk össze a kutya vagy a macska játékával! Ők nem fognak a labda után rohanni, levadászni. Annál jobban örülnek majd viszont, ha kartonokból építesz nekik labirintust például. Vagy lehet kapni fűzfavesszőből font, vagy szénából készült alagutat is.

tengerimalac

Ne feledjük, hogy nekik is van szükségük ?énidőre?. Ha éppen szundikálnak, az oldalukra dőlve cukin, akkor ne zargassuk fel, mert nekünk épp akkor van kedvünk babusgatni őket. Tartsuk tiszteletben az ő magán szférájukat is!

És a türelem sokszor rózsát terem náluk is. A tengerimalac ha jókedvű, elkezd bolondosan ugrálni jobbra balra, majd csapni pár kört őrült módjára a ketrecben. Ez a pattogás ragályos, lehet, ha egyik elkezdi, a másik is elkezd bolondozni. Sokan ezt ?popcornozásnak? hívják.

Sok tengerimalac szobatiszta, azaz a ketrec egy pontjára végzi a dolgát. Ezt a kisebb részt akár tisztítsuk naponta, a többi részt elegendő egy héten egyszer vagy több felnőtt állatka esetében gyakrabban.

Egy tengerimalac nem tengerimalac

Eredeti élőhelyükön a tengerimalac csapat 6-7 fős bandából áll, amelyet a felnőtt hím vezet. Csak akkor lehet ő a vezér, ha a nőstények mind egytől egyig elfogadják. Ezért is nagyon fontos, hogy ha otthonunkban több malackának adunk helyet, akkor jól párosítsuk össze őket. Adunk most néhány tippet a helyes párosításhoz, de el kell mondanunk, kivételek mindig vannak! Ha új malackát hozunk a házhoz, először úgy ismertessük össze egymást, hogy ne tudják egymást bántani! Válasszuk ketté a ketrecet úgy, hogy lássák és szagolhassák egymást.  Majd felügyelet mellett pár nap múlva össze engedhetjük őket a ketrecbe.

 • két hím tengerimalac

Csak akkor működhet, ha az egyik idősebb, a másik még kölyök hím, így a rangsorbeli viták elkerülhetőek lesznek.

 • két nőstényt

Ha csak nem extrém domináns valamelyik, jól működő párosítás.

 • ivartalanított hím, egy vagy több nőstény

A lehető legjobb párosítás, amennyiben a lány malackák elfogadják a hímet vezérnek

Ivaros hím és nőstények együtt tartását nem ajánljuk, ugyanis megállíthatatlan lesz a szaporulat. A tengerimalac kölykök ugyanis már 4 hetes korukban ivarérettek! És a születés utáni napon már ismét képesek vemhesülni. Úgyhogy ha nem vágyunk tengeri malac tenyésztői babérokra, jobban járunk ivartalanított egyedekkel vagy két nőstény malackával. Az egyedül tartott tengerimalacot nem ajánljuk, mert beteges és félős lesz.

Nem is igazából fajtákról beszélünk, hanem szőrváltozatokról inkább. A következők a rövid szőrű fajták: angol rövidszőrű, rozettás, amerikai bóbitás, angol bóbitás, rex, teddy. A hosszú szőrűekhez tartoznak az alábbiak: sheltie, koronás, angóra, perui, texel, merinó, alpaka, mohair. Mindenféle színben előfordul minden változat.

Kapcsolat a tengeri malac és más háziállatok között

A tengerimalacok nagyon szelíd jószágok. De ettől függetlenül nem ajánljuk más rágcsálókkal együtt tartani a tengerimalacot. Hiszen például a hörcsögök éjszakai állatok, így amikor az egyik aludna, a másik tombol, és fordítva, tehát különböző tartási igényeik vannak. A nyuszik pedig nagyobbak, és egy rossz ugrásnál meg is sérülhet a tengerimalacka.

tengerimalacok

A kutya, ha kellőképpen szelíd, nyugodt, és vadászösztön nélküli, akkor felügyelet mellett barátkozhat tengeri malac pajtásunkkal. A macska az erős vadászösztöne miatt már jóval nehezebb eset, de persze kivételek mindig vannak. Sose hagyjuk malackánkat felügyelet nélkül a lakásban, főleg ha más háziállatunk is van!  Madár mellé szintén nem ajánlható, mert félni fognak tőle reflexből!

Tengerimalacok az állatorvosnál

Ha a kis háziállat tartása huzatmentes helyen van, valamint odafigyelünk a minőségi változatos táplálkozásra, nem fogunk túl gyakran az állatorvoshoz járni, maximum karomvágásra.

Azonban ha azt vesszük észre, hogy a tengerimalacnak gondja van, pl. nem eszik, gubbaszt, szőre csapzott, akkor az állatorvosok segítségét azonnal vegyük igénybe!

Légy felelős gazdi! Sajnos sokan felkészületlenül vásárolnak tengeri malacot, ezért a magyar tengerimalac védő egyesületnél állatot lehet örökbefogadni!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
CICA TIPPEK

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt!Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
Serpa lazac- A narancs szépség
HAL TIPPEK

Serpa lazac- A narancs szépség

Egy nagyon megnyerő külsővel rendelkező csapathalról van szó, akik közepes és nagyobb akváriumba is bátran ajánlunk már kezdőknek is.

Elolvasom
Diszkoszhal
HAL TIPPEK

Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget

Elolvasom
Petguru logo