A tengerimalac – a kurrogó hordótestű háziállat

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!

Miért jó háziállat a tengeri malac?

 1. Először is kétség sem fér hozzá, hogy rendkívül cukik. Aki már látott tengerimalacot jobbra-balra dőlve kocogni, az hétszentség, hogy egy egész napra felvidul a látványtól. Vicces szokásaik vannak, így a stresszes napok ellenszerei ezek a kis gombócok.
 2. Alkalmazkodóképesek. Nem kifejezetten nappali vagy éjszakai állatok, hanem a gazdi életritmusához tudnak alkalmazkodni. És nagyon tudnak ragaszkodni a gazdijukhoz, akárcsak egy kiskutya.
 3. Könnyen kézhez szoktathatóak, alapjában véve szelídek. Persze kivételek mindig vannak. Nagyobb gyerekek legjobb kispajtásainak. Ha már a bizalmukba fogadtak, szeretnek ölben üldögélni és élvezni a cirógatást.
 4. Kevesebb foglalkozást igényelnek naponta, mint egy kutya vagy egy macska, de ugyanannyi szeretetet tudnak adni!
 5. Tisztaságmániások! Nagyon sokat mosakodnak, és ha a gazdi is lelkiismeretesen naponta tisztítja az almot, semmilyen szag nem lesz a házban!

Ideális gazdi vagy-e a tengerimalacok számára?

Egy kérdés sorozatot állítottunk számodra össze. Ha ezekből bármelyikre is NEM a válasz az első kérdés kivételével, akkor inkább egy másik kisállat lesz a nyerő a tengerimalacok helyett.

 • Senki nem allergiás a családban az állat szőr/ széna / szalmára
 • Egy tengerimalac átlagosan 6-9 évet él. Az egész életperiódusa alatt gondoskodni fogsz tudni róla?
 • Van elegendő helyed a nagyméretű ketrecnek és kifutónak?
 • Van időd a napi / heti takarításokra?
 • Nyaralás esetén, van, aki gondozza a tengerimalacaidat?
 • Tudod számára biztosítani az almot, eledelt, felszerelést, állatorvosi költségeket?
 • El tudod fogadni, hogy nem teljesen szobatiszta állatok, ezért előfordulhat, hogy a lakásban pisi/ kaki fog fogadni?
 • El tudod fogadni, hogy ők társas lények, tehát minimum párban kell őket tartani?

Ha mindnél igen volt a válasz, akkor túljutottál az első lépésen a tengeri malac tartása felé. Nézzük tovább, hogy mi a következő lépés.

tengerimalacok

A tengerimalac tartása – avagy miket szerezz be

A tengerimalacok avagy latin nevén cavia porcellus alapjában véve aktív állat közé sorolandóak. A szabadban, Dél-Amerikában, nagyon sokat futnak, ugrálnak, és másznak. Ezért szükség van számukra megfelelő, minimum egy 100-120-150 cm hosszú és minimum 50 cm széles ketrecre. Választhatunk nagyobb magasságú, emeletes ketrecet is, hiszen nagyon szeretnek ugrálni. Az üvegterrárium nem megfelelő, mert nem tud rendesen szellőzni!

Nézd meg a Petguru Tengerimalac ketrec kínálatát!

Emellett rendszeresen, napi szinten ki kell őket engedni egy biztonságos helyre. Ez lehet a lakás, vagy egy úgynevezett kisállatkifutó is, hogy felügyelet mellett szaladgálhassanak kedvükre. Figyeljünk oda, hogy kábeleket, mérgező növényeket ne rághassanak meg! Mielőtt szabadon engedjük garázdálkodni a kis törpelábúakat, nézzünk szét a házban “tengerimalac fejjel”. Ha pedig a szabadba tessszük ki őket, akkor a madarak, és a hőség ellen fedjük le a kifutót!

Ha azt akarod, hogy kis kurrogó malackád 6 8 évig boldogan és egészségesen éljen, akkor biztosítanod kell számára a szükséges körülményeket. A kis dömperek legjobban a 20-25 fokot kedvelik. Sajnos hajlamosak a hőgutára. Így olyan panellakásokban ahol nincs klíma, és a hőmérséklet akár 30 fok is lehet, nem ajánljuk ezen állat tartását. Nézzük meg most, hogy mit is takar a tengerimalac ketrec berendezése.

tengerimalac-kifuto

A tengeri malac ketrec ne a földön legyen. Ajánlott legalább egy 20 cm magasságba, vagy egy alacsonyabb asztalra rakjuk, ahol szemmel tarthatja a környezetét. És miután nagyon szociális állatka, mindenképp egy olyan helyiséget szemeljünk ki számára, ahol gyakran járunk kelünk, és mindig lehet egy jó szavunk, vagy falatunk hozzá. Emellett az is lényeges, hogy a helyiség jól szellőző legyen.

Szóval: ha meg van a műanyag ketrec, jöhet a következő lépés, az alom kiválasztása a drága kis popsik alá. Leggyakrabban forgács, kukoricacsutka alom vagy fapellet vált be a tengerimalac gazdiknak. A lényeg hogy ne legyen poros, vagy szúrós. Újság papírt semmiképp ne használjunk alomként, mert a kis röffencs meg fogja rágni, és a nyomtatófesték pedig könnyen bélproblémákat fog nála okozni!

A malackák a legtöbb esetben nem szobatiszta háziállatok, persze kivételek mindig akadhatnak. A legtöbb állatka azonban kiválaszt magának egy sarkot a ketrecben, ahol a legtöbbet potyogtat vagy ürít. Ezt naponta érdemes kitakarítani a jól bevált tengerimalac alom fajtánkkal.

A tengerimalac kaki amúgy nagyon vicces kis hosszúkás hurka. Szerencsére nem igazán koszol, szagtalan, úgyhogy amikor szabadon garázdálkodnak a lakás egy malacbiztonságos pontján, sem baj ha elpotyogtatják, könnyű feltakarítani.

Emellett szükség van még etetőtálkára, és önitatóra, valamint szénatartóra. A vizet nem ajánlott tálkában tartani, mert hamar koszos lesz. Sokkal jobban bevált tengerimalac itató a ketrec falára rögzíthető golyós itató, amely csöpögésmentes. A kisállat etetőtálkája nehéz és magas peremű legyen.

Van még egy lényeges dolog, amit tartalmaznia kell a két tengerimalac ketrecének. Ez pedig nem más, mint egy biztonságos tengerimalac ház. Fontos, hogy olyan anyagból legyen, amelyet ha megrág, nem okoz neki gondot (pl. műanyag ne!). A malackák nagyon szeretnek elbújni, és ha tudják, hogy van egy ilyen fix rejtekhelyük, kevésbé lesznek ijedősek! Ezen felül lehet nekik még egy puha tengerimalac fekhely is bent, de vigyázzunk, hogy ne legyen szanaszét rágva. Ha már olyan, cseréljük ki!

A Petguru oldalán minden fontos tengerimalac felszerelés kapható, nézz szét bátran! Emellett sokféle tengerimalac kiegészítők is fent vannak, amellyel meglepheted kedvencedet!

Mit egyen a tengerimalac?

Európába az 1500-as évekbe került ez a dél-amerikai kisállat. Annak ellenére, hogy régóta már csak háziállatként szerepel, az étrendje mit sem változott.

Ahhoz, hogy folyton éhes kis malackánk megtartja az ideális 1 kg körüli súlyát, nekünk kell szigorúnak lenni az étel adag kiporciózásánál. Nézzük hát meg mit eszik a tengerimalac és mit kell elkerülni.

tengerimalac-tartasa

Miután eredetileg ő fűevő, a széna legyen az étrendjének a 80%-a. Emellett további napi egy két kanálka jó minőségű kifejezetten a tengerimalacok részére készült eleséget adjunk.

A Petguru széles széna kínálatát nézve, biztosan találsz olyat amelyet szívesen rágicsálnak majd a malackáid!

Nézzük meg, melyek az ajánlott komplett tápok.

Fiatal tengerimalacoknak

Jól tudjuk, hogy ahogy nálunk, embereknél, úgy malackáinknál is kiemelt figyelmet érdemes fordítani a minőségi étkezésben a kezdeti időszakban.

Felnőtt malacok számára

 • Gazdaságos választás : Ha több tengerimalacod van, akkor megéri megvásárolni a 20 kg-os kiszerelésű Versele Laga Crispy Müzli tápját, amely sokáig elég lesz a csapat számára.
 • Ha kiválogatja az eledelből a neki való, válassz komplett tápot: Ilyen tengerimalac kaja például a Versele-Laga Cavia complet tápja.  
 • Különleges ízekért: A Brit Animals Cavia tápja értékes összetevőkből álló eleség.

Egyéb eleségek

A hagyományos szénát néha gazdagíthatjuk hasznos gyógynövényes szénával, nem fog nemet kurrogni rá! A legjobb tengerimalac széna szerintünk a Versele laga montain hay változatai illetve a Bunny szénák!

Emellett fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs. Ugyanis ez a kis perui kedvenc nem tudja a C vitamint elállítani. Körülbelül 10 mg C-vitamin a napi szükséglete. Ezt biztosíthatjuk frissen szedett fűből, zöldségekből, gyümölcsökből, gyermekláncfűből, lóheréből is. Emellett lehet kapni vízbe csepegtethető C-vitamin készítményt is. Ha malackánk számára gyűjtünk füvet, olyan helyre megyünk, ahol se kutya se macska nem teheti tiszteletét wc gyanánt.

Nyáron, amikor nincs túl meleg, kitehetjük a kert egy biztonságos, árnyékos részére a malackáinkat egy tengerimalac kifutó elembe. Ez inkább a délelőtti, vagy késő délutáni órákban történjen meg, egy két óra erejéig. Különben túl eszik magukat a kis bélpoklosok.

Malackánk nagyon szereti a hasát, túlságosan is talán. Nekünk kell erősnek lennünk, ha meg szeretnénk őrizni alakját és egészségét! Kerüljük ezért a cukortartalmú nasikat, és emberi étkeket szintén!

Általános szabály, hogy a K betűs zöldségeket és leveleiket nem adjuk tengerimalac számára:

-karalábé

-kelkáposzta

-káposzta

-krumpli

-+1 saláta bár elvileg ehetnék, sokszor a vegyszer, amivel lekezelik, mérgező a tengerimalac számára. Úgyhogy maximum, ha saját vegyszermentes bio-kertünkből származik, akkor adjunk neki! Madár saláta szintén max 1 levél mehet!

Amiket viszont bátran:

Répa és répalevél, petrezselyem és levele, kapor zöldje, zeller és levele, spenót, mángold, paprika paradicsom, alma körte, uborka, cseresznye, szőlő, barack, szilva, mandarin, narancs, banán, dinnye, spárga, sütőtök, borsó, padlizsán.

Persze ezekből egyszerre keveset adjunk, nehogy hasmenés legyen a vége.

tengerimalac-kolyok

Hogy milyen is a tengerimalac tartás és gondozás a valóságban?

Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy a tengerimalac tartása és a gondozás, nem egy költséges dolog, ha már a kezdeti felszerelés megvásárlásán túl vagyunk.

Hiszen amiről rendszeresen kell gondoskodni, az az alom, és az eleség. Zöldség és gyümölcs meg nekünk is van otthon, úgyhogy ők majdnem hogy beérik azzal ami “leesik az asztalról”.

És persze miután igazi haspókok, ne lepődj meg, ha tengerimalac pajtásod a leghalkabb hűtőnyitási próbálkozásodra is éles visítással, azaz kaja kuncsorgással reagál. De egyúttal attól se kell félned, hogy elfelejtenéd a napi fejadagot kiosztani tengerimalac koma számára, hiszen ő majd jelzi neked, ha üres a bendő.

Nagyon sokféle hangot képesek kiadni. Van az “éhenhalokmárisadjvalamitenni” visítás, amit nagyon hamar meg fogsz tudni különböztetni a többi hangjától. Emellett van a mindennél cukibb kurrogás, amit finom falatok fogyasztása közben, vagy épp jól eső cirógatás közben fogsz hallani. Emellett persze van a fájdalom/félelemvisítás, ami sokkal élesebb és szívet szaggatóbb az éhezősnél.

Nagyon szeretnek futkározni, játszani. Azonban ne hasonlítsuk össze a kutya vagy a macska játékával! Ők nem fognak a labda után rohanni, levadászni. Annál jobban örülnek majd viszont, ha kartonokból építesz nekik labirintust például. Vagy lehet kapni fűzfavesszőből font, vagy szénából készült alagutat is.

tengerimalac

Ne feledjük, hogy nekik is van szükségük “énidőre”. Ha éppen szundikálnak, az oldalukra dőlve cukin, akkor ne zargassuk fel, mert nekünk épp akkor van kedvünk babusgatni őket. Tartsuk tiszteletben az ő magán szférájukat is!

És a türelem sokszor rózsát terem náluk is. A tengerimalac ha jókedvű, elkezd bolondosan ugrálni jobbra balra, majd csapni pár kört őrült módjára a ketrecben. Ez a pattogás ragályos, lehet, ha egyik elkezdi, a másik is elkezd bolondozni. Sokan ezt “popcornozásnak” hívják.

Sok tengerimalac szobatiszta, azaz a ketrec egy pontjára végzi a dolgát. Ezt a kisebb részt akár tisztítsuk naponta, a többi részt elegendő egy héten egyszer vagy több felnőtt állatka esetében gyakrabban.

Azonban nem minden esetben lesz sikeres a tengerimalac szelídítés a legjobb módszerek ellenére sem. Nekem személy szerint is volt egy malackám, aki még a heti takaritáskori egyszeri kivételt is nagy stresszként élte meg, míg a vele együtt lakó pajtija kifejezetten igényelte a simogatást. Köztük sincs tehát két egyforma.

Egy tengerimalac nem tengerimalac

Eredeti élőhelyükön a tengerimalac csapat 6-7 fős bandából áll, amelyet a felnőtt hím vezet. Csak akkor lehet ő a vezér, ha a nőstények mind egytől egyig elfogadják. Tehát a tengerimalac tartása egyedül egy igazi kínzás ezen kis állatkáknak!

Ezért is nagyon fontos, hogy ha otthonunkban több malackának adunk helyet, akkor jól párosítsuk össze őket. Adunk most néhány tippet a helyes párosításhoz, de el kell mondanunk, kivételek mindig vannak! Ha új malackát hozunk a házhoz, először úgy ismertessük össze egymást, hogy ne tudják egymást bántani! Válasszuk ketté a ketrecet úgy, hogy lássák és szagolhassák egymást.  Majd felügyelet mellett pár nap múlva össze engedhetjük őket a ketrecbe.

 • két hím tengerimalac

Csak akkor működhet, ha az egyik idősebb, a másik még kölyök hím, így a rangsorbeli viták elkerülhetőek lesznek.

 • két nőstényt

Ha csak nem extrém domináns valamelyik, jól működő párosítás.

 • ivartalanított hím, egy vagy több nőstény

A lehető legjobb párosítás, amennyiben a lány malackák elfogadják a hímet vezérnek

Ivaros hím és nőstények együtt tartását nem ajánljuk, ugyanis megállíthatatlan lesz a szaporulat. A tengerimalac kölykök ugyanis már 4 hetes korukban ivarérettek! És a születés utáni napon már ismét képesek vemhesülni. Úgyhogy ha nem vágyunk tengeri malac tenyésztői babérokra, jobban járunk ivartalanított egyedekkel vagy két nőstény malackával. Az egyedül tartott tengerimalacot nem ajánljuk, mert beteges és félős lesz.

Tengerimalac fajták

Nem is igazából fajtákról beszélünk, hanem szőrváltozatokról inkább.

A következők a rövid szőrű fajták: angol rövidszőrű, rozettás tengerimalac, amerikai bóbitás, angol bóbitás, rex tengerimalac, teddy.

A hosszú szőrűekhez tartoznak az alábbiak: sheltie, koronás, angóra, perui tengerimalac, texel tengerimalac, merinó, alpaka, mohair. Mindenféle színben előfordul minden változat.

Kapcsolat a tengeri malac és más háziállatok között

A tengerimalacok nagyon szelíd jószágok. De ettől függetlenül nem ajánljuk más rágcsálókkal együtt tartani a tengerimalacot. Hiszen például a hörcsögök éjszakai állatok, így amikor az egyik aludna, a másik tombol, és fordítva, tehát különböző tartási igényeik vannak. A nyuszik pedig nagyobbak, és egy rossz ugrásnál meg is sérülhet a tengerimalacka.

tengerimalacok

A kutya, ha kellőképpen szelíd, nyugodt, és vadászösztön nélküli, akkor felügyelet mellett barátkozhat tengeri malac pajtásunkkal. A macska az erős vadászösztöne miatt már jóval nehezebb eset, de persze kivételek mindig vannak. Sose hagyjuk malackánkat felügyelet nélkül a lakásban, főleg ha más háziállatunk is van!  Madár mellé szintén nem ajánlható, mert félni fognak tőle reflexből!

Tengerimalacok az állatorvosnál

Ha a kis háziállat tartása huzatmentes helyen van, valamint odafigyelünk a minőségi változatos táplálkozásra, nem fogunk túl gyakran az állatorvoshoz járni, maximum karomvágásra.

Azonban ha azt vesszük észre, hogy a tengerimalacnak gondja van, pl. nem eszik, gubbaszt, szőre csapzott, akkor az állatorvosok segítségét azonnal vegyük igénybe!

Légy felelős gazdi! Sajnos sokan felkészületlenül vásárolnak tengeri malacot, ezért a magyar tengerimalac védő egyesületnél sok állatot lehet örökbefogadni!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Bullmasztiff - Az ugrásra kész őróriás
KUTYA MAGAZIN

Bullmasztiff - Az ugrásra kész őróriás

Tapasztaltabb gazdiként egy olyan nagytestű négylábú az álmod, aki családja és szerettei védelmére tette fel az életét? Akkor lehet, hogy

Elolvasom
Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet
MACSKA MAGAZIN

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet

Ha már lelkiekben felkészültél egy ördögfióka befogadására, cikkünkből megtudhatod, hogy lesz erős és egészséges.Az első hetek

Elolvasom
Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Petguru logo