Szumátrai díszmárna

A szumátrai díszmárna, tudományos nevén barbus tetrazona, vagy puntigrus tetrazona meglepő módon Ázsia, azon belül is Szumátra és Borneó területéről származik. 6 cm méretével a kisebb méretű halak táborát erősíti. Kinézete alapján azonban könnyedén megkülönböztethető hasonló alkatú fajtársaitól.

Halványbarna, szinte fehér testén függőlegesen négy fekete csík helyezkedik el. Mell és hasúszói pedig vörös színben pompáznak. Ilyen sötét árnyalatot még a hím orrán is találhatunk. A nőstény is hasonló, de valamivel fakóbb színvilággal rendelkezik. Ez a színezet különbözteti meg őt az egyéb díszmárna fajták közül. A kizárólag csapatban tartható hal várható életkora körülbelül 5-7 év. Így ez az élettartam átlagosnak mondható a halak között.

A szumátrai díszmárnák tartása

A díszmárna faj szumátrai képviselője a következő akváriumi élettérben érzi jól magát. Lágyabb, vagy közepesen kemény víz mélyén, 6,5 7,5 pH mellett, enyhén savas, inkább semleges víz az ideális számukra. Hőmérséklet igényük sem mondható túlzottan különlegesnek. 24 28 c között boldogan lubickolnak egész életükben. Természetesen akkor, ha otthonuk megfelelően tisztán tartott. Ehhez pedig heti egy, maximum kéthetente egy, minimum 30%-os víz-csere szükséges az akváriumban.

Mint a legtöbb hal, a szumátrai díszmárna is társas lény. Azonban nem nevezhető túlságosan békés halnak. Hiszen hajlamosak lehetnek arra, hogy a kevésbé élénk, hosszabb úszójú társaikat megcsipkedjék az akváriumban. Ezért például vitorláshal vagy gurámi-fajtákkal ne tartsuk együtt őket.

forrás: thefishfile.blogspot.com

Persze azért van pár halféle, akikkel szívesen megosztják a víz birodalmát. Ilyenek többek között a páncélosharcsák, dániók, razbóra-fajok és egyéb díszmárna fajták. Azt viszont tartsuk észben, hogy egy minimum 100 literes akváriumba egy legalább 10 fős raj az ideális kevés hím és több nőstény összetétellel. Ekkora társaságban és kellő méretű úszótérrel ugyanis már nyugodtabban viselkednek.

Annak ellenére, hogy igencsak izgága halak hírében állnak, a zöld növényekre nem terjed ki csipkelődő természetük. Mindössze csak a helyes elrendezésre kell odafigyelni. Ami nem más, mint annyi, hogy a kisebb növények az akvárium elejére, a magasabbak pedig hátra kerüljenek.

A szumátrai díszmárna etetése

A pontyfélék közé tartozó ikrát rakó halak etetése szerencsére nem bonyolult feladat. Szívesen fogyasztják minden nap az általános mindenevők számára készült haltápokat , mint pl. a JBL Novocolor tápja . Alkalmanként persze az apróbb élő vagy fagyasztott csemegékkel is kényeztethetjük őket.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Vízi petrezselyem
HAL TIPPEK

Vízi petrezselyem

Egy dekoratív, mégis könnyen tartható mutatós élő akváriumi dekoráció.A magyar akvakertészek találó név alapján illették a vízi

Elolvasom
A kurrogó hordótestű háziállat: a tengerimalac
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

A kurrogó hordótestű háziállat: a tengerimalac

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!Miért jó háziál

Elolvasom
Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?
CICA TIPPEK

Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?

Erre a gyakran feltett kérdésre szeretnénk választ adni ebben a cikkünkben.Röviden és tömören: minél később annál jobb a kiscicák e

Elolvasom
Petguru logo