Szumátrai díszmárna

A szumátrai díszmárna, tudományos nevén barbus tetrazona, vagy puntigrus tetrazona meglepő módon Ázsia, azon belül is Szumátra és Borneó területéről származik. 6 cm méretével a kisebb méretű halak táborát erősíti. Kinézete alapján azonban könnyedén megkülönböztethető hasonló alkatú fajtársaitól.

Halványbarna, szinte fehér testén függőlegesen négy fekete csík helyezkedik el. Mell és hasúszói pedig vörös színben pompáznak. Ilyen sötét árnyalatot még a hím orrán is találhatunk. A nőstény is hasonló, de valamivel fakóbb színvilággal rendelkezik. Ez a színezet különbözteti meg őt az egyéb díszmárna fajták közül. A kizárólag csapatban tartható hal várható életkora körülbelül 5-7 év. Így ez az élettartam átlagosnak mondható a halak között.

A szumátrai díszmárnák tartása

A díszmárna faj szumátrai képviselője a következő akváriumi élettérben érzi jól magát. Lágyabb, vagy közepesen kemény víz mélyén, 6,5 7,5 pH mellett, enyhén savas, inkább semleges víz az ideális számukra. Hőmérséklet igényük sem mondható túlzottan különlegesnek. 24 28 c között boldogan lubickolnak egész életükben. Természetesen akkor, ha otthonuk megfelelően tisztán tartott. Ehhez pedig heti egy, maximum kéthetente egy, minimum 30%-os víz-csere szükséges az akváriumban.

Mint a legtöbb hal, a szumátrai díszmárna is társas lény. Azonban nem nevezhető túlságosan békés halnak. Hiszen hajlamosak lehetnek arra, hogy a kevésbé élénk, hosszabb úszójú társaikat megcsipkedjék az akváriumban. Ezért például vitorláshal vagy gurámi-fajtákkal ne tartsuk együtt őket.

sziami-diszmarna
forrás: thefishfile.blogspot.com

Persze azért van pár halféle, akikkel szívesen megosztják a víz birodalmát. Ilyenek többek között a páncélosharcsák, dániók, razbóra-fajok és egyéb díszmárna fajták. Azt viszont tartsuk észben, hogy egy minimum 100 literes akváriumba egy legalább 10 fős raj az ideális kevés hím és több nőstény összetétellel. Ekkora társaságban és kellő méretű úszótérrel ugyanis már nyugodtabban viselkednek.

Annak ellenére, hogy igencsak izgága halak hírében állnak, a zöld növényekre nem terjed ki csipkelődő természetük. Mindössze csak a helyes elrendezésre kell odafigyelni. Ami nem más, mint annyi, hogy a kisebb növények az akvárium elejére, a magasabbak pedig hátra kerüljenek.

A szumátrai díszmárna etetése

A pontyfélék közé tartozó ikrát rakó halak etetése szerencsére nem bonyolult feladat. Szívesen fogyasztják minden nap az általános mindenevők számára készült haltápokat , mint pl. a JBL Novocolor tápja. Alkalmanként persze az apróbb élő vagy fagyasztott csemegékkel is kényeztethetjük őket.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Az angol bulldog - A bumfordi szeretetbomba
KUTYA MAGAZIN

Az angol bulldog - A bumfordi szeretetbomba

A nehézsúlyú ex-törpebirkózó átalakulása egy kedves kanapélakó bébicsősszé.Íme egy újabb kutyafajta, aki a nem éppen megkapó sz

Elolvasom
Sün-A tüskés padlócirkáló
TERRARISZTIKA MAGAZIN

Sün-A tüskés padlócirkáló

Egy fölöttébb cuki aprócska szobaragadozó vagyis a sün élete.Nem tudom, hogy vagy vele, de a mi szívünket azonnal rabul ejtette az édes

Elolvasom
Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?
MACSKA MAGAZIN

Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?

Ismerjük meg közelebbről ezt az egzotikus szépségű macskát, aki csak külsejében hasonlít egy vad cicára.A macskabarátok egyik nagy ke

Elolvasom
Petguru logo