Az ír farkaskutya – A kócos kelta óriás

Abban biztos lehetsz, hogy egy ilyen kutyával az oldaladon nem maradsz észrevehetetlen.

Előre szólunk, itt nem minden a méret! Ez a hatalmas, kisebb póniló méretű kutya, az ír farkaskutya nem házőrzésre való! Emberekkel szemben igazi kis kényelemkedvelő ölebről van szó. Bár tény, hogy legtöbb esetben a puszta látványa is elég, hogy a hívatlan látogatók messzire elkerüljék a portát.

Nézzük meg ezt a kedves „kis” kutyát közelebbről ebben a bejegyzésben.

Az ír farkas jelleme

Lehet, hogy ez a küllemre talán elsőre nem megnyerő eb, mégis elnyerte a szívedet teljesen. Ezután végiggondolod, hogy alkalmas-e a lakásod, házad ennek a fajtának a tartására. (Hiszen csak a világ egyik legnagyobb ebéről van szó.) Aztán úgy döntesz, uccu nézzük meg az ír farkas eladó hirdetéseket és a fellelhető összes ír farkaskutya kennel honlapját… És már hozod is haza az új kedvencet.

De biztosan jól döntesz egy ír kutya megvásárlásával? Nézzük meg a jellemüket közelebbről, hogy felelősen tudj dönteni, mielőtt ráfüggsz a ír farkaskutya eladó és eladó ír farkaskutya kölyök keresésekre!

ir-farkasolo
ir juhasz kutya

Az ír farkas (irish wolfhound) tartása ugyanis egy nagyon kisméretű panel lakásban rémálom lehet. Akármilyen kedves kis jószágról van szó, bizony a fordulóköre nem a legkisebb. Így óhatatlanul leverhet dolgokat. Emellett mivel nem éppen alacsony padlós kivitelű farkaskutya, a konyhapulton lévő ínyenc falatokat is egykönnyen eléri.

Az ideális tartási hely tehát egy ír farkas kutya számára egy nagy kertesház, (természetesen szabad ki-be járással) vagy egy nagy lakás, sok-sok sétával. Persze a herendi porcelánokat jól pakold el, törésbiztos helyre.

Azt felejtsd el, hogy ezt a nagy, szelíd de erős kócoskát a kertbe űzöd. Ő, azaz egy ír farkas kölyök vagy felnőtt eb abszolúte lakáskutya, mindene a gazdival lenni és együtt a kanapén héderelni.

Az ir farkas kölyök hihetetlenül nagy már 8 hetes korában is, amikor az új gazdihoz kerül. Helyes kis szálkás pofijával, hatalmas mancsaival mindenkit le fog venni a lábáról azonnal. (Hozzáteszem, ha rákeresel, hogy is néz ki egy ilyen korú babakutya, rögtön a következő műveleted a ír farkaskutya eladó 2022, valamint a ír farkaskutya kennel magyarország, vagy akár a farkaskutya kölyök eladó keresése lesz… csak előre szólok.)

Azonban az első pillanattól kezdve tiltsuk meg számára a lépcsőzést, emberekre felugrálást, ölbe mászást. Mert ami még ilyen korban cuki, később már inkább az extrém veszélyes kategóriába fog tartozni. Ugyanis ha egy röpke 50-60 kg-os ir farkaskutya rád ugrik „poénból” abban nem lesz köszönet, max lumbágó.

Az ír farkasölő egy nagyon érzékeny, ragaszkodó, gazdájára könnyen ráhangolódó lélek. Rosszul viseli a durva bánásmódot, hangos kiabálást. Így mindenképpen részesítsük előnyben nála a pozitív motiválást. Legyen az játék, vagy JUTALOMFALAT.

És bár rendkívül intelligens kutyafajta, ne várd tőle, hogy ő lesz a kutyaiskola sztárja. Az ő esze inkább abban jelenik meg, hogy nagyon könnyű vele együtt élni. Automatikusan tudja, hol a helye a családban és persze a házban. Ja igen.. arra számolj, hogy ha egy ir farkas az álmod, külön venned kell egy kanapét csakis őkelme részére.

farkaskutya
ir farkas kutya

Ugatni keveset szokott, így kifejezetten házőrzés céljára esélytelen „használni”. (Ha ilyen célból keresgélsz az eladó farkas hirdetések között, csalódni fogsz.) Maximum impozáns méreteivel fogja elüldözni a hívatlan látogatókat. De persze kivételek mindig vannak!

Kutyákkal szemben általában közömbös, bár közelibb barátaival szeret nagyokat nyargalászni a futtatóban ez a tekintélyt parancsoló méretű eb. Csak legyen, aki bírja velük az iramot majd! Mérete ellenére meglepően gyors!

Macskákkal és más háziállatokkal szembeni viselkedése korai szoktatás, azaz szocializáció kérdése. A család macskáival hihetetlenül türelmes, és jámbor.

Gyerekekkel szemben ugyanilyen. Bár a kifejezett nyúzást nem szereti, ahogy egyik kutya sem, türelmes velük. Ha megunja a banánt, inkább arrébb húzódik. Tehát összességében elmondható, hogy nagyon jól kijön a gyerekekkel.

Napközben igazi lusta agarak képét mutatják, azonban séták és túrák alkalmával kijön belőlük gyorsan az „állat”.

Rendkívüli erejük van, így már fiatal korban muszáj megtanítani a helyes pórázon való sétára. Különben ha elfut arra egy macska, vagy nyúl, igazi gazdi röpde lesz.

Nem hazudtolja meg vadász énjét az irfarkas. Erdőben, mezőn csakis hosszú pórázon érdemes vele sétálni, mert 99%-ban elmondható, hogy ha vadat lát, visszahívhatatlan.

A napi egy órás séta mindenképpen szükséges számára. Emellett ha alkalom adódik, érdemes elvinni akár egy nagyobb bekerített helyre futkorászni. Ez az agarak igazi terepe. Az ír farkasban lakozó erő, és gyorsaság sok esetben a bámészkodókat megdöbbenti. Ebben a hatalmas, kanapén nyálat csorgató ebben több van, mint az elsőre látszik!

Nem hiába egy agár testbe bújt medveölő kutya.

ir-farkas-meret

És bár szemmel láthatóan vadászatra tenyésztették ki (erről majd lentebb még írunk részletesebben), nagyon jó az orra is. Így akár szimatmunkára is megtanítható. De a legtöbben azért manapság házikedvencként tartják, és ez így is van jól.

Egy ír farkas kutya számára megfelelő gazdi vagy?

Mielőtt nekivágnál a kutyásodásba és keresnéd is az eladó farkaskutya hirdetéseket, jól gondold át, hogy neked való-e ez a kutya fajta. Hiszen amellett hogy az ír farkaskutya ár a tenyésztőknél elég magas, a fenntartása sem éppen olcsó. Hiszen neki mindenből nagyobb és több kell, méretéből adódóan.

Nagyobb fekhely, sőt inkább kanapé vagy kutyaágy kell számára. Bár ha ügyesen választasz, ezt csak egyszer kell megvenned. Ha orvoshoz mentek egy egyszerű hasmenéssel, az ő súlyára adagolt antibiotikumból egy egész csivava kennelt le lehetne kezelni. Emellett szüksége van jó minőségű tápra és folyamatos ízületvédőre is.

Emellett gondolnod kell a szünidőre is. A legtöbb kutyabarátnak hirdetett szálloda azért nincs felkészülve a póniló méretű ebedre. Így sokszor csak egy magas kerítéssel rendelkező családias kutyapanzió lesz az ilyen esetekre a megoldás.

irfarkas
ir juhaszkutya

A napi mozgás mindenképpen szükséges, emellett hétvégente a nagyobb lefárasztásokra is szüksége van a kelta óriásodnak. Coursing edzés meg azért nem terem minden faluban, így előfordulhat, hogy családi program lesz a kutya rendszeres edzése.

Az ír farkas kutya kinézete, és ápolása

A fajta standard a kanok minimális méretét 79 cm marmagasságban adja meg. Míg a szukák minimum marmagassága 71 cm. De a tenyésztők a lehető legnagyobb méretre törekszenek, az egészség megőrzése mellett. Így egy átlagos kan súlya akár 90 kg is lehet, míg a szukák átlag 50-60 kg.

Csukd be a szádat kedves olvasó, jól olvastad, 90 kg! Nemhiába írtuk fentebb, hogy minél hamarabb meg kell őket tanítani a kultúrált pórázon való sétára…

És tudtad, hogy a világ legnagyobb ír farkas kutyája 106 cm magasságú volt? Emellett pedig a világ leghosszabb kutyafarka is egy ír farkashoz tartozik? Név szerint Keonhoz, aki egy 76,8 cm hosszú csóválóval rendelkezik és 2017-ben került bele a rekordok könyvébe.

Rendkívül izmos megjelenése van, hiszen az agarak közé tartoznak. Szőre durva, szálkás, amelyet e miatt szakszerűen trimmeltetni kell évente 2-3 alkalommal. Közte pedig a gazdi dolga a szőrzet átfésülése egy TÜSKÉS KEFÉVEL heti rendszerességgel.   

A szőrzete több színben is előfordulhat: fehér, szürke, fekete, őzbarna, vörös és foltos. A legyakoribb szín persze a szürke, míg fekete farkaskutya eladó hirdetésekkel marha ritkán találkozni.

Az ír farkas betegségei

Mint minden fajtánál, náluk is vannak bizonyos betegségek, amelyek gyakrabban előfordulnak, illetve előfordulhatnak. Természetesen most is kiemelnénk, hogy érdemes tenyésztőtől vásárolni, hiszen nagyon sok betegségtől és idegeskedéstől na és persze költségtől kíméljük meg így magunkat. Egy tenyésztőtől származó ír farkas ára vagy más néven ír juhászkutya, körülbelül 1400-2000 euró.

-diszplázia

ez az erős fájdalmakkal járó betegség akkor alakul ki, amikor a kutyák combcsontja nem megfelelően illeszkedik a kismedencei aljzatba. Ennek eredményeképpen az izmok nem fejlődnek rendesen. A kutyán kezdetben a betegség semmilyen jele nem látszik. Sajnos már csak az előrehaladott állapotban fedezhetjük fel kedvencünkön a sántítást vagy a nehéz mozgást.

-cataracta

Ez a szembetegség szűrhető, műtéttel helyrehozható. Ez a betegség egyrészt öröklött is lehet, de gyakran a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. Ezért is fontos tehát a kis hurkatestű súlyára odafigyelni.  Gyógyítása csakis drága műtéti úton lehetséges. Az elhomályosodott szemlencsét eltávolítják és egy mű szemlencsét helyeznek be.

ir-farkas-kutya
óriás ír farkas

-gyomorcsavarodás

Ő is a mély mellkasú fajták közé tartozik. Ezért evés után minimum 1-2 óráig nyugalmat kell biztosítani a kutya számára. Ellenkező esetben a teli gyomornak nem lesz mozgási lehetősége és az ugrándozás vagy szaladgálás következtében megcsavarodhat. Ha azt tapasztalod kedvenceden, hogy evés után felfúvódik, nehezen lélegzik és nehezen mozog, azonnal indulj el az állatorvoshoz! Ez egy életveszélyes betegség. A kezelés hiányában a kutya akár két órán belül menthetetlenül elpusztul.

-csontrák

Főképp nagytestű középkorú, és kan kutyák betegsége. A kutyák leggyakoribb ráktípusa. Leggyakrabban a boka, a térd érintett. Ízületi fájdalom, sántítás jelezheti. Az osteosarcoma kezelésére a leghatékonyabb módszer a daganatos rész műtéti eltávolítása. Általában az érintett végtagot amputálni kell

-szívmegnagyobbodás

A szívmegnagyobbodás során a kitágult kamrák és az elvékonyodott szívizomzat okozzák a problémát Főleg fiatalabb és a középkorú egyedeket érinti. Viszonylag ritka betegség.

Az ír farkaskutya etetése

Az ír farkas mivel hajlamos a fentebb említett gyomorcsavarodásra, mindenképpen napi kétszeri étkeztetést igényel.
Kölyökkorban természetesen ez 3-4 alkalmat jelent, és mindenképpen nagytestű  kutyákkutyák  mérete alapján kifejlesztett, minőségi, alacsonyabb fehérje tartalmú táppal.

Neki való kölyök tápok

 • Baráti áron: Mi jó szívvel ajánljuk a nem allergiás kedvenceknek a Brit Premium by Nature Junior XL tápját.
 • Közepes kategória: Ha pedig aggódsz a csirke allergiától, akkor a Happy Dog Giant Baby és Giant Junior tápját. Mindenképpen ezeket másfél éves koráig szükséges adni.

Emellett pedig az ízületvédő adásáról se felejtkezz meg! A JOINT AID ízületvédő granulátum 11 fél összetevőjével fog gondoskodni a kedvenc óriáskád védelméről.

Felnőtt kutyáknak

Felnőtt kutyusok a maguk 60-90 kilójával tetemes mennyiségű tápot fognak naponta elfogyasztani, átlag 800-1300 grammot. Itt is él a szabály, hogy a minőségi eledelre kell befektetni.

ir-farkaskutya-ar
ír farkasagár

A felnőtt kutyák számára is érdemes évente legalább egy alkalommal egy ízületvédő kúrát végigcsinálni. És mivel sajnos nem túl hosszú életű fajtáról beszélünk, mindenképpen érdemes abban a pár évben, amelyet együtt töltünk, mindent megadni neki.

Idősebb 6+os kutyáknak

 • Gazdaságos: A Susa senior 20 kg-os változata nagyon jó alternatíva lehet óriásodnak, mert csökkent energia tartalmú, és zöldkagylóval gazdagított.
 • Szuperprémium: Brit care senior salmon potato tápja kiváló választás lehet, mivel a lazac segít az izmok megtartásával, és egyúttal a bőrének és szőrének is jót tesz.

Az ír farkaskutya története. Honnan is jött ez az ír póniló?

Már bizonyos római kori mítoszokban és leírásokban is szót ejtenek hatalmas méretű ír vadászkutyákról. Az ír agarak részt vettek a skót szarvasagár kialakításában is.

Az uralkodók szívesen ajándékozták a fajta egyedeit más királyságokba, mint presztizsállat. Azonban a túlzott exportnak és az ír éhinségnek köszönhetően a fajta egyedei a 17.századra csaknem eltűntek. Ehhez hozzájött az angol területeken a farkasok kiirtása. Így munka nélkül maradt ez a hűséges és kiegyensúlyozott vadászkutya.

Betiltották a kivitelüket az országból, és a skót G.A. Graham kapitány elkezdte a fajtát (Irish wolfhund) újjáéleszteni.

Számára legfontosabb az egészség, elegáns mozgás megtartása mellett a lehető legnagyobb méret elérése volt. Végül 1885-ben a fajtaklubot is megalakították, és létrehozták a fajta standardjét, ami a mai napig érvényes a British Kennel Club-nál

ir-farkaskutya
írfarkas

A fajta egészségének megőrzése a mai napig a felelős tenyésztők legnagyobb feladata. Mindenképpen gondosan válasszuk ki leendő barátunk tenyésztőjét. Ehhez viszont eléggé a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk. Hiszen itthon mindössze maroknyi tenyésztő akad, így lehet, hogy külföldre kell majd érte utaznunk. Az ír farkaskutya eladó jófogás hirdetéseknek viszont egy pillanatra se dőlj be. Hidd el, egy tenyésztő nem ott fog új gazdát keresni a kiskutyáknak.

És hogy mennyibe kerül egy ír farkaskutya? Nos, tudomásunk szerint egy tenyésztőtől származó kölyök körülbelül 200.e Ft környéki ártól elérhető. A tenyésztő viszont nem akarja bármi áron elpasszolni a kutyáit, úgyhogy farkas kutya eladó, vagy farkas kölyök eladó hirdetésekkel nem gyakran fogod szemben találni magadat.

Hazánkban nincs túl sok ír farkas kennel mint ahogy fentebb írtuk, úgyhogy kint kb 1500 eurós árral számoljunk egy ír farkaskutya kölyök esetén. Sajnos nem csak az ir farkaskutya árak ilyen magasak, hanem ez már egy átlag ár egy törzskönyves kutya esetén.

De hát nem minden a vételár… ír farkaskutya eladó ár csupán egy kezdeti befektetés.. még utána jön a fekete leves.. a felszerelés mindenből XL méretben persze, a kutyatáp, stb. Ezekre is gondolj, amikor a eladó ír farkaskutya hirdetéseket böngészed.

Szeretnél egy ilyen pónilovat, de nem szeretnél ennyit rááldozni? Akkor irány a ír farkaskutya fajtamentés!

Mivel agárról beszélünk, értelem szerűen a Szent Ferenc alapítványt kell felkeresni, ugyanis ők csinálják évek óta az agár félék mentését és örökbeadását.

Akkor most nekem való-e ez a fajta vagy sem?

 • Először is nézd meg a lakásod, és a házad méreteit. El fogtok e kényelmesen férni együtt?
 • Tisztában vagy vele, hogy az ír farkas méretei ellenére lakás és családikutya? Persze sok-sok mozgással?
 • Lesz időd lefárasztani az ír farkaskutyát?
 • Nevelésére időt tudsz szánni? Hiszen ha egy 80-90 kilós kutya neveletlen, és megindul a pórázvégen, az nem lesz vicces!
 • Anyagilag fel vagy készülve a tartására?

Ha mindezekre igen a válaszod, akkor gratulálunk, alkalmas vagy egy ír farkas tartására!

Ez az igazi gyerek és családbarát óriás sokak számára első pillantásra egy falusi kócos keveréknek tűnik. De ő benne is azt kell nézni mint az emberekben: a legbensőbb énjét, hiszen azzal egy másik fajta sem veheti fel a versenyt! Bár a világháború megtépázta szintén a fajta egyedszámát, a nemesek kutyája immár elsősorban egy barátságos, impozáns családi kutya.

fotók: pixabay, pexels, Bognár Erika

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
300g - 14kg
 • Nincs raktáron
888 Ft - 23.335 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 26.198 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Stomach & Intestinal
300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
1kg - 24kg
 • Raktáron
2.354 Ft - 42.980 Ft
 • 0
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
150g - 500g
 • Raktáron
8.490 Ft - 20.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Endler guppi
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Endler guppi

Egy aprócska, de annál színesebb elevenszülő az endler guppi halfajta.Az endler guppy jellemzőiAz elevenszülő fogasponty csapat egyik

Elolvasom
Macska és kutya allergia - Minden, amit tudni érdemes ennek kapcsán
KUTYA MAGAZIN

Macska és kutya allergia - Minden, amit tudni érdemes ennek kapcsán

Egy házi kedvenc rengeteg örömteli pillanattal tud megajándékozni minket a mindennapokban, ugyanakkor sajnos előfordulhat, hogy allergia reakci

Elolvasom
Macska fürdetés tudnivalók
MACSKA MAGAZIN

Macska fürdetés tudnivalók

Avagy hogyan ne legyen vérfürdő a pancsolásból hadműveletAlapjában véve a macskák rendkívül tiszta állatok. Amellett, hogy a pocaktö

Elolvasom
Petguru logo