Sün-A tüskés padlócirkáló

Egy fölöttébb cuki aprócska szobaragadozó vagyis a sün élete.

Nem tudom, hogy vagy vele, de a mi szívünket azonnal rabul ejtette az édes törpe sün. Hosszú, izgő-mozgó orrával és apró lábacskáival még a legmarconább kétlábú is legalább egy mosolyt elenged. Akkor kezdjük is az elején. Ismerjük meg közelebbről ezt az aprócska éjszakai vadállatot.

A sün milyen állat?

Első körben szeretnénk nektek egy gyorstalpaló sünismereti órát tartani. Több sün fajták is cirkálnak a nagyvilágban. Azonban mi most a legnépszerűbb otthoni fajtát szeretnénk bemutatni nektek. Ő nem más, mint az afrikai fehérhasú törpesün.

A rengeteg színváltozatban előforduló afrikai sün dobogós helyen szerepelhetne a legcukibb kisállatok versenyén. A fekete, szürke, csokoládé, barna, fahéj, pezsgő és barack alapszínek mellett még ezek foltos keveréke is megtalálható a süntenyészetek kínálatában. Az aprócska tűpárnák mérete 4-500 gramm. Ennél nagyobb sündisznó esetén érdemes pufókságról beszélni.

Természetében viszont már nem ennyire sokszínű állatok az afrikai sünök. A törpe sündisznó a nedves orrától kezdve az utolsó tüskéje hegyéig egy igazán aranyos apróság. Az első szégyenlős napok után tüskés haverunk hamar megszokja új környezetét. Ezen persze gyakran érdemes neked is dolgoznod. Szóval, ha hazavitted a kis fehérhasú jövevényedet, ne halmozd el azonnal imádatoddal. Hagyj neki időt, hogy hozzászokjon az újdonsághoz.

sun-tartasa-a-lakasban

6-8 hetes sünivel lesz a legkönnyebb feladatod az összeszokásban. A kölyöksüni ugyanis még viszonylag könnyen szokik kézhez. Az ilyen, akár fehér sün súlya 120 és 220 gramm között legyen. Ha ennél termetesebb sünit vásároltál, akkor ő már bizonyosan idősebb. Ebben az esetben pedig már nehezebben szelídül hozzád bizonyos esetekben. .

Az újdonsült otthona megszokása után kezdődhet a haverkodás. Nem kell egyből ajtóstól, illetve süniketrecestől rontani a házba. Apró lépésekkel hamar pajtikák lehettek fehérhasú törpesün lakótársaddal. Hogy ezt hogyan is kezdd el? Az elején legyen annyi a dolgod, hogy naponta többször kucorodj ketrece mellé és beszélgess vele. Ettől aprócska barátod jobban megismer. Ha pedig eközben még a kezedből is megpróbálod etetni, akkor tuti a siker.

afrikai-torpesun

Nem gond, ha ez kicsit több időbe telik. Ugyanis az afrikai fehérhasú sün félénk állatka. Emellett pedig még éjszakai állat is. Szóval a barátkozásra leginkább a délutáni és kora esti órákban van esélyed. Ezután akár már a kis otthonából is kiveheted afrikai törpesün kedvencedet. Csupán arra ügyelj, hogy szakszerűen fogd meg. Egyszerűen oldalról nyúlj a hasa alá és kész is van.

A ketrec kényelméből kilépve engedd meg törpesün állatkádnak, hogy felfedezze a lakást. Ha ez megvolt, akkor jöhet a közös pihenés. Az igazi kezesbárány süni ezt a gazdi hasán szereti a legjobban.

A törpesün tartása

Ha eldöntötted, hogy neked bizony egy ilyen cuki tűpárna röfikére van szükséged, akkor segítünk. Eláruljuk mire lesz szükséged ahhoz, hogy tökéletes fehérhasú sün gazdi legyél.

Legfontosabb feladatod egy kényelmes sünotthon beszerzése. Erre a legtökéletesebb felszerelés egy szuper KETREC. Ennek mérete különösen lényeges szempont a sün tartása lakásban kérdésben. A ketrec mérete minimum 100×50 centiméteres legyen. Ebben akár 6-8 évig is kényelmesen eléldegélhet afrikai fehérhasú törpesün barátod.

A törpesünből szobatiszta állat is nevelhető. Ezért a sün tartás alapkelléke még egy süniwc is. Ehhez a művelethez kiváló egy SAROK ALOMTÁL. Szóval, hogyan szoktasd szobatisztaságra sündisznó kedvencedet?

sun-tartasa

Az elején még a süni az egész ketrecet alomnak fogja tekinteni. Ha az alomban, -ami lehet faforgács vagy fapellet- sünkakit vagy sünpisivel szennyezett anyagot találsz, akkor egy feladatod lesz. A végterméket tedd bele az alomtálcába. Itt ő megérzi az ürülék szagát. Innentől kezdve nagy esély lesz rá, hogy sündisznó haverod szobatiszta állat lesz. De azt is csinálhatod, hogy éppen akkor teszed bele sünikédet az alomba, amikor ő neki lát a dolga elvégzésének.

Ezek mellett azért még szükséged lesz egy-két dologra. Szerezz be neki egy nehezebb anyagból készült itatótálat vagy egy ÖNITATÓT. Hiszen vízre neki is folyamatosan szüksége van. Az etetőtál kiválasztásánál is törekedj a feldönthetetlen verzióra. Erre a legjobb egy KERÁMIA ETETŐTÁL.

Mostmár jöhet a kényelem és a szórakozás. A komforthoz két dologra van szükség a sün tartása során. Ez nem más, mint egy nem túl nagy HÁZ és egy BÚJÓZSÁK. Mindössze akkorák legyenek, hogy törpesün barátaink kényelmesen ki tudjanak benne nyújtózkodni.

Most pedig jöhet a szórakozás, a sündisznó tartás következő alappilére. Ezen elfoglaltság űzéséhez pedig a legjobb módszer egy FUTÓKORONG vagy egy FUTÓKERÉK. Úgyhogy készülj fel kedves sünigazdi. Amint bealkonyodik, törpesün lakótársad birtokba veszi játékait. A futókerék mellett sok-sok egyéb játékot is beszerezhetsz sünikéd szórakoztatására. Ez lehet alagútrendszer, labda, vagy egy kisebb plüssfigura is.

feherhasu-torpesun

Afrikai fehérhasú törpesün betegségek

Törpesün barátaink szerencsére egészséges állatkák. Csak akkor érheti őket veszély, ha nem megfelelőek a tartási körülményeik. Tehát mindig ügyelj az optimális hőmérsékletre, higiéniára, táplálkozásra és az elegendő mozgásra. Ha ezeket betartod, akkor elkerülhetőek lesznek az alábbi betegségek:

– Étvágytalanság

– Elhízás

– Gyomorproblémákhoz tartozó betegségek

– Vakarózás, tüskevesztés

– Élősködők, például férgek és atkák

– Daganatos megbetegedések

-Fog- és ínyproblémák

Van még egy olyan rettegett gond a süntartók körében, amely tűpárnácskánk halálával is végződhet. Ez nem más, mint a hibernáció. A keleti európai éghajlaton élő sünikkel ellentétben az afrikai sün nem alszik téli álmot. Az őszi-téli időszak, az időjárás hirtelen lehűlése megzavarhatja a sünit. Ezen ok miatt megpróbálhat elvonulni a hidegtől.

Ha azt veszed észre süniden, hogy nehéz felébreszteni, vagy hideg a pocija és a lábacskái, akkor figyelj! Azonnal melegítsd fel a sünt, mert ez az életébe is kerülhet. Vess be egy infralámpát, vagy bugyoláld be és az öledben melengesd. Vagy egy dobozban a radiátorra is teheted.

Ezek kerüljenek a tüskék alá a sünpocakba

Végezetül lássuk, hogy milyen a sün etetése. A törpe sün akármilyen picurka, egy ragadozó állat. Az alábbi felsorolásban megmutatjuk, hogy miből állhat a sündisznó etetése.

afrikai-sun
 • Magas hústartalmú, természetes összetevőkből álló apró szemű kutya vagy macskatáp esetleg konzerv. Próbáld ki a fehérjében gazdag N&D MACSKATÁPOKAT bárányhússal, vagy a HAPPY DOG MINI AFRICA tápot strucchússal. De persze van kifejezetten sün eledel is, amelyet még tuningolhatsz.

–         Száraz fehérhal, lisztkukac

–         Főtt tojás

–         Csirkemáj, csirkenyak

–         Élő eleségre, például lisztkukac, csótány, gyászbogárlárva, tücsök, sáska. Számukra ez igazi csemege!

További tiltólistás ételek:

–         Tejtermékek, ugyanis a törpe süni laktózérzékeny.

–         Fűszeres, zsíros ételek

–         Csonthéjasok

–         Édességek

afrikai-feherhasu-torpe-sun

Most, hogy kicsit közelebbről megismerted a törpesüni csodálatos természetét, reméljük te is annyira megkedvelted őt, mint mi. Ha pedig már egy kis tüskeböki apróság boldogítja életed, akkor oszd meg velünk tapasztalataidat itt hozzászólásban. Vagy csatlakozz PETGURU KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ, és mutasd meg nekünk süni pajtidat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Nincs raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.089 Ft - 26.818 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 28.198 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 29.980 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
17.990 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.921 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.354 Ft - 39.980 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?
MACSKA MAGAZIN

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Yellow sügér
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Yellow sügér

A népszerű sügér fajták egyik legbékésebb tagja a yellow sügér halfajta.Rendszertani nevén labidochromis caeruleus aranysügér a süg

Elolvasom
A macska bolha, a gazda gondja
MACSKA MAGAZIN

A macska bolha, a gazda gondja

Ne aprózzuk el ezt az apró állatot, mert különben sokáig bolha tanya lesz a házunk!Hazánkban a macskatartók vannak némi fölényben a k

Elolvasom
Petguru logo