Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó

Ha még nem választottál magadnak talajlakó halat, akkor ő lehet a neked való. A csigaevő hal azonban csak nagy akváriumokba való.

A botia fajtái és jellemzői

Többféle névvel is illetik ezt az igencsak nagyra növő kopoltyúst. A legtöbben azonban a díszcsík vagy a csigaevő hal elnevezést használják rájuk. Hivatalosan azonban a botia fajtának keresztelték el a felfedezői. Ezen belül pedig ismerünk histrionica, dario, lohachata, striata, cubotai, valamint a legnagyobb botia macracantha halakat. Talán ő, vagyis az öves díszcsík, illetve a histrionica, vagyis a zebraöves fajta a legismertebb a hazai akvarista világban.

Azonban írásunk akkor is hasznos lehet számodra, ha a többiekkel szeretnéd színesíteni vízi világodat. Hiszen tartási körülményeik mindannyiuk számára azonosak. Továbbá a testfelépítésük is. Különbségek egyedül a mintázatukban és a méretükben mutatkozik meg.

Szóval, kinézetük a következő. Hátuk magasan ívelt, testük pedig hosszúkás. A legtöbb díszcsík 10-15 centire nő meg. Egyedül az öves díszcsík, tudományos nevén botia macracantha, aki még ennél is nagyobb uszonyt ereszt. Vagyis ő kifejlett korára akár 30-35 centiméterrel is büszkélkedhet.

A díszcsík-fajták már csak a nevükből adódóan is leginkább fekete csíkokkal rendelkeznek. Ezek elhelyezkedése viszont minden képviselőjüknél különböző. Némelyiknél kevesebb, vagy több, vagy akár pöttyökkel is kiegészülhetnek.

Szájberendezésük viszont szintén egy közös pont az életükben. Hosszú orruk alatt pár vagy több bajusszal körbevett ajkak találhatóak. Ilyen ábrázattal ugyanis könnyedén tudják turkálni az aljzatot és „felporszívózni” az ott lévő finomságokat. Na meg persze ilyen szájjal kedvenc eleségüket, a csigákat is egyszerűen el tudják tüntetni a helyszínről. Mindenevő fajta, de nevéhez hűen ez a kedvenc csemegéje.

botia

A csiga evő hal tartása

Korábban említett méreteik miatt kisebb akvárium vizébe nem ajánljuk. A minimum vízmennyiség, amiben vígan eléldegélnek, az a 150 liter. Ez a méretes medence pedig az alábbi paraméterekkel rendelkezzen. A hőmérséklet 22-28 c, pH 6-7, a vízkeménység pedig 0-20 nK tartományba essen. Ilyen körülmények között díszcsík, vagy botia macracantha barátaid akár 10-15 évig is színesíthetik akváriumod életét.

Még néhány dolgot érdemes figyelembe venni a csigaevő hal tartása kapcsán. Ők bizony a társas hal csapatot erősítik. Ezért egy akváriumban minimum 3 egyedet érdemes egymás mellett tartani.

Ahogyan már leírtuk, a botia macracantha, illetve a többi díszcsík is a talajlakó halak népes csoportját képviseli. Sőt, emellett még szeretnek éjszakai, bujkáló életmódot is folytatni. Ezért víz alatti otthonában számára mindenképpen érdemes 1-2 olyan helyet biztosítani neki, ahol kedvére elrejtőzhet a figyelő tekintetek elől.

Akváriumi dekorációink között rengeteg ilyen terméket találsz. De Te magad is készíthetsz neki bármilyen rejtő eszközt. Csupán arra ügyelj, hogy az ehhez használt ágakat, vagy köveket megfelelően tisztítsd meg, mielőtt elhelyeznéd őket a medencében.  

A búvóhelyek mellett az akvárium aljzatára is érdemes odafigyelni. Mivel egy csigaevő hal érzékeny bajuszával és szájával turkálja az aljzatot, neki csak finomabb szemű aljzatot válasszunk. Tökéletes lehet egy ilyen akváriumba például apróbb kavics, de akár homok is. Talajturkáló fajok részére bátran ajánljuk a SZAT F2 homokos talaját.

És, hogy milyen halakkal, illetve egyéb vízi élőlényekkel tarthatóak együtt? Lássuk!

Szelíd óriásnak is nevezhetjük, aki nem bántja a kisebb társait az akváriumban. Persze azért előfordulhat, hogy például a neonhalnál apróbb példányokat sajnos zsákmányállatnak nézheti. Szóval a kékes-csillogó szépségektől kisebb halakkal ne eresszük össze díszcsík csapatunkat. Ezen kívül már csak egy állatra illendő odafigyelni.

Csigákkal természetesen ne tartsuk együtt. Hiszen ők nem tudnak, sőt valószínűleg nem is akarnának különbséget tenni a jó és a rossz csigák között. Így egy díszcsíkoknak is otthont adó halotthonban szóba se jöhet a csigákat evő csiga, vagy bármely más díszcsiga faj.

Békés természetéből adódóan egy csigaevő halat növényekkel is nyugodtan együtt tarthatsz. Sőt, velük szemben egyenesen jótékony is a hatása. Hiszen a zöldeken előszeretettel élő apró csigákat kedveli csak igazán.

Reméljük, sikerült megkedveltetnünk veled ezt a méretes akváriumi szépséget. Szuper választás lehet olyan akvaristáknak is, akik még nem a legszakavatottabbak a témában. Hiszen egy csigaevő hal kopoltyús társai között különösen egészségesnek mondható. Megfelelő tartási körülmények között és egészséges vízben pedig hosszú idő alatt, legalább 10-15 éves életében akváriumod éke lehet. Egy külföldi oldal szerint akár 50 évet is megélhetnek.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska bolha, a gazda gondja
MACSKA MAGAZIN

A macska bolha, a gazda gondja

Ne aprózzuk el ezt az apró állatot, mert különben sokáig bolha tanya lesz a házunk!Hazánkban a macskatartók vannak némi fölényben a k

Elolvasom
Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó

Ha még nem választottál magadnak talajlakó halat, akkor ő lehet a neked való. A csigaevő hal azonban csak nagy akváriumokba való.A botia

Elolvasom
A brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?
MACSKA MAGAZIN

A brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk neked szól!Tudjuk, hogy minden cicus imádnival

Elolvasom
Petguru logo