Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó a Botia macracantha

Ha még nem választottál magadnak talajlakó halat, akkor ő lehet a neked való. A csigaevő hal azonban csak nagy akváriumokba való.

A botia fajtái és jellemzői

Többféle névvel is illetik ezt az igencsak nagyra növő kopoltyústársaságot. A legtöbben azonban a díszcsík vagy a csigaevő hal elnevezést használják rájuk. Hivatalosan azonban a botia fajtának keresztelték el a felfedezői.

Ezen belül pedig ismerünk akváriumi csigaevő halak különböző típusait:

 • Botia histrionica,
 • dario,
 • lohachata,
 • striata,
 • cubotai, valamint a legnagyobb
 • botia macracantha halakat.

Talán ő, vagyis az öves díszcsík, illetve a histrionica, vagyis a zebraöves fajta a legismertebb a hazai akvarista világban. Ha valaki botia hal szóra keres, vagy azt írja a keresőbe hogy csigaevő hal akváriumba , akkor nagy eséllyel a macracantha lesz az első amit kihoz az internet, és amire a leendő haltulajdonos is gondol. Írni fogunk külön erről a halfajról, de nézzünk meg néhány közös tulajdonságot amely mindegyik csigaevő halak jellemzője.

botia lohachata

Hiszen tartási körülményeik mindannyiuk számára azonosak. Továbbá a testfelépítésük is nagyjából. Különbségek egyedül a mintázatukban és a méretükben mutatkozik meg.

Szóval, általános kinézetük a következő. Hátuk magasan ívelt, testük pedig hosszúkás. A legtöbb díszcsík 10-15 centire nő meg. Egyedül az öves díszcsík, tudományos nevén botia macracantha, aki még ennél is nagyobb uszonyt ereszt. Vagyis ő kifejlett korára akár 30-35 centiméterrel is büszkélkedhet.

A díszcsík-fajták már csak a nevükből adódóan is leginkább fekete csíkokkal rendelkeznek. Ezek elhelyezkedése viszont minden képviselőjüknél különböző. Némelyiknél kevesebb, vagy több, vagy akár pöttyökkel is kiegészülhetnek.

Szájberendezésük viszont szintén egy közös pont az életükben. Hosszú orruk alatt pár vagy több bajusszal körbevett ajkak találhatóak. Ilyen ábrázattal ugyanis könnyedén tudják turkálni az aljzatot és „felporszívózni” az ott lévő finomságokat. Na meg persze ilyen szájjal kedvenc eleségüket, a csigákat is egyszerűen el tudják tüntetni a helyszínről. Mindenevő fajta, de nevéhez hűen ez a kedvenc csemegéje.

botia
botia macracantha

A csiga evő hal tartása – Botia macracantha

Korábban említett méreteik miatt a díszcsik hal féléket kisebb akvárium vizébe nem ajánljuk. A minimum vízmennyiség, amiben vígan eléldegélnek, az a 150 liter. Ez a méretes medence pedig az alábbi paraméterekkel rendelkezzen. A hőmérséklet 22-28 c, pH 6-7, a vízkeménység pedig 0-20 nK tartományba essen. Ilyen körülmények között a zebraöves díszcsík, vagy botia macracantha barátaid akár 10-15 évig is színesíthetik akváriumod életét.

Még néhány dolgot érdemes figyelembe venni a csigaevő hal tartása kapcsán. Ők bizony a társas hal csapatot erősítik. Ezért egy akváriumban minimum 3 egyedet érdemes egymás mellett tartani.

Ahogyan már leírtuk, a botia macracantha, illetve a többi díszcsík is a talajlakó halak népes csoportját képviseli. Sőt, emellett még szeretnek éjszakai, bujkáló életmódot is folytatni a csigaevő harcsa félék. Ezért víz alatti otthonában számára mindenképpen érdemes 1-2 olyan helyet biztosítani neki, ahol kedvére elrejtőzhet a figyelő tekintetek elől.

Akváriumi dekorációink között rengeteg ilyen terméket találsz. De Te magad is készíthetsz neki bármilyen rejtő eszközt. Csupán arra ügyelj, hogy az ehhez használt ágakat, vagy köveket megfelelően tisztítsd meg, mielőtt elhelyeznéd őket a medencében.  

A búvóhelyek mellett az akvárium aljzatára is érdemes odafigyelni. Mivel egy csigaevő hal érzékeny bajuszával és szájával turkálja az aljzatot, neki csak finomabb szemű aljzatot válasszunk. Tökéletes lehet egy ilyen akváriumba például apróbb kavics, de akár homok is. Talajturkáló fajok részére bátran ajánljuk a SZAT F2 homokos talaját.

csigaevo-hal
csigaevo hal

És, hogy milyen halakkal, illetve egyéb vízi élőlényekkel tarthatóak együtt? Lássuk!

Szelíd óriásnak is nevezhetjük, aki nem bántja a kisebb társait az akváriumban. Persze azért előfordulhat, hogy például a neonhalnál apróbb példányokat sajnos zsákmányállatnak nézheti. Szóval a kékes-csillogó szépségektől kisebb halakkal ne eresszük össze díszcsík csapatunkat. Ezen kívül már csak egy állatra illendő odafigyelni.

Csigákkal természetesen ne tartsuk együtt. Hiszen ők nem tudnak, sőt valószínűleg nem is akarnának különbséget tenni a jó és a rossz csigák között. Így egy díszcsíkoknak is otthont adó halotthonban szóba se jöhet a csigákat evő csiga, vagy bármely más díszcsiga faj. Ha akvárium csiga fajták vagy akváriumi csiga fajok érdekelnek akkor sajnos más halfajta szükséges neked.

Békés természetéből adódóan egy csigaevő halat növényekkel is nyugodtan együtt tarthatsz. Sőt, velük szemben egyenesen jótékony is a hatása. Hiszen a zöldeken előszeretettel élő apró csigákat kedveli csak igazán.

Reméljük, sikerült megkedveltetnünk veled ezt a méretes akváriumi szépséget. Szuper választás lehet olyan akvaristáknak is, akik még nem a legszakavatottabbak a témában. Hiszen egy csigaevő hal kopoltyús társai között különösen egészségesnek mondható. Megfelelő tartási körülmények között és egészséges vízben pedig hosszú idő alatt, legalább 10-15 éves életében akváriumod éke lehet. Egy külföldi oldal szerint akár 50 évet is megélhetnek. És nem fogsz hanyatt esni a csigaevő hal eladó hirdetések láttán sem, mert nem tartoznak a túlzottan drága halacskák közé. Körülbelül 1-3000 Ft az áruk, típustól függően.

Ha pedig akváriumi csigák fajtái érdekelnek, jó hírem van. Nemsokára hozunk nektek egy összefoglalót róluk! Azonban jó ha tudod, még köztük is van csigaevő csiga…

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak
MACSKA MAGAZIN

Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak

Amikor egy aprócska doromboló macskát viszel haza, fel kell készülnöd a fenevad korszakra is. Aki már játszott felpörgött pár hetes kismac

Elolvasom
Maine coon - Amerika kedvence
MACSKA MAGAZIN

Maine coon - Amerika kedvence

Ha minden álmod egy óriásbébi, egy kutyalelkű macska, akkor ez a te macskafajtád! A Maine coon macska fajta a legnagyobbak közé tartozik.

Elolvasom
Pitbull- az erőfitogtatásra használt családi kutya?
KUTYA MAGAZIN

Pitbull- az erőfitogtatásra használt családi kutya?

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen fajtát értünk pitbull alatt. Segítünk rendet tenni egy kicsit a fejekben. Az emberek man

Elolvasom
Petguru logo