Amano garnéla – a fáradhatatlan kertész

Ez a színben talán kevésbé feltűnő garnéla faj az akvakertészek egyik kedvence, ugyanis rendkívüli hatékonysággal eszi meg az akváriumban található algát.

Az amano garnéla Caridina multidentata, régebben tévesen a Caridina japonica néven vált ismertté.

Ez a viszonylag nagy termetű garnéla faj (3-5 cm) szinte átlátszó színű, oldalán vöröses-barnás pöttyökkel. Farkukon több fehér és fekete folt is található. Ő az egyik legközkedveltebb akvárium rák féle.

Japán területéről származik, a latin név caridina multidentata megfelelője az amano garnéla, az ADA márka feltalálójáról, Takashi Amano-ról kapta. A hőmérséklet 20 28 C ph 6,5 7,8  között is jól érzi magát. A vízkeménységre szintén nem érzékeny, a keménység 5 20Nk vízre van szükségük. Természetes élőhely lassú folyású patakok, vagy állóvizek, mocsarak. Tehát az akváriumban is figyelnünk kell arra, hogy a nagy áramlást nem viselik el.

garnelarak-akvarium
garnélarák akvárium

A várható életkor 3-4 év az amano garnela esetében. Ehhez szükséges számukra a megfelelő minőségi táplálék természetesen, és hogy viszonylag stresszmentes környezetet hozzunk létre számukra.

Nagyon békeszerető garnéla faj, azonban etetési “tyúkcsípés sorrendet” vehetünk észre náluk. A nagyobb dominánsabb garnélák rendre utasíthatják a kisebbeket. Ilyenkor kisebb zombi apokalipszisnek tűnő jelenet szemtanúi lehetünk.

A nőstény amano garnéla caridina multidentata mindig nagyobb, és a gyomra alatt látható a petéket tároló fészek. A hímek pedig karcsúbbak. Attól nem kell tartani, hogy túlszaporodnának, ugyanis a kis garnéla lárvák túléléséhez erősen sós víz(brakkvíz) szükségeltetik, és nem is túl egyszerű a kis garnik felnevelése.

A garnélák, így az amano garnélák is csoportos állatok, így minimum egy hatos csapatot érdemes belőlük tartani. Az akvárium legyen viszont fedett, ugyanis kimászásra hajlamosak lehetnek. Ha érdekelnek más akváriumi garnéla fajták nézz szét a blogunkon, hiszen a többi kis garniról is készül bemutató anyag.

Az amano garnéla ideális akváriuma

Az amano garnéla számára növények, (főleg moha félék) fák, búvóhelyek felhasználásával dúsan beültetett akváriumi körülmények az ideálisak. Amennyiben csak őket tartjuk, egy 20-30 literes kisebb akvárium is elegendő körülbelül 8 példány számára. De ha nyugodt halakkal szeretnénk őket együtt tartani, akkor bizony nagyobb akváriummal készüljünk az amano garnéla tartása esetén.

amano
forrás: garnelentom

Az amano garnéla milyen élőlényekkel társítható?

Mi jó szívvel ajánljuk más csapvizes garnéla mellé is a törpe szívóharcsa, egyéb kisebb algaevő halak, amanda lazac, endler guppi, neonhal, páncélos harcsák, csigák telepítését. Akváriumi lazac fajták közül csak a nano változatokat ajánljuk.

Mely fajok mellé ne tegyük soha?

Tilos bármilyen fajta sügér, aranyhal, betta, folyami rák, gurámi, pleco, illetve gibbiceps fajták mellett tartani az amano és a yamato garnéla fajokat az akváriumok vizében. A természetes viselkedés békés megtestesítőit a nagyobb és agresszívabb halak könnyen zsákmánynak nézhetik. A gurámi fajták meg jó eséllyel nézik hamikának a kis garnéla fajták egyedeiket. Így a garnéla tartása ilyen fajok mellé egyáltalán nem ajánlott.

Az amano garnéla mit egyen?

Azon kívül, hogy lelkesen kertészkedik és szedi az algát az akvárium berendezéseiről és a növények leveleiről, természetesen szükséges egyéb eleséget is adni nekik. Adhatunk kifejezetten garnéla tápokat, spirulinát. De adjunk nekik hetente 1-2x forrázott apró darab cukkinit, uborkát, tököt, spenótot is. Viszont fontos megemlíteni, hogy ezeket a zöldségeket 1-2 óránál tovább ne hagyjuk az akváriumok vizében!

A garnéla akvárium biológiai egyensúlya könnyen felborul a kis méretének köszönhetően, így figyeljünk oda erre.

Az alábbi képen mutatunk egy tökéletes garnéla rák akvárium mintát.

garnela-rak-akvarium

Mire figyeljünk az amano garnéla tartásánál?

 • Ez a jófej garnéla, akinek a viselkedés békés természetben nyilvánul meg, a víz magasabb ammónia értékét nem jól tolerálja, így kötelező a rendszeres vízcsere.
 • Ezen kívül a réztartalmú vegyszereket, növényes tápokat kerülni kell, mert ezek a nehéz szerek halálosak a gerinctelenekre
 • Lehetőleg szivacsszűrőt vagy halakkal együtt tartás esetén külső szűrőt használjunk. A garnélákat csak ilyen szűrés mellett lehet tartani, mert a belső szűrő nagy áramlást hozhat létre, de elégtelen lehet a szűrés minősége
 • Fedett legyen az akvárium garnéla esetén
 • Kisebb, békés halakkal társíthatóak (nagy algaevő halak mellé ne, hiába békések)
 • Rengeteg növény és búvóhely legyen az akváriumukban

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók

Bár a teknőstartásra vastag szakmai könyvek tudnak csak igazán felkészíteni, szeretnénk egy cikkben az alapvető tudnivalókról egy kis bemu

Elolvasom
A basset hound - Columbo habókos kedvence
KUTYA MAGAZIN

A basset hound - Columbo habókos kedvence

Szerintünk kevés ember van, aki ne hallatna egy hosszú Óóóó-t amikor meglát egy Dumbo méretű fülekkel ellátott basset hound kutyát. És

Elolvasom
Macska férgesség? Megelőzni a legjobb
MACSKA MAGAZIN

Macska férgesség? Megelőzni a legjobb

Sajnos sokkal gyakoribb probléma a macska bélféreg fertőzés probléma, mint a gazdik hinnék. Pedig a macska férgesség megelőzés nem csak h

Elolvasom
Petguru logo