Anci – az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sosem megy ki a divatból.

A legtöbb magyar akvarisztikai üzletben kapható hal ez a könnyen tartható dél amerika területéről származó harcsaféle. Mivel békés, így bármilyen hasonló vízparamétereket igénylő halcsappattal társítható általában társas akváriumban. Az anci tartása nem tartozik a bonyolult halfajok közé.

A természetes élőhelye az algaevő anci féléknek gyors folyású folyók, illetve az Amazonas árterületén bárhol. Viszont mivel viszonylag nagy méretűre, 10-  12,5 cm nagyságra nő, egy minimum 90 literes akvárium való neki. A víz keménység számára nem annyira reveláns, bár a lágyabb vizet preferálja.

Az anci hal

Teste alap színe barna, pettyes. szívószája van, és sok apró kis foga amivel az algát szinte le reszeli. A hím fején tüske vagy agancs szerű bőrkinövések van, amikor már ivarérett.

ancistrus-him
algaevo harcsa

Az anci etetése

Mindenevő, de igényli a bőséges rostos eledelt ez az akváriumi harcsa. Adhatunk számára tablettás szárazeleséget, élő és fagyasztott táplálékot is. Mi tablettásból szeretjük a Sera wells chips tablettát. Emellé adjunk neki villára szúrt uborkát, cukkinit, tököt is. Ezeket persze 1-2 óra múlva vegyük ki, amennyiben nem fogyasztotta el teljesen, nehogy bomlásnak induljon.

anci-algaevo-harcsa
arany algaevő harcsa

Az anci név, ahogy a legtöbben hívják, a latin név ancistrus rövidítésből lett. Ez az algaevő hal 22-27 c , ph 7-8  akváriumban érzi jól magát, ahol sok fa, gyökér, búvóhely akad dekoráció gyanánt.

A lágyabb növények néha pórul járnak, érdemes keményebb levelű fajokat beszerezni, ha az anci rákapott a növények rágására. Az anci hal sok esetben csak lámpaoltás után jön elő, így kicsit nehezebben megfigyelhető akváriumi halak

anci-hal
algaevo hal

Ezek a halak a legjobb tenyészpéldányok kezdők számára. Ha már viszonylag nagyobb 6-8 centis párunk van, megfelelő a hőmérséklet, és van egy megfelelő búvóhely az ikráknak, a siker garantált. Az anci szaporodása sokszor szinte észrevétlen.

Ha azt vesszük észre, hogy a hím anci algaevő szinte napokig nem jön elő enni, akkor valószínűleg ikrák bújnak a kerámiában. Az anci ikra kerek sárga kis bogyók formájában van a búvóhely mélyén. A hím őrzi őket majd a kikelés után nemsokkal előbújhatnak a kis ancik. Sok esetben a szűrő áldozatai lehetnek a kis algaevő halak, ezt gyakran ellenőrizzük! A hímek hamar vissza hozzák súlyukat a gondoskodó apai lét után.

anci-red
anci algaevő harcsa

Létezik albínó anci, (albínó algaevő harcsa) arany anci, és fátyolos anci változata is. Ha ügyesen gondozzuk őket, akár 10-15évig is az akvárium díszei lehetnek! Hasonló fajokkal hibrideket hozhatnak létre.

Ha pedig érdekelnek a ritkaságok vagy a kevésbé békés jószágok, nézz szét az algaevő csíkhal félék között!

Ha pedig nagyobb méretű akváriumod van, akkor válaszhatsz a nagyobbra növő algaevő fajok közül is. Ilyen pl. az óriás algaevő hal, vagy más néven pleco.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Vízi petrezselyem
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Vízi petrezselyem

Egy dekoratív, mégis könnyen tartható mutatós élő akváriumi dekoráció.A magyar akvakertészek találó név alapján illették a vízi

Elolvasom
A macska etetése mennyiség szempontjából-A cicás élet nagy kérdése?
MACSKA MAGAZIN

A macska etetése mennyiség szempontjából-A cicás élet nagy kérdése?

Nehezen tudsz ellenállni az esdeklő kajakunyeráló cicaszemeknek és miákolásnak? Nem számít hány élete van a macskáknak. Ha fontos számod

Elolvasom
A shiba inu - A legkelendőbb japán mémkutya
KUTYA MAGAZIN

A shiba inu - A legkelendőbb japán mémkutya

A legkelendőbb japán mémkutya- A shiba inuA japán kutya fajták legkisebbike önálló és független típus, így a nem tapadós ölebre vá

Elolvasom
Petguru logo