Anci- az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa ?Ancistrus cirrhosus sosem megy ki a divatból.

A legtöbb magyar akvarisztikai üzletben kapható hal ez a könnyen tartható dél amerika területéről származó harcsaféle. Mivel békés, így bármilyen hasonló vízparamétereket igénylő halcsappattal társítható általában társas akváriumban.

A természetes élőhelye gyors folyású folyók, illetve az Amazonas árterületén bárhol. Viszont mivel viszonylag nagy méretűre, 10-  12,5 cm nagyságra nő, egy minimum 90 literes akvárium való neki. A víz keménység számára nem annyira reveláns, bár a lágyabb vizet preferálja.

Az anci hal

Teste alap színe barna, pettyes. szívószája van, és sok apró kis foga amivel az algát szinte le reszeli. A hím fején tüske vagy agancs szerű bőrkinövések van, amikor már ivarérett.

ancistrus hím

Mindenevő, de igényli a bőséges rostos eledelt. Adhatunk számára tablettás szárazeleséget, élő és fagyasztott táplálékot is. Emellé adjunk neki villára szúrt uborkát, cukkinit, tököt is. Ezeket persze 1-2 óra múlva vegyük ki, amennyiben nem fogyasztotta el teljesen, nehogy bomlásnak induljon.

Az anci név, ahogy a legtöbben hívják, a latin név ancistrus rövidítésből lett. Ez az algaevő hal 22-27 c , ph 7-8  akváriumban érzi jól magát, ahol sok fa, gyökér, búvóhely akad dekoráció gyanánt.

A lágyabb növények néha pórul járnak, érdemes keményebb levelű fajokat beszerezni, ha az anci rákapott a növények rágására. Az anci hal sok esetben csak lámpaoltás után jön elő, így kicsit nehezebben megfigyelhető akváriumi halak

anci hal

Ezek a halak a legjobb tenyészpéldányok kezdők számára. Ha már viszonylag nagyobb 6-8 centis párunk van, megfelelő a hőmérséklet, és van egy megfelelő búvóhely az ikráknak, a siker garantált. Ha azt vesszük észre, hogy a hím szinte napokig nem jön elő enni, akkor valószínűleg ikrák bújnak a kerámiában. A hím őrzi őket majd a kikelés után nemsokkal előbújhatnak a kis ancik. Sok esetben a szűrő áldozatai lehetnek, gyakran ellenőrizzük! A hímek hamar vissza hozzák súlyukat a gondoskodó apai lét után.

anci red

Létezik albínó anci, arany anci, és fátyolos anci változata is. Ha ügyesen gondozzuk őket, akár 10-15évig is az akvárium díszei lehetnek! Hasonló fajokkal hibrideket hozhatnak létre.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Az alkonyat csillogó csodái! Íme, a neonhal!
HAL TIPPEK

Az alkonyat csillogó csodái! Íme, a neonhal!

Egy igazán békés apró szépség bemutatása.Következzen most egy újabb picurka halacska, aki egyaránt kedvence a kezdő és a tapasztalt a

Elolvasom
A boldog aranyévekért ? Idős kutya betegségei és gondozása
KUTYA TIPPEK

A boldog aranyévekért ? Idős kutya betegségei és gondozása

Minden kutya megérdemli a boldog és nyugodt öregkort.Egy kutya bizony nagy felelősség. A legtöbb fajta esetében minimum 10 évig a család

Elolvasom
Diszkoszhal
HAL TIPPEK

Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget

Elolvasom
Petguru logo