Amit sokan félnek megkérdezni a veszettségről

Az első, és egyik legfontosabb dolog, amit tudni kell a veszettség betegségről, hogy egy olyan betegségről van szó, ami gyógyíthatatlan. Éppen ezért nagyon fontos, hogy előrelátók legyünk, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a házi kedvenceinket megóvjuk tőle. Ehhez nélkülözhetetlen az, hogy beadásra kerüljön a veszettség elleni oltás, hiszen ezáltal biztonságban tudhatjuk a kis kedvenceinket, és magunkat is. Nézzük, mik azok a kérdések, amit sokan nem mernek feltenni a témában! 

Milyen mellékhatásokkal jár a veszettség elleni oltás

Ez a vakcina azok közé tartozik, amik általában semmilyen mellékhatással nem járnak. Természetesen előfordulhatnak kivételes esetek, ilyenkor az oltás után 1-2 órával rossz lehet a házi kedvencünk közérzete, bágyadttá vagy étvágytalanná válhat. Emellett hőemelkedése vagy láza is lehet, valamint a beadás helyén észrevehetjük, hogy felduzzadt a bőre. Ezek a tünetek pár napon belül elmúlnak – ha ez mégsem történik meg, akkor érdemes felkeresni az állatorvost, aki elmondja, hogy mi a teendő.  

Emberekre mennyire veszélyes a veszettség? 

A veszettség jellemzően a vadon élő állatok, például rókák, illetve farkasok között terjed. Ha azonban bemerészkednek a városba, akkor a harapásukkal megfertőzhetik a kutyákat, ők pedig tovább fertőzhetik az embereket is. A veszettség idővel minden esetben súlyos tüneteket produkál, a végkimenetele pedig halálos, függetlenül attól, hogy állat vagy ember kapja el.  

roka

Mi a teendő, ha megharap egy idegen kutya? 

A vakcina beadása kötelező, de ez még nem jelent semmit. Ha megharap egy idegen kutya minket, és van rá lehetőség, akkor a gazdájától el kell kérni az oltási könyvét. Amennyiben szerepel benne a veszettség elleni oltás, akkor megnyugodhatunk, csak a sebet kell ellátnunk. Ha viszont valamilyen oknál fogva nem lett beolttatva a kutya, vagy nem tudunk beszélni a gazdájával, akkor azonnal el kell mennünk a háziorvosunkhoz, és kérnünk kell a vakcina beadását. 

Mik a haldokló macska tünetei? 

A veszettséget nem csak a kutyák kaphatják el, hanem a macskák is, így őket is be kell oltatni, ezzel ugyanis őket is megóvhatjuk a betegség okozta kellemetlen tünetektől, illetve az elmúlástól. Ha ezt gondatlanságból vagy feledékenységből nem tesszük meg, akkor sajnos számolnunk kell a következményekkel.

A haldokló macska tünetei között szerepel többek között például az étvágytalanság, vagyis, hogy az állat hiába nem evett már jó ideje, nem fogadja el az ételt. Emellett az is figyelmeztető jel lehet, ha kedvtelen lesz, vagy ha lassabbá válik a mozgása, nehézkesen fekszik le vagy kel fel.

Ha pedig már közel van a vég, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a macska eltűnik, aminek az az oka, hogy ilyenkor elvonul egy félreeső helyre, ahol csendben, nyugalomban meghalhat. Ha azt látjuk, hogy tágak a pupillái és erőteljesen liheg, az is lehet a haldokló macska tünetei, ez ugyanis azt jelzi, hogy a szervezete nagy stresszben van.

Ha érdekel, hogy meddig él egy macska, olvasd el blogcikkünket róla.

Látható tehát, hogy a veszettség egy komoly betegség, ami nem csak az állatokra, hanem ránk, emberekre is nagy veszélyt jelent. Emiatt tehát semmiképp sem szabad elfeledkezni az oltás beadásáról.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
300g - 14kg
 • Nincs raktáron
888 Ft - 23.335 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 26.198 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Stomach & Intestinal
300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
1kg - 24kg
 • Raktáron
2.354 Ft - 42.980 Ft
 • 0
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
150g - 500g
 • Raktáron
8.490 Ft - 20.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet
MACSKA MAGAZIN

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet

Ha már lelkiekben felkészültél egy ördögfióka befogadására, cikkünkből megtudhatod, hogy lesz és egészséges, mi kell a kiscica etetése

Elolvasom
Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
MACSKA MAGAZIN

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt!Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?
MACSKA MAGAZIN

Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?

Mikor lehet elválasztani a macskát? Erre a gyakran feltett kérdésre szeretnénk választ adni ebben a cikkünkben.Röviden és tömören: min

Elolvasom
Petguru logo