Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak rémséges időszaka

Amikor egy aprócska doromboló macskát viszel haza, fel kell készülnöd a fenevad korszakra is. Aki már játszott felpörgött pár hetes kismacskával, tudja, miről van szó. Ez a macska fogváltás ideje.

Gyorslinkek

A macska tejfog

A kis macskák természetesen fogak nélkül jönnek a világra. Körülbelül egy hós korban jelenik meg az első macska fogazat, vagyis a tejfogak. Ebben az időszakban kezdenek el kevesebbet szopizni az állatok. Aminek persze a mamacica borzasztóan örül, hiszen a macska tejfog több mint éles. Konkrétan, mint a mini velociraptorok, úgy tudnak vele harapni a cicák.

macska tejfog

Ezekből a tejfogakból szám szerint 26 db van a cica szájában. Megtanulja ezekkel a borotva éles, de kissé sérülékeny fogakkal megtanulni megrágni az ételt. És persze a tesókkal való birkózás közben egymás harapdálását is.

A kismacska első tápláléka valamilyen puhább, szaftosabb junior eledel legyen, mint pl. Animonda baby pate. Körülbelül 7-8 hetes korukban el lehet kezdeni velük ismertetni a száraztápokat.

Ha esetleg azt vesszük észre, hogy egy baba tejfog letörik, ne aggódjunk miatta.

macska fogzás

Mikor váltja a macska a fogát? Mikor várható a macska fogváltás?

A macska fogzás körülbelül 12 hetes-6 hónapos kor között zajlik le. Ilyenkor a tejfogak kilazulnak, és kihullanak. Sok esetben észrevétlenül meg is ehetik a macskák őket. Vagy esetleg itt-ott megtalálja a gazdi a szőnyegen.

A macska fogzás tünetei elég egyértelműek a gazdik számára:

 • nyűgösebb a cica
 • játék közben hirtelen abbahagyja a harapdálást
 • nem szívesen eszi meg a száraztápot
 • még akár enyhe hőemelkedést is megfigyelhetsz ritkán, vagy bágyadtságot.

Amikor a fogváltás időszaka van, először érdemesebb visszaállni pépesebb táplálékra. Hiszen gondoljunk csak bele, egy foghúzás, fogtömés után nekünk is kényelmesebb egy puha krumplipürét enni, mint kekszet rágcsálni.

Maga a fogváltás amúgy sem egy kellemes dolog a cica számára. Ilyenkor viszket, feszül az ínyük, ezért is igyekeznek mindent megrágni. Ilyenkor hasznos a kábeleket jó alaposan elrejteni a kis piranják elől.  A játékaikat ebben a korban előszeretettel cincálják széjjel. Figyeljünk arra, hogy ne nyelhessenek le apró darabokat belőlük.

macska fogazata

Gondolom, senkinek nem kell ecsetelni, hogy mennyire kellemes élmény a takaró alól kilógó bokánkra támadó kölyökmacska foga. Sajnos ezt a számukra teljesen normális, de kiborító időszakot túl kell élni gazdiként, apró szitkok elejtése persze megengedett.

A macska fogazata

A felnőtt macskák már 30 maradandó foggal rendelkeznek. Alul 14, felül pedig 16 amennyiben minden rendben megy. Legkésőbb hat hónapos korukra le kell váltaniuk teljesen a fogacskáikat. Ha ez nem történt meg, akár egy akár több fognál, ez probléma forrást jelent. Ezért fontos, hogy kölyök cicának a fogát rendszeresen ellenőrizzük.

Bent maradt tejfog esetén, akkor akár az ivartalanítással egybekötve ki kell húzni mindenképpen. Hiszen ez helytelen fog illeszkedéshez, vagy rossz rágáshoz vezethetne a későbbiekben.

Ezért fontos, hogy állatorvoshoz gyakran vigyük a cicát, már akár két hónapos kortól, ellenőrzésre.

Szóval legyünk türelmesek a kis bajszos ördögökkel. Hiszen ahogy a kisbabáknál, úgy náluk is elmúlik ez a nyűgös, mindent megrágó fogváltás korszak! A harci fenevad pedig hamar egy doromboló cukisággá fog változni.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A nyugodt macskás élet záloga? A macska ivartalanítás után
CICA TIPPEK

A nyugodt macskás élet záloga? A macska ivartalanítás után

Ha nem tenyésztésre vásárolt háziállatot tartasz, és már érlelődik benned az ivartalanított cicák gondolata, segítünk kicsit!Bejegy

Elolvasom
Vízi petrezselyem
HAL TIPPEK

Vízi petrezselyem

Egy dekoratív, mégis könnyen tartható mutatós élő akváriumi dekoráció.A magyar akvakertészek találó név alapján illették a vízi

Elolvasom
A macska bolha, a gazda gondja
CICA TIPPEK

A macska bolha, a gazda gondja

Ne aprózzuk el ezt az apró állatot, mert különben sokáig bolha tanya lesz a házunk!Hazánkban a macskatartók vannak némi fölényben a k

Elolvasom
Petguru logo