Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak

Amikor egy aprócska doromboló macskát viszel haza, fel kell készülnöd a fenevad korszakra is. Aki már játszott felpörgött pár hetes kismacskával, tudja, miről van szó. Ez a macska fogváltás ideje.

Gyorslinkek

A macska tejfog

A kis macskák természetesen fogak nélkül jönnek a világra. Körülbelül egy hós korban jelenik meg az első macska fogazat, vagyis a tejfogak.

Sok gazdi már ilyenkor pánikol, hogy mikor indul majd be a cicák fogváltás ideje.

Ebben az időszakban kezdenek el kevesebbet szopizni az állatok. Aminek persze a mamacica borzasztóan örül, hiszen a macska tejfog több mint éles. Konkrétan, mint a mini velociraptorok, úgy tudnak vele harapni a cicák.

macska-tejfog
macska fogvaltas

Ezekből a tejfogakból szám szerint 26 db van a cica szájában a kiscica fogváltás előtt. Megtanulja ezekkel a borotva éles, de kissé sérülékeny fogakkal megtanulni megrágni az ételt. És persze a tesókkal való birkózás közben egymás harapdálását is. Aki már látott felpörgött macska kölyköket, tudja miről beszélek. Kő kövön nem marad körülöttük. Azonban a rendes fogzás macskáknál még csak később jön el.

A kismacska első tápláléka valamilyen puhább, szaftosabb junior eledel legyen, mint pl. Animonda baby pate. Körülbelül 7-8 hetes korukban el lehet kezdeni velük ismertetni a száraztápokat.

Ha esetleg azt vesszük észre, hogy egy baba tejfog letörik, ne aggódjunk miatta.Hiszen később jön a felnőtt cica tejfog helyére másik amikor eljön a kismacska fogváltás ideje.

macska-fogzas
tejfog váltás ideje

Mikor váltja a macska a fogát? Mikor várható a macska fogváltás?

Ebben a fejezetben fogjuk kitárgyalni azt hogy mikor fogzik a macska. A macska fogzás körülbelül 12 hetes-6 hónapos kor között zajlik le. Ilyenkor a tejfogak kilazulnak, és kihullanak. Tehát beletellik egy kis időbe mire lezajlik a macskák fogváltása. Sok esetben észrevétlenül meg is ehetik a macskák őket. Vagy esetleg itt-ott megtalálja a gazdi a szőnyegen. Aztán meg csak pislog a gazdi hogy fogzás mikor történt meg.

A macska fogzás (kiscica fogzása) tünetei elég egyértelműek a gazdik számára:

 • nyűgösebb a cica
 • játék közben hirtelen abbahagyja a harapdálást
 • nem szívesen eszi meg a száraztápot
 • még akár enyhe hőemelkedést is megfigyelhetsz ritkán, vagy bágyadtságot.

Amikor a fogváltás időszaka van, először érdemesebb visszaállni pépesebb táplálékra. Hiszen gondoljunk csak bele, egy foghúzás, fogtömés után nekünk is kényelmesebb egy puha krumplipürét enni, mint kekszet rágcsálni.

Maga a fogváltás amúgy sem egy kellemes dolog a cica számára. Ilyenkor viszket, feszül az ínyük, ezért is igyekeznek mindent megrágni a növekvő macska fogak által. Ilyenkor hasznos a kábeleket jó alaposan elrejteni a kis piranják elől.  A játékaikat ebben a korban előszeretettel cincálják széjjel a borotvaéles macska fogsor által. Figyeljünk arra, hogy ne nyelhessenek le apró darabokat belőlük.Hiszen akkor nem csak a cica fogváltás lesz a problémánk, hanem még vihetjük is a kórházba a kis fenevadat.

macska-fogazata
macska kölyök

Gondolom, senkinek nem kell ecsetelni, hogy mennyire kellemes élmény a takaró alól kilógó bokánkra támadó kölyökmacska foga. Sajnos ezt a számukra teljesen normális, de kiborító időszakot túl kell élni gazdiként, apró szitkok elejtése persze megengedett.. Szerencsére a fogváltás macskáknál hamar végbemegy, így nem kell azon gondolkodnod, hogy milyen ipari lábujj védelemre ruházz be. Most, hogy átnéztük a macska fogzás tünetei listáját, nézzük meg, miből áll az a cuki fogazat.

A macska fogazata

A felnőtt macskák már 30 maradandó foggal rendelkeznek. A macskák fogazata a következő: Alul 14, felül pedig 16 amennyiben minden rendben megy. Legkésőbb hat hónapos korukra le kell váltaniuk teljesen a fogacskáikat. Ha ez nem történt meg, akár egy akár több fognál, ez probléma forrást jelent. Ezért fontos, hogy kölyök cicának a fogát rendszeresen ellenőrizzük.

hazi-macska-fogazata
Ilyen hegyesek a macska fogai

Bent maradt tejfog esetén, akkor akár az ivartalanítással egybekötve ki kell húzni mindenképpen. Hiszen ez helytelen fog illeszkedéshez, vagy rossz rágáshoz vezethetne a későbbiekben.

Ezért fontos, hogy állatorvoshoz gyakran vigyük a cicát, már akár két hónapos kortól, ellenőrzésre . A doki bácsi le tudja csekkolni hogy a kölyök macska fogváltás helyesen lezajlott-e. Illetve tőle is kérdhetünk a cica fogváltás tünetei kapcsán akár.

A cica fogváltása egy igazi kis hisztis korszak azonban hamar túl lesztek rajta.

A cica fogzás (tejfog váltás)  sem a cicának, sem nekünk nem kellemes, ezt töredelmesen bevalljuk. De remélem cikkünk segített abban, hogy megértsd, a fogváltás cicáknál hogyan történik, és mit tehetsz ilyenkor.

Kismacska fogzás mellékhatásai

Mint fentebb már említettük, okozhat étvágytalanságot a kölyök macskáknál a cica fogazata leváltása. A kutya fogzás tünetei is hasonlóak, hiszen ők is ugyanezen folyamaton mennek keresztül. A kutya fogváltás szintén egy kínzóan viszkető folyamat akár csak a bajszoskáinknál.

A macska fogváltás hasmenés szerű tüneteket is okozhat, akárcsak az emberi babáknál. Ilyenkor érdemes az almot gyakrabban cserélni, nehogy ne használja szívesen az almot a cica wc -ben. Ne aggódj, sosem fordul elő, hogy a macskák halnak bele a fogváltásba… Hiszen ez a természet rendje. A fogzás hasmenés időszak is hamar elmúlik majd.

A cica kölyök fogzás ideje 1-2 hónap alatt végbemegy. És nem marad a macska fog nélkül, hiszen folyamatosan halad ez a dolog.

Szóval legyünk türelmesek a kis bajszos ördögökkel. Hiszen ahogy a kisbabáknál, úgy náluk is elmúlik ez a nyűgös, mindent megrágó fogváltás korszak! A harci fenevad pedig hamar egy doromboló cukisággá fog változni amint vége a macskák fogzása időszaknak.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Pitbull- az erőfitogtatásra használt családi kutya?
KUTYA MAGAZIN

Pitbull- az erőfitogtatásra használt családi kutya?

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen fajtát értünk pitbull alatt. Segítünk rendet tenni egy kicsit a fejekben.Az emberek man

Elolvasom
A garnéla tartása - Soklábú apróságok?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?

Ismerjük meg közelebbről az akváriumok tisztogató csöppségeit.Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdő, vagy gyakorlott akva

Elolvasom
Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
Petguru logo