Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?

Milyen is a csincsilla tartása? Milyen a jellemük?

A legelső amit tudnod kell róluk, hogy hasonlóan a tengerimalachoz, egy csincsilla, nem csincsilla. Így egyedül nem tartható állat.

Társas lények, így a legjobb párosítás két nőstény, vagy egy ivartalanított hím, egy vagy két nősténnyel. Ezáltal igen csak tágas ketrecre van szükségük. Tehát ha egy zsúfolt mini garzon az otthonod, nem valószínű, hogy a csincsilla tartás lesz számodra a legmegfelelőbb. Az ivartalanítás meg mindenképpen érdemes. Hiszen a nőstények kb. havonta ivarzanak, és 6 hónaposan válik ivaréretté. A vemhesség általában 109-120 napig tart, de a 111 nap a legjellemzőbb. (3 hónap 3 hét 3 nap)

A csincsilla (Csincsilla chinchilla lanigera) éjszakai állat. És nem éppen a legcsendesebb fajtából. Ezt vedd figyelembe! Ezért ha az a típus vagy, aki korán fekszik, és minden apró neszre felébred, akkor sem való számodra a csincsilla. A nappali életmódra átszoktatás, náluk nem opció. Így kell őket elfogadni.

csincsilla tartas

És bár aki az állatokat szereti, az természetes, hogy rossz ember nem lehet.De, ha már az otthonodban cica, kutya is van, nem biztos, hogy ajánlott még egy csincsilla párost tartani. A csincsilla, mint zsákmányállat eredendően, félénk jószág. Ha a csincsilla megijed, képes ledobni a szép kis bundáját. Vagy esetleg helyben bepisil.

A nagy ketrec mellett is szükséges, hogy naponta 1-2 órát szabadon rohangálhassanak, persze felügyelet mellett. Erre a legalkalmasabb a konyha, fürdő, folyosó területe. Egyrészt mert kis henger alakú bogyóikat a játék közben elpotyogtathatják, másrészt itt van a legkevesebb esély arra, hogy kábeleket, bútorokat megrágjanak.

Ma már bizonyos törvény írja elő, hogy a csincsillát a farka tövénél soha nem szabad felemelni! Ha ölbe szeretnéd venni, óvatosan a kezeiddel nyúlj kicsit alá és úgy emeld fel, majd tartsd magadhoz.

Elmondhatatlanul puha bundájuk simogatásra és gyömöszölésre invitál minden embert. Azonban rossz hírt kell közölnöm. A csincsilla jó eséllyel lesz szelíd, kézbe vehető, de igazán sosem fogja élvezni, hogy ölben lehessen.

Éppen ezért inkább nem ajánljuk kis gyerekeknek, vagy kisgyerekek mellé. A piszkálással, zavargatással nagy stresszt okozhatunk nekik, ami miatt akár el is pusztulhatnak.

Viszont ha már nagyobbak a gyerkőcök, szuper nevetéssel teli órákat tudnak okozni nekik. Nézni, ahogy bukfenceket hánynak a porfürdőjükben, ahogy mosakodnak, ahogy bolondoznak a ketrecükben, a lakásban.

Emellett mindenképp meg kell említenünk, hogy ha egy 10 emeletes paneltömbben laksz, ahol a nyári hőmérséklet a 30 fokot közelíti, akkor le kell mondanod a csincsilla tartásáról. Ugyanis az ő vastag bundájuk nem erre lett ?kitalálva?. Ha a szoba hőmérséklete 25-26 fokos, onnantól kezdve a hűtésükről gondoskodnod kell. A klíma a jó barátod, persze ne közvetlenül érje a ketrecet a hideg levegő.

A csincsilla ketrec ? itt tényleg a méret a lényeg!

Nem maga a csincsilla ára az, ami miatt drága hobbinak mondható a csincsilla tartás. Hiszen körülbelül 1 kg tápot fog elfogyasztani egy hónapban, meg némi extra csemegét. A költséges része a dolognak, az maga a felszerelés, tehát a lakhelyük.

 Miután a szabadban, az eredeti élőhelyükön éjszaka rendkívül aktívak, biztosítanod kell számukra a nagy életteret. Mielőtt ilyen cuki selymes háziállat tartására adod a fejed, érdemes elgondolkodni a lehetőségeiden.

Az ő esetükben a magassága a ketrecnek is lényeges szempont, miután ugrálni nagyon szeretnek.

A minimum amit rá kell szánnod a csincsillák részére, az egy 80 cm széles, és legalább 2-3 emelet magas (120-140 cm) ketrec. Ennél kisebbre ne hagyd magad rábeszélni! Lehet kapni készen, vagy készíttetni is lehet. Anyaga lehet kezeletlen fa, vagy horganyzott fém. A csibeháló és egyéb gyenge anyag nem fog ellenállni a csincsilla fogak harapásának. A fa szintén sajnos nem egy örök darab, mivel szeretik rágcsálni, és a takarítása is nehézkesebb.

csincsilla ketrec

És mivel a csincsillák átlag 15, de akár 20 évig is élhetnek, érdemesebb egyből egyszer egy tágas, fém ketrecbe beruházni.

Emellett gondoskodnod kell a gazdag berendezésről is. Mivel igazi kis huncut felfedezők. Szeretnek bármikor játszani, de hatalmasakat szunyálni is, főleg a kicsi bébicsinek.

Az alap felszerelés része egy üveg golyós önitató, egy szénarács, és egy súlyos kerámia tál a mag eleségnek. Na és persze a porfürdőzéshez alkalmas mély tál, nagyméretű befőttes üveg, vagy kifejezetten csincsillák számára készített műanyag házikó. Plusz egy házikó, amiben durmolhatnak napközben. Sokan a műanyag nagyméretű csöveket szeretik, de vannak, akik a függőágyként használható polár anyagúakat kedvelik.

Emellett meg lehet próbálni a sarokba egy nyuszi wc-t tenni, benne az alommal. Sok esetben maguktól megtanulják, hogy oda kell bogyózni. De garancia nincs semmire persze. Jól bevált sok gazdinál a macska alom, ezt hetente cserélni szükséges.

Valamint gondoskodnod kell játékról is, hiszen a csincsillák mindig kaphatóak egy kis szórakozásra. Szeretik a csörgős labdákat, a felfüggesztett játékokat, alagutakat. Figyelj arra oda, hogy a műanyag játékokat ne ehessék meg!

Szerezz be a méretüknek megfelelő futókereket is!

Rágcsálók révén szükségük van a foguk koptatására. Természetesen a fő eledelük, a széna is kell ehhez, de sokszor nem elég. Kényszeresen rágnak mindent, amit érnek. Ezért biztosíts számukra szépiát, vagy más vegyszerrel nem kezelt fát. Ilyen lehet például az almafa ág, barackfa ág, akác (leháncsolva), bodza, kőris, fűz és nyírfa ága. A leggyakoribb csincsilla betegségek egyébként a fogproblémák.

Csincsilla porfürdő ? miért is szükséges?

Már az egészen apró kis bébicsinek is imádnak hempergőzni a kifejezetten csincsillák számára készített homokban. De miért is van erre szükség? Miben más ez a homok egy általánostól? Nézzük meg részletesebben.

A csincsillák rendkívül tiszta állatok, és minden nap szükséges őket fürdetni! De nem ám vízben! Hanem speciális kvarcmentes homokban történik!

A csincsillák bőre elég sok zsírt termel, emiatt kell naponta homokban fürdeniük. Azonban túlzásba sem szabad ezt vinni, mert kiszáradhat a bőrük, és a bundája. Fontos, hogy csupán naponta 15 percig tedd számukra elérhetővé a fürdőt.

csincsilla ketrec

Ehhez vagy egy nagy befőttes üveget használj, az oldalára fordítva, vagy egy ládát. De a legjobb, ha egy speciális műanyag házikót szerzel be. El is árulom miért. A csincsillák borzasztóan élvezik a fürdőzést, hatalmas ramazurit csinálnak benne. És ez a homok elég poros, és száll, mint a fene, mindenfelé! És miután kijöttek a ?fürdőszobájukból? még jól meg is rázzák magukat párszor, nehogy megúszd a takarítást. Szóval, aki csincsillát akar, az számoljon a porral.

A homokfürdőt pár alkalom után ki kell cserélni, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket.

Csincsilla etetése

A csincsilla speciális étrendet igényel, nem való neki akármilyen rágcsáló eledel. Hogy ezt megértsd, miért van így, egy kicsit meg kell néznünk közelebbről, honnan is érkezett ez a cuki szőrmók.

Ez a rágcsáló Dél-Amerika, azon belül Peru, Bolívia, és Chile hegyvidéki részein volt honos. Sajnos a vadászata miatt lassan szinte teljesen eltűnt már onnan, és védettnek számít az eredeti élőhelyén.

Az Andok hegységei nem igazán bővelkednek táplálékban. Fűfélék, lágyszárú növények a fő táplálékai ott. Emellett ritkán talál magvakat, virágokat.  És bár kedvelt háziállat lett, az emésztőrendszere mit sem változott. Így igazodnunk kell az érzékeny kis pocakjához.

A legkedveltebb kész táp a csincsilla tartók körében a Versele Laga Chinhilla Complete, és a Bunny Nature csincsilla eledele. Persze a fő eledele a jó minőségű pormentes széna legyen.

csincsilla ár

Egyik kedvenc csemegéik lehetnek a szárított lucerna karika, valamint a szárított répa, almaszirom. Az ilyen ínyencségeket csak csínján adjuk, mert könnyen pocakosodást okozhat az amúgy is kerekded bájokkal rendelkező csincsillánknál.

Ritkán adhatsz neki szárított gyógynövényeket is, mint például a kamilla, vagy borsosmenta. Ezekből persze csak 3-4 darabot egyszerre.

Friss gyümölcsöt, és zöldséget szintén csak ritkán, és kis mennyiségben, mert emésztőrendszeri gondokat okozhatnak.

Csincsilla beszerzése

A nagyobb állatkereskedések általában árulnak csincsillákat. Azonban a csincsilla ár nagyban függ attól, hogy honnan veszed. Ha minőségi, egészséges állatkát szeretnél, akkor keress fel egy tenyésztőt. Ők jó tanácsokkal, trükkökel is el fognak tudni látni, ami a tartást illeti. Ha pedig örökbefogadnál, itt megteheted,

Összegezve:  a csincsilla tartáshoz nagy helyre van szükség, és a gazdinak jó alvókára. Ugyanis éjszakai állatok révén éjjel nagy zajokat képesek csapni. Biztosíts számukra minőségi eledelt, minden nap porfürdőt, és hosszú évekig lesz boldog ugráló szőrmók társad.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Tengernyi bőr alatt a család kedvence – Íme a shar pei!
KUTYA TIPPEK

Tengernyi bőr alatt a család kedvence – Íme a shar pei!

Következzen most egy igazi kuriózum kutyafajta. Eléggé ritkának számít, mégis szinte mindenki ismeri ezen ősi kínai fajta külsejét. Ránc

Elolvasom
Vörös fantomlazac
HAL TIPPEK

Vörös fantomlazac

A pontylazacok családjának egy újabb apró képviselője.A fantomlazac csapat egyik oszlopos tagja Dél-Amerika sötétebb, lassabb sodrású

Elolvasom
Az akvárium berendezése
HAL TIPPEK

Az akvárium berendezése

Hogy neked is szép halotthonod legyen!Ha végre valóra váltanád akvarista álmaidat, íme egy kis segítség.Biztosan sokan vagyunk úgy

Elolvasom
Petguru logo