A leggyakoribb macska bőrbetegségek

Ismerjük meg kicsit közelebbről a macskák fontos bőr problémáit avagy olvassátok szeretettel a vakarózási kisokost.

A cicák élete során sajnos gyakori vendégek a különféle élősködők, amelyek kellemetlen problémákat okozhatnak cicuskáink bundáján és a bőr felületén. Az alattomos vérszívók mellett azonban szervi betegség és allergiás tünetek is lehetnek a macskákon mutatkozó különféle sebek és gyulladásos területek. Írásunkban bemutatjuk a nyávogó kedvencek életében leggyakrabban előforduló bőrelváltozásokkal járó legfontosabb betegségeket. Gyakran külső tényezők, sok esetben a stressz is okozhat a macskáknál ilyen problémákat.

A leghíresebb, a bolha gond okozta betegségek

Az elején fontos megemlíteni a macska bőrbetegségek egyik első számú felelőseit, az élősködőket. Névszerint a bolhákat és az atkákat. Kezdjük a háziállatok legnagyobb ellenségével, a bolhákkal. Ezek a pici szörnyetegek okozzák a legtöbb esetben a legnagyobb gondokat a macskák és a kutyák életében.

Jelen ismereteink szerint nem tudunk olyan cicagazdiról, akinek a macskájában még ne telepedett volna meg ez az élősködő. Ezeknek a kis szörnyetegeknek legalább annyi előnyük van, hogy könnyen észre vehetjük őket a macska bőrén. Ha nem is konkrétan a bolhát, akkor a fekete porra emlékeztető ürülékét biztosan hamar megtalálod. Leginkább a macska farkának tövénél, a hónaljban és az állán keresd.

bolhas-macska

Sok macskának fel sem tűnik, hogy esetleg bolhák vendégeskednek rajtuk. Ez még lehet, hogy rosszabb eset, mintha macsekunkon látnánk, hogy szüntelenül vakarózik, gyakran sebeket okozva magának a bőre felületén. Sőt, az élősködők jelenléte még szőr hullást is hozhat magával a korábban már említett területeken.

Fontos információ, hogy nemcsak a kis vérszívók irritálhatják a cicus bőrét, hanem az élősködők nyála és ürüléke is a bőr felületén. Erre sok cica szervezet lehet allergiás. Ennek esetén a bolhák kiirtása mellett gyakran már szakértő, állatorvosi segítségre is szükség van. Akár akkor is, ha már eltűntek a bolhák a cicus testéről.

De ne aggódj kedves cicagazdi, van megoldás bolha ellen. Lehet, hogy kicsit hosszadalmas lesz és több fronton is fel kell venned velük a harcot, de mégis van fény az alagút végén. Számodra is létfontosságú, hogy megszabadulj ezektől az élősködőktől, hiszen a bolhák ránk, emberekre is veszélyesek. Minket is ugyanúgy összecsipkedhetnek, sőt még a lárváik által hordozott galandférgek miatt is sokszor meggyűlhet a bajunk.

Szóval a cica spot on készítménnyel történő kezelése mellett gondoskodj az otthonod bolhamentesítéséről is. Erre nyugodtan használhatod a BEAPHAR BOLHAÍRTÓ SPRAY-T. Az állat szervezet kezelése után és közben rendszeres időközönként fújd be vele az otthonod egész területét. Akkor is ha éppen nem észleled bolhák jelenlétét. Sokszor lehet szükség a megelőzés miatt is használni az állatok környezetében. Ha mélyebben szeretnéd beleásni magad a nyolclábú vérszívók problémájába, ajánljuk figyelmedbe korábbi bejegyzésünket A MACSKA BOLHA, A GAZDA GONDJA címmel.

macska-akne

Sok(k) a jóból ? A Demodex atka és a rühösség

Következzen most az élősködők sorában a másik híres kártevő, az atka. Ezek az apró rovarok a macska bőr alá fúrják be magukat, ezzel igencsak súlyos és kellemetlen gondokat okozva nyávogó kedvencünknek. Leginkább a fülekben és a fejen szeretnek megtelepedni, de ritkábban a test más felületein is szívesen időznek.

Ezek az atkák kis számban folyamatosan jelen vannak a macskák és a kutyák szervezetében, a bőre felületén. Csak akkor okoznak komolyabb gondot, ha az állat immunrendszere valamilyen betegség folytán legyengült. Ilyenkor ugyanis előszeretettel elszaporodnak az atkák leginkább a már korábban említett területeken. Jelenlétük fokozott szőrhullással, viszketéssel és kipirosodott, duzzadt bőrfelületekkel járnak.

beteg-kolyok-macska

Az atkák túlszaporodása elleni harc felvehető gyógyszerekkel és fül-, illetve szemcseppekkel. A kezelést csak akkor szabad abbahagyni, ha teljesen meggyógyult a betegség által érintett terület. Ezután pedig gondoskodjunk a megelőzésről, hiszen bármikor visszatérhet a gond. Szerencsére már léteznek atka ellen is spot on, rácsepegtető készítmények. Kínálatunkban megtalálod a Fipromax cseppet, amely egy hónapos védelmet nyújt az élősködők ellen.

Gombagondok és az ótvar

Közkedvelt vendégek a macskák bőrén a gombás megbetegedések is. A fertőzés állatról állatra terjed a legkönnyebben. De a gombák a macskák által használt tárgyakon is előszeretettel megtelepednek. Tárt karokkal várják a cicákat például a keféken, a fekhelyeken vagy a közös használatú macskajátékokon.

Leggyakoribb fajtája a microsporon canis, amely macska bőrbetegségek ótvar néven is ismert. Az ótvar és a többi gombás bőrfertőzés leginkább a macska fején, az orrán, a fülkagylóján és a pofiján jelenik meg kopasz foltokként. A csupasz területeken jelentkezhetnek még hámló, viszkető felületek is.

macska-borgomba

Az állatorvosi diagnózis felállítása után megkezdődhet a kezelés. Ha több kutya, macska vagy egyéb háziállat van az otthonodban, akkor mindenkit alá kell vetni a folyamatnak. Nemcsak a fertőzött állat szorul kezelésre. Ez sajnos egy hosszadalmasabb procedúra, inkább tortúra lesz. Az állatoknak gyógyszereket kell szedniük és rendszeresen fürdetni is kell őket.

Emellett pedig a lakást és a kiskedvencek környezetét is alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni. Hogy ez mit is jelent pontosan? Minimum heti két teljes porszívózást, kárpittisztítást és a felületek alapos fertőtlenítését. Ugyanez vonatkozik az állatok felszereléseire is.

Belülről jön ? Allergia okozta macska bőrbetegségek

Folytatásként következzenek azok a betegségek, amelyeknek a tünetei lehetnek a macskák bőrén megjelenő szőrhullással vagy kiütésekkel járó gondok. Elsőként jöjjenek az allergia okozta bőrgyulladások.

Hogy mire lehet allergiás egy macska? Nehéz kérdés, de igen rövid rá a válasz. Gyakorlatilag bármire. Egy külső tényezőre ? például por, pollen, vagy valamilyen fűféle-, vagy az ételében lévő összetevőre. Az ételallergia gyakori előidézője valamely fehérje vagy szénhidrátforrás a macska étrendjében.

Az ételallergia tünetei a legtöbb esetben a macska bőrén jelentkezhetnek. Ilyenek például az állandó vakarózás, szőrhullás, kiütések, kipirult bőr, fülviszketés, mancs nyalogatás. Akkor ildomos erre a problémára gyanakodnod, ha ezeket a tüneteket rendszeresen észleled cicuskádon, akkor az allergia lesz a ludas.

macska-bolha-betegseg

Az allergiák jelenlétét tesztekkel ki tudja mutatni egy állatorvos. Erre nem feltétlenül a gyógyszeres kezelés a legjobb megoldás. Sajnos csak olyan szteroidos gyógyszerek vannak, amelyek hosszú távú adagolása komoly károkat idézhet elő a macskák szervezetében. Többek között károsítják az emésztőrendszert, a veséket és a májat is. A tünetek enyhítésére inkább természetes összetevőkből álló vitaminokat ajánlunk. Vásárlóink nagy kedvence a HUMAC NATUR AFM huminsav tartalmú immunerősítő táplálékkiegészítő. Ez a csodaszer sikeres fegyver a probléma elleni harcban. Helyreállítja a szőrzet megfelelő állapotát és a dermatitis okozta gondokat is.

Bizonyos macskafajtáknál akár genetikai sajátosság is lehet, hogy érzékenyek a táplálékban található valamely fehérjére vagy szénhidrátforrásra. Ezek leggyakrabban a csirkehús és a gabonafélék. Az ételallergia szerencsére gyógyszeres kezelés nélkül is megszüntethető. Mégpedig úgy, hogy teljesen kivonjuk a cicus tányérjából a kárt okozó összetevőket. Számos HIPOALLERGÉN MACSKAELEDEL található kínálatunkban, amelyekkel sikeresen tudod kezelni az ételallergia jellegzetes tüneteit. Amennyiben nem sikerül megtalálni a megfelelő eleséget a probléma megoldása érdekében, keress fel minket ügyfélszolgálatunkon.

A pajzsmirigy is lehet a ludas

A kutyákhoz hasonlóan a macskáknál is lehet a pajzsmirigy alulműködésének klasszikus tünete a szőrhullás. Ez a fajta szőrzet vesztés könnyen elkülöníthető, ugyanis a gyakori, hogy csak egy-egy helyen jelennek meg a kopasz foltok a macska testén. Ezek a helyek pedig egészen pontosan a törzsön és a végtagok külső részén találhatóak. Továbbá eltűnhet még teljesen a szőr a cica farkáról. Ezek a csupasz bőrfoltok jellemzően világosabbra el is színeződhetnek és korpásak is lehetnek.

A pajzsmirigy alulműködéssel járó szőrveszteség csak a betegség gyógyszeres kezelésével szüntethető meg. Ezt a kezelést az állatorvos felügyelete alatt a macseknak egész életében folytatnia kell az egészséges állapot fenntartásának érdekében. Hiszen csak így biztosítható a szervezetben az egészséges hormonháztartás és anyagcsere.

Náluk is van ilyen? ? A macska akné tünetei és kezelése

Igen, kedves olvasó jól látod. Bizony a macskák körében is megjelenhet ez az inkább embereknél ismeretesebb bőrbetegség. Jó, azért kicsit máshogy kell ezt elképzelni nyávogó barátaink esetében, mint nálunk. A cicáknál nem is úgy alakul ki, mint a mi esetünkben. Náluk a belső keratinizációs zavar miatt jelenik meg az áll és az alsó ajkak területén. Hogy mi is ez a keratinizációs zavar? Nem más, minthogy a cicus bőrén nem megfelelően alakul ki a szaruréteg, amely túlzott faggyúmirigy-termelődést eredményez. Ennek következtében történik meg az, hogy túl zsíros lesz a macska bőre.

Amennyiben ezt tapasztalod cicádon, akkor a macska akné okok a következők. A túlzott faggyútermelődés következtében esetenként kialakuló comedo-k, vagyis mitesszerek jelennek meg a cicusok bőrén. Ezek a kis fekete pontocskák csak akkor nevezhetőek aggasztónak, ha bakteriálisan elfertőződnek. Ilyenkor az érintett terület könnyedén begyulladhat, gennyes váladék is szivároghat belőle, de még a szőr is kihullhat.

macska-borbetegsegek

Ha már megtörtént a baj, akkor se aggódj túlságosan. Ezen betegség a sikeresen kezelhető bőrgondok közé tartozik. Annyi teendőd van a macska akné kezelése során, hogy a szőrtelenné tett területet lekezeld. Ezt megteheted olyan gyógysamponnal, amely csökkenti a faggyúmirigyek túlzott működését.

Továbbá fontos információ még, hogy ha bakteriális fertőzés áll az akné hátterében, akkor egy antibiotikum kúrát sem árt végigcsinálni. Használhatsz még a fertőzött területen retinoid vagy kortikoszteroid tartalmú krémeket is.  

Láthatod, kedves cicabarát, hogy bizony sajnos elég sok kellemetlen bőrbetegség bánthatja macskád egészségét. Még sok-sok macska bőrbetegségek képekkel illusztrálva is láthatóak voltak cikkünkben. Sajnos arra nem tudunk neked tuti tippet és recepteket adni, hogy hogyan kerülheted el ezeket. Csupán csak annyit tanácsolhatunk, hogy tégy meg minél többet azért, hogy cicusod egészséges és boldog életet éljen melletted! Ápold kedvencedet, tartsd tisztán a környezetét és vértezd fel őt az élősködők ellen!

Van valamilyen tapasztalatod ezen macska bőrbetegségek területén? Oszd meg velünk itt hozzászólásban történetedet! Vagy csatlakozz Petguru közösségünkhöz, és mutasd meg nekünk nyávogó kedvencedet!

Képek forrása: pets.webmd.com

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók

Bár a teknőstartásra vastag szakmai könyvek tudnak csak igazán felkészíteni, szeretnénk egy cikkben az alapvető tudnivalókról egy kis bemu

Elolvasom
Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?
MACSKA MAGAZIN

Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk a brit rövidszőrű macska fajtáról neked szól!

Elolvasom
Petguru logo