A leonbergi – A legkedvesebb oroszlán

Ismerjünk meg kicsit közelebbről egy kevésbé híres nagykutyát. Minden túlzástól mentesen állíthatjuk, hogy a leonbergi bizony méltó helyet foglal el a legkedvesebb és legszeretetreméltóbb óriások között. Ő nem más, mint egy ideális családbarát kutya.

A leonberger természete és nevelése

A leonbergi egy igazi családi kutya. Története során neki inkább az volt a legfőbb feladata, hogy a családok mellett árassza magából a szeretetet és kifejezetten a végsőkig védelmezze őket.

Szóval nyugodtan mondhatjuk rá azt is, hogy izmos testének minden grammjában szeretet lakozik. Emellett pedig még ragaszkodó, kiegyensúlyozott és intelligens, aki gyorsan és könnyen tanul. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?

Pedig hidd el, ez az igazság. Hatalmas szeretete mellett pedig még vérbeli őrkutyaként is megállja a helyét. Na persze itt nem egy vérengző fenevadra kell gondolni. Azonban az biztos, hogy a leonbergi védelmezi családját.

Nagyon jó házőrzőnek bizonyul, aki megvédi falkáját. Nem bántja az idegeneket, de az esetleges betolakodóknak erőteljes hangjelzésekkel és például sarokba szorítással tudtára adja, hogy rossz helyen jár az illető. Egészen addig így viselkedik, amíg a gazdi oda nem ér, és jelzi, hogy baj van-e vagy sem. Vagyis a gazdi barátai az ő barátai is.

leonbergi-kiskutya

Elég csak belenézni kedves, barna szemébe és ez a hatalmas mackó úgyis mindenkit azonnal elvarázsol. Ha pedig kacsóid közé kerül a bundája, akkor megvan az esélye, hogy azonnal örök szerelembe esel ezzel a kutyafajtával. Nem véletlen, hogy ez a kedves négylábú mentő-, segítő- és terápiás kutyaként is megállja a helyét.

Ahogy az előbb említettük végtelen szeretete, szelídsége és kedvessége mellett eme oroszlán-szerű eb az észnek sincs híján. Sőt ők még arra is képesek, hogy ráhangolódjanak a gazdi érzelmeire. Majdhogynem kitalálják az ember gondolatait.

Minimális kutyanevelési szaktudással kezes bárányt, bocsánat borjú méretű ebet nevelhetsz kezdetben kicsi szőrgombóc kutyádból.

Azért adunk néhány tanácsot a megfelelő neveléssel kapcsolatban.

Az egyik legfontosabb, hogy már a kiskutya megjelenése pillanatától kezdve családtagként bánj vele. Legyen mindig együtt veled, vegyen részt minden közös programban a leonbergi kölyök. Így könnyedén összeszokhat minden kétlábúval. A leonberginél, mint szinte minden kutyánál a pozitív megerősítés és a jutalmazás a tuti. A dorgálást és a fizikai fegyelmezést szépen el lehet felejteni. Mert mondanunk sem kell, senki sem igényel maga mellé egy közel egymázsás agresszív jószágot.

Azonban, ha kicsi korától kezdve naponta foglalkozol vele, természetesen következetesen és szeretetteljesen, akkor nem lesz gond. Rövid időn belül könnyedén a te leonbergid lesz a legkedvesebb óriás.

leonbergi-kolyok

Ez az igazán családszerető négylábú szerettei között érzi a legjobban magát. Ilyenkor jóformán bármit lehet vele csinálni. Ő bizony zokszó nélkül tűri el akár a gyerekek dögönyözését is. Természetesen meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy hogyan viselkedjenek vele. A játék pedig csak szülői felügyelet mellett történjen.  Ezt már akkor boxolják le a családtagok egymás között, amikor még csak a leonbergi kutya eladó hirdetéseket böngészik.

A leonbergi kutyák tartása és ápolása

Tetemes szőrmennyisége és testfelépítése alapján a leonbergi kutya számára nem okoz gondot az udvari életmód. Elvan ő kint, de inkább bent van a szerettei körében. Viszont egy dolgot nem tolerál. Ha huzamosabb ideig egyedül hagyják odakint. Hiszen számára létfontosságú, hogy szerető családja simogató, vagy éppen dögönyöző kezei között legyen.

Éppen ezért ő arra nem való, hogy például naphosszat magányosan őrizzen egy telepet. És a kennelben tartást is teljesen el lehet nála felejteni. Így, ha kinti tartásra szánod, ajánlott egyéb kutyatársaságot biztosítani neki.

Nem az az igazi futóbajnok fajta, de mégis imádja, ha családjával nagyokat kirándulhat a szabadban. Ilyenkor pedig a vízbe is előszeretettel belecsobban. Hála újfundlandi őseinek, ehhez még az úszóhártyás lába is megvan. Megjegyeznénk, hogy az akár 80 cm magas kan leonbergi tényleg dús sörényt visel a nyaka körül.

Bundás jószág révén, azért ezzel a pihepuha, folyamatos simizésre csábító hosszú szőrmennyiséggel lesz egy kis dolgod. Gondolunk itt a heti rendszeres fésülésre. Ez persze a tavaszi és őszi vedlés alkalmával azért gyakrabban történjen meg. Lehetőleg a szabadban, mert azért ilyenkor megárad a szőrfolyam. Ha pedig a hosszú szőr ápolásáról van szó, szükséges lehet például a BRIT CARE LAZACOLAJ. Ettől a finomságtól nem közepesen, hanem teljesen ragyogni fog az a csodálatos oroszlánbunda.

Természetesen a Petgurunál minden, ápoláshoz szükséges terméket megkapsz!

elado-leonbergi

Kedves és szeretetreméltó természete miatt ő bizony más állatokkal is igazán jól kijön. Legyen szó kutyákról vagy cicákról, egy megfelelően szocializált leonbergi mindenkivel ugyanolyan odaadóan fog viselkedni. De itt azért ne gondold azt, hogy sörényes ebed egy tutyimutyi óriás. Kedvessége ellenére a maga nehéz, 70-80 kilójával minden veszélyes helyzetben bátran kiáll magáért és a családjáért.

A leonbergi etetése

Biztosan sejted már, hogy egy akár 80 kilót nyomó leonbergi azért igényli a kalóriát. Hát, kérem szépen ez így is van. Persze azért itt sem árt a mértékletesség. Különösen a leonbergi kiskutya korában. Hiszen a kutya első két évében ő bizony még növésben van. Éppen ezért ilyenkor nincs szüksége túl erős kutyatápokra.

Ugyanis a magas fehérje és zsírtartalmú táplálástól nem egyenlő mértékben fog fejlődni a csontozat és az izmok. Ez a gond pedig többek között a csontok deformálódásához is vezethet.

Kölyök kutyák számára

 • Így például kitűnő választás a kölyökkorú leonbergi részére a fincsi bárányos-halas PANZI FITACTIVE PUPPY&JUNIOR XXL változata. Ez egy pénztárca barát prémium termékünk.
 • Szuperprémium: Miután hatalmasra növő mackóról van szó, így a mi ajánlatunk a számukra a Royal Canin giant puppy változata még.

Felnőtt kutyáknak

 • Prémium kategória: Felnőtt korban azért már jobban igényli az energiát. Ilyenkor bátran ajánljuk például a BRIT PREMIUM ADULT XL kutyatápot. Csirke, rizs, mi kellhet még?
 • Közepes kategória: Dr. Clauders adult Giant tápja, amely nagy tápszemcséjű, csirkés és gabona mentes kutyatáp.
 • Szuperprémium a legnagyobb maciknak: A Brit care giant salmon potato tápja ragyogó bundát fog eredményezni ennél a szépségnek.
leonberger

Idős kedvenceknek

Ennél a fajtánál ritkán kell tartani bármilyen ételallergiától, ezért nem érdemes félned a szárnyasoktól és a gabonától. Csupán arra törekedj, hogy az általad választott eledel fehérjetartalma állati eredetű legyen, illetve a kutyatáp természetes összetevőkből álljon.

A leonbergi fajta táplálását évente 2-3 alkalommal kúraszerűen felturbózhatod egy kis ízületvédővel is. Még élete alkonyán is boldogan fogja gazdáját kísérni mindenhová nagy kedvencünktől, a JOINT AID granulátumtól.

A leonbergi egészsége

Azt gondolnád, hogy egy ekkora méretekkel rendelkező kutya gyengécske egészséggel van megáldva? Szerencsére a leonbergi kutya esetében erről szó sincs. Szinte egy olyan betegség sem jellemző rájuk, amely az óriások között elterjedt nyavajáknak számít. Ilyenek például a keringési vagy ízületi betegségek és a különféle szembetegségek. Sőt, ez a szépség még nem is nyáladzik. Szóval a cipőfűző méretű nyálcsíkoktól sem kell tartanod.

leonbergi-kutya

Mindössze egy dologra figyelj. Ez az eb gigakutya társaihoz hasonlóan akár 2-2,5 éves koráig is növésben lehet. Ezért ilyenkor, sőt egész élete során sincs szüksége megerőltető edzésekre. Mindig csak annyit mozogjon, amennyire neki szüksége van.

Kimagasló egészsége annak köszönhető, hogy jelenleg még a kevésbé ismert fajták közé tartozik. Ezért még viszonylag nincs akkora tenyésztési divatja, mint más fajtáknak. (ezért is találni kevés leonbergi kölyök eladó hirdetést a tenyésztőktől) Vagyis nem sújtják a fajtát különféle örökletes betegségek. Szóval, ha jelleme és imádnivaló külseje alapján beleszerettél a leo kutyába, akkor két lehetőséget ajánlunk.

Vásárold meg felelősségteljes magyar tenyésztői helyekről az eladó leonbergi ebet, akiknél a kutyák minden betegségre szűrve vannak.

Vagy, ha nem szeretnél nagyobb összeget szánni egy ilyen tenyésztő kenneljéből származó négylábúra, akkor keresd fel a LEONBERGIKLUB oldalát. Itt megtalálod a hazai tenyésztők névsorát és a HUNGARIAN LEONBERGER TEAM egyesülete csapatát. Lehet, hogy itt vár rád álmaid leonbergi kutyusa.

Viszont egy dolgot nem ajánlunk. Olcsó leonbergi eladó hirdetésnek sose dőlj be! Könnyen megeshet, hogy egy gyenge egészségű és idegrendszerű kutya lesz a „jutalom” a nem túl megbízható tenyésztők almaiból, vagyis egy szaporítótól származik.

A leonbergi története

Ezért az édes monstrumért egy Heinrich Essig nevű egykori német állampolgárnak tartozunk köszönettel. Ő volt Leonberg városának tanácsosa, akinek a 19. században a következő ötlete támadt. Szeretett volna egy olyan kutya gazdája lenni, amely a város címerállatára, az oroszlánra hasonlít.

Állhatatos munkájának köszönhetően hamarosan kitenyésztett óriás fekete fehér színű leonbergit. A folyamatban segítségére volt a bernáthegyi, az újfundlandi és a pireneusi hegyikutya. Az elegáns oroszlános szín, vagyis a sárgásbarna bunda fekete véggel, csak később, a század második felében jelent meg és hatalmas népszerűségre tett szert német honban.

leonbergi-kolyok-elado

Mint a legtöbb kutyát, a leonbergit sem kímélte az első világháború. Azonban lelkes kutyabarátok segítségével 1948-ban sikerült megmenteni ezt az igazi nyugodt, családi nagykutyát.

Mi teljesen beleszerettünk ebbe a sörényes óriásba. Reméljük, hogy téged is ugyanúgy elbűvölt ez a kedves és okos, hatalmas lélegző plüsskutya. Vagy esetleg boldog leonbergi tulajdonos vagy? Ha így áll a helyzet, oszd meg velünk kedvenc sztoridat kutyusodról! Vagy csatlakozz facebook-közösségünkhöz, és küldj nekünk fotókat kedvencedről!

Forrás: Kerekes Mária leonbergi tenyésztő

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Csau csau – a fenséges egygazdás
KUTYA MAGAZIN

Csau csau – a fenséges egygazdás

A csau csau azon gazdik számára ideális kutyafajta, akik kedvelik egy kutyában az önállóságot és hogy nem csüngnek állandóan a gazdán.

Elolvasom
Hörcsög szelídítés 5 lépése
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Hörcsög szelídítés 5 lépése

A rágcsálók, mint a hörcsög is, zsákmányállatok. Ösztönösen félnek a legtöbb dologtól, főleg az újdonságoktól.Ha a hörcsög

Elolvasom
Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?
MACSKA MAGAZIN

Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?

Erre a gyakran feltett kérdésre szeretnénk választ adni ebben a cikkünkben.Röviden és tömören: minél később annál jobb a kiscicák e

Elolvasom
Petguru logo