Bullmasztiff – Az ugrásra kész őróriás

Tapasztaltabb gazdiként egy olyan nagytestű négylábú az álmod, aki családja és szerettei védelmére tette fel az életét? Akkor lehet, hogy a marcona külsővel és hatalmas, érző szívvel megáldott, őrző védő bullmasztiff lesz az új kedvenced. Az angol nép rendkívül okos lopakodó őrszeme.

A bullmasztiff természete

Ahogyan nemsokára a fajta történeténél látni fogod, a bullmasztiff megálmodói egy igazán szuper kutyát alkottak. Hiszen a bullmasztiff tökéletes keveréke a masztiff titáni erejének és nyugalmának, ugyanakkor a bulldog bátorságának és állhatatosságának. Így született meg talán az egyik leghatékonyabb őrkutya.

Neki az a legnagyobb célja, hogy élete minden percében szeretett családját őrizze. Legyen akár nappal vagy éjszaka, ő a legnagyobb hatékonysággal működik. Még a legnagyobb sötétségben is képes arra, hogy álmából felébredve azonnal felismerje, hogy barát vagy ellenség zavarta-e meg a birodalmát. Erre ezt a széles és izmos nagytestű kutyát igazából még tanítani sem kell. Eme kutyafajta esetében ez genetika. Nála alapösztön az őrködés és az ellenség felismerése. Éppen ezért elsősorban őrző védő kutyaként tartják. Viszont hűsége és szeretete végett családi kutyaként is megállja a helyét.

bul-masztiff-kolyok

A bullmasztiff kutyafajta nagy előnye, hogy mindössze annyira lép fel támadólag a betolakodóval szemben, hogy csak sakkban tartja őt. Teszi ezt úgy, hogy ember, bocsánat kutya feletti erejével a földre kényszeríti az ellenséget és ott is tartja őt.

Hatalmas megjelenése, 66 cm és 70 centis magassága és akár 50 kg vagy 60 kg súlya ellenére nem az a lomha kutyafajta. Ez a magasan tűzött fülű és fekete pofájú kutya, akinek a farka a csánkig ér, ha veszélyt érez, azonnal, ijesztő irammal megindul. Ehhez nagy segítséget adnak izmos hátsó lábai is.  De azért a mellső mancsok sem maradnak el az izmos részekben. Azonban ez a minimum 2-3 méter távolság megtartását sejtető külső érző szívet rejt.

Imádja a családját, sőt még azt is eltűri, ha a falkájába tartozó gyerekek alaposan megszeretgetik. Persze ezt csak akkor szabad neki, ha egy jól nevelt, alaposan szocializált bullmasztiff a szóban forgó erős négylábú.

A neveléséhez pedig mi inkább szakértő, a kutyanevelésben már erős gazdit javaslunk. Hiszen a bullmasztiff okos kutyafajta. Ezt úgy értjük, hogy ő bizony azok közé a kutya fajták közé tartozik, akik önálló döntésekre képesek.

A bullmasztiffnak leginkább a következetes és a kiegyensúlyozott nevelés való. Ehhez pedig egy olyan gazdi jelenléte fontos, aki azért nincsen híján a tekintélynek, de nem erőszakos. Viszont legyen arra képes, hogy elbírjon egy gigaméretekkel rendelkező erős és széles testű bullmasztiff kutyát.

bull-masztiff-kutya

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy velük már kis, 8-10 hetes bullmasztiff kölyök kortól el lehet kezdeni az ismerkedést. Ez pedig a bullmasztiff esetében nem merül ki az alapok elsajátításával. Ráncospofájú, rövid orrú kutyuskánk az alapengedelmességet igen hamar megtanulja. Ha pedig valamit egyszer megtanult, annak az újrajátszásában nem leli nagy örömét.

Jóformán sértésnek veszi a számára értelmetlen és nem fontos feladatok ismételgetését. És, hát gondolhatod, hogy milyen lehet egy ilyen, akár félmázsánál is nagyobbra növő, duzzogó óriás.

Egy bullmasztiff esetében nem úgy kell elképzelni az engedelmességet, hogy az bele lett égetve az agyába. Nála a fegyelem a gazdája és családja iránti szeretet miatt alakul ki. Így van ezzel a védelmező ösztöne is. Az ő esetében ez szívből jön. Viszont ebbe a bullmasztiff-szívbe nem is olyan könnyen megoldható bekerülni. Ezt a szeretetet bizony ki kell érdemelni.

És, hogy erre hogyan lehet szert tenni? Mindössze ennyire van szüksége a kutyanevelésben valamilyen szinten járatos gazdinak. Ennek a kutyának igenis fontos helye van a családban és nagyra tartják őt mind a 60 kilójával. Persze azért emellett természetesen ez a kutya valamit mindig tud. Hogy mit is? Azt, hogy ki az úr a háznál. Továbbá persze az alapszabályokkal is legyen tisztában.

Érdemes még megemlíteni a bullmasztiff természeténél, hogy ezt a fajtát a későn érő típusok táborába soroljuk. Tehát mind testileg, mind agyilag körülbelül 2-3 éves korukra lépik át a felnőttkor küszöbét.

Egy jól szocializált bullmasztiff elfogadja a család barátait is. El tudja dönteni, hogy ki a barát és ki az ellenség. Őket pedig határozottan feltartóztatja.

Fajtársaival és más háziállatokkal szembeni viselkedése a következőképpen néz ki. Más kutyákkal szemben finoman szólva dominánsan viselkedik. Ez a bullmasztiff vérmérséklet az azonos nemű masztiffokkal a legveszélyesebb. Ilyen helyzetekben ők akár a végsőkig is elmennek a falkavezér címért. Viszont, ha már fiatalon megtörténik a szocializáció és az első összeszoktatás, akkor a bullmasztiff megfelelően tartható más házi állat fajtákkal együtt is.

A bullmasztiff tartása és ápolása

A bullmasztiff alaptermészeténél fogva mindenekelőtt egy őrkutya. Azonban itt különbséget kell tenni az olyan kutyák között, akik csak egy terület őrzésére szakosodtak. Ők elvannak egyedül is. Viszont a bull masztiff egy olyan kutya, aki a családját védelmezi árkon-bokron keresztül. Ehhez pedig az kell, hogy ne csak egy kennelből szemlélje szeretteit egész nap. Majd a gazdi éjszakára kiengedi, vagy amikor nincsenek otthon, akkor dolgozzon, őrködjön.

Az ilyen életvitel egy bullmasztiff részére nem igazán való, hiszen ő szeretetből óvja családját. Ha pedig ez a szeretet nem kölcsönös, akkor hidd el nekünk. Senki nem akar egy félszáz kilós nehézbombázó négylábú ellensége lenni.

bullmasztiff-kolyok

Az elrettentő példák után lássuk, hogy mi a legideálisabb lakóhely a bullmasztiff részére. Nincs neki gondja a kinti élettel egészen addig, ameddig kellő időt tölthet imádata tárgyával, a családjával. Méreteihez képest viszonylag aktív kutyának számít. Na jó, azért nem egy juhászkutya mércéjével. A naponta esedékes rövid sétával és gyakori foglalkozásokkal akár lakásban is vígan leélheti mellettünk kutya éveit. De azért testalkata miatt leginkább udvari tartást javaslunk. Olyan kintlakást, ahol kedvére szaladgálhat és van egy kényelmes, hűvös és árnyékos házikója, ahol kipihenheti az őrszolgálat fáradalmait.

Talán a következő téma lesz a legegyszerűbb a bullmasztiff életében. Ez nem más, mint a fajta ápolása. Bulldog-fajta vagyis rövid, szúrós tömött, mégis könnyen kezelhető szőrzete rendszeresen fésülést igényel, hogy így hulljanak ki a felesleges szőrszálak. Ehhez szuper segítség lehet például a Zooro szőreltávolító keféje. Ha ezt hetente néhány alkalommal beveted egyenes őzbarna, vörös, vagy csíkos bundáján, akkor nem lesz nehéz dolgod a pici hegyes szőrökkel.

A bullmasztiff etetése: a méretes őreb

Szerintünk sejtheted, hogy mi következik. Fél mázsás test, sok kaja. Jól gondolod. Egy ekkora kutya igényli az energiát. Azért persze nem kell túlzásokba esni. Hiszen a bullmasztiff nem rendelkezik akkora mozgásigénnyel, hogy minden esetben le tudja mozogni a fölös kalóriákat. Továbbá a plusz zsírpárnáknak az egészségére sem lenne túl jó hatása. Elég csak megemlíteni a többlet miatt kialakulható különböző ízületi nyavalyákat, cukor-, vagy szívbetegségeket.

A kellemetlenségek elkerülése és a hosszú és boldog kutyaélet miatt az a javaslatunk, hogy jó minőségű, magas hústartalmú, minél kevesebb gabonát tartalmazó eledellel etesd bullmasztiff kedvencedet.

bullmasztiff

Kölyökkori pocakbavaló

Kölyökkorban nem muszáj a leghúsosabb és legzsírosabb kutyatápot bedobni a kosárba. Ebben az időszakban ugyanis a sok fehérje miatt túl gyorsan fejlődhet a kiskutyák izomzata. A csontok pedig nem minden esetben tudnak lépést tartani a növekedés ütemével.

Mivel címadó négylábúnk a nagytestű kutyák családjába fog tartozni, az ő esetében legalább 1,5-2 éves korig a kölyök-, leginkább junior tápokkal történő etetést javasoljuk.

Felnőtt korában ezt ajánljuk

 • Pénztárca barát: A felnőtt korba lépést követően pedig bátran ajánljuk például a JOSIDOG ADULT SENSITIVE tápot finom csirkével és ízületvédő új-zélandi zöld kagylóval.
 • Közép kategóriában: A hazai megoldások hívei pedig kipróbálhatják a PANZI NEXT MEADOW STARS gabonamentes kutyatápot nyúl-, marha és bárányhússal.
 • A legtutibb ajánlat: A Profine adult large breed lazacos burgonyás tápja kiváló, hiszen magas hústartalmával és kellemes ízével megfelel az aktív házőrzőknek.

A legjobb, ha etetés után minimum egy órát pihen a kutya. Hiszen mély mellkasú fajtaként hajlamos lehet gyomorcsavarodásra.

Az etetés mellett pedig arra kérünk, kedves gazdi, hogy méretes jószágod egészségét időnként, kúraszerűen táplálékkiegészítőkkel is támogasd. A növekedési fázisban, később pedig évente 2-3 alkalommal javasoljuk ízületvédő adagolását. Nagy kedvencünk a C11 Complex tabletta. Ebben a fincsi sonkás-májas ízesítésű bogyóban benne van az összes csodaszer, amely segíti az egészséges ízületek és csontozat fejlődését és optimális állapotát. Ilyen anyagok a hialuronsav, kondroitin, MSM, kollagén és a glükozamin-szulfát. 

Idős kutyusodnak

 • Gazdaságos : A Josera Josidog solido senior tápja biztosan elég lesz egy hónapig, és a kedvenced is rajongani fog érte.
 • Ha a maximumot akarod kihozni az idős korból: Az Acana light and fit tápja minden olyan fontos összetevőt tartalmaz, amelyek által nem kell aggódnod attól, hogy nem kap meg minden tápanyagot a kutyusod.

A bullmastiff betegségei

Őr kutya pajtikánkra nem jellemzőek speciális fajtabetegségek. Csupán méretéből adódóan fordulhatnak elő nála mindenféle betegségek. Ilyen nyavalyák például az ízületi gondok. Ez sajnos egy örökletes kór, amelyet tünetileg tudnak enyhíteni, vagy műtéttel orvosolni. Ami ennél a problémánál a legfontosabb, az a megelőzés. Kiegyensúlyozott táplálással, megfelelő mozgással és ÍZÜLETVÉDŐK kúraszerű adagolásával egy diszpláziás kutya is boldog és egészséges életet élhet.

Ez pedig a bull masztiff esetében átlagosan 8 évet jelent. Ezzel a számmal sajnos nem tartoznak a túlságosan hosszú életű négylábúak közé. Ez annak is köszönhető, hogy hajlamosak lehetnek a különféle szívbetegségekre. Viszont abban az esetben, ha megbízható, felelősségteljes tenyésztőtől vásárolod meg álmaid bullmasztiff kiskutya pajtiját, akkor minimalizálhatod az örökletes betegségek kockázatát.

Ennek érdekében azt javasoljuk, hogy ne a bullmasztiff apróhirdetések és az eladó bullmasztiff kereséseket böngészd. Inkább keress fel egy igazi, papírokkal, orvosi igazolásokkal és törzskönyvekkel rendelkező tenyésztőt. Vagy keresd a fajtamentést.

A bullmasztiff fajta története

Bemutattunk már nektek sok-sok jóformán ősinek tekinthető kutyafajtát. Viszont vannak olyan négylábúak is, akik csak pár évszázados vagy még annál is kisebb múlttal rendelkeznek. Ilyen rövid múltú kutyának ismerjük a bullmasztiffot is. Hiszen ő a 18-19 században jelent meg először az őrző-védő szakmában Angliában. Ebben az időszakban ugyanis igen nagy szegénység söpört végig a ködös brit erdőkben. Az emberek pedig végső elkeseredésükben a megélhetési lopáshoz folyamodtak és szemet vetettek a vidéki nemesurak vadállományára.

Ahogy abban az időben ez szokás volt, az ilyen súlyos bűntetteket halálbüntetéssel sújtották. Ez érthető is volt, hiszen a lopást mindig is kíméletlenül büntették. Az uraságok jószágait védő vadőrök joggal tartottak a vadorzóktól, ezért érthető volt, hogy egyéb segítségre is szükségük van. Itt jöttek a képbe az őrkutyák. Erre a feladatra pedig olyan erőteljes ebekre volt szükség, akik mind az állatokat, mind a vadőröket teljes, izmos és széles mellszélességgel védelmezték.

bul-mastiff

Kezdetben erre a minden napi feladatra a jóval nagyobb méretekkel rendelkező vadászkutyafajtákat használták. Ők eleget is tettek a vadőrök utasításainak, azonban sokszor előfordult, hogy halálra marcangolták a tolvajokat. Ebben az esetben viszont a büntetésvégrehajtó szerveknek esélyük sem volt az ítélet végrehajtására, vagyis a nyilvános kivégzésre. Ez pedig abban az időben utcai látványosságnak számított és néhány leendő bűnözőt is jobb belátásra térített.

Így az akkori nagy-koponya okosok úgy döntöttek, hogy a vadőrök mellé kifejezetten egy olyan kutya lenne a megfelelő, aki csendesen tesz eleget feladatainak. Emellett pedig úgy kapja el a tolvajokat, hogy élve eljussanak az ítélőszék elé. Először masztifokkal, később pedig bulldogokkal próbálkoztak.

Önmagában egyik fajta sem bizonyult a leghatékonyabbnak. Ezért a két faj keresztezése lett a próbálkozás nyertese. Ezért lett a neve, a találó bullmasztiff. Így született és jutott el az FCI által is elismert kutyafajták közé egy kellőképpen mozgékony, mégis nyugodt óriás, aki nem más, mint egy újabb tömpeorrú kedvenc, a bullmasztiff.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Vörös fantomlazac
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Vörös fantomlazac

A pontylazacok családjának egy újabb apró képviselője.A fantomlazac csapat egyik oszlopos tagja Dél-Amerika sötétebb, lassabb sodrású

Elolvasom
Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
A neonhal - Az alkonyat csillogó csodái!
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A neonhal - Az alkonyat csillogó csodái!

Egy igazán békés apró szépség bemutatása.Következzen most egy újabb picurka halacska, aki egyaránt kedvence a kezdő és a tapasztalt a

Elolvasom
Petguru logo