Egy igazi szupercica!? A brit rövidszőrű macska

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk neked szól!

Tudjuk, hogy minden cicus imádnivaló és játékos és aranyos meg minden. De a brit rövidszőrű macskák mégis kiemelkednek a többi cica fajták közül. Hiszen egy igazán békés, nyugodt és gyermekbarát állat, aki minden helyzethez könnyedén alkalmazkodik.

Képzeld el, hogy szeretnél egy cicát, akibe belegyúrták az összes jócica tulajdonságot. Ha hiszed, ha nem a brit macskák cuki pofija mögött ezek mind megtalálhatóak. Na, most akkor kicsit konkretizáljuk a dolgokat.

Milyen is valójában a sokak által imádat tárgya brit cica? Nem az a szeleburdi, függönyről szeded le természet. Amint elérik a felnőtt kort, vagyis egy-másfél éves koruk után nagy eséllyel kedvenc elfoglaltságuk az alvás lesz. Kanapédísz természetük mellett fantasztikusan kijönnek más macsekokkal, sőt még a kutyákkal is. Szóval, ha már egy kutya is az otthonod dísze és a szíved csücske, akkor egy brit rövidszőrű is simán elfér mindkét helyen. Őket a legtöbb esetben nem zavarják a váratlan helyzetek. Ez a fajta különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy nyugodt életét ne zavarják meg olyan egyszerű jelenségek, mint egy új családtag érkezése.

Ez tényleg igaz? ? A brit rövidszőrű jellemzői

Az állatok mellett az emberekkel is jól kijön, imádja a gyerekeket és könnyen alkalmazkodik minden helyzethez. Egy költözés vagy egy új családtag érkezése sem fogja kiborítani brit rövidszőrű pajtidat. Számára az a legfontosabb, hogy nyugodtan ellehessen úgy, ahogy ő akar. Neki ez a fontos, de azért néhány további dologgal is készülhetsz a szepséges angol kiscicák érkezésére.

brit cica

Azért persze ahogy az angol mondja, a british shorthair cat (hát, hogy így mennyivel előkelőbb a neve!) is meg van áldva néhány alapvető cicatulajdonsággal. Hiszen legendás nyugalom szobra természetének azért néhanapján némi szórakozásra is szüksége van. Szóval ne csak egy klasszik cicafekhely legyen a bútora. Ajánlatos azért minimum néhány játék és kaparófa beszerzése. Mert azért a brit kék cica is macskából van, még pedig milyen gyönyörű macskából!

Az alapvető cica-szórakoztatási eszközök mellett az igazi pro gazdik akár egy egész kis macskavárat is összerakhatnak a brit rövidszőrű macsekjuknak a cicaélet során. Így a nyávogó kedvenc a magasból letekintve teljesen úgy érezheti magát, mint a lakás királya vagy királynője.

Tudjuk ám még fokozni a brit macska tökéletességét. Ez az állat még bizony gyakran az egyedülléttel is teljesen jól elboldogul. Tehát nála az sem lesz probléma, ha egész nap egyedül hagyod otthon. Ilyenkor sem fog előtörni belőle az agresszív nyávogó szörnyeteg. Mindezen tulajdonságai miatt ezért leginkább, sőt inkább kizárólag benti tartásra válassz magad mellé brit rövid szőrű fajta társat, aki olyan is lehet, mint a híres whiskas macska. Na de akkor most lássuk, hogy milyen is lehet még ez a szépséges és kedves cicamica.

Igaz, hogy legtöbben az első helyen csak a fajta két klasszikus színváltozatát ismerik. Ez nem más, mint a reklámokból ismert whiskas cica, azaz a tabby cat. A másik pedig a szintén nagyon népszerű kék színű. Azonban ettől sokkal változatosabb ez a fajta. Lássuk is, milyen széles színösszeállításban találhatod meg kedvenc brit rövidszőrű cica haverodat.

A brit macska lehet rövidszőrű macska, de sok tenyésztő kínálatában a brit hosszú szőrű változat is megtalálható. A színek pedig a következők. Ne ijedj meg, csak egy rövid, száraz felsorolás lesz. Utána vissza is térünk a brit rövidszőrű aranyos meséjéhez.

brit rövidszőrű

Szóval mostmár tényleg jöjjenek a fajtatiszta színváltozatok:

–  Tabby (mekréla, kék-szürke szín, vörös-ezüst, fekete-ezüst, kék-ezüst vagy mindezek fehér színnel): az a bizonyos rövid, sűrű bundájú legnépszerűbb reklámcica. Alapvetően csíkosnak mondják, de ez nem minden esetben igaz. A rövid szőrű csíkosság lehet makréla-mintás, spotted, azaz pöttyös, ticked, illetve a klasszikus fekete csíkos. Ő a legnépszerűbb a legtöbb tenyésztő palettáján, úgyhogy ezért van gyakran sok whiskas cica eladó sorban.

 Tortie (pl csokoládé-füst): háromszínű teknőc mintás szintén rövid szőrű fajta.

– Torbie cat: az előző két (rövid csíkos és teknőc) mintázat kombinációját jelenti.

– Brit Colorpoint (kék lynx): egyszínű, például fehér test, de a pofi, a fülecskék, a lábak és a farok részén lévő szőrzet más szín.

– Egy színű, azaz VAN: ez lehet fehér, kék, krém, ezüst, vörös, fekete, sőt még lila szín is.

A rengeteg színváltozat és szőrzet típus mellett azért van egységesség is ebben a csodás és bundás, sűrű, puhaszőrű macsekban. Ez pedig nem más, mint a brit rövidszőrű vagy éppen brit hosszú szőrű testfelépítése és arcformája. Ugyanis az átlagos testméret egy erőteljes, izmos testalkatú cicust rejt. Természetesen a cuki széles, kerek feje, a kissé lapos, rövid orr és az édes nagy gomb cicaszemek is a fajta leírását képezik. Ilyen édes ábrázattal és testtel nem csoda, hogy annyi cicás vagy nem feltétlenül cicás szívét rabul ejtette a világon.

Akkor most lássuk, mit rejt ez a pihepuha szőrzet és kerek pofi, vagyis vizsgáljuk a brit macskát egészség alapján is.

Egészséges a brit rövidszőrű macska?

Különösen nagy népszerűsége miatt ezt a fajtát igencsak nagy számban tenyésztik szerte a világon. Ennek ?köszönhetően? pedig sajnos van egy-két betegség, amelyre genetikailag hajlamos lehet brit csíkos macska, vagy éppen fehér vagy szürke macska pajtásunk.

Izmosabb testfelépítése alapján a brit rövidszőrű fogékonyabb lehet az ízületi betegségekre. Emiatt fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy olyan szülőktől származzon a kiscica, akik megfelelő módon szűrve vannak az ilyen jellegű bajokra. Azonban a gazdik is megtámogathatják az egészséges cicacsontok és cicaizmok állapotát. Érdemes kúraszerűen alkalmanként Aptus ízületvédőt adni a brit macskák tányérjába, vagy egyenesen a pofijába.

A brit rövidszőrű szívével is lehetnek problémák. Lehet náluk hemophilia B nevű vérzékenységgel járó vérbetegség, vagy a HCM, azaz hipertrófiás kardiomiopátia, amely a szívizomfal megvastagodását jelenti.

brit macska

Még egy súlyos betegségről be kell számolnunk neked kedves cicagazdi a brit macskák szervezetében. Ez pedig nem más, mint egy, a vesét érintő probléma, a policisztás vesebetegség. Ezt a nyavaját a beteg cicus automatikusan átörökíti az apróságok génállományába.

Látod, hogy milyen veszélyes betegségeket hordozhatnak a cicák? Ezek amellett, hogy súlyos állatorvosi költségeket vonnak maguk után, cicusod életét is drasztikusan megrövidíthetik. Ezért fontos, hogyha mindenképpen egy brit csíkos macska vagy egy angol macska az álmod, akkor csak felelősségteljes tenyésztőtől szerezd be új kedvencedet. Ugyanis ezeknél a cicagazdiknál csak olyan például brit kék macska eladó, akinek szülei minden komoly betegségre szűrve vannak. Ezek miatt lehet magas a brit rövidszőrű macska ár. Az ilyen helyről származó brit rövidszőrű macska ára igaz, hogy borsosabb, de jóformán eltörpül a később keletkező állatorvosi költségek mellet. Ezért, ha egy egzotikus rövidszőrű akár angol kék macska vásárlása mellett döntesz, mérlegelt az esetlegesen felmerülő problémákat. 

Most pedig következzen a természete után a legizgalmasabb téma, a brit rövid szőrű cica gondozása és a számára legjobb hely az otthonodban.

A brit rövidszőrű tartása és ápolása

Menthetetlenül beleszerettél a szépséges és puha brit vagy angol macska fajtába, aki esetleg szürke macska néven is ismert lehet? Akkor most megmutatjuk, hogy milyen cicabirodalmat biztosíts neki.

A tenyésztők leginkább, sőt igazából kizárólag benti tartásra ajánlják. Ugyanis ez a fajta brit colorpoint macska már egy jóideje a benti lét kényelmét élvezi. Ez a macskafajta egyáltalán nem igényli a kinti portyázást. Sőt angol nemes cicahölgyünknek van kandúrjának az egerészés sem okoz élvezetet. Ugyan ki hibáztatná őket érte? Ők tudják, hogy a macskalét lényege a naphosszas békés heverészés és az, hogy a gazdi érte éljen.

Ahogy már korábban említettük, neked csak annyi a dolgod, hogy szuper cicaanyuként vagy cicaapuként biztosíts számára mindent, ami az otthonában örömét szolgálja. Ha még mindig nem győztünk meg teljesen, hogy ez a cicus a cicák cicája, akkor megfejeljük még egy kis plusszal a dolgokat. Ez az egzotikus rövidszőrű, vagy hosszabb loknikkal megáldott macsek a könnyen ápolható fajták közé tartozik. Minimális szőrhullás jellemzi, szóval még a macskaszőr-szőnyegtől sem kell tartanod az otthonodban. Mindössze annyira van szüksége a brit rövidszőrű fajtának, hogy egy héten egyszer átfésüld gyönyörű bundáját.

Mi kerüljön a tányérba?

Ha még nem említettük volna és még személyesen sem találkoztál egy ilyen brit szépséggel, akkor most lerántjuk a leplet. Ez a cicus bizony a nagytestű fajták közé tartozik. A nőstények felnőtt korukra lehetnek 5, a kandúrok pedig még 10 kilogrammig is feltornázhatják a testsúlyukat.

brit cica eladó

Ezek ismeretében úgy gondoljuk, hogy érthető, ha ez a fajta szereti a cicapociját. Szóval készülj fel, hogy neki olyan táplálásra van szüksége, amelytől ilyen szép nagy cirmos maradjon. De azért arra is figyelj oda, hogy formás idomai ne a kerek irányába alakuljanak. Jó, jó, tudjuk, hogy az is egy forma persze. De a duciság, amellett, hogy cuki, más pozitív jelzője nem nagyon van. Hiszen, ha cicádon van néhány plusz kiló, az eléggé megterhelő számára. Leginkább az ízületei és a csontjai sínylik meg a súlyfelesleget.

Ezért javasoljuk kifejezetten nagytestű cicák részére készülő megfelelő minőségi macskatáp etetését. Az ilyen kajáknak magas a hústartalmuk és olyan értékes anyagok találhatóak benne, amelyek védik a cicák ízületeit. Tökéletes választás lehet a Brit care Large breed Power & Activity , vagy akár a Royal Canin British Shorthair adult változata is. Ha pedig macsekodat kicsit duckónak látod, akkor próbáld ki a ? TÁPOT, amely könnyen leolvasztja a felesleges kilókat cicuskádról.

Most pedig írásunk végén lássuk, hogy honnan is indult el a nyugodt és csodaszép brit rövidszőrű fajta cirmos.  

A brit rövidszőrű fajta története

Az angol háztájak intelligens és nemes fajtájának ősei a rómaiak kíséretében érkeztek meg Angliába. Ezekből a szívós macsekokból tenyésztették ki a brit macska fajtát. A kezdetekkor a brit kék macska volt a sláger, majd az 1870-es évektől a szürke macska, vagyis az ezüst cicák is megjelentek.

brit rövidszőrű macska

Az ötórai tea hazájának elszigeteltsége miatt teljesen elkülönült a fajta a házi cicáktól és a többi macskafajtától. Azonban ahogy az sok kutya és macskafajtánál bekövetkezett, a brit rövidszőrűt sem kímélte a világháború. Ezután erősen megcsappant ezen szépséges cicák egyedszáma.  Azonban a nagy csaták után felélesztették a brit rövidszőrűt, és a hetvenes évektől már újra elismert fajtaként élhet mellettünk ez a cukimuki házicicus. Több további fajtát is bevontak az újraélesztésbe. Ilyen macskák voltak például a perzsa, a sziámi cirmos fajták.

Te ismered a brit rövidszőrűt mcskák típusát? Netalántán nálad egy ilyen macsek melegíti otthon a kanapét? Ha igen, szívesen fogadunk néhány vicces vagy aranyos történetet itt hozzászólásban!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica
CICA TIPPEK

Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica

Gömbölyű arcával, dús bundájával, tömzsi lábaival már régóta az egyik legközkedveltebb macska fajtának tartják. És nem véletlenül!

Elolvasom
A leggyakoribb macska bőrbetegségek
CICA TIPPEK

A leggyakoribb macska bőrbetegségek

Ismerjük meg kicsit közelebbről a macskák fontos bőr problémáit avagy olvassátok szeretettel a vakarózási kisokost.A cicák élete sor

Elolvasom
Maine coon- Amerika kedvence
CICA TIPPEK

Maine coon- Amerika kedvence

Ha minden álmod egy óriásbébi, egy kutyalelkű macska, akkor ez a te macskafajtád!A Maine coon macska fajta a legnagyobbak közé tartozik.

Elolvasom
Petguru logo