Brit rövidszőrű macska – Egy igazi szupercica!?

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk a brit rövidszőrű macska fajtáról neked szól!

Tudjuk, hogy minden cicus imádnivaló és játékos és aranyos meg minden. De a brit rövidszőrű macskák mégis kiemelkednek a többi cica fajták közül. Hiszen egy igazán békés, nyugodt és gyermekbarát állat, aki minden helyzethez könnyedén alkalmazkodik.

Képzeld el, hogy szeretnél egy cicát, akibe belegyúrták az összes jócica tulajdonságot. Ha hiszed, ha nem a brit macskák cuki pofija mögött ezek mind megtalálhatóak. Na, most akkor kicsit konkretizáljuk a dolgokat.

Milyen is valójában a sokak által imádat tárgya brit cica? Nem az a szeleburdi, függönyről szeded le természet. Amint elérik a felnőtt kort, vagyis egy-másfél éves koruk után nagy eséllyel kedvenc elfoglaltságuk az alvás lesz. Kanapédísz természetük mellett fantasztikusan kijönnek más macsekokkal, sőt még a kutyákkal is.

brit-rovidszoru-macska-elado
brit rövidszőrű kék

Szóval, ha már egy kutya is az otthonod dísze és a szíved csücske, akkor egy brit rövidszőrű is simán elfér mindkét helyen. Őket a legtöbb esetben nem zavarják a váratlan helyzetek. Ez a fajta különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy nyugodt életét ne zavarják meg olyan egyszerű jelenségek, mint egy új családtag érkezése.

A brit rövidszőrű jellemzői

Az állatok mellett az emberekkel is jól kijön, imádja a gyerekeket és könnyen alkalmazkodik minden helyzethez. Egy költözés vagy egy új családtag érkezése sem fogja kiborítani brit rövidszőrű pajtidat. Számára az a legfontosabb, hogy nyugodtan ellehessen úgy, ahogy ő akar. Neki ez a fontos, de azért néhány további dologgal is készülhetsz a szepséges angol kiscicák érkezésére.

brit-cica
brit rövidszőrű szürke

Azért persze ahogy az angol mondja, a british shorthair cat (hát, hogy így mennyivel előkelőbb a neve!) is meg van áldva néhány alapvető cicatulajdonsággal. Hiszen legendás nyugalom szobra természetének azért néhanapján némi szórakozásra is szüksége van. Szóval ne csak egy klasszik cicafekhely legyen a bútora a brit rövidszőrű kiscica pajtásnak. Ajánlatos azért minimum néhány játék és kaparófa beszerzése. Mert azért a brit kék cica is macskából van, még pedig milyen gyönyörű macskából!

Az alapvető cica-szórakoztatási eszközök mellett az igazi pro gazdik akár egy egész kis macskavárat is összerakhatnak a brit rövidszőrű macsekjuknak a cicaélet során. Így a nyávogó kedvenc a magasból letekintve teljesen úgy érezheti magát, mint a lakás királya vagy királynője.

Tudjuk ám még fokozni a brit macska tökéletességét. A brit kiscica még bizony gyakran az egyedülléttel is teljesen jól elboldogul. Tehát nála az sem lesz probléma, ha egész nap egyedül hagyod otthon. Ilyenkor sem fog előtörni belőle az agresszív nyávogó szörnyeteg. Mindezen tulajdonságai miatt ezért leginkább, sőt inkább kizárólag benti tartásra válassz magad mellé brit rövid szőrű fajta társat, aki olyan is lehet, mint a híres whiskas macska. Na de akkor most lássuk, hogy milyen is lehet még ez a szépséges és kedves cicamica, azaz az angol rövidszőrű macska.

angol-hosszuszoru-macska
angol hosszúszőrű macska változat

A brit rövidszőrű színek

Igaz, hogy legtöbben az első helyen csak a fajta két klasszikus színváltozatát ismerik. Ez nem más, mint a reklámokból ismert whiskas cica, azaz a tabby cat. A másik pedig a szintén nagyon népszerű kék színű.Ezek az átlagos brit rövidszőrű macska színek, vagyis a brit rövidszőrű macska kennel tulajdonosok többsége ezen színeket tartja. Az átlagos brit kék macska ár tenyésztőnél körülbelül 150-200 ezer ft. Ezek persze az ivartalanításra azaz hobby célra szánt kedvencek.

Egy tenyésztésre szánt angol rövidszőrű macska ár ettől sokkal magasabb. Úgyhogy amikor a brit cica eladó hirdetéseket böngészed, erre számíts.

Egyébként meg nem túl sok eladó brit cica hirdetéssel fogsz találkozni. Ugyanis egy valamire való tenyésztő nem hirdet csak úgy az erre szakosodott portálokon hogy brit rövidszőrű cica eladó. A jó tenyésztőknél előre feliratkozás van az almokra, és akár egy-két éves várólista a kölykökre.

brit-rovidszoru-elado
british macska azaz brit rovid szoru macska

Az a hely vagy személy ahol/akinél havonta, negyed évente látod kiírva, hogy angol rövidszőrű macska eladó, valószínűleg papírok és törzskönyv nélkül szaporítja csak ezen nemes angol cicákat. Ez főleg a csíkos macska fajták egyedeire igaz. Ugyanis az “eladó whiskas cica” hirdetésekre nagyon sok ember jelentkezik és ezáltal megnő a “szaporító” kereslet ezen színű cicákra.

Azonban ettől sokkal változatosabb ez a fajta. Lássuk is, milyen széles színösszeállításban találhatod meg kedvenc brit rövidszőrű cica haverodat.

A brit macska lehet rövidszőrű macska, de sok tenyésztő kínálatában a brit hosszú szőrű változat is megtalálható. A brit hosszú szőrű macska változat természetesen jóval ritkábban elérhető. Kevés tenyésztő foglalkozik még vele. Úgyhogy ne csodálkozz ha többségében az interneten brit rövidszőrű macska eladó hirdetésekkel fogsz találkozni.

A színek pedig a következők. Ne ijedj meg, csak egy rövid, száraz felsorolás lesz. Utána vissza is térünk a brit rövidszőrű aranyos meséjéhez.

brit-rovidszoru
brit rövidszőrű vörös

Szóval mostmár tényleg jöjjenek a fajtatiszta színváltozatok azaz a brit rövidszőrű macska fajták:

–  Tabby (mekréla, kék-szürke szín, vörös-ezüst, fekete-ezüst, kék-ezüst vagy mindezek fehér színnel): az a bizonyos rövid, sűrű bundájú legnépszerűbb reklámcica. Alapvetően csíkosnak mondják, de ez nem minden esetben igaz. A rövid szőrű csíkosság lehet makréla-mintás, spotted, azaz pöttyös brit tabby cica, ticked britt cica, illetve a klasszikus fekete csíkos brit rovidszoru. Ő, vagyis a brit rövidszőrű tabby a legnépszerűbb a legtöbb tenyésztő palettáján, úgyhogy ezért van gyakran sok whiskas cica eladó sorban. Azonban figyelj az átverésekre! Nem minden cirmos macska fajták egyede brit cica… Lehet csak egy sima házi macska is.

 Tortie (pl csokoládé-füst): háromszínű teknőc mintás szintén rövid szőrű fajta.

– Torbie cat: az előző két (rövid csíkos és teknőc) mintázat kombinációját jelenti. Ilyen színű brit kiscica eladó hirdetéssel nem nagyon fogsz találkozni.

– Brit Colorpoint (kék lynx): egyszínű rövidszőrű brit macska, például fehér test, de a pofi, a fülecskék, a lábak és a farok részén lévő szőrzet más szín. A brit rövidszőrű colorpoint ritkaságnak számító.

brit-lila-macska
brit rövidszőrű macska lila változata

– Egy színű, azaz VAN: ez lehet fehér brit rövid szőrű macska, kék brit rövidszörű, krém, angol szürke macska (brit ezüst macska) , brit vörös macska, fekete brit rövidszőrű macska, sőt még lila rövid szőrű macska szín is.

Talán a fehér brit rövidszőrű a legritkább mind közül…brit fehér macska tenyésztőt találni körülbelül olyan, mint a fehér hollót keresni.

És persze az egyszínűekből a kék brit macska és a szürke brit cica a leggyakoribb. És mi az ami nincs egyáltalán? Hát a brit rövidszőrű fekete változatban.

brit-rovidszorumacska
brit rövidszőrű macska tenyésztőtől

A rengeteg színváltozat és szőrzet típus (brit hosszúszőrű) mellett azért van egységesség is ebben a csodás és bundás, sűrű, puhaszőrű macsekban. Ez pedig nem más, mint a brit rövidszőrű vagy éppen brit hosszú szőrű testfelépítése és arcformája. Ugyanis az átlagos testméret egy erőteljes, izmos testalkatú cicust rejt.

Természetesen a cuki széles, kerek feje, a kissé lapos, rövid orr és az édes nagy gomb cicaszemek is a fajta leírását képezik. Ilyen édes ábrázattal és testtel nem csoda, hogy annyi cicás vagy nem feltétlenül cicás szívét rabul ejtette a világon a brit kék szőrű macska.

Akkor most lássuk, mit rejt ez a pihepuha szőrzet és kerek pofi, vagyis vizsgáljuk a brit macskát egészség alapján is. Van különbség vajon a brit hosszúszőrű macska és a kék brit rövidszőrű között? Vagy esetleg a lila brit cica és más benti cica fajták között?

Egészséges a brit rövidszőrű macska?

Különösen nagy népszerűsége miatt ezt a fajtát igencsak nagy számban tenyésztik szerte a világon. Ennek “köszönhetően” pedig sajnos van egy-két betegség, amelyre genetikailag hajlamos lehet brit csíkos macska, vagy éppen fehér vagy szürke macska pajtásunk.

brit-kek-macska
brit kek macska

Izmosabb testfelépítése alapján a brit rövidszőrű fogékonyabb lehet az ízületi betegségekre. Na jó finoman írtuk körbe hogy nem éppen pehely a brit rövidszőrű macska súlya. Emiatt fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy olyan szülőktől származzon a kiscica, akik megfelelő módon szűrve vannak az ilyen jellegű bajokra.

Ezen fontos szűrések meglététől is függ a brit macska ár. Ha az eladó brit rövidszőrű hirdetéseket böngésszük, mindig tenyésztőt keressünk, ne csak házi szaporítót. Az már gyanút keltő, ha úgy hirdetik, hogy whiskas macska eladó. Kérjük el a szülőpár törzskönyvét, a tenyésztő kennel azonosítóját akár. Akár különböző macskás fórumokon a brit rövidszőrű vélemény résznél a már bevált, és ajánlott tenyésztőket érdemes felkeresni.

Annyit azonban tudnod kell, hogy a cicák sem a fáról potyognak. Így nem lesz mindig brit rövidszőrű eladó sorban. Lehet, hogy akár egy évet is várnod kell a kiszemelt szülőpártól való brit szürke macska kölyködre. Így tutira nem lesz elhamarkodott a brit rövidszőrű macska vásárlás.

Azonban a gazdik is megtámogathatják az egészséges cicacsontok és cicaizmok állapotát. Érdemes kúraszerűen alkalmanként Aptus ízületvédőt adni a brit macskák tányérjába, vagy egyenesen a pofijába.

A brit rövidszőrű szívével is lehetnek problémák. Ezért is fontos hogy amikor a brit kék cica eladó vagy brit macska eladó hirdetéseket böngészed, csak kennelekre vadássz! Lehet náluk hemophilia B nevű vérzékenységgel járó vérbetegség, vagy a HCM, azaz hipertrófiás kardiomiopátia, amely a szívizomfal megvastagodását jelenti.

brit-macska
brit rovidszoru macska

Még egy súlyos betegségről be kell számolnunk neked kedves cicagazdi a brit macskák szervezetében. Ez pedig nem más, mint egy, a vesét érintő probléma, a policisztás vesebetegség. Ezt a nyavaját a beteg cicus automatikusan átörökíti az apróságok génállományába.

Ha a macska brit rövidszőrű, akkor bizony ilyen veszélyek fenyegethetik.

Látod, hogy milyen veszélyes betegségeket hordozhatnak a cicák? Ezek amellett, hogy súlyos állatorvosi költségeket vonnak maguk után, brit whiskas macska társad életét is drasztikusan megrövidíthetik. Ezért fontos, hogyha mindenképpen egy brit csíkos macska vagy egy angol macska az álmod, akkor csak felelősségteljes tenyésztőtől szerezd be új kedvencedet. Ugyanis ezeknél a cicagazdiknál csak olyan például brit kék macska eladó, akinek szülei minden komoly betegségre szűrve vannak.

britt-rovidszoru
brit rovidszoru cica

Ezek miatt lehet magas a brit rövidszőrű macska ár. Az ilyen helyről származó brit rövidszőrű macska ára igaz, hogy borsosabb, de jóformán eltörpül a később keletkező állatorvosi költségek mellet. Ezért, ha egy egzotikus rövidszőrű akár angol kék macska vásárlása mellett döntesz, mérlegelt az esetlegesen felmerülő problémákat. 

Ajánlott brit rövidszőrű kennel után érdemes különböző fórumokon, csoportokban utána kérdezni. Azonban sose úgy kezd egy tenyésztőnél hogy: szia, mennyi a brit rövidszőrű ár? Egy gondos cicatenyésztő ugyanis megválogatja kinek ad el cicát, és ő azt akarja látni rajtad hogy te a fajta megszállottja vagy, és nem garasoskodni szeretnél csak.

Most pedig következzen a természete után a legizgalmasabb téma. Azaz a brit rövid szőrű cica gondozása és ennek a whiskas cica fajta jelleme, illetve hol van a számára legjobb hely az otthonodban.

britt-kek-macska
britt kék macska

A brit rövidszőrű ára természetesen függ a szőrzet hosszától és színétől. Minél ritkább színtípust választasz annál borsosabb lesz az ára. A hagyományosnak mondható tabby macska, vagy szürke brit cica a legelérhetőbb a gazdik számára.

A brit rövidszőrű tartása és ápolása

Menthetetlenül beleszerettél a szépséges és puha brit vagy angol macska fajtába, aki esetleg szürke macska néven is ismert lehet? Akkor most megmutatjuk, hogy milyen cicabirodalmat biztosíts neki mielőtt brit rövid szőrű macska eladó hirdetésekre vadásznál.

A tenyésztők leginkább, sőt igazából kizárólag benti tartásra ajánlják. Ugyanis ez a fajta brit colorpoint macska már egy jóideje a benti lét kényelmét élvezi. Ez a macskafajta egyáltalán nem igényli a kinti portyázást. Sőt angol nemes cicahölgyünknek vagy kandúrjának az egerészés sem okoz élvezetet. Ugyan ki hibáztatná őket érte? Ők vagyis a brit rövidszőrű csíkos cirmosok tudják, hogy a macskalét lényege a naphosszas békés heverészés és az, hogy a gazdi érte éljen.

brit-rovidszoru-feher
brit rövidszőrű fehér

Ahogy már korábban említettük, neked csak annyi a dolgod, hogy szuper cicaanyuként vagy cicaapuként biztosíts számára mindent, ami az otthonában örömét szolgálja. Ha még mindig nem győztünk meg teljesen, hogy ez a cicus a cicák cicája, akkor megfejeljük még egy kis plusszal a dolgokat.

Ez az egzotikus rövidszőrű, vagy hosszabb loknikkal megáldott macsek a könnyen ápolható fajták közé tartozik. Minimális szőrhullás jellemzi a britt macska egyedeket, szóval még a macskaszőr-szőnyegtől sem kell tartanod az otthonodban. Mindössze annyira van szüksége a brit rövidszőrű fajtának, hogy egy héten egyszer átfésüld gyönyörű bundáját.

Mi kerüljön a tányérba?

Ha még nem említettük volna és még személyesen sem találkoztál egy ilyen brit szépséggel, akkor most lerántjuk a leplet. Ez az angol cica bizony a nagytestű fajták közé tartozik. A nőstények felnőtt korukra lehetnek 5, a kandúr brit kék rövidszőrű pedig még 10 kilogrammig is feltornázhatják a testsúlyukat.

brit-cica-elado
brit kek

Ezek ismeretében úgy gondoljuk, hogy érthető, ha ez a fajta szereti a cicapociját. Szóval készülj fel, hogy neki olyan táplálásra van szüksége, amelytől ilyen szép nagy cirmos maradjon. De azért arra is figyelj oda, hogy formás idomai ne a kerek irányába alakuljanak a . Jó, jó, tudjuk, hogy az is egy forma persze. De a duciság, amellett, hogy cuki, más pozitív jelzője nem nagyon van. Hiszen, ha cicádon van néhány plusz kiló, az eléggé megterhelő számára. Leginkább az ízületei és a csontjai sínylik meg a súlyfelesleget.

Ezért javasoljuk kifejezetten nagytestű cicák részére készülő megfelelő minőségi macskatáp etetését. Az ilyen kajáknak magas a hústartalmuk és olyan értékes anyagok találhatóak benne, amelyek védik a cicák ízületeit. És ez kell egy britt rövidszőrű macska számára.

brit-rovidszoru- cica
brit cicák

Tökéletes választás lehet egy brit cica számára a Brit macska eledel. Mi más? 🙂 De nézzük meg részletesebben az ajánlott tápjainkat.

Kölykök számára

 • A péntárcabarát prémium : Matisse Kitten. Magas hústartalmú, gabona mentes eledel, kis tápszemcsékkel.
 • A csúcsminőségű szuperprémium: Alleva Holistic Cat Kitten, aloe verával és cannabisz olajjal a maximálisan pörgő immunrendszerért

Felnőtt bajszosok számára

Idős/ túlsúlyos kedvenceknek

Most pedig írásunk végén lássuk, hogy honnan is indult el a nyugodt és csodaszép brit rövidszőrű fajta cirmos.  

A brit rövidszőrű fajta története

Az angol háztájak intelligens és nemes fajtájának ősei a rómaiak kíséretében érkeztek meg Angliába. Ezekből a szívós macsekokból tenyésztették ki a brit macska fajtát. A kezdetekkor a brit kék macska volt a sláger, majd az 1870-es évektől a szürke macska, vagyis az ezüst cicák is megjelentek és keresettek lettek a brit rövidszőrű eladó hirdetések..

brit-rovidszoru-macska
britt macska-britt rovidszoru

Az ötórai tea hazájának elszigeteltsége miatt teljesen elkülönült a fajta a házi cicáktól és a többi macskafajtától. Azonban ahogy az sok kutya és macskafajtánál bekövetkezett, a brit rövidszőrűt sem kímélte a világháború. Ezután erősen megcsappant ezen szépséges cicák egyedszáma.  Azonban a nagy csaták után felélesztették a brit rövidszőrűt, és a hetvenes évektől már újra elismert fajtaként élhet mellettünk ez a cukimuki házicicus. Több további fajtát is bevontak az újraélesztésbe. Ilyen macskák voltak például a perzsa, a sziámi cirmos fajták.

szurke-macska-fajta
szürke macska fajta azaz a rövidszőrű brit macska

A jól ismert táp márka pedig újabb lendületet adott a fajta hírességének. Megszaporodott a whiskas macska eladó hirdetések és keresések. A brit vörös macska változat kifejezetten erősödő vonalat mutat a a mai trendekben.

Te ismered a brit rövidszőrűt macskák típusát? Netalántán nálad egy ilyen macsek melegíti otthon a kanapét?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica
MACSKA MAGAZIN

Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica

Gömbölyű arcával, dús bundájával, tömzsi lábaival már régóta az egyik legközkedveltebb macska fajtának tartják. És nem véletlenül!

Elolvasom
Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?
MACSKA MAGAZIN

Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?

Ismerjük meg közelebbről ezt az egzotikus szépségű macskát, aki csak külsejében hasonlít egy vad cicára.A macskabarátok egyik nagy ke

Elolvasom
Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
Petguru logo