A shiba inu – A legkelendőbb japán mémkutya

A legkelendőbb japán mémkutya- A shiba inu

A japán kutya fajták legkisebbike önálló és független típus, így a nem tapadós ölebre vágyó gazdik megfelelő fajtája lehet. Nézzük meg, miért!

A shiba inu kutya jelleme – Avagy tényleg egy macskalelkű kutya kell neked?

Először is elmondanánk, hogy aki még nem találkozott japán kutyafajták egyikével sem, annak bizonyára különösnek hat ezen kutyák kettőssége.

Ugyanis egyszerre hűségesek, kedvesek, bohócok, bújósok, míg máskor kifejezetten makacsok, öntörvényűek, és „hagyjál engem békén” perceket is igénylők.

A shiba inu ( ejtsd: siba inu vagy shiba inú) a fajta kialakulásának múltjából adódóan jó területőrző kutya. Feleslegesen nem ugat. De emellett igencsak szeret hangot adni nem tetszésének különféle morgásokkal, panaszkodó hangokkal.

japan-shiba

Igazi macska lelkűek a japán kutyák ha mondhatjuk így. Ugyanis míg más fajtánál a gazdi szabja meg sokszor a pihenés, és a játék idejét, és ez így is van rendjén, nos ezek a módszerek nem mindig válnak be egy shiba kutya esetében.

Ezek a kutyák önállóan gondolkodnak, és meg van mindenről és mindenkiről a véleményük.

Egyszerre tanulnak könnyen, és egyszerre hihetetlenül nehéz néhány dolgot a fejükbe verni. Mint például, hogy a napirend felállítása nem az ő feladata.

Azonban nem szabad durva bánásmódban részesíteni, ugyanis ez a makacs buksi egyszerre érzékeny is. Mint a legtöbb esetben, nála is a szerető szigor és következetesség a kulcs a boldog együttélésre.

Erős vadászösztöne, és önállósága miatt a póráz nélküli séták és túrák csak hosszú-hosszú kiképzés és gyakorlás után lehetségesek nála. Bár rajongással szereti a gazdáját vagy gazdáit, minden gond nélkül lelép az erdőben egy lehetséges kaland után.

shiba-inu-him

Az intenzív szocializáció már a tenyésztőtől való elhozatalától rendkívül fontos szerepet kell, hogy kapjon. Ugyanis ez az alapköve annak, hogy egy shiba inu megfelelően viselkedjen majd felnőtt korában, kutyás társaságban. És persze benne is megtalálható a más, ősi északi típusú kutyákra jellemző idegenekkel szembeni zárkózottság.

Egy rendkívül aktív kutyáról van szó. Így számolj azzal, hogy ha esik, ha fúj, márpedig kilómétereket menned kell. Ő nem egy hisztis piperkőc, aki két perc alatt elvégzi a dolgát, és már fel is akar menni a lakás melegébe. Hamarabb fog előfordulni, hogy már te könyörögsz neki majdnem négykézláb, széjjel fagyva, hogy mehessetek fel megmelegedni.

Ha már kölyök korától kezdve tanítod a közös játékra, az együttműködésre, akkor többféle lehetőség is adott lesz a szellemi és fizikai lefárasztáshoz.

feher-shiba

És persze remélem mondanom sem kell, hogy a shiba inu tartása udvaron nem lehetséges, a vastag bunda ellenére sem. Hiszen ő abszolút gazdi rajongó típus, kínzás lenne számára, ha nem lehetne mindig a közelében.

Nem arról van szó, hogy a shiba inu buta lenne. Sőt… Túl sok esze van, és úgy van vele, hogy majd ő meglátja, mihez és meddig van kedve. Szóval lehet, hogy kettő alkalommal ad pacsit, aztán utána hiába rimánkodsz neki. Nem azért nem fogja adni a praclit, mert nem érti, mit kérsz tőle, hanem azért, mert szerinte ez totál felesleges hercehurca egy darab jutiért. Ő inkább annak a híve, hogy mindig újabb és újabb rövid kihívások elé állítod. És nem az, hogy a már megtanult trükköket kéred tőle számon naponta tízszer.

shiba-inu-kutya

Viszont néhány kutya jobban motiválható, ők akár agilityben vagy flyball-ban is jól teljesíthetnek. De az igazi sport számukra a fesztelen futás, rohangálás. Így ha te is fitt akarsz lenni, akkor számotokra a Hard Dog Race azaz kutyás akadályfutás, szuper lenne. Ugyanis itt nem kell mindenféle trükköket csinálnia, csak futnia és kihasználnia strapabíró mivoltát.

Nagyobb gyerekeknek különösen jó társa lehet a shiba inu kölyök, persze ha a gyerkőc is tisztában van azzal, hogy a shiba inu időnként szeret elvonulni magányába. Imádnak bohóckodni, játszani, de nem hajlamos túlzásokba esni ez a kedves kis róka.

Más kutyákkal, ha jól van hozzászoktatva a közös hancúrozásokhoz, akkor jól kijön. De nem kifejezetten rajong a kutyafuttatós bulikért. Inkább a vele együtt felnövő kutyákkal szeret lenni. De macska és egyéb kisállat mellé, erős vadászösztöne miatt nem feltétlenül ajánljuk.

Ez a mosolygós puhabundájú szépség azon gazdiknak ajánlható, ahol már nagyobbak a gyerkőcök, szeretnek kirándulni, és egy jó adag humorral rendelkeznek. Ugyanis bármilyen rosszaságaiért nehezen lehet őket büntetni, mert azonnal nekiállnak smúzolni, hogy a gazdi elfelejtkezzen a dorgálásról. Ilyen tehát a shiba inu jelleme.

A shiba inu múltja- avagy miért is ilyen ez a plüssróka?

A neve japánul annyit jelent, hogy kiskutya. Nem hiába, hiszen a japán fajták közül ő a legkisebb spicc fajta. A japán partoknál, a hegyvidéken használták ezt a kutyát, márpedig madarak és más kisállatok levadászására. Hát már csak ezért sem ajánljuk együtt hagyni szabadon a tengerimalackákkal.

Azonban a 20. században majdnem eltűnt ez a róka kinézetű kutya fajta. 1937-ben nemzeti kinccsé választották, majd a tenyésztést gondos kezekbe adták. Mai napig világszerte követői vannak ennek a fajtának, azonban mivel nem egy túl szapora jószág, és elég borsos áron is lehet hozzájutni. Emiatt kevés példány azaz shiba inu kiskutya flangál még belőlük az utcán.

Persze az internet világának köszönhetően sokan megismerték, hiszen igazi mémkutyává vált a hihetetlen grimaszai és arckifejezései miatt. Azonban sokan még mindig akitának hiszik.

shiba-inu-kolyok

A shiba inu kinézete, és ápolása

Nézzük meg közelebbről, hogy mit kell tudnod tematikusan a shiba inu fajta kinézetéről, és hogy miként is kell gondozni ezt a hatalmas bundás rókát.

A shiba inu elfogadott színváltozati a következőek:

-rőtsárga vagy vörös

-rőtsárga – vörös –szezám

-fekete-cser

-fekete-szezám (black)

Azonban minden féle színnél igaz, hogy a kutya fangján a hasán világosabb a szőrszín. Vagyis a hasán és a farka alján a szőrzet fehér színű. A kan kutyák átlag 40 cm, a szukák 37 cm magasak. Erős, izmos, kellően arányos kutya. Az átlag súlyuk 8-12 kg, így azért nem mondhatóak nehézbirkózóknak, de ölebek közé sem tartozik. A fajta ráadásul egész jó átlagéletkorral büszkélkedhet a maga 12-15 évével.

A keleties, ferde metszésű szeme, és ragyogó mosolyra húzódó pofija ellenállhatatlanná teszi. Ehhez jön a rókaszerű magason tűzött felálló piciny fülek, a kunkorodó farok és voilá, kész az internet sztárja.

A szőrzetük, amelyben nincs ember, aki ne akarná a kezét beletúrni, kétrétegű. Az alsó réteg puha, vastag, és a hővédelemért felel, a felső egyenes és kissé keményebb szálú. Na és persze hihetetlenül dús.

Ha jó minőségű táppal, és egyéb étrendkiegészítőkkel tápláljuk a kisrókánkat, akkor a vedlések között mérsékelt mennyiségű szőrrel fogsz találkozni a lakásban. Nem így tavasszal és ősszel.

fekete-shiba-inu

Ilyenkor véletlenül se jusson eszedbe szőrallergiás barátot vendégül látni, ugyanis hóesés szerű vedlésre kell számítanod. Az aljszőr kefe a jóbarátod lesz, miként a vedlést elősegítő alapos fürdetés is. Persze csak a vedlés időszakában igényel napi rendszeres szőrápolást.

Érdemes a shiba inu kiskutyát már kölyökkorban hozzászoktatni eme műveletekhez, vagy akár kozmetikába is elvinni a szakszerű ápoláshoz. És persze az sem hátrány, hogy ebben az esetben a kutya kozmetikusnál fogja a fél bundáját otthagyni, nem a mi fürdőszobánkban.

Ha mégis otthoni fürdetésbe fogsz, egy ápoló samponnal kényeztesd, mint például a Biogance 2 az 1-ben samponja borágó és édesmandula kivonattal.

A shiba inu betegségei

Miután nem egy túlságosan elterjedt fajta, így a kutyák egészségügyi szűréseivel nem törődő szaporítók még nem csaptak le rájuk. Ez ennek a fajtának a szerencséje. De azért már szükség volt arra, hogy fajtamentés alakuljon. Bátran keresd tehát a shibu inu fajtamentés csapatát örökbefogadás miatt.

Persze előfordulnak náluk is betegségek, de semmivel nem több, mint bármely más fajtánál. Ha egy shiba lesz a házikedvenced, akkor a csípődiszpláziára, a szürke/zöldhályogra kell csupán odafigyelned.

Emellett persze a sűrű bundája okozta hátrányokra. Lehetőleg ne a legforróbb időpontban menjetek el tengerpartra nyaralni vele, mert a légkondicionált szobából nem igazán fog kimozdulni. Valamint a túletetésre is oda kell figyelned, mert sajnos hajlamosak derék tájon kissé kikerekedni.

Emellett amit még megemlítenénk, az az étel allergia, ami sajnos egyre gyakrabban fordul elő ezeknél a kutyusoknál is.

A shiba inu etetése

Általánosságban elmondható, hogy nem egy túl válogatós és finnyás fajta. Persze kivételek mindig vannak és lesznek is.

Miután egy aktív, közepes termetű fajtáról van szó, fokozott figyelmet kell fordítani a táp megfelelő beltartalmi értékeire.

shiba-kolyok

Mi kerüljön a kölyök pocakba szerintünk

Felnőtt tápok

 • Pénztárca barát: A Happy Fit Active felnőtt kutyáknak való tápját biztosan nem fogja elutasítani.
 • Ha pedig a legjobbak legjobbját akarod a kis japán rókának, akkor bizonyos, hogy nem lőhetsz mellé az Acana Classic Red tápjával, amely sokféle helyi alapanyagból készült, melyeket a környéken tenyésztettek és termeltek. Bárány, zab, angus marha, yorkshire sertés és további ínycsiklandó hozzávalók teszik ellenállhatatlanná.

Emellett a megfelelő ízületvédő sem maradhat el, hiszen egy ilyen mozgékony állat ízületeit védeni kell.

shiba-dog

Idős kedvenceknek a pocakba

 • Takarékos: Ecopet natural 23/11 -es tápjában mérsékelve van a zsír és a fejérje tartalom, igazodva az idősödő kutyák igényeihez.
 • Kiváló minőség: Happy Dog Toscana kutyatáp , kacsával, szintén mérsékelt fehérje és zsírtartalommal készült receptúrával.

Ez az éber, intelligens cukibomba sokak szívét elrabolta már. Azonban a shibainu tartásához aktívnak és egészen laza személyiségnek kell lenned. Ugyanis az ő engedelmességük inkább egy macskáéhoz tartozik, és néhányszor igencsak borsot törhet az orrod alá. Ezért nem lehet rá haragudni, hiszen az ő bohókás természete már csak ilyen.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?

Milyen is a csincsilla tartása? Milyen a jellemük?A legelső amit tudnod kell róluk, hogy hasonlóan a tengerimalachoz, egy csincsilla, nem c

Elolvasom
A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja

Aligha van olyan akvarista, aki ne akart volna valaha egy gyönyörű bettát tartani. Nézzük meg közelebbről ezt a halfajtát!A sziámi harc

Elolvasom
A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?
MACSKA MAGAZIN

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben.

Elolvasom
Petguru logo