Kutya oltások – Az ampullába zárt biztonság

A kutyatartás alapja, hogy a kutyus igényeit figyelembe véve biztosíts neki megfelelő életteret, élelmet és vállalj felelősséget az egészségéért is. A kutya oltások célja, hogy megakadályozza a vírusok terjedését és megvédje a kutyust az egyes betegségek súlyos következményeitől.

Egy gondos gazdi jól tudja, hogy érdemes ellenőrizni, hogy megvannak-e a szükséges kölyökkutya oltások, mielőtt hazaviszi az új családtagot. Természetesen a tenyésztőknél ez nem is lehet kérdés, hiszen a fő szempont az egészséges kutyusok családba adása.

Azonban sok olyan eset van, amikor nem teljesen tisztázottak a körülmények a kutya oltások terén. Ezért ha nem tenyésztőtől vásárolsz, vagy az utcáról fogadsz be kutyust, akkor mindenképpen az állatorvosnál kezdjétek közös életetek első napjait!

Tartalomjegyzék:

Kutya kötelező oltások – Miért kutyakötelessége a gazdinak oltatni?

Ahogyan nálunk, embereknél, úgy a kutyáknál is léteznek kötelező védőoltások. Ezekre pontosan ugyanazért van szükség, mint a mi esetünkben: hogy megakadályozzuk a vírus terjedését. Ezáltal megvédjük kedvenceinket a sokszor halálos kimenetelű fertőzésektől.

Az oltások alapvetően kétféleképpen védhetik a kutyák szervezetét:

  • Legyengített, de élő vírusokat tartalmaz
  • Inaktivált vírusokat tartalmaz az oltás
kutya-oltas

Minél több eb kapja meg az oltást, annál kevésbé terjedhet a vírus. Ráadásul akár az életét is megmentheted azzal, ha beoltatod. Vannak esetek, amikor előfordulhat, hogy a kutya elkap valamilyen fertőző betegséget, de az oltásnak köszönhetően enyhe lefolyású lesz, és nem terheli meg a szervezetét.

A legtöbb oltást azonban bizonyos időközönként ismételni szükséges ahhoz, hogy a szervezet „felismerje” és hatékonyan leküzdhesse a fertőzést, ha mégis beférkőzne a környezetébe.

Ezt minden gazdinak tudomásul kell vennie, és kalkulálnia kell azzal, hogy ennek költségei lesznek!

Az oltások feltétele, hogy a kutya teljesen egészséges legyen! A beteg, legyengült immunrendszerű kutyusok szervezete ugyanis nem fogja tudni megfelelően felvenni a harcot az oltóanyagban található vírussal.

Éppen ezért, sokszor az oltást egy szűrővizsgálat előzi meg. Ez történik például a szívférgesség elleni oltás előtt is.

Bár az emberek esetében több előírt védőoltást is be kell adatni már csecsemőkorban, a kutyák esetében csak a veszettség elleni védőoltás beadatása kötelező.

A veszettség elleni oltás

A veszettség az agy- és gerincvelő gyulladását okozó vírusos betegség. Ráadásul minden melegvérű állatra és az emberre is rendkívül veszélyes! Idegrendszeri tüneteket okozó, gyógyíthatatlan kór.

Ezért azzal, hogy a veszettség elleni oltás kutya kötelező oltás lett, az 1930-as években sikerült nagyban visszaszorítani ezt a pusztító járványt. A ’90-es évektől a rókákat is vakcinázzák, hogy a vadállatok körében is visszaszorítsák a veszettséget.

A háziállatok védelme érdekében pedig a kötelező kutya oltások alapelemévé tették. A kutya veszettség elleni oltás neve Nobivac Rabies, Biocan R, és Rabisin vakcina, melyek az inaktivált vírust tartalmazzák és egy éves védelmet nyújtanak.

A törvény kötelezi a gazdikat, hogy beadassák a veszettség elleni oltást kutyusaiknak. Kiskutyák, vagy ismeretlen hátterű, utcáról befogadott ebek esetében ez történhet a kutya kombinált oltás időpontjával egyidőben is. Az első veszettség elleni oltás kiskutyák esetében általában három hónapos korban, 14-16 hetesen esedékes.

Ezt természetesen az állatorvos dönti el!

Azt azonban jó, ha tudod, hogy az éves oltás alkalmával az orvos féreghajtó tablettát is ad az ebeknek. Ez azonban nem ad egyéves védettséget! Érdemes a féreghajtást kb. 3 havonta ismételni. Válaszd a Cestal Plus féreghajtó tablettát!

A kutya veszettség elleni oltás mellékhatásai

A veszettség elleni oltás csak pár másodpercig lehet kellemetlen a kutyusok számára és inkább az idegen környezettől ijednek meg. Szerencsére ez az oltás nem túl fájdalmas és nem valószínű, hogy allergiás reakciója lesz tőle a kedvencednek. Ha mégis, akkor erre külön hívd fel az állatorvos figyelmét az ismétlő oltás alkalmakor.

kutya-kombinalt-oltas

Hogyan veheted észre az allergiás reakciót?

Ha a kutyus feje, szája, pofája duzzadni kezd, fulladás jeleit mutatja, akkor azonnal hívd az állatorvost!

Mi az, ami még normális reakció lehet a veszettség elleni védőoltás esetén?

A bőr alatt pár cm-es kemény duzzanat keletkezik, amely az első néhány napban érzékeny lehet. Ráadásul akár hetekig kitapintható. A kutya oltás után csomó tehát normális jelenség. Ha emellett kutyusodon nem tapasztalsz más furcsaságot, akkor valószínűleg nincs gond. Azonban ahhoz, hogy biztosra menj, az állatorvostól kérhetsz szakvéleményt!

A veszettség elleni oltás ára 2024.

Ahhoz, hogy új, négylábú családtag érkezhessen az otthonodba, nem árt felkészülni a fogadására. Természetesen most nem csak a fekhelyről, etető- és itatótálakról és a játékokról van szó!

A költségekhez minden esetben számold hozzá az éves kötelező kutya oltások árát is. Ha tenyésztőtől veszel kutyát, vagy menhelyről fogadsz örökbe, akkor jó eséllyel már megvalósult a kölyök kutya oltási program. Vagy legalábbis az első néhány alkalmon már túl van a csöppség.

kiskutya-oltasi-program

Azonban a veszettség elleni oltást ismételni kell. Hazánkban nincsen egységes árazása az állatorvosi látogatásoknak és a gyógyszereknek. Így régiónként és felszereltségtől függően is eltérő lehet a veszettség elleni oltás ára kutyáknak.

Átlagosan azonban a legfrissebb adatok szerint a veszettség elleni oltás ára 6.000 – 10.000 Ft között mozog.

Ez az összeg pedig független attól, hogy milyen kutyus érkezik a rendelőbe. A kutya veszettség elleni oltás a kölyköknek ugyanannyiba kerül, mint a felnőtt kutyusoknak.

Milyen egyéb ajánlott kutya oltások léteznek?

A veszettség elleni oltás kutya barátaink túlélési esélyeit növeli meg, már egészen apró kölykök esetében is. De vannak egyéb, nem kötelező, de melegen ajánlott vakcinák is, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ezek az oltások azonban nem nyújtanak végleges védelmet! Szükség van ismétlő oltásokra, hogy az immunrendszerük felismerje, és hatékonyan leküzdje a vírusokat.

Olvasd tovább cikkünket, hogy megtudd, mely oltások a leggyakoribbak!

veszettseg-elleni-oltas

Kiskutyák oltási programja

A legpusztítóbb betegségek ellen kombinalt oltas beadásával védekezhetünk. Ezt pedig jó esetben már pár hetes korukban megkapják a kiskutyák, hogy egészségesen fejlődhessenek.

Ezért ha kutyus kerül a családba, ne csak a „vételár” és a kötelező chip, hanem kölyök kutya oltás árak is legyenek a malacperselyedben. Hiszen a kutyás élet –főleg a legelején – komoly költségekkel is jár!

A kutya oltások sorrendje az állatorvos szakterülete, ezért erről mindenképpen egyeztess vele, amikor ellátogatsz hozzá kiskutyáddal! Tőle fogod azt is megtudni, hogy a kutya veszettség elleni oltás meddig véd, és hogy előfordulhat-e esetleg, hogy a kombinált oltás után fáj a kutya lába. Jó, ha tudod, hogy a kutya oltás árak akár rendelőnként is eltérhetnek.

Az oltási program kutya babáknak nem feltétlenül történik azonos időpontokban, ezt is bízd a szakemberre!

Ami biztos, hogy a veszettség elleni vakcina mellett javasolni fogja neked a kombinált oltások beadását is. Előfordul, hogy e két injekció beadásának időpontja egybe esik. Ilyenkor a kombinált veszettség elleni oltás ára kedvezőbb, mint külön-külön. 2024-ben átlagosan 14.000-15.000 Ft körül adják.

Szeretnél többet tudni ezekről?

Lássuk, hogy a kombinált oltás kutyáknak mit tartalmaz!

Mi az a kombinált oltás?

Habár nincs rá szabály, hogy a kombinált oltási sor kötelező lenne minden kiskutyus életkezdéséhez, mi mégis azt ajánljuk, hogy mindenképpen adasd be leendő négylábú családtagodnak.

kombinalt-oltas

Ezzel nem csak az ő életét teszed biztonságosabbá, hanem segítesz visszaszorítani néhány kifejezetten veszélyes vírust is.

De jogosan merül fel benned a kérdés, hogy a kutya kombinált oltás meddig hat. Nos, jó, ha tudod, hogy típustól függően kb 1 évig, de maximum 16 hónapig ismeri fel az oltásban lévő vírusokat az immunrendszer. Ezért célszerű az állatorvossal egyeztetned az ismétlő oltás esedékességéről.

Mutatjuk, melyek azok a vírusok, amelyek ellen védik a kombinált oltás kutya barátaink életét!

Parvovírus

Az egyik legfélelmetesebb és legpusztítóbb kutyabetegség a parvovírus. A bélrendszer gyulladását okozó vírus a kiskutyákra jelenti a legnagyobb veszélyt. Elesettséget, vérzéses hasmenést, lázat, hányást és nagyfokú súlyvesztést eredményez, ami sajnos nagyon sokszor halálos kimenetelű a legyengült kiskutyák esetében.

Éppen ezért a kutya oltási program szerves része a parvovírus elleni védőoltás. Ezzel elkerülhető ez a rettentő betegség. Ehhez azonban pontosan be kell tartani a kölyök kutya oltás időpontjait. A kiskutya első oltása tehát a parvovírus ellen véd.

kutya-oltas-utan

Parvovírus ellen 6-8, 9-10, majd 12 hetes korban oltják be a kutyusokat. A 12 hetes oltás után még 2 hétig nem érdemes közösségbe vinni a kölyköket. Ennyi idő alatt alakul ugyanis ki a védettség. Azonban egyes rendelőkben csak a 8. hét betöltése után kerül sor az első védőoltásra. Mivel a kiskutyáknak 6-8 hetes korban még az anyukájuk mellett a helyük, így ez a feladat még nem az új gazdira hárul.

A parvovírus elleni védőoltás ára 2024-ben átlagosan 7-11 ezer forint között mozog.

Szopornyica

A szopornyica a menhelyek másik nagy ellensége. Magas lázzal járó, légutakat és nyálkahártyát támadó veszedelmes betegség, amely súlyos esetben idegrendszeri rendellenességet, majd halált okoz.

Szerencsére mára sikerült jelentősen leredukálni az előfordulását. Hála a már kölyök korban beadott kutya kombinált oltás védelmének.

Fertőző májgyulladás (Rubarth-kór)

Ez a sárgasággal és súlyos májkárosodással járó vírus nem azonos az embereknél is ismert májgyulladással. Azonban rendkívül veszélyes és a legtöbbször szintén halálos kimenetelű betegség a kutyusoknál.

A kutya kombinált oltás részeként azonban szerencsére sikerült ezt a borzalmat is leigázni, így már nem fordul elő gyakran a kutyáknál.

Leptospirózis

Ez a májat és vesét támadó, emberre is veszélyes vírus is a kombinált kutyaoltás része. Ennek a vírusnak több formája is ismert és attól függően, hogy melyik támadja meg a kutyát, a betegség tünetei más-más formában jelentkezhetnek.

A kiskutya oltási program részeként azonban mára sikerült visszaszorítani ezt a betegséget is.

Mik lehetnek a kombinált oltás utáni tünetek?

Kombinált oltás után bágyadt a kutya! Ez normális? Ez az egyik leggyakoribb kérdése a gazdiknak, miután először hagyják el az állatorvosi rendelőt.

A kutya kombinált oltás mellékhatásai pár órával a vakcinázás után jelentkezhetnek.

Amikor a kutyusod túl van egy injekción, aznap előfordulhat, hogy oltás után bágyadt a kutya. Sőt, még az étvágytalanság és a kisebb duzzanat is belefér a szuri helyén. Ezek a tünetek általában 1-2 nap alatt el is múlnak.

kiskutya-oltasok

A kutya oltás utáni duzzanat kezelése is csak akkor válik szükségessé, ha 1-2 hét alatt nem szívódik fel. Vagy testszerte jelennek meg apró csomók, és a szőrzete is hiányossá válik. Ekkor azonban ne késlekedj! Hívd az állatorvost és a tüneteken kívül említsd meg a nemrég kapott oltást is!

Emellett pedig a következő tünetek utalhatnak allergiás reakcióra:

  • Megduzzad a kutyus szemhéja
  • Pofája megdagad
  • Nyelési, vagy légzési nehézséggel küzd
  • Hányás, hasmenés

Ha ezek közül bármelyik előfordul, azonnal fordulj szakemberhez!

A kutya kombinált oltás ára 2024-ben átlagosan 8.000 – 13.000 Ft között mozognak.

Habár a kutyák oltási programja nem kötelező, mégis érdemes ezt a csekély összeget rászánni az egészségükre. Pár ezer forinttal ugyanis akár kutyusod életét is megmentheted. Jól tudjuk, hogy a megelőzés mindig olcsóbb, mint baj után a kezelés! Ráadásul nem egyértelmű, hogy ezen betegségekből fel tud-e gyógyulni az eb. Rengeteg aggódást és idegeskedést spórolsz vele, ha beadatod ezeket az oltásokat kutyusodnak.

Egyéb nem kötelező oltások kutyáknak

Az imént említett rettegett betegségek mellett van még 1-2 olyan kór, ami megelőzhető védőoltás beadatásával.

Ezek között van a nagyon gyakori kennelköhögés és a baljóslatú Lyme-kór is.

Kennel köhögés elleni védőoltás

Mivel ezt a nyavalyát nem csak egy „egyszerű” vírus, vagy baktérium okozza, hanem több kombinálva, ezért nehéz kivédeni. Mindenesetre felsőlégúti gyulladást hoz és intenzív, száraz köhögést. Sokszor annyira irritálja a köhögés a kutyust, hogy öklendezést, vagy fehér, habos hányást eredményez. Ehhez még étvágytalanság is társulhat.

kennel-kohoges-elleni-oltas-ara

Mivel nagyon könnyen és gyorsan terjed, ezért jobb, ha védőoltással megelőzöd a bajt. Ugyanis a kutyafuttatók, kutyaiskolák és kutyapanziók jelentik a legnagyobb kockázatot e téren. Ahol sok kutyus van összezárva, ott nem biztos, hogy elég a kötelező oltás kutyáknak. Jó, ha kiegészíted kennel köhögés elleni védőoltással.

Ezt a betegséget úgy is elkaphatja kedvenced, ha ugyanabból a tálkából iszik, vagy csak egyszerűen játszik egy fertőzött kutyussal. Bár nem jelent halálos fenyegetést, azért van egészségügyi kockázata az elhúzódó tüneteknek, és az esetleges szövődményeknek.

Így, ha sokat jártok négylábúak társaságába, kifejezetten ajánlott ez a fajta megelőzés.

A kennel köhögés elleni oltás ára átlagosan 12.000 Ft körül mozog. Azonban egy egyszeri oltás nem jelent élethosszig tartó védettséget!

Az ismétlő oltások gyakoriságáról konzultálj állatorvosoddal!

Lyme-kór elleni védőoltás kutyáknak

A lyme-kór egy kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés. Ezért a gazdik körében úgy terjedt el ez a vakcina, hogy kullancs elleni oltás kutyáknak.

A fertőzött kullancs csípése körüli bőr kokárdaszerű koncentrikus körökben bepirosodik. Emellett az állat bágyadt lesz, belázasodik, súlyosabb esetben lebénulhat. Ugyanis ez a betegség kezelés nélkül az ízületek krónikus gyulladását okozza.

Mivel hazánkban már a téli hidegek sem tizedelik meg a kullancs állományt, így nagyon fontos egész évben védekezni az élősködők ellen!

A kullancs elleni védőoltás kutya barátainkat csak a Lyme-kór ellen védi, babézia ellen egyelőre nincs vakcina!

Eme kullancs elleni védőoltás kutyáknak ár terén rendelőnként és akár megyénként is eltérhet. Mégis, ha egy átlagot nézünk, akkor a kullancs elleni oltás kutyáknak ára kb 15.000 Ft.

Szívféreg elleni védőoltás kutyáknak

A szívférgesség olyan probléma, amely sajnos egyre több kutyus (és gazdi) életét keseríti meg. A szívféreglárvák a szúnyogok segítségével kerülnek az állat testébe, majd szaporodni kezdenek és észrevétlenül rombolják az egészségét.

A szívférgességről mindent megtudhatsz korábbi cikkünkből.

kotelezo-oltasok

A szívférgesség súlyos esetben halálos kimenetelű kutyabaj. Időben észlelve azonban hosszú és költséges kezelések árán megmenthető a kutya élete.

Habár nem kötelező a kutyák oltása szívférgesség ellen, a tapasztalt kutyagazdik tudják, hogy érdemes megelőzni a bajt!

Létezik szívféreg elleni oltás kutyáknak! Ez az Afilaria vakcina, amelyet kizárólag negatív szívféreg teszt esetén ad be az állatorvos a kutyának. Ezt az oltást érdemes kora tavaszra időzíteni, még a szúnyoginvázió megjelenése előttre!

A szívféreg oltás ára a kutyusod testméreteitől függően változik. Az Afilaria injekció ára nagyjából 15.000 – 45.000 Ft között lesz, az állat testtömegétől függően. Az oltást megelőzi a szűrővizsgálat, amely plusz költséget jelent.

Ez a kutya oltas is csupán 1 éves védelmet biztosít, ezért mindenképpen beszéld meg a továbbiakat az állatorvosoddal!

Összefoglaló – A kutya oltás témaköre röviden

Mi az oltás feltétele?

Általánosságban elmondható, hogy az orvos csak egészséges kutyát fog beoltani. Bizonyos esetekben (pl. szívférgesség) ezt egy előzetesen elvégzett teszttel igazolják. Ha a kutya beteg, az orvos fogja eldönteni, mikor kezdhettek az oltásokkal foglalkozni.

8-hetes-kutya-oltas-ara

Kölyökkutyák csak a 8 hetes kor betöltése után kaphatnak kombinált vakcina a felsorolt fertőző betegségek ellen. Ezt írják a Duo-vet oldalán is. A 8 hetes kutya oltás ára attól függ, hogy melyik vakcinát kapja. Emellett pedig a költségek rendelőnként különbözhetnek.

Felnőtt kutya oltások esetén (is) mindenképpen hagyatkozz az állatorvos szakértelmére! Ekkor ugyanis az adott eb állapotától és ismert előéletétől függően határozhatja meg, hogy mely kutya oltasok mikor szükségesek.

Mikor kapjon oltást a kutya?

A javasolt oltási sor általában 8 hetes korban kezdődik parvovírus elleni, vagy kombinált oltással. Az egészséges ebek szervezetében megfelelő immunválasz alakul ki és a termelt ellenanyagok képesek lesznek felülkerekedni a fertőzésen.

A fertőző betegségek elleni kombinált vakcina ismétlése kb. három hónapos korban esedékes. Erről az állatorvos fog pontosabban tájékoztatni. Ugyanis a 3 hónapos kort betöltött kutyusok már megkaphatják az első veszettség elleni védőoltást is. Ilyenkor gyakran megragadják az alkalmat, hogy féreghajtó készítményt is adjanak a kutyusnak.

kiskutyak-oltasi-programja

A kiskutya oltások sorrendje és beadásának időpontja eltérhet. Azonban az oltási program végén a kutyusok immunrendszere felkészült az esetleges fertőzésekre és hatékonyan képes lesz leküzdeni azt.

Sokan kérdezik, hogy a veszettség elleni oltás meddig véd. Az egy éves kort betöltött kutyusok esetén elegendő évente egyszer ismételni a vakcinázást, hiszen a szervezetük képes 12 hónapig hatékonyan védekezni a vírus ellen.

Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásoknak?

Számíthatsz rá, hogy a kutya veszettség elleni oltás utáni tünetek jelentkeznek kedvencednél. Ha minden rendben van, akkor ezek nem tartósak és nem is veszélyesek.

Ha a kutya oltás után bágyadt, levert, vagy az oltás helyén kis csomó jelenik meg a bőr alatt, ne aggódj! Egy-két nap alatt elmúlik, illetve a csomó is eltűnik 2 héten belül minden más tünet nélkül.

felnott-kutya-oltasok

Azonban ha a csomó fájdalmas lesz, és növekedni kezd, vagy hányás, hasmenés, esetleg nyáladzás figyelhető meg rajta, akkor haladéktalanul hívd az állatorvost a további teendőkért! Allergiás reakcióként szintén előfordulhat, hogy a szemhéja, vagy a pofija feldagad, és nyelési nehézségekkel küzd. Természetesen ez szintén a szakember hatáskörébe tartozik!

Mennyibe kerülnek a kutya oltások?

Az immunizálás költségei nem egységesek. Az árakat a használt hatóanyagok, olykor a kutyus termete és akár az adott rendelő elhelyezkedése is befolyásolja.  

Azonban az előírt éves veszettség elleni vakcina mellett ajánlott a kombinált oltások beadása is, melyeknek természetesen további anyagi vonzata van

Mi azt gondoljuk, hogy megéri ezt az árat megfizetni a hosszú és boldog kutyaéletért cserébe.


Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Ezeket olvastad már?

A francia bulldog – a röfögő, horkoló kedvenc
KUTYA MAGAZIN

A francia bulldog – a röfögő, horkoló kedvenc

Nincs olyan ember szerintünk, aki ne találkozott volna már egy cuki francia bulldog kutyával és ne rabolta volna el a szívét ez a mosolygó ar

Elolvasom
Hörcsög szelídítés 5 lépése
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Hörcsög szelídítés 5 lépése

A rágcsálók, mint a hörcsög is, zsákmányállatok. Ösztönösen félnek a legtöbb dologtól, főleg az újdonságoktól. Bemutatjuk a szelíd

Elolvasom
Fülatka macskáknál- Itt a Petguru kisokos újabb bejegyzése!
MACSKA MAGAZIN

Fülatka macskáknál- Itt a Petguru kisokos újabb bejegyzése!

Legyen benti vagy kinti cicád, bizony a fülatka akkor is potyautas lehet kedvencednél. A gyógyulás akár heteket is igénybe vehet, így érdeme

Elolvasom
Petguru logo