Vörös fantomlazac

A pontylazacok családjának egy újabb apró képviselője.

A fantomlazac csapat egyik oszlopos tagja Dél-Amerika sötétebb, lassabb sodrású vizek területéről származik. A vörös fantomlazac különlegessége átlátszó, vörös kinézete. A fajta esetében a nemek megkülönböztetésének szempontjából viszonylag könnyű dolgod lesz.

A vörös fantomlazac jellemzői

Igaz, hogy a nőstény és a hím hyphessobrycon sweglesi vörös fantomlazac is hátúszóján fekete foltot visel. Azonban a lányok esetében a fekete minta felett, az úszó csúcsrészén még egy fehér folt is található. A fiúk hátúszója pedig jóval hegyesebb az ellenkező nem ezen testrészénél. Méretük azonban megegyezik. Mindketten 4-5 cm testhosszal rendelkező halacskaként élik le 5-8 évig tartó életüket.

A vörös fantomlazac (hyphessobrycon sweglesi) tartása

Kisebb mérete ellenére a nagyobb vizeket kedveli. Társas rajhal fajtaként neki szüksége van a térre, ezért minimum 75 literes akvárium ajánlott egy 5-6 fős vörös fantomlazac társaság számára. És, hogy a téren kívül mire van még szükségük? Sok-sok búvóhelyre és tetemes mennyiségű növényre. Amiből viszont nem igényel túl sokat az a fény.

Az ő esetükben a dekorációval sem kell fukarkodnod. Nagyon szeretik például a különféle gyökereket és az egyéb természetes díszeket. Ilyenek például a kövek, amelyek között szintén szívesen megbújhatnak a halak a kíváncsi tekintetek elől.

voros-fantom-lazac
forrás: pinterest

Az akvárium vízminősége pedig a következő legyen. Közepes hőmérsékletű, 20 24 c víz hőmérséklet körülmények között érzi jól magát a hyphessobrycon swelgesi. A pH 6,5-7,2 között az ideális, a víz keménység pedig 4,5-85 nk legyen. Ha ezeket a körülményeket biztosítod vörös fantomlazac kopoltyúsaidnak, akkor igazán megszínesítik majd akvarista életedet.

Etetésüknél sem kell túl nagy különlegességekkel készülni. Mindenevő halakként szívesen fogadnak bármilyen apró szemcsés haleledelt mint pl. a Tropical általános granulátuma. De néhanapján akár aprított fagyasztott vagy élő eleségekkel is kedveskedhetsz nekik.  

Végezetül pedig nézzük, milyen halakkal érdemes együtt tartani a vörös kompániát. A békés természetű apróságok boldogan eléldegélhetnek például páncélos harcsákkal vagy békésebb törpesügerekkel.  De igazából tökéletesen eléldegél bármely hallal, aki nem nézi őt délutáni vagy reggeli nasinak.

forrás: discoverlife.org

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére

Ha hiszed, ha nem egy megrögzött növényevőnél is van sok-sok olyan étel, amelyet fontos kihagyni a nyuszik életéből.Eddig azt hitted, h

Elolvasom
Meddig él egy macska?
MACSKA MAGAZIN

Meddig él egy macska?

A szerető cicagazdik legnagyobb dilemmája hogy meddig él egy macska.Minden állatbarát kötelességének érzi, hogy szeretett négylábú, k

Elolvasom
Miért támad a macska a gazdájára? Felsorolunk 5 lehetséges okot
MACSKA MAGAZIN

Miért támad a macska a gazdájára? Felsorolunk 5 lehetséges okot

A legtöbb ember, amikor macskatartásra adja a fejét, egy bújós, doromboló bajszost képzel el lelki szemei előtt. Azonban előfordulhat, hogy

Elolvasom
Petguru logo