Vörös fantomlazac

A pontylazacok családjának egy újabb apró képviselője.

A fantomlazac csapat egyik oszlopos tagja Dél-Amerika sötétebb, lassabb sodrású vizek területéről származik. A vörös fantomlazac különlegessége átlátszó, vörös kinézete. A fajta esetében a nemek megkülönböztetésének szempontjából viszonylag könnyű dolgod lesz.

A vörös fantomlazac jellemzői

Igaz, hogy a nőstény és a hím hyphessobrycon sweglesi vörös fantomlazac is hátúszóján fekete foltot visel. Azonban a lányok esetében a fekete minta felett, az úszó csúcsrészén még egy fehér folt is található. A fiúk hátúszója pedig jóval hegyesebb az ellenkező nem ezen testrészénél. Méretük azonban megegyezik. Mindketten 4-5 cm testhosszal rendelkező halacskaként élik le 5-8 évig tartó életüket.

A vörös fantomlazac (hyphessobrycon sweglesi) tartása

Kisebb mérete ellenére a nagyobb vizeket kedveli. Társas rajhal fajtaként neki szüksége van a térre, ezért minimum 75 literes akvárium ajánlott egy 5-6 fős vörös fantomlazac társaság számára. És, hogy a téren kívül mire van még szükségük? Sok-sok búvóhelyre és tetemes mennyiségű növényre. Amiből viszont nem igényel túl sokat az a fény.

Az ő esetükben a dekorációval sem kell fukarkodnod. Nagyon szeretik például a különféle gyökereket és az egyéb természetes díszeket. Ilyenek például a kövek, amelyek között szintén szívesen megbújhatnak a halak a kíváncsi tekintetek elől.

vörös fantom lazac
forrás: pinterest

Az akvárium vízminősége pedig a következő legyen. Közepes hőmérsékletű, 20 24 c víz hőmérséklet körülmények között érzi jól magát a hyphessobrycon swelgesi. A pH 6,5-7,2 között az ideális, a víz keménység pedig 4,5-85 nk legyen. Ha ezeket a körülményeket biztosítod vörös fantomlazac kopoltyúsaidnak, akkor igazán megszínesítik majd akvarista életedet.

Etetésüknél sem kell túl nagy különlegességekkel készülni. Mindenevő halakként szívesen fogadnak bármilyen apró szemcsés haleledelt mint pl. a Tropical általános granulátuma. De néhanapján akár aprított fagyasztott vagy élő eleségekkel is kedveskedhetsz nekik.  

Végezetül pedig nézzük, milyen halakkal érdemes együtt tartani a vörös kompániát. A békés természetű apróságok boldogan eléldegélhetnek például páncélos harcsákkal vagy békésebb törpesügerekkel.  De igazából tökéletesen eléldegél bármely hallal, aki nem nézi őt délutáni vagy reggeli nasinak.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Yellow sügér
HAL TIPPEK

Yellow sügér

A népszerű sügér fajták egyik legbékésebb tagja.Rendszertani nevén labidochromis caeruleus aranysügér a sügér család különleges ta

Elolvasom
Columbo habókos kedvence - A basset hound
KUTYA TIPPEK

Columbo habókos kedvence - A basset hound

Szerintünk kevés ember van, aki ne hallatna egy hosszú Óóóó-t amikor meglát egy Dumbo méretű fülekkel ellátott basset hound kutyát. És

Elolvasom
A pottyantás nagy dilemmája? Avagy a macska alomra szoktatása
CICA TIPPEK

A pottyantás nagy dilemmája? Avagy a macska alomra szoktatása

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Petguru logo