Kutya bűzmirigy – A kutya élet szagos oldala

A kutya bűzmirigy egy egyedi azonosításra is szolgáló illatanyagot kibocsátó szerv a kutyák végbélnyílásának két oldalán. Séta során, vagy kutyafuttatóban gyakori jelenség, hogy a kutyák egymás hátsóját szimatolva „ismerkednek”. Ugye te is észrevetted már?

De más funkciója is van ezeknek a végbélzacskóknak. És bizony előfordul az is, hogy valamilyen probléma adódik vele.

Ebben a cikkben részletesebb információt találsz a bűzmirigy hasznáról, működési akadályairól és azok megoldásáról is.

Vigyázz! A téma alkalmas a nyugalom megzavarására, ezért azt ajánljuk, ne az ebédszünetedben olvass róla!

Tartalomjegyzék:

Mi az a kutya bűzmirigy?

A kutyák végbélnyílásának két oldalán egy-egy – kb. borsónyi, vagy babszem méretű – végbélzacskó helyezkedik el. Ha a kutyus hagyja, a gazdi is ki tudja tapintani. Ezeket nevezzük bűzmirigynek. A kutyák bűzmirigye erősen kellemetlen szagú, enyhén sárgás színű váladékot termel, amely jó esetben egy híg és tiszta folyadék.

Mivel a mirigyek kivezetőnyílása közvetlenül a végbélnyílásnál található, ez a folyadék a széklettel együtt ürül.

francia-bulldog-buzmirigy

Azonban előfordulhat, hogy valamiért elzáródik, vagy begyullad, ez pedig további problémákhoz vezet, ugyanis ennek ellenére ezek a mirigyek továbbra is váladékot termelnek.

A jó hír az, hogy ez a gond megelőzhető és tökéletesen kordában tartható.

Olvass tovább és ismerd meg jobban a bűzmirigy váladék rejtelmeit!

Mi célt szolgál a kutya bűzmirigye?

A bűzmirigy által termelt folyadék több funkciót is ellát. Először is, ez a váladék automatikusan ürül, amikor a kutyus pottyant. Azzal, hogy olajos állagával végig csúszik a végbélnyíláson, gyakorlatilag síkosítja az utat. Előkészíti a terepet, így könnyebben távozik a széklet a kutya testéből.

Másrészt viszont ez egyfajta kommunikációs „eszköz”. Ugyanis ez a kifejezetten erős szag egyedi azonosítóként szolgál a kutyák és más állatok körében. A macska bűzmirigy például ugyanezt a szolgálatot látja el. A bűzmirigy szaga számukra olyan, mint egy személyi igazolvány. Tehát a kutyák rengeteg információt szagolnak ki, ha sikerül közel kerülniük a másik hátsó fertályához.

buzmirigy-kutyaknal

Kiderül például számukra a másik kutya neme és kora, és azt is meg tudják állapítani, hogy éppen tüzel-e esetleg. Ezt természetesen az út szélén hagyott ürülékből is kiszagolják, ezért szimatolják olyan lelkesen a hátrahagyott kutyagumit is. Bár nekünk ez finoman szólva kellemetlen szag, ők nem fanyalognak, ha megérzik a bűzmirigyek bukéját.

Ráadásul még „vegyi fegyverként” is bevetik, hiszen veszélyhelyzetben üríteni tudják ezeket a mirigyeket. Ezzel megzavarhatják ellenfeleiket, időt nyerhetnek vele. Mivel a félelem szüli ezt a reakciót, megtörténhet, hogy egy félelmetes vihar közepette a gazdi egyszer csak azt veszi észre, hogy büdös a kutya feneke.

Tehát ha minden rendben működik, akkor ez sokrétű szerv jó szolgálatot tesz a kutyák életében.

Azonban sajnos ezen a területen is adódhatnak problémák. A most következő fejezetekben kiderül, mikor érdemes felkeresni az állatorvos rendelőjét bűzmirigy gyulladás kezelése céljából.

A bűzmirigy gyulladás tünetei – mire figyelj bűzmirigy problémák esetén

A kutya végbél problémák a legtöbb esetben a kutya buzmirigy gondjaira vezethető vissza. Természetesen ezt minden esetben alapos vizsgálat után kizárólag az állatorvos állapíthatja meg!

budos-a-kutya-feneke

Több oka lehet annak, hogy a bűzmirigy kutyáknál begyullad. Az állatorvostól hallhatod ezt úgy is, hogy kutya végbélmirigy gyulladás. Ez a probléma nem ritka a kutyusok körében. Ráadásul a kistestű kutyák esetében gyakoribb az előfordulása.

Mikor alakulhatnak ki a bűzmirigy gyulladás tünetei kutya bűzmirigy gondok esetén?

Vannak bizonyos tényezők, amelyek növelik a hajlamot eme nem túl gusztusos jelenségre.

Ilyen például, ha az állat genetikájából adódóan a bűzmirigy kivezetőnyílása eleve szűkös. De a tartósan híg széklet, illetve a hasmenés is hamar bajt eredményezhet. Emellett ha valamiért sérült, vagy fertőződött a végbéltájék, akkor is számíthatsz rá, hogy meggyűlik a bajod a kutya bűzmiriggyel.

Gyakori oka lehet azonban az allergia is, amely testszerte különböző tüneteket  okozhat. Így nehezebb felismerni, ha erről van szó (pl. fülvakarás bűzmirigy gondra is utalhat, ahogy a kisallatdoki oldalán is írják).

Ahogyan azt pár sorral fentebb olvashattad, a kistestű kutyákat nagyobb valószínűséggel érinti ez a probléma. Ezért nem ritka például a tacskó bűzmirigy bökkenő sem.

A probléma akkor kezdődik, amikor valamiért a mirigy által termelt folyadék nem tud megfelelően ürülni a kutyus szervezetéből. Ekkor a pangó tartalom ideális táptalajt biztosít a baktériumok számára. A baktériumok elszaporodása pedig gyulladáshoz vezet. Emellett pedig akár tályog is kialakulhat. Ha pedig nincs időben megfelelően kezelve, akkor gennyes tartalom ürül belőlük. Ekkor hívják a gazdik az állatorvost azzal, hogy mi a teendő, ha a kutya bűzmirigy kifakad.

Hogyan ismerheted fel?

A kutya bűzmirigy gyulladás viszonylag hamar feltűnik a gazdiknak is. Ugyanis mivel rendkívül kellemetlen érzés lehet a kutyusoknak, sok olyan feltűnő változást tapasztalsz a viselkedésében, amelyre biztosan felfigyelsz.

buzmirigy-gyulladas-tunetei

Lássuk, mik lehetnek a kutya bűzmirigy gyulladás tünetei!

Ha a kutyusod:

 • gyakran nyalogatja, rágcsálja a végbéltájékát
 • erőlködik, miközben a nagydolgát végzi
 • végbelének környéke piros, duzzadt
 • kergeti a farkát
 • kényelmetlen neki az ülő pozíció
 • bűzölög, extrémen büdös a kutya
 • szánkázik, vagy „radírozik”, vagyis húzza a fenekét a földön,

akkor már joggal gyanakodhatsz bűzmirigy kutya gondra.

Azonban ezek a tünetek utalhatnak más betegségekre is, ezért mi azt ajánljuk, hogy mindenképp bízd a szakemberre a diagnózist!

Ugyanis elképzelhető, hogy teljesen más okból kifolyólag valamilyen kutya faroktő betegség áll a háttérben. Ennek jelei több ponton egyezhetnek az imént felsoroltakkal. A faroktő gyulladás francia bulldog esetében akár a gyakori fürdetés következménye is lehet. Hiszen az ő bőrük rendkívül érzékeny, így még a legjobb szándék mellett is bajt okozhat a gazdi.

Azt, hogy a faroktő gyulladás kutya esetében hogyan orvosolható, szintén bízd szakemberre!

Most azonban megtudhatod, hogy mit tehetsz a rendellenesen működő bűzmirigy ellen!

A kutya bűzmirigy kinyomása – ha a kutya már segítségre szorul

Előre figyelmeztetünk, hogy most következik az a rész, ami nem éppen lányregénybe illő részleteket tartalmaz…

hogy-kell-a-kutya-buzmirigyet-kinyomni

Tehát a kutya feneke piros és a kutya vakarózás bűzmirigy bajra utal, emellett pedig a kutya végbél kitüremkedés is gyanús. Biztosan rájöttél arra is, hogy mitől büdös a kutya. Ilyenkor érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni.

Ha sikerül időben észrevenned, hogy gondok vannak a kutyus hátsó fertályán, akkor az állatorvosnál elég lehet egy gyulladáscsökkentő injekció és a pangó váladék eltávolítása a mirigyből.

Ezt pedig kézzel végzi az orvos. Egészen pontosan megtörténik a bűzmirigy kinyomása. Ebben az esetben pedig teljesen lényegtelen, hogy egy vizsla, vagy egy francia bulldog bűzmirigy gondjairól van szó, a kezelés ugyanúgy zajlik.

Ha az előző fejezeteken túljutottál, akkor már tudod, hogy bűzmirigy váladék színe ideális esetben áttetsző, enyhén sárgás. Azonban ha már komolyabb gyulladásról van szó, akkor a kinyomott váladék sötét törmelékkel tarkított, zavaros, töményebb állagú lehet.

Általánosságban elmondható, hogy a kutya bűzmirigy kinyomás ára nagyjából 2000- 5500 Ft között van a rendelőkben. (Függetlenül attól, hogy kan, vagy nőstény kutya bűzmirigy kinyomásáról van-e szó.) Ráadásul sok esetben a büzmirigy kinyomás kutya bűzmirigy esetén is ugyanannyiba kerül, mint a macska bűzmirigy esetén.

Ne gondold, hogy azonnal a kutya bűzmirigy eltávolítása lesz a doktor következő lépése. Ugyanis jó esetben ezzel meg is oldódik a gond.

kutya-buzmirigy-kinyomas-ara

Azonban előfordulhat, hogy újra és újra meggyűlik a bajod vele és a kutya bűzmirigy szag ismételten rontja otthon a levegőt. Ekkor már hamarabb feltűnhetnek a beteg buzmirigy tunetek, és újra szükség van állatorvosra kutya végbél kitüremkedés kezelése céljából.

Ha rendszeres lesz ezen végbélnyílás körüli mirigyek megbetegedése, és egyre többször van szükség külső beavatkozásra, az állatorvos ítélheti úgy, hogy szükséges eltávolítani a bűzmirigyeket.

A bűzmirigy eltávolítás ára 2024-ben átlagosan 35.000 és 55.000 Ft között mozog.

Hogy kell a kutya bűzmirigyét kinyomni?

Tulajdonképpen egy kis rutinnal egyszerűen elvégezhető műveletről van szó. Azonban mi azt ajánljuk, hogy bízd ezt a dokira, hiszen ő ismeri a legjobban ezt a módszert!

Egy gumikesztyűt húz majd a kezére, és síkosító segítségével az ujjaival a végbélnyílásba nyúlva kitapintja a mirigyet. Óvatos, de határozott nyomáskifejtés után a kifakadt bűzmirigy tartalma már láthatóvá is válik. Ekkor a kutya bűzmirigy váladék színe valószínűleg már nem tiszta, hanem sűrűbb, esetleg sárgás-zöldes színű és törmelékes.

buzmirigy-valadek

Ebből az állatorvos következtetni tud arra, hogy szükséges-e további vizsgálat vagy kezelés. Ezért fontos, hogy mihamarabb lássa a szenvedő kutyust.

A kutya bűzmirigy kinyomása házilag

Sokan vélik úgy, hogy ezt a mozdulatot otthon is megtehetik, kihagyva így az orvost a folyamatból. Azonban mi nem tanácsoljuk, hogy házilag kezelj bármilyen egészségügyi problémát anélkül, hogy konzultáltál volna az állatorvossal!

A kutya bűzmirigy gyulladás kezelése házilag ugyanis rosszul is elsülhet. Amennyiben nem ürül ki a mirigy teljes tartalma, vagy észrevétlen marad egy esetleges fertőzés, az sajnos sokkal komolyabb károkat is okozhat kutyusod egészségében.

Az egészséges kutya bűzmirigyét pedig kifejezetten tilos rendszeresen nyomkodni, ugyanis ezzel beleavatkoznál a mirigyek természetes működésébe. Ezáltal pedig gyulladást idézhetsz elő, miközben a kutyának megfelelő módon ürítené a váladékot a mirigye.

A bűzmirigyeket sokszor akár a kutyakozmetikus is kinyomja szépítgetés közben. Azonban ha kutyusodon fájdalmas ürítés jeleit, vagy más problémát észlelsz, jobb, ha inkább az állatorvoshoz fordulsz segítségért!

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Most, hogy már minden apró részletet ismersz, jöjjön inkább az a rész, hogy hogyan kerüld el a bajt. Természetesen a leggondosabb gazdi kutyusánál is jelentkezhet rendellenesség, ha az állat hajlamos rá.

kutya-buzmirigye

Azonban adunk pár tippet, hogy hogyan tartsd megfelelő állapotban kutyusod bélrendszerét!

Először is, ebben a folyamatban hatalmas szerep jut a táplálkozásnak! Ha rossz minőségű, mesterséges anyagokkal és felesleges összetevőkkel dúsított tápot adsz kutyusodnak, valószínű, hogy a széklete sem lesz rendben.

A kutyakaki megfelelő állapotáról ebben a cikkben minden hasznos információt megosztunk veled!

Tápválasztáskor figyelj oda kutyusod egyéni igényeire! Ha csirke- és/vagy gabonaallergiától szenved, feltétlenül szerezd be neki azt a hipoallergén eledelt, amely nem tartalmazza az allergént.

Mi szívből ajánljuk a SullerZ Grain Free Hypoallergenic Lamb&Beef ínycsiklandó és teljesen hipoallergén eledelt.

Ezzel kiküszöbölheted az allergiából származó bűzmirigy problémák többségét is.

Ha pedig valamiért rendetlenkedne a kutyus pocakja, akkor az Agroferm Pet pora segíthet visszaállítani a bélflóra megfelelő működését. A prebiotikumok és a vitaminok hamar kifejtik majd áldásos hatásukat, így csökkentik a hasmenés kockázatát is.

kifakadt-buzmirigy

Immunerősítésre kiváló készítmény a lazacolaj, amely omega 3 és 6 zsírsavakban gazdag, így akár krónikus problémák esetén is bevethető.

Persze a táplálkozás mellett a mozgás is kulcsszerepet tölt be az egészséges életben. Ne hanyagold el kutyusod rendszeres testmozgását sem! Séták alkalmával az állat képességeihez mérten futtasd meg, vagy csináltass vele mozgást igénylő feladatokat. Ezzel nem csak a fittebb lesz, de a köztetek lévő kötelék is erősödik. Sőt! Extraként a mozgás még a kutya végbélnyílásának közelében lévő izmokat is erősíti, így segítve az egészséges székletürítést.

Ne felejts el magaddal vinni néhány motiváló jutit, amellyel kedvenced nagyobb kedvvel hajtja végre a feladatokat!

Kerüld el a kutya bűzmirigyét érintő gondokat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 8
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 16
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 3x
-
 • Raktáron
8.490 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 1x
-
 • Raktáron
2.990 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
11.980 Ft - 12.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Kutya etetése – minden, amit tudni érdemes
KUTYA MAGAZIN

Kutya etetése – minden, amit tudni érdemes

A kutyaélet legfontosabb témája a kutya etetése, vagy éppen a kölyökkutya etetése. Hiszen kiskedvenceink akkor a legboldogabbak, ha tele hass

Elolvasom
Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?
MACSKA MAGAZIN

Mikor időszerű a kiscicák elválasztása?

Mikor lehet elválasztani a macskát? Erre a gyakran feltett kérdésre szeretnénk választ adni ebben a cikkünkben. Röviden és tömören: min

Elolvasom
Sün-A tüskés padlócirkáló
TERRARISZTIKA MAGAZIN

Sün-A tüskés padlócirkáló

Egy fölöttébb cuki aprócska szobaragadozó vagyis a sün élete. Nem tudom, hogy vagy vele, de a mi szívünket azonnal rabul ejtette az édes

Elolvasom
Petguru logo