Kutya allergia tünetei– hívatlan vendég a kutyák életében

Napjainkban egyre többször találkozunk a kutya allergia tünetei sokaságával. Sajnos csaholó kedvenceink is elég sok mindenre lehetnek allergiások.

Írásunkban megismerheted a kutyaallergia fajtáit, vagyis, hogy mitől ütheti fel a fejét ez a nyavaja kutyuskáink testében. Irodalmian szólva mi válthat ki allergiás reakciót a kutyáknál. Megismerheted a tüneteket és néhány megoldást is bemutatunk az allergia kutyáknál kezelésére.

Természetesen nem csak a gondokkal-bajokkal ismertetünk meg téged. Ahogy azt már megszokhattad tőlünk, megoldásokat is nyújtunk allergia ellen kutyáknak. Hiszen sok-sok praktikát és fortélyt ismerünk kutya allergia ellen. Haladjunk is szépen sorjában, vagyis kezdjük a legelején.

Tartalomjegyzék:

Melyek a kutya allergia tünetei?

Az egyik leggyakoribb – a kutya ételallergia

Mire lehet allergiás a kutya az étel mellett?

Az allergia kutya barátaink esetében ugyanazt jelenti, mint nálunk embereknél. Vagyis nem más, mint a kutyatest, azon belül is a négylábú-immunrendszer túlzásba vitt reakciója. Hogy mi okozza ezt? Egy olyan tápanyag vagy külső hatás, amelyre nem kellene érzékenyen reagálnia a szervezetnek.

A következőkben vizsgáljuk meg közelebbről, hogy melyek a kutya alergia tünetei.

Melyek a kutya allergia tünetei?

Többféle dologra lehet a kutyus allergiás élete során. A legtöbb esetben említésre érdemes a bolhanyál allergia. Továbbá a pollenallergia kutya pajtinknál és az ételallergia kutyáknál is lehet a ludas. Ezek a problémák pedig különféle tünetekkel jelentkezhetnek be a kutyusok szervezetében.

kutya-allergia-jelei

Ha az alábbi jelenségeket tapasztalod kedvenceden, érdemes állatorvoshoz fordulni. Itt jó eséllyel kiderülhet, mi a probléma tárgya. Hiszen akár szükséges lehet a kutya bolha allergia kezelése is.

Vakarózik és rágja magát a kutya

Ez a tünetegyüttes talán a kutya allergia jelei között a leggyakoribb. Ezt a két nem túl kellemes tevékenységet általában valamilyen bőrkiütés vagy atópia miatt végzi kutyuskánk. A viszketés mellett a kiütés pedig sok esetben valamilyen allergia miatt jöhet létre. Ha okosítanád magad még a vakarózás témájában, ajánljuk figyelmedbe a Kutyakajás oldalán a kutya viszketéséről készült cikket.

A kiütésen kívül másfajta kutya bőrallergia is jelentkezhet négylábunkon például bizonyos bőrpír, ekcéma, bőrgyulladás stb formájában.

Ez a sokféle kutya allergia kiütés azonban kezdetben nehezebben vehető észre a kutyabunda miatt. Először csak annyit látunk, hogy kis kedvencünkön vakarózás vehető észre, vagy éppen a kutya rágja a lábát.

Ilyenkor általában a szakavatott gazdi is rögtön arra gondolhat, hogy kiskedvence bundájába beköltözött egy bolhacsalád. Megbizonyosodtál arról, hogy ebed az egyedüli állat a bundájában? Akkor a következő fontos gondolatod az allergia jelenléte legyen.

kutya-allergia-tunetei-emberen

A sok vakarózástól sajnos könnyen előfordulhat az is, hogy ilyenkor kihullik a kutyus szőre. A szőrhullás mellett pedig még a kutya nyalja a lábát jelenetnek is gyakran szemtanúja lehetsz. De ők ebben az esetben a lábrágástól sem riadnak vissza. Ezt is az allergia, leggyakrabban pontosan a kutya csirke allergia miatt teszi. A bal oldali kép jól bemutatja milyen egy allergiás kutya tappancsa.

Körömágy-bajok

Az allergiás kiütések kutyán mellett a mancsok rágása más miatt is lehet veszélyes. Emiatt ugyanis begyulladhat a körömágy is. A kutya körömágy gyulladás kezelése pedig nagyon komoly feladat, mert a gyulladás akár a csontokra is átterjedhet. Éppen ezért kiemelten fontos a fertőzés megelőzése.

A körömágy gyulladása sérülés vagy valamilyen pajzsmirigy-betegség tünete is lehet. Ha az allergia kezelése után sem múlnak a tünetek, akkor érdemes ezekre is gondolni.

Gyakori fülgyulladás

Ha kedvenceink élete során néhány alkalommal fordul elő, akkor nem kell egyből allergiás reakciót feltételezni. Viszont, ha ez évente 3-4 esetben is megesik, akkor gyanakodhatunk valami komolyabbra.

francia-bulldog-allergia-tunetei

Rendszeres bűzmirigy-gondok

Ugyanez a helyzet a bűzmirigy gyakori telítődésével is. Ebben az esetben is erősen gondolhatunk az allergiára valamire az ételében vagy a környezetében. A csirkehús allergia tünetei között elsősorban ez a probléma szokott jelentkezni, persze a vakarózás mellett.

Kutya arca feldagadt

Azt veszed észre, hogy fel van dagadva a kutya arca folyamatosan? De nem találkozott előtte egy méhecskével vagy darázzsal sem? Bizony akkor is lehet a kutya ételallergia a ludas. Vagy éppen másfajta érzékenység is állhat a háttérben.

kutya-csalankiutes-kezelese

Abban az esetben is megeshet, hogy kutya feldagadt pofa esik meg, ha egy fullánkos csípése a hunyó. A kutya allergia kálcium adásának segítségével sajnos nem lesz megoldható. Ha csípés következtében esik meg a kutya pofa duzzanat, akkor azonnal irány az állatorvos. Ő majd a megfelelő gyógyszerrel, leginkább szteroiddal orvosolja a bajt.

Könnyes szemek

Bizony a kutya szem allergia is szerepelhet az érzékenység tünetei között.

Kutya tüsszögés

Nemcsak a megfázás miatt fordulhat elő, ha a kutya tüsszög. Gyakrabban megesik, mint gondolnád, hogy a négylábúak pollenallergiában szenvednek. Érdekes, ugye? A kutya pollenallergia témáját a későbbiekben részletesebben is körbejárjuk.

feherje-tuladagolas-tunetei-kutyaknal

Rovarcsípés következtében is előfordulhat, hogy a kutya prüszköl. Ha ezután azt veszed észre, hogy a kutya feje feldagadt, akkor már feljebb említettük, mi a teendő.

Ha valamely tünetet a felvázoltak közül észreveszel kutyusodon, akkor ajánljuk az állatorvosi rendelő felkeresését. Itt igény szerint akár elvégezhető az allergia teszt kutyáknak is.

Hogyan zajlik az allergia vizsgálat kutya barátainknál?

Nem kell itt semmi ördöngösségre gondolni kedves gazdi. A kutya allergia teszt elvégzése hasonló abban az esetben is, ha a kutya kezelés kerül szóba.

Első körben az állatorvos kitöltet a gazdival egy kérdőívet, amelyben a kiskutyánk étrendje és a szokásai a téma. Egy szakavatott szakember már ebből is vonhat le hasznos következtetéseket. Akár már ilyenkor látható, hogy milyen allergiák vannak jelen a cukimuki kutyatestben.

Az igazi eredmény azonban a másodlagos mintavételek után lesz értékelhető. Hogy honnan? Azokról a bőrfelületekről, amelyeken allergiás reakció látható. Emellett pedig még a legtöbbször vért is vesznek kedvencedtől.

Olyan teszt-fajta is létezik, amely nálunk embereknél is elég ismerős lehet. Itt arról van szó, hogy az esetleges allergén anyagokat befecskendezik a bőrbe. Az adott anyagokra keletkezett allergiás reakció kutyáknál bemutatja, hogy mi lehet a baj.

Már léteznek olyan kutya allergia teszt fajták is, amelyeket mi gazdik is elvégezhetünk otthon. Ehhez csupán csak a kutyus nyálmintájára van szükség, amelyet nekünk kell visszaküldenünk. Innentől kezdve csak annyi a dolgunk, hogy várjuk az eredményt.

etelallergia-kiutes-kepek

Megvan a diagnózis? Ezután az állatorvostól és az otthoni vizsgálat eredménye után is kapunk egy átfogó tájékoztatást az allergia kezeléséről.

A kutya allergiás reakció felsorolásunk és a kutya allergia vizsgálat menete után következzen a leggyakoribb allergia-féleségek részletes bemutatása.

Az egyik leggyakoribb – a kutya ételallergia

Az egyik legismertebb allergia-fajta minden bizonnyal az ételallergia kutya esetében is. Az allergia tünetei kutyáknál példákat korábban már bemutattuk. Ezek között szerepelt a kutya rágja a hátsó lábát és a kutya vakarja a pofáját.

Ha ezektől enyhébb tüneteket veszel észre kutyusodon, például hányást vagy hasmenést, akkor ti a szerencsésebb típusok közé tartoztok. A te kutyusodnál ugyanis étel intolerancia lesz a diagnózis. Ettől sajnos sokkal komolyabb az allergia és nehezebb is diagnosztizálni. Ugyanis az ételallergia tünetei kutyáknál sok egyéb betegségre is utalhatnak. Ezek lehetnek valamilyen bőrbetegségre, de akár gombás fertőzésre utaló jelek is.

A kutya ételallergia tünetei megléte után feltehetjük magunknak a kérdést, hogy vajon mi váltotta ki az allergiát. Szomorú, de erre egy szó a válasz, ami nem más, mint a bármi. Általában a fehérje- vagy a szénhidrátforrások között keresd a megoldást. A leginkább jellemző a csirke allergia kutyáknál, vagy a búza is sokszor okozhat gondot.

allergia-kutyaknal

A bármire lehet allergiás kijelentésünket tényleg komolyan gondoltuk. A csirkehús allergia kutya pajtinknál helyett bármely más összetevőre lehet allergiás. Például okozhat gondot a marha, szója, kukorica vagy bármely más összetevő. Első körben azonban foglalkozzunk a pipihússal.

Lássuk, melyek a csirke allergia tünetei kutyáknál:

 • a kutya csirke allergia tünetei között előkelő helyen szerepel a csalánkiütés kutya barátainknál leginkább pocak tájékon
 • természetesen a csirke allergia kutya testén állandó jellegű vakarózással is megmutatkozhat
 • a sok vakarózásnak köszönhetően pedig az érintett területeken kedvencünk szőre is kihullhat
 • sőt a csirkeallergia kutyáknál kivörösödött szőrzet megjelenésével is megnyilvánulhat a lábaik végén, a tappancsaiknál

Ha kutyusod pipihúsos tápot eszik és valamelyik tünet igaz rá, akkor sem kell azonnal pánikba esned. Hiszen szerencsére napjainkban rengeteg alternatívát találhatsz egy allergiás kutya etetésére. Oldalunkon megszámlálhatatlanul sok csirkementes kutyatápot találsz. De legyen szó bármilyen mentességről, nálunk majdhogynem mindenre van megoldás. A legnépszerűbb szárnyast nélkülöző kutya tápok listáját itt találod meg.

A kutyatáp allergia a glutén-tartalom területén is megnyilvánulhat egyes ebeknél. Vannak, akiknél csak intolerancia jelentkezik a búzára, vagy más gabonafélére. Viszont olyanok is vannak, akiknél a már többször említett tünetek is felüthetik a fejüket.

Örömmel jelentjük be, hogy ha gabonamentes kutyatáp a vágyad, nálunk ezektől a csemegéktől is roskadoznak a polcok! Kattints ide és megtalálhatod kedvenced legújabb kedvencét!

Kutya ételallergia kezelése

Szeretnénk veled megosztani egy nem túl nehéz módszert, amellyel megoldható a kutya allergia kezelése házilag. Ezzel a módszerrel gyógyszerek nélkül megszabadulhatsz a gondoktól. Ismerd meg az eliminációs diéta nevű procedúrát. Ez egy olyan táplálási terápia, amely lehet, hogy több időt vesz igénybe. Viszont a segítségével akár örökre megszabadulhattok az allergia szörnyűségeitől.

Első dolgod az legyen, hogy azonnali hatállyal szüntesd be annak a tápnak az etetését, amit eddig adtál kutyádnak. Folytassátok a falatozást egy teljesen új fehérjét és szénhidrátot tartalmazó eleséggel.

Ezt az újfajta tápot 8-12 hétig lapátold kedvenced tálkájába. Ennyi idő szükségeltetik ahhoz, hogy kiürüljenek az allergiát okozó anyagok kutyusod testéből. Hosszú időnek tűnhet ez az időszak, pláne, hogy közben várakozni kell valamire. De arra kérünk, légy erős és tényleg csak ezt a kaját add. Ellenkező esetben, nem fog semmilyen eredményt hozni a diéta.

Ha megszűntek a tünetek, minden szuper, megtaláltad a megoldást. Szeretnél még a választott táp mellé valamilyen más husit vagy szénhidrátot tartalmazó eledelt is bevezetni? Akkor folytathatod tovább a diétát.

Próbálkozhatsz egy korábban már adagolt szénhidrát-forrást adni neki. Ha újra láthatóak lesznek rajta a kutyatáp allergia tünetei, például feldagadt a kutya pofája, akkor ezt se add tovább. De ha nincs semmi gond, bevezethetsz egy kis változatosságot az egyfajta hami mellé.

kutya-etelallergia

Ezt a kísérletezgetést folytathatod ameddig szeretnéd. Kutyusod hosszú távon csak jól járhat vele. Hiszen kutya allergia gyógyszer helyett finomabbnál finomabb falatokat kap tőled.

A javasolt módszerünk után egyvalamire szeretnénk megkérni téged kedves gazdi. Az allergénnek gondolt tápanyag kiiktatása után is fennállnak a gondok-bajok? Akkor mindenképpen mutasd meg állatorvosnak kutyuskádat. Hiszen könnyen lehet, hogy valamilyen más, esetleg sokkal komolyabb betegség áll a háttérben.

Allergia gyógyszer kutyáknak is létezik?

Ha minden házi-módszer csődöt mondott, és nem sikerült megtalálni a probléma okozóját, akkor ideje komolyabb vizekre evezni. Ilyenkor már adhatók gyógyszerek is az allergia kezelésére.

Érzékeny fajták révén legyen szó francia bulldog allergia vagy tacskó allergia témájáról első körben következzen egy olyan gyógyszerféle, amely tutira bevethető. Ez nem más, mint a szteroid kutyáknak készült változata. Ha ránk hallgatsz, kedves gazdi, ehhez a fajta kezeléshez csak a legvégső esetben fordulj. A szteroid ugyanis óriási károkat okoz kiskedvenced szervezetében. Brutál módon árt a májnak, az emésztőrendszernek és a veséknek is.

De sajnos előfordulhat, hogy egy kutya már annyira rossz állapotba kerül, hogy be kell ezt vetni. Ha például a francia bulldog allergia tünetei között keresgélünk, lehet annyira sebes a bőre, hogy akár fertőzéseket is elkaphat. Emiatt pedig nincs idő kivárni a diéta hatását.

kutyaszor-allergia-kepek

Van még egy másik gyógyszer, amelyet szintén csak a következő esetben ajánlunk. Ha az allergia már olyan méreteket öltött kutyusodon, hogy akár az élete is veszélyben foroghat, akkor adható neki Apoquel. Ez a gyógyszer csökkenti az allergiás tüneteket, leginkább pollen allergia esetén vethető be. A környezeti hatások ellen ugyanis véleményünk szerint a legnehezebb védekezni.

A súlyos mellékhatások és az Apoquel tabletta vélemények miatt csak a legvégső esetben ajánljuk. Ha például már életveszélyes fertőzéseket okozhatnak az allergiás sebek és panaszok. Hiszen ez a gyógyszer akár rohamokat is okozhat kutyádnak a szerv-károsító hatása mellett.

Léteznek még kenőcsök és samponok is allergia ellen minimális vagy nulla szteroid-tartalommal. Ezek a csodaszerek is nyugtatják a kutyus bőrét. Ha gyógyszert keresel, ezeket válaszd kalcium kutyáknak allergia helyett. Hidd el, annak semmilyen hatása sem lesz.

A gyógyszerek mellé mindenképpen szerezz be valamilyen májvédő készítményt. Nagy kedvencünk a Hepa Pet Plus tabletta fantasztikus összetevőkkel. Ez a bogyó kiválóan alkalmas a máj rendben tartására.

Abban az esetben is tudunk segíteni, ha te a természetes megoldások híve vagy. És ugyan miért ne lennél az? Ezzel a módszerrel ártasz a legkevesebbet kutyusodnak az allergia kezelése alatt. Sőt még egyéb hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is támogathatod kedvenced egészségét.

Egyik kedvenc táplálékkiegészítőnk, amely az allergia élharcosának hírében áll, nem más mint a Humac Natur AFM. Ez a huminsav tartalmú készítmény sikeresen csökkenti az allergia tüneteit. Segítségével megszabadulhatsz a folyamatosan tüsszög a kutya vagy a rágja magát a kutya jelenségeitől is. De megoldható vele a francia bulldog allergia kezelése is, sőt még akár a kutya ekcéma kezelése házilag is.

Mire lehet allergiás a kutya az étel mellett?

Lássuk mitől jelentkezhetnek allergiás tünetek a kutyák testében.

Pollen allergia kutyáknál

Korábban már pár sorban említettük, hogy bizony a kutyák a pollentől is szenvedhetnek, méghozzá elég súlyosan. A kutya pollenallergia tünetei szintén lehetnek bőrbajok. Viszont emellett mással is találkozhatsz. Hogy mivel is? Ez nem más, mint hogy prüszköl a kutya.

allergia-kiutesek-kepekkel

Persze akkor is előfordulhat, hogy tüsszög a kutya, ha csak megfázott. Azonban a megfázást taknyos a kutya jelenetek is kísérhetik. Viszont, ha a kutyák esetén gyakran megesik, hogy kutya tüsszögés roham kapja el, akkor gyanakodhatunk allergiára. Ha pedig ez erdős-füves területen történik, akkor elég valószínű a pollenallergia kutya pajtinknál.

Ha már az allergiás reakciót jelző hapciknál tartunk megemlítünk még egy fontos dolgot. Ha azt veszed észre, hogy véreset tüsszög a kutya, nagy rá az esély, hogy komolyabb a baj. Ebben az esetben nincs mese, azonnal irány az állatorvos! Akár tüdő vagy más belső szervi betegség is állhat a háttérben.

A kutya pollenallergia kezelése orvosolható gyakori fürdetéssel. Így minél kevesebb pollen ragad a bundára. Továbbá az adott időszak esetén kerüljétek azokat a területeket, ahol magasabb koncentrációban lehet jelen az allergiát kiváltó virágpor.

A tünetek enyhítheted még CBD olajjal is. Immunerősítő hatása révén nagy segítségedre lehet az allergia elleni küzdelemben kutyák részére is.

Az apró fullánkok veszélye

A kutyusok igencsak kíváncsi teremtmények. Számukra pedig igazán érdekes lehet, hogy ugyan mit zümmöghet egy sárga-fekete csíkos kis valami az ő orruk körül. A túlzott érdeklődést pedig elég sok esetben csípéssel hálálják meg a méhek vagy a darazsak.

Néhány kutya megússza a találkozást egy kicsit dagadt pofikával. Viszont sajnos vannak olyanok, akik ennél jóval többet kapnak, mert allergiások a csípésekre.

Lássuk, mik a méhcsípés allergia tünetei kutyáknál. Ha kutyusod arca erősen feldagad, orra sebes lesz a csípésnél, sőt még tüsszög a kutya pluszban, akkor allergia lehet a ludas. Ebben az esetben siessetek minél hamarabb az állatorvoshoz egy szteroidos injekcióra.

Egyéb allergia is lehet ám- Környezeti allergia

Extrémebb esetekben különféle anyagok is válthatnak ki allergiás reakciókat kedvenceinkből. A teljesség igénye nélkül említhetjük a fém-, vegyszer-, valamilyen ruha-anyag, szőr- vagy bőr allergia jelenlétét.

De allergiás lehet még akár a bolha nyálára, sőt még a poratkákra is. Ezt úgy tudod észrevenni, hogy ha kutyád valamilyen idegen anyaggal érintkezik, annak a helyén bőre sebes lesz és még viszketés is előfordul.

kutya-allergia-jelei

Ezeket az egyéb allergiákat úgy orvosolhatod, ha megszabadulsz azoktól az anyagoktól, amelyek veszélyt jelentenek kutyádra. Az élősködők ellen a rendszeres takarítás és a csípések elleni védekezés segíthet a legtöbbet. Itt az élősködők elleni védelemre gondolunk cseppek és egyebek formájában.

Velünk is lehet gond

Vannak olyan emberek, akik sajnos allergiások lehetnek az állatszőrre. Jelen esetben a kutyaszőr allergia kerül terítékre. A kutyaszőr allergia és a kutyanyál allergia tünetei a következők lehetnek:

kutyaszor-allergia-borkiutes
 • viszkető és száraz bőr akár csalánkiütésekkel tarkítva
 • vörös szem viszketés hozzáadásával
 • köhögés
 • orrdugulás

A kutyára allergia tünetei felsorolása után bemutatunk néhány védekezési módszert is. Csökkentheted otthonodban az olyan anyagok mennyiségét, amelyekben megtapadhat a kutyaszőr. Ilyenek például a szőnyegek, kárpitok és a függönyök.

Hetente több alkalommal porszívózz fel alaposan HEPA szűrős porszívóval. Ez a fajta szűrő megakadályozza, hogy visszakerüljenek az allergének a levegőbe. Emellett pedig ajánlott a felmosás és az alapos törölgetés is rendszeresen.

Kedves gazdi! Bízunk benne, hogy valamennyire sikerült segítenünk a kutya allergia elleni küzdelemben. A megfelelő eledel és a kezelési módszerek kiválasztásával teljes, boldog és egészséges életet biztosíthatsz kutyusodnak is.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 8
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 16
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 3x
-
 • Raktáron
8.490 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 1x
-
 • Raktáron
2.990 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
11.980 Ft - 12.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?

Milyen is a csincsilla tartása? Milyen a jellemük? A legelső amit tudnod kell róluk, hogy hasonlóan a tengerimalachoz, egy csincsilla, nem c

Elolvasom
Kutya oltások – Az ampullába zárt biztonság
KUTYA MAGAZIN

Kutya oltások – Az ampullába zárt biztonság

A kutyatartás alapja, hogy a kutyus igényeit figyelembe véve biztosíts neki megfelelő életteret, élelmet és vállalj felelősséget az egész

Elolvasom
Kutyások vagy macskások a magyarok? Kutatás készült!
KUTYA MAGAZIN

Kutyások vagy macskások a magyarok? Kutatás készült!

2023 szeptemberében egy hivatalos kutatás készült, hogy kiderüljön, kutya vagy macska tartóak-e a magyarok. Melyik a népszerűbb, melyikből

Elolvasom
Petguru logo