A foxterrier – Előkelő kicsi vadász

Az angolok egyik kedvenc örökmozgó csibésze.

Rengeteg vadászkutyát ismerünk. Van, aki elkapja, van, aki űzi a vadat. Vannak a kotorékebek, akik egyenesen az állatok, leginkább a rókák üregéig elmerészkednek. Ezen kutyusok táborát erősíti a foxterrier. És ő ezt olyan előkelően teszi, hogy kutya legyen a négy talpán, aki elegánsabban utána csinálja. Persze manapság már nem ezért szeretik őt annyira a foxi imádó emberek. Vidám, játékos és örökmozgó természete miatt az évek során sok-sok kutyabarát szívébe becsaholta magát. Persze egy terrierhez hűen azért karakán jellemmel is rendelkezik.

A foxterrier tulajdonságai

Hasonlít néhány terrier rokonára, de azért sok mindenben mégis különbözik tőle. Hosszúkás fejformájával és magasabb testalkatával kitűnik a hozzá hasonlók sorából. Jellemvonásai alapján viszont igazi terrier. Nevéhez méltó eszéhez jó nagy adag konokság is társul.

foxi kutya ár

A foxterrier kétféle kinézetben boldogíthatja a mozgóbolond gazdikat. Létezik belőlük sima- és drótszőrű foxterrier. Különbségeik csak a szőrükben mutatkoznak meg. Színösszeállításuk a szőrtípustól függetlenül lehet fehér alapon fekete, barnás, cser foltos.

Atletikus testalkatából egyértelműen látszik, hogy a fox terrier nem az az otthonülős fajta kutya. Ez az egyik alaptulajdonság, amire illik figyelni, ha ilyen kutya vásárlásán töröd a fejed. Itt, kérem szépen nem átlagos mozgásigényről beszélünk. Ez a kutyafajta napi minimum egyórás intenzív mozgást igényel. És ebbe nem csak a sétálgatás tartozik bele. A játékok és az intelligenciát igénylő foglalkozások is megemlítendők. Szóval szerelkezz fel jónéhány labdával és ehhez passzoló erős dobóizmokkal is. Mert kedves foxi kutya barátod nem fogja 10 perc után megunni a dobálgatást. Igen okos kutya révén neki a FOGLALKOZTATÓ JÁTÉKOK is szóba jöhetnek. Ha pedig legendás terrierekhez méltó orrát szeretnéd lefárasztani, akkor is van megoldásunk számodra.

A terrierek a nyomkeresős játékokban is remekelhetnek. Ezt pedig otthon is megoldhatod neki, mégpedig nagyon egyszerűen. Csak annyi lesz a dolgod, hogy a lakás vagy az udvar különböző pontjain rejts el neki jónéhány jutalomfalatot. Ezután szépen indítsd útjára a nyomkeresésben. Hidd el nekünk, kutyusod kitörő örömmel fogja belevetni magát a játékba.

foxi kutya

Az aktívság és a szuperorr mellett a sima vagy drótszőrű fox terrierek igen okos állatok. Még azt is mondhatnánk, hogy túlságosan is. Nagyon könnyen megtanulnak bármit. Azonban csak akkor, ha kedve van hozzá. Náluk nincs szükség a hosszadalmas kutyaoktatásra. Mert ő a tanítás során, ha olyanja van, hamar elunja a dolgokat.

Szóval az ilyen temperamentumos kutyáknak következetes és alapos nevelésre van szükségük. Hiszen a temperamentumos jelző náluk annyit jelent, hogy makacs és konok. Ezért kedves gazdi, tényleg nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a határozott és következetes nevelést. Természetesen nála is kerülendő a durva szidalmazás és a fenyítés is. Mert annak ellenére, hogy ebből nem tanulnak egy cseppet sem, ők bizony még rendesen meg is sértődnek. Kiengesztelni pedig igencsak nehéz feladat egy ilyen, kifejezetten társaságkedvelő kutyát.

De arra kérünk, ne ijedj meg a kutyafajta nem éppen méltányos tulajdonságaitól. Hiszen megfelelő nevelés mellett éppen olyan egyszerű életetek lesz egymás mellett, mint bármely más fajtájú vagy méretű kutyával. Ez a játékos kis örökmozgó remekelni fog a kutyaiskolában. Az első helyen álló lesz, aki megtanulja a tananyagot. Ha te is és kedves simaszőrű vagy drótszőrű foxi kutya barátod kellőképpen összeszoktok, akkor hosszú évekre óriási barátságban lesztek.

drótszőrű foxterrier

Azért egy dolgot tarts észben. Egy vidám fehér foxi gazdájaként mindig te legyél a főnök. Mert ha drótszőrű vagy sima bundájú pajtikád csak szikrányi bizonytalanságot érez az erőviszonyokban, akkor ő nem lesz rest. Azonnal forradalmat robbant ki, és átveszi az igazgató szerepét.

A foxterrier tartása és ápolása

Az angol ember egyik eredeti kiváló kotorék ebe igen szívós kis jószág. Elvan ő kint is az udvaron az igaz. De mivel imád szeretett gazdája és családja közelében lenni, a legjobb dolog számára, ha lakásban éldegél gazdijával. Természetesen csak akkor viselkedik tisztelettudó, jól nevelt állat módjára, ha megkapja a szükséges rohangálás és játék adagját. Ami a foxi kutya esetében napi minimum egyórás program. Nála ezt a hatalmas mozgásigényt tényleg nem szabad félvállról venni. Mert, ha nem lesz benne a napi kilométer adag a lábaiban, akkor unalmában rossz kutya válik belőle.

Túl kiváló vadászösztöne miatt a sétáltatást kizárólag pórázon ajánljuk. Mert egykönnyen előfordulhat, hogy róka vadász fox terrierünk szagot fog a mezőn. És ha egy foxi megindul, akkor gazdi legyen a talpán, aki egyhamar vissza tudja hívni a vadászok barátságos élénk kutyusát.

Ha idejében, azaz a foxi kiskutya korában elkezded összeszoktatni más kutyákkal, akkor velük nem lesz gond. Viszont cicákkal és egyéb kisállatokkal kapcsolatban óvatosságra intünk. A foxi kutyák originál vadászkutya fajtaként igen nagy eséllyel nézhetik őket vacsorapótléknak.

Azért ennek a vadászösztönnek előnye is van a ház körül. Ugyanis jajj annak a kártevő rágcsálónak, aki megpróbál elmenekülni egy foxterrier mancsai elől. Szóval ne lepődj meg, ha a tornácon néha vár egy-két „ajándék” néhány egér-tetem formájában.

fox terrier

Most pedig ejtsünk néhány szót a fox terrier ápolásáról. A foxi egyik fajtája, a simaszőrű foxterrier szőre nem igényel különösebb hozzáértést. Rövid, kisebb szőrét elegendő néhány naponta átfésülni. Erre szuper szerkentyű a FURMINATOR SHORT HAIR DOG keféje, amely segít megszabadulni az elhalt aljszőrzettől. A vedlési időszakban tavasszal és nyáron használd gyakrabban eme csodakefét.

A drótszőrű foxi bundája kissé más szerkezetű, mint simaszőrű tesókájának. Nála az aljszőrzet finom szálú, a fedőbunda pedig jóval hosszabb és szálkás, drótos szerkezetű. Ez a bunda pedig szakszerű ápolásra szorul. Évente minimum két alkalommal trimmelésre szorul, amelyet ildomos szakemberrel végrehajtatni. Ehhez a procedúrához érdemes már drótszőrű foxi kölyök korában hozzászoktatni kedvencedet.

A foxterrier egészsége

Ha a barátságos foxterrier kutyusok szerelmese lettél, akkor jó hírünk van számodra. Ez a szépfejű kis eb az egészséges kutyafajták táborát erősíti. Ideális tartási körülmények között akár 13 évnél is tovább boldogíthat bennünket drótos vagy sima bundájú foxi kutyuskánk. Izgő-mozgó vadászkutyaként legnagyobb ellenségei az ízületi betegségek lehetnek. De ne aggódj, ez ellen néhány módszerrel sikeresen védekezhetsz. Elsőként azt tanácsoljuk, hogy foxterrier kutyát kölyök korában óvd a nagyobb megterheléstől.

Zsengébb korában tartózkodj az intenzív edzésektől és a túlságosan nagy kirándulásoktól. Ebben az időszakban és később is kúraszerűen alkalmazhatsz nála ízületvédő készítményeket. A sportkutyások nagy kedvence a C11 COMPLEX tabletta, amelyben megtalálható a legtöbb ízületvédő ásványi anyag. Ilyenek a kondroitin, az msm, a glükozamin-szulfát, a kollagén és a hialuronsav.

Jellemzőek lehetnek még nála szembetegségek, a halláskárosodás és a golyvaképződés. Azonban, ha tisztességes tenyésztőtől szerzed be foxi kiskutya barátodat, akkor ezektől a nyavajáktól megkímélheted kutyusodat és magadat is. Ők úgy tenyésztették a kutyákat, hogy generációra szűrik őket a betegségekre. Emellett pedig minőségi táplálást és sok-sok törődést biztosítanak a kutyusoknak.

foxterrier fajtamentés

Ezzel szemben a szaporítók, akik mindenféle papírok nélkül árusítják a kölyök kutyákat, csak a minél nagyobb haszon reményében tevékenykednek. Lehet, hogy az ilyen helyekről származó kutyák ára jóval kedvezőbb, de ahogy mondani szokás, a minőségnek ára van. Egy igazi tenyésztőtől jóval kisebb eséllyel kell tartanod a súlyos betegségektől. Sőt még az sem biztos, hogy egy ilyen olcsó beszerzésnél egy fajtatiszta kutyát vásárolsz meg. Előfordulhat ugyanis, hogy innen egy foxi keverék kutyával térsz haza.

Szóval inkább azt ajánljuk, hogy keress fel egy „rendes” tenyésztőt. Ő örömmel fogja neked megmutatni a kutyaszülőket és a szerető családi körülményeket, amelyekben a négylábúak nevelkednek. Lehet, hogy egy ilyen helyről származó kutyus ára elérheti a 150-200 ezer forintot is, de hidd el, a minőséget egy kutya esetében is illik megfizetni.

Ha mégsem szeretnéd azonnal ekkora költségekbe lovallni magad, akkor két dolgot is tanácsolhatunk neked. Inkább várj egy kicsit a vásárlással. Ezalatt az idő alatt összegyűjtheted a szükséges összeget és kellőképpen felkészülhetsz az új családtag érkezésére. De akár egy jóformán díjmentes opciót is fontolóra vehetsz. Létezik ám fajtamentő egyesülete is a foxterrier és a foxi keverék kutyusoknak. A magyarországi foxterrier fajtamentés tevékenységét a LÉLEKLÁNC ÁLLATVÉDŐ ALAPÍTVÁNY biztosítja. Ha minden álmod egy foxterrier kutyus, akkor lehet, hogy náluk megtalálod. Az alapítvány évek óta menti és gondozza a kicsi vadászó ebeket.

A foxterrier etetése

Egy foxterrier kutyának aztán kell az energia. Ezért nekik valamivel több fehérjére van szükségük, mint nyugisabb társaiknak. A fehérje pedig minden esetben állati forrásból származzon. Bátran ajánljuk az N&D OCEAN tápját tőkehallal és naranccsal, vagy nagy kedvencünk még például a JOSERA FESTIVAL különleges szósszal bevont csirkés kutyatáp.

drótszőrű foxi

A foxi kutya története

A fürge vadászkutyák a legendák szerint Nagy-Britanniából érkeztek. Eredetileg beagle vagy bullterrier ősökkel rendelkeznek. A fajta mai megjelenésére egészen a 19. századig várni kellett. Ekkor mutatkozott be ugyanis először a foxterrier a kutyakiállításokon. A foxi kutya akkora népszerűségre tett szer, hogy a század végére már FCI besorolást is. kapott.

Képek forrása: LIFESTRONG FOXTERRIER KENNEL

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?

Milyen is a csincsilla tartása? Milyen a jellemük?A legelső amit tudnod kell róluk, hogy hasonlóan a tengerimalachoz, egy csincsilla, nem c

Elolvasom
Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma
HAL TIPPEK

Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra

Elolvasom
A sziámi harcos hal- Az akváriumok szépfiúja
HAL TIPPEK

A sziámi harcos hal- Az akváriumok szépfiúja

Aligha van olyan akvarista, aki ne akart volna valaha egy gyönyörű bettát tartani. Nézzük meg közelebbről ezt a halfajtát!A betta hal ta

Elolvasom
Petguru logo