Babézia kutyáknál – Ezt bizony komolyan kell venni!

A babézia egy olyan betegség, amelyről nem lehet eleget beszélni. Hiszen ez egy olyan komoly kór, amellyel sajnos egyre több kutya találkozik.

Jó hír azonban, hogy igencsak egyszerűen lehet ellene védekezni. Viszont, ha már megtörtént a baj, akkor is van megoldás. Olvasd el bejegyzésünket és megtudhatod mi fán terem ez a nyavalya, komolyabb nevén a babéziózis.

Tartalomjegyzék:

Milyen betegség a babézia?

Mitől lesz babéziás a kutya?

Hogyan lehet babéziás kutya barátunk?

A babézia tünetei kutyáknál

Ha már megtörtént a baj – a babézia kezelése

A babézia megelőzése

Milyen betegség a babézia?

Mint minden rendes történetet, érdemes ezt is az elején kezdeni. Van, akinek újdonság lesz, de reméljük sokaknak már nem. Elsőként kezdjük azzal, hogy ugyan mi a csuda az a babézia kutya barátainknál?

A kutya babézia, babesiosis, babesia, de akár kutyamalária egy betegség, amelyet a kutya kullancs terjeszt. És milyen módszerrel csinálja ez a kis gonosztevő? Erre talált egy eléggé egyszerű módszert. A nyálában megbújik egy babesia canis nevű egysejtű parazita, aki esetünkben minden vész okozója.

Ez a kullancsok által terjesztett betegség mit csinál? A kutya szervezetébe jutva megtámadja a vörösvértesteket, ezzel brutális károkat okozva a kutyák szervezetében. Olyannyira tönkreteszi a kutya vérének eme összetevőjét, hogy a haemoglobin festékanyaga kiürül a kutyus vizeletével. Ettől tűnhet úgy, hogy a kutya vereset pisil. Ez inkább kutya barna vizelet, amely a babézia jelei között dobogós helyen van.

babeziozis-gyogyulas

Azonban ezek a hemoglobin-részecskék más károkat is okoznak a barna színű vizelet mellett. Még a veséket is elzárhatják, amelyek működése le is állhat. Így a kutyus akár olyan állapotba is kerülhet, hogy dialízisre is szüksége lehet. Sőt ez az állapot a lép megnagyobbodását is előidézheti. De persze az első tünetek nem ezzel kezdődnek, hanem a barnás vizelet szerepel előkelő helyen a listán.

A legsúlyosabb eshetőségek közé pedig még bevesszük az immunhemolitikus anaemiát is. Kíváncsi vagy mi ez? Nem más, mint magyar szakszóval kifejezve a vérfogyottság állapota. A fokozott sejtpusztulás miatt a vörösvértestekből elpusztul a hemoglobin. Ennek az a feladata, hogy a szervezet összes sejtjébe eljuttassa az oxigént. Így ebben az anémiás állapotban gyakorlatilag oxigénhiányos lesz egy kutyus. Neki ilyenkor akár vérátömlesztésre is lehet szüksége.

És ha még ez nem lenne elég, a babeziozis ideje alatt kis eséllyel megeshet hasnyálmirigy-gyulladás, de még májkárosodás is. Ezek a súlyos szövődmények pedig az állat halálával is végződhetnek.

Mitől lesz babéziás a kutya?

Erre a rövid kérdésre egy szó a válasz, vagyis a kullancs, ahogyan azt már korábban is említettük. Ezek a szépnek nem nevezhető vérszívók Magyarországon is nem kevesebb, mint 42 fajjal képviseltetik magukat.

babeziozis-kutya

Két fajtájuk felelős a címszereplő kutya kullancs betegség terjesztéséért. Ők a dermacentor reticulatus néven is ismert kutya kullancs és a rhipicephalus sanguineus. Ha így nem lenne ismerős a neve, akkor inkább használjuk a barna kutyakullancs megnevezést.

Viszont attól, hogy csak két kullancs-családot említünk, attól ők még bizony így is nagyon sokan vannak. És a klímaváltozásnak „hála” kedvenceinknek már télen sincs nyugtuk tőlük.

kullanxs

Az előző fejezetben megismert Babesia canis nevű egysejtű parazita pedig eme élősködők nyálában éldegél. Itt pedig arra vár, hogy a kullancs csípése által végső helyére, a kutyák testébe kerüljön. Így ezt a betegséget a kullancsok terjesztik.

A kullancsok sajnos más egyéb betegségeket is terjeszthetnek. És nemcsak a vakkantó barátainkra, hanem ránk, emberekre is veszélyesek lehetnek. Csípésekkel többféle kórokozókat juttathatnak a szervezetünkbe. Például a Lyme-kór is az ő számlájukra írható. Egy korábbi bejegyzésünkben behatóbban is megismerkedhetsz eme élősködő kompániával. A cikket Kullancs a kutyában – Aprócska, de annál nagyobb gondot okozhat címmel találod meg a Petguru Magazinjában.

Hogyan lehet babéziás kutya barátunk?

Sajnos könnyen és gyorsan. Adott egy fertőzött barna kullancs vagy egy kutya kullancs, akinek a nyálában ott a babesia névre keresztelt egysejtű. Ez a vérszívó belemélyeszti rágóit egy kutyába és nekiáll szívogatni a vérét. A csatlakozástól számított 1-3 napban pedig bármikor átadhatja a címszereplő kórokozót a kutyus vérébe.

babezia-kullancs

És ennyi, meg is történt, hogy újabb babézia kutyáknál eset született. Az egysejtű babésia útjára is indul brutális módon pusztítva a kiskedvenc vörösvértesteit, a korábban már említett károkat okozva. Ilyenkor mi a legfontosabb feladatod? A kullancs megtalálása és szakszerű eltávolítása után árgus szemekkel figyeld kutyádat. Ha a következő fejezetben lévő babézia tünetek bármelyikét tapasztalod rajta, akkor azonnal irány az állatorvos. Ez is válasz lehet arra a kérdésre, hogy kullancs a kutyában, mit tegyek?

A babesia canis macskákra is veszélyes?

Tudjuk, hogy sovány vigasz, vagy még annak sem nevezhető, de babézia macska betegség jelenleg nem ismert a nagyvilágban. Azonban attól, hogy nincsenek macska babézia tünetei, a kullancsok rájuk is veszélyesek. Ezért a bársonytalpú barátainkat is fel kell vérteznünk az élősködők serege ellen nyakörvek, cseppek vagy tabletták segítségével.

babezia-macska

A babézia tünetei kutyáknál

Abban az esetben, ha még nem említettük volna, a babezia egy finoman szólva is alattomos betegség. Mennyi a babézia lappangási idő? Általában 2-7 nap telik el, amíg megjelennek a babezia tunetek egy fertőzött kutyánál. Viszont ez az intervallum nincsen kőbe vésve. Az is megeshet, hogy például csak hetekkel később tapasztalhatóak egy kutyuson a babesia tünetei.

babezia-tunetei

És hogy milyenek is pontosan a babéziózis kutya tünetei? Ezeket a jeleket figyeld, kullancs a kutyában esete esett meg nálatok. A babézia kutya gyakori kérdések böngészése helyett inkább olvasd el ezt a listát.

A kullancsok által terjesztett babézia tünetei:

  • megváltozik a kutya viselkedése. Például levert, kimerült, bágyadt lesz
  • a mozgásában is jelentkezhetnek zavarok, sőt még remegés is előfordulhat
  • étvágytalanság, ennek következtében fogyás is jelentkezhet a babezia során
  • a babezia betegseg tipikus jele a kutya barna vizelet. Tévhit, hogy a kutya véreset vizel kullancs csípés után. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy ilyenkor véreset pisil a kutya. Azonban korábban már említettük, hogy ez nem vér, hanem a babézia által roncsolt hemoglobin festékanyaga. Ez a barna vizelet kutyáknál
babesiosis-tunetei
  • felgyorsult pulzus és légzés is szerepel a babéziózis tünetei között
  • fontos megemlíteni, hogy ez a betegség magas, 41-42 fokos magas láz megjelenésével is jár
  • megnagyobbodott nyirokcsomókat is megfigyelhetünk a betegen a láz mellett
  • hányás hasmenés is előfordulhat a babéziával fertőzött kullancs csípés tünetei kutyáknál során-a nyálkahártyán észrevehető lesz gyulladás, illetve el is halványulhat ez a rész
  • bevérzések is megjelenhetnek a bőr felszíne alatt
  • súlyosabb vérszegénység is megjelenhet a babézia kutya tünetei között

Ha már megtörtént a baj – a babézia kezelése

Ha az előző fejezetben látott babezia tunetei közül bármelyiket észreveszed ebeden, akkor indulás az állatorvoshoz. Az sem árt, ha valamibe becsomagolod az eltávolított kullancsot is. Persze csak, ha megtaláltad kutyusodban. Ennek hiányában ne felejtsd el elmondani neki, hogy egy ilyen élősködő volt a kutyádban.

babezia-kezelese

Ezután az állatorvos számos vizsgálatnak veti alá kedvencedet a fertőzés felfedezésének érdekében. Ilyenek például egy vérvizsgálat, amelyből egyértelműen kimutatható a babéziózis kutya barátocskád szervezetében. Ez a babézia teszt. De ezek mellett megméri még a kutyus lázát, a nyirokcsomókat és a nyálkahártyát is megvizsgálja. Ezután pedig következik a szív és a tüdő analízise.

A fertőzés megállapítása után következhet a kezelés. Nem lesz egy sétagalopp, ezt jobb, ha előre tudod. Magát a babézia kórokozóját az imodokarb nevű hatóanyaggal lehet kiiktatni a kutyák szervezetéből. Ez a szer az Imizol injekció alapösszetevője.

A kezelés tehát első lépésben az Imizol injekció kutyáknak beadásával kezdődik. Így elkerülhetőek lesznek a betegség súlyosabb tünetei. Vannak, akik ezt a kezelést babézia oltás néven is emlegetik. Azonban ez az állítás nem teljesen fedi a valóságot. Igaz, hogy az imizol injekció után a kutyus egy hónapig védett lesz attól, hogy újra elkapja a betegséget. Viszont ezt a kezelést védőoltásként, megelőzés jelleggel mi nem igazán javasoljuk.

imizol-injekcio

Maga a szuri beadása sem kellemes és még mellékhatásai is vannak. A hatóanyagra ugyanis kissé, na jó annyira nem is kissé fájdalmasan reagálnak a kutyák. Hiszen csípi, ha úgy tetszik égeti a négylábúak szöveteit. Sőt még nem túl kellemes mellékhatásai is vannak.

Az Imizol injekció mellékhatásai már néhány órán belül jelentkezhetnek fokozott nyáladzás, hasmenés és hányás formájában. Ezek a szurit követően viszonylag hamar, maximum egy óra alatt elmúlnak. Néha megeshet, hogy a babézia elleni oltás után izomgörcsök vagy remegés lép fel a kis betegnél.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyi az Imizol injekció ára, akkor most megtudhatod. Körülbelül 4500-5000 Forintot kérnek el egy ampulláért.

Az Imizol mennyi idő alatt hat?

A hatóanyag beadását pontosan 2 hét után újra el kell végezni. Emellett pedig az állatorvos további kezeléseket is elvégez. Hiszen ahogyan ezt már korábban is leírtuk a babézia igen nagy károkat okoz egy kutyus szervezetében.

beteg-kutya

Többek között antibiotikumot, B-vitamin injekciót, májvédőket, súlyosabb esetekben pedig még infúziós és szteroidos kezelést is. Ezekre a vesekárosodás és az esetleges immunhemolitikus anémia miatt lehet szükség.  

Ha mégis babézia elleni oltás keresése a célod

A gazdik azt se felejtsék el, hogy ez a készítmény nem kutya kullancs elleni oltás. Az igaz, hogy egy hónapig megvédi kedvencedet a babézia fertőző állapotától, mégse használd kullancsok elleni védelemre.

Már Magyarországon is forgalomban van egy készítmény, amelynek Novibac Piro a neve. Ez a injekció nem véd az összes kullancs babézia ellen. Ugyanúgy megfertőződhet a kutyus, azonban enyhébbek lesznek a tünetek. A hatása 6 hónapig tart és a kórokozó-ellenes hatás 3 hét alatt alakul ki a szervezetben. Eme babéziózis elleni oltás ára 10-15 000 Forint között mozog. Amennyiben érdekel ez a megoldás, a részletekről és a kockázatokról kérdezd meg állatorvosodat. Ha már ott vagy, akkor eme babézia elleni oltás mellékhatásai felől is érdeklődhetsz.

Mennyi a babézia gyógyulási ideje?

Erre a kérdésre sajnos nem tudunk pontos választ adni. A megbetegedés szintjétől és a kutyus általános egészségi állapotától, illetve életkorától függően néhány nap. De akár több hét is lehet a babéziózis gyógyulás.

Itt még érdemes megemlíteni a babézia fertőző betegségből történő lábadozás folyamatát is. Hiszen az orvosi kezelés mellett egy időben te is nagyban hozzájárulhatsz kutyuskád mielőbbi felépüléséhez.

babezia-gyogyulasi-ideje

Első a sorban ilyenkor a babéziás kutya etetése. Szegénykéknek a kezelés ideje alatt és még egy ideig utána sem nagyon van étvágya. Úgyhogy mi azt javasoljuk, hogy kényeztesd kedvencedet a lehető legfinomabb és legtáplálóbb ételekkel.

A megszokott eleségét kis időre helyettesítheted például egy jó kis húsos Brit konzervvel. Ezekre az illatos falatokra kutyus legyen a talpán, aki nemet mond.

Ha pedig már túl van a nehezén, vagyis gyógyultnak nyilvánították, akkor itt az ideje az immunerősítésnek. Ehhez szuper lehet például a nagy klasszikus Béres Minera csepp. Vagy hasonlóan jó a természetes Farkaskonyha Immun-R gyógynövénykeverék is.

És ahogyan azt már leírtuk, ezt a betegséget többször is elkaphatja egy kutyus élete során. Viszont, ha újra babéziás lesz egy kiskedvenc, akkor nála már sokkal súlyosabb tünetekkel fog jelentkezni ez a kór. A szakirodalom pedig azt mondja, hogy egy négylábú maximum 2 babéziát bír ki élete során. A harmadik már sajnos az életébe fog kerülni.

A babézia megelőzése

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire veszélyes ez a nyavalya. Ezért, ha egy mód van rá, arra kérünk, védd meg kutyádat az élősködőktől. És itt nemcsak a kullancsokról van szó. Hiszen nemcsak a babézia kullancs által terjesztett kór kerülhet kedvenced életébe. Ugyanis számos más életveszélyes betegséget terjeszt több élősködő is. Elég csak megemlíteni a szívférgességet, amelyért a szúnyogok a felelősek, vagy a Lyme-kórt, amely szintén a kullancsok számlájára írható. Komolyabban megismerkednél az élősködők elleni védelemmel? Akkor ajánlom figyelmedbe a Kutyakajás cikkét Szívférgesség – új veszély fenyegeti kedvenceinket címmel.

Az élősködőknél egy dolog válik be igazán. Náluk a legjobb támadás a védekezés, vagyis az élősködők elleni védelem. És szerencsére ezt már számtalan módon megtehetjük. Jóformán lassan már ízlés dolga, hogy milyen módszerrel vesszük fel ellenük a harcot. És mi a legjobb az egészben? Hogy olyan termékeket is találhatsz az állatfelszerelési boltok polcain, amelyek többféle élősködő ellen is védelmet nyújtanak.

Nyakörv kullancs ellen

Válassz kullancs elleni nyakörvet kedvencednek és szabadulj meg akár 8 hónapra a kellemetlen élősködőktől. Erre képes például a Foresto, amely még a bolhákat is távol tartja a nyolclábú szörnyetegek mellett.

kutya-barna-vizelet

Kullancs elleni cseppek?

Bizony, ilyenek közül is válogathatsz kutyusodnak. Eme spot-on cseppekként is emlegetett készítmények 4 hétig vagy 1 hónapig űzik el kutyusod életéből a kullancs, bolha, sőt némelyik még a szúnyog és légy-hadat is. Nagy kedvencünk a Vectra 3D, amelyet többféle kutyaméretre szabva találsz meg virtuális polcainkon.

Tablettával is megvédheted kedvenceidet

Az állatorvosi patikák polcain már egy jó ideje találsz olyan bogyókat, amelyekkel akár 3 hónapra elfelejtheted a kullancsokat és a bolhákat. Ez a készítmény nem más, mint a Bravecto tabletta. De ha olyat keresel, amellyel ezek mellet jónéhány bélféregtől és még a szívférgességtől is megóvnád kedvencedet, akkor is van megoldás. Ilyen ízletes rágótabletta a NexGard Spectra, amely egy hónapos védelmet nyújt.

A kutyagazdik legnagyobb örömére már az állateledelboltokban is találkozhatsz vény nélkül kapható kullancs elleni tablettákkal. Nálunk is sok-sok gazdi keresi ezt a megoldást, mi pedig igazi állatbolondokként igyekszünk minden igényt kielégíteni.

Ezért elhoztuk a Frontpro tablettát, amellyel egy hónapig kullancs- és bolhamentesnek tudhatod kedvencedet. Hiszen a tabletta megemésztésével olyan anyagok jutnak a kutyus szervezetébe, amelyet, ha megízlel egy kullancs vagy egy bolha, azonnal elpusztul.

Bravecto vagy Frontpro? Hasonló elven működik mindkét készítmény, hiszen ugyanazon állatok ellen hatásosak. A Frontpro vs Bravecto esetében különbség lehet a hatóidő. Míg az előbbi 1, az utóbbi 3 hónapos védelmet nyújt. Viszont a Frontpro vagy Bravecto kérdésben az ár is döntő tényező lehet. Egy Frontpro bogyó ugyanis körülbelül 4000 Forint, míg egy Bravecto kb 16-17 ezer Forint egy közepes kutyusra nézve. Az ár ugyanis gyakran szerepel a Frontpro vélemények gyakori kérdések oldalakon is.

Végezetül szeretnénk még egyszer megkérni arra, hogy vedd komolyan a babéziát. Hiszen amellett, hogy akár kutyusod életébe is kerülhet, még a kezelése is finoman szólva költséges folyamat. Ezzel szemben, ha rendszeresen véded kedvencedet az élősködők hadától, akkor jóval egyszerűbb dolgod lesz. Anyagilag és ebed egészsége szempontjából is.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Ezeket olvastad már?

A foxterrier - Előkelő kicsi vadász
KUTYA MAGAZIN

A foxterrier - Előkelő kicsi vadász

Az angolok egyik kedvenc örökmozgó csibésze a foxterrier. Rengeteg vadászkutyát ismerünk. Van, aki elkapja, van, aki űzi a vadat. Vannak a

Elolvasom
A legjobb kutyatáp teszt a Petguru állatbolondjai szerint
KUTYA MAGAZIN

A legjobb kutyatáp teszt a Petguru állatbolondjai szerint

Kíváncsi vagy, hogy melyik a legjobb kutyatáp? Most segítünk eligazodni a kutyaeledelek szövevényes világában saját legjobb kutyatáp teszt

Elolvasom
A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?
MACSKA MAGAZIN

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Petguru logo