Kutya gyomorsav- Gond, ha kevés, gond, ha sok!

Nincs olyan gazdi, aki ne tapasztalta volna már meg a kutya gyomorsav gondokat. Ugyanis az egyik leggyakoribb probléma a kutyusoknál az ízületi gondok és az allergia mellett.

De az már sok gazdinak újdonság, hogy valójában amikor arra gondolnak, hogy kutya savasodás esete áll fent, lehet, hogy az ellenkezője az igaz. Vagyis, hogy túl kevés a sava a kutyusunknak. Vagy éppen egy teljesen más dologról, pl. refluxról van szó. Vagy éppen csak a kutyusunk nem tolerálja a jelenlegi eledelét.

Nézzük tehát sorban, hogy mitől ég a kutya gyomra, mitől alakul ki a kutya savas hányás, a reflux kutyáknál, és persze mit is tehetsz a kutya sav ellen.

Kiemelnénk már az elején: cikkünk nem helyettesíti az állatorvosi vizsgálatot!

gyomorsav

A kutyák emésztése

Biológiai szempontból nem sok különbség van az emberi gyomor/emésztés és a kutyáké között. A táplálék lejut a gyomorba, ahol a gyomorsav segítségével megindul az emésztés, bizonyos tápanyagok lebontása. Ezután a táplálék tovább jut a vékonybélbe, a vastagbélbe majd távozik a salakanyag.

Amiben másabb a kutyák gyomra az az, hogy ők ragadozók. Azaz húst, fehérjét fogyasztanak nagyobb mennyiségben. Emiatt pedig a kutya gyomorsav pH-ja is magasabb, mint a miénk. Éppen ezért a kutyák jobban tolerálják például a szalmonella és más fertőzéseket is, mert egyszerűen ezek a baktériumok elpusztulnak a kutyák erősebb savas gyomorközegében.

De természetesen ez nem jelenti azt, hogy bátran etesd romlott étellel a kutyusod! Bizonyos betegségeknél, immunrendszeri állapotban az ő emésztésük sem az „igazi” és bizony meg is betegedhetnek.

A gyomorban termelődő pepszin elkezdi a fehérjék emésztését.

Emellett a gyomor a saját maga védelmére mucint, ez bizonyos védő réteget is képez, hogy megvédje attól magát, hogy a sav kimarja. Azonban, ha valamilyen oknál fogva ez a rendszer nem működik megfelelően, a gyomorsav kutyáknál (is) kikezdi a nyálkahártyát. Ezt hívjuk úgy, hogy kutya gyomorfekély. Nagyon fontos, hogy ezt az súlyos állapotot megelőzzük, vagy ha már kialakult, minél gyorsabban felgyógyítsuk belőle. Mert ez egy nagyon fájdalmas állapot tud lenni.  

Miért öklendezik a kutya?

A kutyákra általánosságban is jellemző, hogy viszonylag könnyen hánynak. Ha ez ritkán fordul csak elő, nem feltétlenül kell rohanni a legközelebbi rendelőbe. Azonban, ha heti rendszerességű a kutya öklendezés, vagy hogy a kutya öklendezik de nem hány, akkor bizony itt az ideje a kivizsgálásnak.

Azonban semmi garancia nincs arra, hogy a kutyának savlekötő kell azonnal. Más dolgok is lehetnek a háttérben, amelyek azt okozzák, hogy a kutya öklendezik, hány.

Felsorolunk néhány okot:

  • túl fűszeres, zsíros emberi ételt evett (nagyon gyakori okozója a kutya gyomorégés problémának)
  • romlott dolgot evett
  • olyat evett, amit nem kellett volna pl. egy játékát, zoknit
  • torok/mandula gyulladás
  • férgesség
  • tápváltás okozta gyomorgyulladás
  • mérgezés, pl. mérgező szobanövényt evett
  • máj, vese betegségek tünete is lehet.

Ha a komolyabb dolgokat kizártátok az állatorvossal, és kiderül, hogy mégis csak kutya gyomorsav gond van a háttérben, akkor is van még feladat. Ugyanis ki kell deríteni még, hogy a túl sok, vagy a kevés gyomorsav tünetei jelentkeztek-e valójában. Ezt, h a tünetek nem segítenek, legkönnyebben a hányadék pH értékének megállapításával lehet.

pantoprazol-kutyanak

A következő fejezetekben átvesszük ezeket a dolgokat részleteiben.

Kutya gyomorsav túltengés tünetei

Ha a kutyusodnak sok a sava, az a legtöbb esetben helytelen táplálásra vezethetőek vissza. Ez azért jó hír, mert lehet, hogy apróbb változtatásokkal pikk-pakk meg lehet oldani a problémát és nem is lesz szükséges a kutya savlekötő naponta.

Gyomorégés kutyáknál ezek miatt alakulhat ki:

  • házikoszt
  • fűszeres ételek pl. chips adása kutyának
  • a kutya nem tolerálja pl. a nagyon magas fehérje/hús tartalmú tápot és attól ég a gyomra
  • rendszertelen etetési idők

A sok gyomorsav tünetei

Főleg a hajnali, reggeli órákban jelentkező sárga epés hányás szokott a vezető tünet lenni. Emellett még azt veheted észre, hogy kutyusod keresi a füvet, füvet eszik, vagy a földet. A hányás előjelzéseként szokott még szájszélnyalogatás, nyeldeklés is jelentkezni, vagy öklendezés.

Kutya gyomorsav ellen

A legfontosabb, hogy a kiváltó okot próbáld meg kiiktatni kutyusod életéből. Ha eddig adtál neki házikosztot, itt az ideje, hogy prémium kutyatápra válts. Ha eddig össze vissza etetetted napközben, alakíts ki napirendet az életében.

kutya-gyomorsav

Ne adj neki emberi nassolnivalót, csakis olyan kutya jutalomfalatokat, amelyek nem bántják a pocakját majd. Ha eddig minden hónapban kutyatápot váltottál, akkor itt az ideje egynél megállapodni. A kutyák nem igénylik azt, hogy rendszeresen új ízeket hozz nekik haza.

Ha nagyon magas hústartalmú kutyatápot etettél, kevés rosttal, akkor lehet, hogy az is megoldja a problémádat, ha egy gyomorkímélőbb, közepes hústartalmú eledelre váltasz. Ilyen pl. a Brit care szarvas-burgonyás elesége pl.

Gyógyszeres savlekötő kutyáknak – Természetes savlekötő kutyáknak

Ha a fentebb leírt dolgok nem váltak be kedvencednél, akkor itt az ideje, hogy állatorvosi készítményhez vagy étrendkiegészítőkhöz nyúlj. Hiszen kiskedvenced bizonyára nagyon kényelmetlenül érzi magát amikor sok a sava. A kutya nyeldeklés, hidd el, hogy nem annak a jele, hogy jól van. 

Szerencsére ma már a kutyának gyomorsav ellen többféle megoldás is létezik.

Bizonyos emberi gyógyszer típusok kutya savlekötő gyógyszer típusok is egyben. A pantoprazol kutya számára is biztonsággal adható hosszú távon is. A quamatel kutyáknak max 1 hétre javasolt. Arra az esetre tökéletes a quamatel mini kutya barátodnak, ha véletlenül behabzsolt valami nem neki valóból és pár napig szeretnéd csökkenteni a gyomorsav termelését.

kutya-reflux

Természetesen illik mindenről az állatorvosoddal is konzultálni!

De most megosztjuk, hogy általánosan, hogy történik a quamatel mini adagolása kutyának, vagy a pantoprazol kutyának való adása, testtömegkilogrammonként.

Quamatel mini kutyáknak: 0,5 mg/testtömegkilogramm naponta 1-2x, lehetőleg éhgyomorra, étkezős előtt fél órával. Órákon belül hat.

Nagyobb testű kutyánál a normál quamatel adagolása kutyának gazdaságosabb természetesen, a kutya gyomorégés ellen. A quamatel gyomorvédő még egyszer szeretnénk kiemelni, hogy 1 hétig javasolt maximum az adása!

A pantoprazol a szedés után 2-4 nappal kezdi el kifejteni a hatását, ugyanis ez az „agyban hat”. Ugyanis azt csinálja, hogy az agy olyan üzenetet kell a gyomornak, hogy kevesebb gyomorsavat termeljen. Ezeket is 1 órával étkezés előtt szükséges beadni. Mellékhatásaik ritkák, de hosszú távon sajnos B12 hiányt okozhatnak egyes kutatások szerint. Ezért is jobb, ha magát a kiváltó okot szüntetjük meg.

Pantoprazol adagolása : 0,5-1 mg/testtömegkilogram a kutya gyomorsav túltengés ellen.

És hogy milyen természetes megoldások vannak a túlzott sav ellen? Mutatjuk, hogy melyik a legjobb savlekötő gyógyszer helyettesítő!

Huminsav

A huminsav egy természetes anyag, amely bélflóra „helyreállító”, immunrendszer erősítő és optimalizálja a bélrendszer pH-ját. Ezáltal jó hatással van arra is, ha kutyusod hajlamos sok savat termelni. A Humac huminsav termékét bátran ajánljuk!

Spirulina

Egy igazi superfoodról beszélünk, ugyanis megannyi jótékony hatással rendelkezik a spirulina alga por! Segíti a tápanyagok felszívódását, tele van fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Stimulálja az immunrendszert és lúgosító hatása miatt a túl sok gyomorsav ellen is kiváló a spirulina.

Gyógynövények

Gondolom hallottál már arról, hogy a különféle növényeknek gyógyító hatása is van. A kakukkfű, gyömbér és a gyermekláncfű többek között természetes savlekötőként is hasznosítható például. A különféle pocakgondokra is jó természetesen a Mybulldog Happy Tummy étrendkiegészítője, amely búzafű, kamilla, csalánlevél és levendula tartalmú. És több gazdi is pozitívan tapasztalta, hogy kedvencénél csökkent a savas hányás.

Most pedig nézzük meg, hogy mi a helyzet a refluxxal. Ugyanis a túl sok sav és a reflux sok esetben hasonló tünetekkel jár, de más kezelést igényelhet.

quamatel-kutyanak

Kutya reflux tünetei

Sajnos nem csak minket, hanem kiskedvenceinket is érintheti a refux (GERD) betegség. De mi is ez pontosan?

Ez azt jelenti lényegében, hogy a gyomorsav, amelynek nevéből is adódóan a gyomorban a helye, visszakerül a nyelőcsőbe, irritálva azt. A reflux okai lehetnek öröklöttek és szerzettek is (azaz valamilyen étrendbeli/életmódbeli oka).

Milyen genetikai oka lehet a refluxnak?

  • rekeszizomsérv
  • gyomor záróizom gyengeség

A szerzett okok a következőek lehetnek:

  • gyakori hányás gyengíti a gyomor záróizmát
  • túl sok gyomorsav
  • daganatos megbetegedések

Nagyon fontos, hogy kiderüljön reflux esetén, hogy melyik típusról van szó. A kivizsgálás része lehet hasüregi ultrahang, mellkas röntgen, esetleg CT vizsgálat és a legfontosabb: endoszkópos vizsgálat.

A szerzett okoknál lehet nagyon sokféle ok: rossz étrend, allergia, egyéb megbetegedések. Úgyhogy reflux diagnózis után sem csak annyi a dolgunk a kutya reflux gyógyszer típust ledugunk a torkán. Fontos, hogy a tüneteket mérsékeljük a reflux esetében és kezeljük a betegséget amennyire csak lehetséges. (pl. jöjjünk rá, hogy mitől ég a kutya gyomra, vagy melyik fajta eleség okozza, hogy nagyokat nyel a kutya) Pl. biztos, hogy tiltott étel lesz a chips, és társai. Igen, jól látod, néhány refluxos kutya esetében, hátterében ilyen dolgok is álltak.

reflux-tunetei-kutyaknal

A kutya reflux tünetei

  • állandósult nagyon rossz szájszag
  • ételt visszaöklendezi nem sokkal evés után
  • látszólag ok nélkül köhécsel, szárazon
  • evés közben és utána feltűnően sokat büfög
  • reggeli epés hányás
  • fokozott nyálképződés, nyálcsorgás, nyeldeklés

Ami a legfontosabb tünet lehet, hogy a refluxos hányás másmilyen, mint a „sima”. Ugyanis míg a normál hányásnál a kutya erőlködik, öklendezik, itt csak „visszabuggyan” belőle a gyomortartalma. Vagy esetleg annyit látsz, hogy a kutya büfög egyet és visszanyeli.

Sokat javíthatsz kedvenced állapotán, ha odafigyelsz az étkezésére. Adunk pár tippet, a következő bekezdésben!

Refluxos kutya etetése

A reflux esetén nagyon fontos, hogy a kutya gyomrát megkíméljük a túlzott gyomorsav termeléstől. Éppen ezért semmilyen fűszeres házikosztot ne adjunk refluxos kutya számára! Egy gyomorkímélő étrendet fog neki előírni az állatorvos.

Gyomorkímélő kutyaeledel

Ha eddig valamilyen szupermarketes, nagyon sok gabonát, esetleg ízfokozókat, tartósítószereket tartalmazó eledellel etetted a kutyusod, itt az ideje lecserélni. Ugyanis ezek mind izgatják a gyomor nyálkahártyáját és csak rontanak a helyzeten.

gyomorsav-kutyaknal-v2

Emellett pedig a túl sok zsírt tartalmazó étrend sem megfelelő mert csökkentik a nyelőcső és a gyomor közötti izmok erejét. A magas fehérje tartalmú tápok szintén kerülendőek, mert a gyomorsav termelődését serkentik.

Szerencsére már a Kutyakajás kínálatában is van több szárazeledel, amely megfelel ennek a kímélő étrendnek. Van olyan, amely nem gyógytáp, mint pl. az N&D Dog Grain Free Quinoa Digestion Bárány tápja. De nagyon népszerű pocakkímélő eledel pl. a Royal Canin Gastrointestinal low fat tápja is.

Érdemes naponta 3-4 alkalommal, kevés mennyiséggel etetni a kutyád. Ugyanis így elkerülhető, hogy egyszerre sok savat termeljen. Figyelj arra, hogy mindig azonos időben etesd. Érdemes kiegészíteni még az eledelét probiotikummal is. Így lesz teljes a reflux kezelése és lehet egészséges ismét a kutyusod. Így véget érhetnek a kellemetlen tünetek és a kezelés akár idővel el is maradhat, amennyiben betartod az etetési szabályokat.

Most pedig nézzük meg, hogy mi a helyzet a másik véglet esetén: azaz, ha túl kevés a kutya gyomorsava.

Ha túl kevés a kutya gyomorsav-a kevés gyomorsav tünetei

A közhiedelemmel ellentétben elég sok kutyánál valójában az okozza a problémát, hogy nem elég a sava. Ezt a betegséget úgy hívják, hogy hypochlorhydria.

Mint ahogy már cikkünk elején is említettük, a kutya hányásának pH-vizsgálatával kideríthető, hogy a sok vagy a kevés sav a probléma. Ha lúgos a váladék, akkor keveset termel a kutyusunk gyomra.

oklendezik-a-kutya

Azonban, ha csak úgy vakvágtában adjuk a gyomorsavlekötőt, miközben szerencsétlen kis kedvencünknek amúgy is alacsony szinten van sava, még rontunk a helyzeten. Nem csoda, hogy nem tudja a táplálékot megemészteni így. Hiszen nincs elegendő sav hozzá.

A túl kevés gyomorsav tünetei:

  • gyakori hányás, benne emésztetlen étellel
  • földevés 

 A túl kevés gyomorsav esetén is a háttérben a legtöbb esetben a helytelen etetési mód áll.

Ha kutyusunk előtt egész nap ott van az eledel például, és ő napi 5-7x is rájár csipegetni, akkor nem termelődik elég gyomorsav, hogy átitassa a pocakjában az eledelt. És ez ahhoz vezet, hogy erjedésnek indul a gyomorban az emésztetlen táplálék, ez fokozott gáz képződéssel is jár. A nagy nyomás miatt pedig a táplálék visszakerül a nyelőcsőbe.

kutya-sav-ellen

a földben lévő huminsavat keresi a kedvenced amely emésztés segítő

A nem megfelelően összállított étrend is vezethet ehhez a problémához. Pl. gyakori, hogy egy kutya túl sok csontot kap. A csont emésztése ugyanis nagyon sok gyomorsavat igényel, így a normál táplálék emésztésére már nem jut elég. Emiatt sem javasoljuk, hogy sok csontot kapjon a kutya, vagy ezen alapuljon az etetése.

Kutyusod szeretnéd Barf etetéssel etetni, amely csontot is tartalmaz? Semmi gond, de okosan kell csinálni! Olvass el egy Barf etetés tudásanyagot előtte!

De okozhatnak még gyógyszerek, pl. antibiotikumok is ilyen problémát.

Reméljük cikkünkkel segítettünk a gyomorsav hányás ördögi körét egy kicsit jobban átlátni.

Keresd fel nyugodtan állatorvosod, vagy akár minket is, ha táptanácsadást szeretnél!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Ezeket olvastad már?

Macska és kutya allergia - Minden, amit tudni érdemes ennek kapcsán
KUTYA MAGAZIN

Macska és kutya allergia - Minden, amit tudni érdemes ennek kapcsán

Egy házi kedvenc rengeteg örömteli pillanattal tud megajándékozni minket a mindennapokban, ugyanakkor sajnos előfordulhat, hogy allergia reakci

Elolvasom
Kutya hányás szín szerinti kisokos
KUTYA MAGAZIN

Kutya hányás szín szerinti kisokos

A kutya hányás jöjjön akármikor, nem kellemes sem gazdinak, sem a kiskedvencnek. A mostani bejegyzésünkből pedig kiokosíthatod magad, hogy m

Elolvasom
Macska székrekedés – Nagy dolog, ha nincs „nagydolog”?
MACSKA MAGAZIN

Macska székrekedés – Nagy dolog, ha nincs „nagydolog”?

Ebben a cikkben néhány hasznos információval segítünk neked, hogy megtudd, mit tehetsz macska székrekedés ellen. Ha van legalább egy

Elolvasom
Petguru logo