A legjobb tippek kutya hasmenés ellen – Ha sürgőssé válnak a dolgok

A kutyusok élete során többször előfordulhat, hogy védekeznünk kell a kutya hasmenés ellen. Hiszen ők igencsak falánk állatok hírében állnak. Írásunkban megosztjuk veletek, hogy mi a teendő, ha megy a kutya hasa.

Soraink olvasása közben kiderítheted, hogy mitől megy a kutya hasa. Vagyis megismerheted a kutya hasmenés okai sokaságát. Sőt, ha kiderítetted a probléma forrását, akkor abban is segíthetünk, hogy mit adjunk a kutyának ha megy a hasa.

Tartalomjegyzék:

A hasmenés ellen ez legyen az első, vagyis a megelőzés

Melyek a kutya hasmenés okai?

Hogy is néz ki a beteg kutyakaki?

Kutya diéta hasmenés esetén

Felnőtt és kölyökkutya hasmenés kezelése gyógyszerekkel

Viszont egyvalamire nagyon szeretnénk felhívni a figyelmedet kedves gazdi. Mivel kutyagazdiként elég nagy a felelősséget egy, vagy több négylábú életéért, a következőre kérünk. Önkéntes nővérke feladataid ellátása alatt néhány napon belül nem javul a kutya hasmenés? Ilyenkor mindenképpen keress fel egy állatorvost. Ez a legfontosabb feladatod kutya hasmenés esetén.

A doktorbácsi vagy néni szakértelmével feltárja a kutya hasmenés okai sorát. Ha pedig ez megtörtént, akkor ő tudja csak igazán megoldani azt az égbekiáltó gondot. Ez nem más, mint a kutyának megy a hasa jelenség lett esetünkben.

A kutya hasmenés ellen ez legyen az első, vagyis a megelőzés

Mi itt a Petguru csapatánál még nem igazán találkoztunk olyan kutyussal, aki ne szerette volna a pocakját. Legalább annyira, mint hőn szeretett gazdiját. Mi pedig őket imádjuk és egyértelmű, hogy mindent szeretnénk megadni nekik boldogságuk érdekében.

És legnagyobb szerelmük, a pocakjuk bizony sokszor bajba sodorhatja őket. A pocakbajok pedig a legtöbb esetben hasmenés a kutyáknál esetében jelenhet meg az életükben.

Vagy, ami szintén gyakran megesik hányás hasmenés kutyáknál is megtörténhet. Hiszen egy valamirevaló gyomorrontásnál szívesen megjelenik mindkettő.

Gondolom te is a legszívesebben elkerülnéd ezeket a kutya hanyas hasmenes nyavajákat. Tehát a legfontosabb feladatod, mint a legtöbbször általában a megelőzés lesz.

hasmenes-kutya

Így cikkecskénk elején eláruljuk neked, hogy miket tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld a kutya hasmenes jelenségét. Mindegy, hogy 8 hetes kiskutya hasmenés, francia bulldog hasmenés vagy kölyökkutya hasmenés üti fel a fejét. Az alábbi jelenségeket próbáld meg elkerülni.

A következőkkel próbálkozz, ha meg akarod előzni a hasmenés kutyáknál epizódokat életetekben:

Alapvető fontosságú, hogy kutyuskád rendszeres megkapja a kötelező oltásait. És ne feledkezz meg a féregtelenítésről sem. Évente kötelező, de mi negyedévente ajánljuk féreghajtó adagolását.  Sok esetben a férgek jelenléte is lehet annak az oka, hogy megy a hasa a kutyának.

-Persze a legtöbb esetben a kaja lehet a ludas a kutya hányás hasmenés előfordulásának. Szóval arra kérünk, légy erős. Állj ellen a könyörgő, Disney mesébe beillő kutyaszemeknek az ebédlőasztal mellett. Hiszen a leggyakrabban a vakkantók számára fűszeres és zsíros házikoszt a bűnös a hasmenes kutyaknal buliban.

-Ha már a főzésnél tartunk, maradjunk a konyhában. A kiskutya hasmenés okai között ugyanis előkelő helyen áll a szemetes tartalmának megdézsmálása.

megy-a-kutya-hasa

Ha valamilyen oknál fogva tápváltásra kerülne a sor, akkor is érdemes vigyázni. A hirtelen tápváltás is előidézheti, hogy a kutya fosik, ha kicsit szabadabban akarunk fogalmazni. Az új hamira történő átállás a következőképpen történjen. Érdemes először kis adagokban keverni a régi eledelhez és folyamatosan növelni az új táp mennyiségét.

Hasmenés kutya barátainknál akkor is megtörténhet, ha az utcán séta közben felcsipegetnek bizonyos dolgokat. Ez lehet az ürüléktől az idegen anyagokon át bármi. Akár mérgező anyag is, amely még kutyusod életébe is kerülhet. Ezért próbáld meg megtanítani neki, hogy ne eszegessen fel dolgokat.

Mi lehet az oka a híg széklet kutyáknál jelenségnek?
Melyek a kutya hasmenés okai?

Persze, ha beüt a hasmenése van a kutyának, akkor nem árt, ha tudod mitől is lehet, hogy nem a szokásos állagot szeded a kakizacsiba. Vagyis, hogy kutya híg széklet akadt horogra, amit sajnos nem annyira egyszerű összeszedni.

Íme a kutya vagy éppen kiskutya hasmenés okai:

A legegyszerűbb kiváltó ok lehet valamilyen változás a kutyus étrendjében. Ilyenkor könnyen rájöhetsz, hogy mitől megy a kutya hasa.

Kutya hasmenés hányás lehet attól is, hogy a kutyuskánk allergiás valamilyen összetevőre a megszokott eleségében. Ilyenkor lehet az is, hogy a kutya hasmenés sárga színű az ételallergia miatt. Ha az allergiáról szeretnél még többet megtudni, csekkold le ezt a cikket, amely arról szól, hogyan ismerhető fel a kutya allergia.

Biztosan te is ismersz olyan embert a környezetedben, akinél a stressz is okozhat hasmenést. Van, aki nem eszik és van, aki stresszevő. És olyan is akad, akinek bizony gyakrabban kell látogatnia az illemhelyet, ha a hasmenés felüti a fejét.

kutya-hasmenes-okai

Kutyusainknál sincs ez másképpen. Náluk is megtörténhet az, hogy fosik a kutya, ha beüt egy feszültebb élethelyzet. A hasmenés minden fajtájánál ügyelni kell arra, hogy magas ilyenkor a kiszáradás veszélye.

További okok, amiért megy a hasa kutya pajtikánknak

-A fentebb említett egyszerűbb okok mellett sok komolyabb gond is okozhat krónikus hasmenést. Például jelen lehet valamilyen vírusos vagy baktérium által létrejött betegség. Ilyenkor nem célszerű sokáig a kutya hasmenés kezelése otthon. Pár nap után irány a kutyadoki!

Durvább esetekben felnőtt és kölyök kutya hasmenés is kialakulhat parazitás fertőzés jelenlétekor. Csak ismételni tudjuk magunkat, ilyenkor sem elég a kutya hasmenés diéta. Pakold fel ebedet és keressétek fel a kedvenc állatorvosotokat.

A végére hagytuk a legkomolyabb nagy vagy kiskutyának megy a hasa okot. Ez pedig nem más, mint egy májat, vagy a beleket érintő betegség jelenléte, amely okozhatja a hasmenést. Sőt akár hasnyálmirigy gyulladás is állhat a háttérben. Itt a kaki színe jelezheti a gondot, de erről majd később. Ebben az esetben sem elegendő kutyának hasmenés ellen a kutya hasmenés normaflore gyógyszerrel történő kezelése. Itt bizony szintén orvosi segítség szükségeltetik.

A következőkben adunk egy kis segítséget ahhoz, hogy könnyebben felismerd a kakibaki problémát a kutya hasmenése buliban.

Hogy is néz ki a beteg kutyakaki?

Ahogyan azt már fentebb leírtuk, több oka is lehet annak, ha a kutyának hasmenése van. Vagyis többféle hasmenés létezik, amelyet a változatos állagú kutyagumi is jelezhet. Ezeket lehet, hogy egy kicsit undi módon, de most az ürülék állaga és színe alapján osztályozzuk neked.

hanyas-hasmenes-kutyaknal

Íme a Petguru kakiszín-skálája:

Elsőként következzen a leggyakoribb eset, amikor a megszokottól kicsit lágyabb és világosabb a végtermék. Ilyenkor általában valami rosszat evett a kutyus, vagyis valaki ellenállt a könyörgő szemeknek az asztalnál. De az is megtörténhet, hogy valamit változtattál a kutyák étrendjében, vagy érzékeny lett a már megszokott csemegére. Ilyenkor érdemes tápváltáson gondolkozni.

Állhat a háttérben komolyabb gond is, akár a nagyon súlyos Giardia nevű bélparazita jelenléte is. Ezért abban az esetben, ha pár nap alatt vagy a tápváltással nem múlik el a baj, akkor fordulj állatorvoshoz.

kutyanak-normaflore

Ha kutya sárga hasmenés esete forog fenn, akkor lehet ám nagy is a gond. És akkor van ám igazi baj, ha sárga nyálkás széklet kutya esetében jelenik meg. Nem viccelünk, hidd el, hiszen a nyálka vírusos gondra vagy ezen túl akár valamilyen csúnya parazita jelenlétére is mutathat. Ezért nem lesz meglepő a következő tanácsunk. Nyomás az állatorvos, ahol a kaki színének és állagának felvázolása után a doki könnyebben felállíthatja a diagnózist.

Kicsit még maradjunk ennél a színnél és jöjjön a sárga hasmenés kutyáknál. Ennél az eshetőségnél is lehetnek egyszerűbb, valamint azon túl veszélyesebb okok is. A könnyebbik verzió lehet változás az étrendben, vagy egy stresszhelyzetre adott reakció. Ilyenkor elegendő lehet, ha fél vagy egy napot koplal a kutyus, de a kutya hasmenés rizs segítségével is kezelhető. Ha rizst főzünk hasmenésre kutyáknak, akkor figyeljünk arra, hogy kerekebb szemű, pl risotto rizst főzzünk jó trutyisra. Ilyenkor el lehet felejteni a pergősre készített verziót a gyakori kutya vizes hasmenés esetén.

Ebben az esetben hasmenés ellen kutyáknak adható normaflor kutyának, sőt még szén tabletta kutyáknak is. Ha ezzel a kutya hasfogó kezeléssel nem múlnak el a tünetek, vagyis nem hat sem a kutya normaflore és a kutyának széntabletta sem, akkor marad az állatorvos rendelője.

kutya-hasmenes-ellen

Kicsit sötétebb vizekre evezve jöjjön a zöld kaki. Eme szín megjelenése általában összefüggésben lehet a kajával. Ha például sok füvet eszik, mert ég a pocakja, vagy rossz az emésztése, attól is lehet zöld a végtermék. Ilyenkor érdemesebb kevesebb rostot tartalmazó falatokkal etetnünk kutya pajtiláinkat. De akár a silányabb minőségű színezékekkel megbolondított kutyatápok miatt is bezöldülhet az ürülék.  

Következzen a szürkületi zóna, vagyis a szürke kutyaszéklet. Itt megeshet, hogy csak zsírosabb a kutyuskád étrendje. Ezzel nemcsak az elhízás miatt ajánlatos vigyázni. A túlságosan zsíros táplálás ugyanis hosszabb távon epehólyag, máj, vagy éppen hasnyálmirigy betegségek kialakulásához vezethet. Ha pár napon belül itt sem segít a kutya diéta hasmenés elleni folyamata, akkor szintén csak az állatorvos a megoldás.

Vannak nagyobb veszélyek is

Ha fekete és leginkább kátrányra hasonlít a kutyakaki, akkor nagy baj is állhat a háttérben. Itt arról beszélünk, hogy a fekete szín megjelenése alvadt vérre utal a legtöbb esetben. Ez megtörténhet amiatt, hogy a kutyus valami olyat evett, ami felsértette valahol az emésztőrendszerét. Szóval itt is az első utad legyen az állatorvos.

Ha vér vagy alvadó vér van a kutya hasmenésben, akkor semmi esetre se kezdj bele a kutya hasmenés kezelése folyamatba otthon. Hiszen a kutya véres hasmenés folyamatban lévő vérzésre utal a kutyus emésztőrendszerében. Sajnos ez nagyon sok gond jele lehet. Szóval azonnal keresd fel az állatorvost, ő pedig rögtön megkezdi a hasmenés kutya kezelés procedúráját. Lehet akár bűzmirigy, vastagbél, végbél, fekély vagy daganat kifakadása, emésztetlen étel vagy idegen tárgy is a baj.

kutyanak-megy-a-hasa

A végére hagytuk talán a legveszélyesebbet, amikor is a kutya hasmenés vér, még pedig nagy mennyiségű vér jelenlétében történik. Itt sincs idő a kutyáknak hasmenés ellen otthoni kezelésére. Például a széntabletta kutyáknak, kutyának normaflore, cralex kutyának, bolus adstringens kutyának és klion tabletta kutyának adására. Hiszen lehet a probléma a vérzéses bélgyulladás, amely nagyon súlyos jelenség. Itt megjelenhet hasmenés hányás kutyáknál, amely azonnali állatorvosi kezelést igényel.

Ha a kakiszínek olvasásától nem ment el az étvágyad, olvasd még el, hogy hogyan is zajlik a hasmenéses kutya etetése.

Kutya diéta hasmenés esetén

A kutyáknak hasmenésre történő etetésénél nagyon fontos, hogy kímélő táplálék adását válaszd a betegeskedés napjaira. Mi elsőkörben egy jó kis koplalást ajánlanánk. Egy félnapos kajamegvonás nem fog neki ártani ne aggódj.

A nem evés után is azt ajánljuk, hogy kisebb adagokban adagold neki a kímélő táplálékot. Ugyanígy indul a kolyok kutya hasmenes jelenlétében történő etetése is. Léteznek kifejezetten gyomorbajok esetén adagolható eleségek akár kiskutya hasmenés ellen is. Nagy kedvencünk a Royal Canin Gastrointestinal kutyatáp csökkentett kalóriatartalommal. Csirkeallergia esetén pedig tökéletes választás lehet az N&D Digestion tápja fincsi és könnyű bárányhússal.

A kímélő tápok mellé adhatók kutyának hasmenésre kutya hasmenés gyógyszer gyanánt a következők. Széntabletta kutya barátainknak, normaflore kutyának, illetve bolus adstringens kutyáknak. Ezeket a hasfogó kutyáknak gyógyszereket állatorvosi felügyelet mellett illendő alkalmazni. Ugyanez a helyzet a lopedium kutyának esetén is.

kiskutya-hasmenes-ellen

Ha nem szeretnél emberi probiotikum kutyáknak adásával foglalkozni, ajánljuk az Agroferm Pet port. Ez szuper kutya probiotikum normaflore és társai helyett vitaminokkal kiegészítve, amely a beteg bélflóra gyógyítója.

Ha nem szeretnél új tápot vásárolni, hasfogó kutyáknak adása mellett te is elkészítheted a kutya diéta napjaira kedvenced eleségét. Ezzel a recepttel te leszel a legjobb kutyakaja-séf a diéta napjaira.

Főzz meg egy adag csirke-, allergia esetén nyúlhúst egy picit sós vízben. Ugyanakkor tálalj mellé a már korábban említett főtt rizottó rizsből és ízlésesen tálald kutyuskádnak kis adagokban. Ezt a receptet bátran ajánljuk idős kutya hasmenés esetében is.

A diéta ideje alatt ügyelni kell még az ásványi anyagok visszatöltésére is abba a csodálatos kutyatestbe. Ez könnyedén megoldható ásványvízzel, vagy az íze miatt közkedvelt kamillateával is. De ha igazi nehézbombázót keresel a kutyapocak regenerálására, akkor nálad a Farkaskonyha Pocak-Mix lesz a befutó. A brutál mennyiségű gyomorbarát gyógynövénynek köszönhetően a kutyapocak és a bélflóra pikkpakk helyrejön.

A kímélő étrenddel és az említett bolus adstringens, széntabletta kutyának és normaflor kutyának segítségével pár nap alatt illendő javulnia a hasmenésnek. Ha nem történne javulás, akkor nem tudjuk elégszer ismételni: irány az állatorvos!

Felnőtt és kölyökkutya hasmenés kezelése gyógyszerekkel

Abban az esetben, ha megesett az eset, vagyis itt a kutya hasmenés, pár napig otthon is kezelheted a problémát. A már fentebb említett gyógyszerek csak és kizárólag állatorvosi utasításra adhatóak. Ezt ne felejtsd el.

kutya-hasmenes-hanyas

A hasfogó kutyáknak történő adására ez különösen igaz. Hiszen az ilyen típusú gyógyszerek úgy hatnak, hogy lassítják a bélmozgást. Ez pedig finoman szólva sem tesz jót a belekben lévő mérgező anyagok távozásának. Hiszen, ahogy egy híres zöld mesekarakter is mondta: „Jobb kint, mint bent.”

Ezen tények ismeretében következzen néhány általunk, gazdik által is adható készítmény:

Bolus kutyának, vagyis bolus adstringens. Ez egy bélnyálkahártya bevonó, illetve toxin megkötő orvosság. A bolus adstringens hol kapható? Emberi gyógyszereket árusító patikában vásárolható bolus adstringens kutya részére is. A bolus tabletta kutyáknak is adható, de ügyelni kell az adagolásra. Példának okáért egy 10 kilós kutya esetében naponta egy tabletta adása ajánlott két részletben. Délben normaflore kutyáknak is adható eme gyógybogyó mellé. Így néz ki a bolus adstringens kutyának adagolás bemutatása.

Hasonló kvalitásokkal rendelkezik a kutya széntabletta is, amely nem más mint a számunkra készült széntabletta. Eme fekete tabletta segítségével csökken a bélnyálkahártya irritációja, vagyis rövid időn belül megnyugszik a kutyapocak. Ugyanígy viselkedik a bolus adstringens tabletta kutyáknak is. A mennyi széntabletta kell a kutyának kérdésre a következő válasz érvényes. A hasmenés kutyáknál széntabletta adagolása szintén 10 kilogramm testsúlyonként 1 szem fekete szemecske két részre osztva naponta.

Normaflore kutya részére is adható pár napon keresztül, kevés ideig. Csaholó barátainknál is hasonlóan működik ez az íztelen lötty. A probiotikumok rövid időn belül visszaállítják a bél baktériumflóráját az egészséges állapotába.

kutya-hasfogo

A Normaflore adagolása kutyáknak általában napi 1-2 üvegcse a megfelelő hatás elérésének érdekében. Szintén adható akkor is, ha a kutya hasmenés széntabletta kezelésével történik.

Komolyabb gyógyszerekkel is védekezhetünk nagyobb baj esetén

Antibiotikumokat is kaphat a kutyuskánk , ha bakteriális gond a hasmenés. A kutyadoktornéni vagy bácsi felírhat embereknek való gyógyszert is súlyosabb probléma meglétekor, melynek neve klion kutya esetében is. A klion adagolása kutyának maximum 10 napig lehetséges, melynek mennyiségét minden esetben az állatorvos állítja be. Az antibiotikum kúra esetén mindenképpen javasoljuk a normaflor kutyaknak adagolását. De eme itóka helyett választhatod a Symbiopet por állagú probiotikumot is.

Bízunk benne, hogy sikerült eloszlatnunk néhány sötét felleget az egyik leggyakoribb kutyapocak-gond témájáról. Reméljük mostmár nem lesz akkora mumus számodra sem a kutya hasmenés. Láthatod, hogy orvosi segítséggel és néhány házi praktikával néhány nap alatt visszatérhettek kedvenceddel a megszokott kerékvágásba.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 4
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 31.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
-5%
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 2
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 10.936 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
926 Ft - 15.121 Ft
 • 6
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
4.216 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
9.980 Ft - 10.980 Ft

Ezeket olvastad már?

A nyúl - Az ugribugri kiskedvenc?!
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

A nyúl - Az ugribugri kiskedvenc?!

Nemcsak kutyás vagy macskás emberek vannak a világon. Ha Te is ilyen vagy, vagy az említettek mellett érdekelnek más állatok is, akkor cikkün

Elolvasom
Kutya szobatisztaságra nevelés – adunk ehhez tippeket!
KUTYA MAGAZIN

Kutya szobatisztaságra nevelés – adunk ehhez tippeket!

Új jövevény a családba? Akkor bizony ideje felkészülnöd a kutya szobatisztaságra nevelés nehézségeire! Ebben a bejegyzésben eláruljuk ne

Elolvasom
Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra

Elolvasom
Petguru logo